Helsingin kirjamessut 2014

Kirjamessut ovat mielestäni kirjablogille ihan hyvä aloitus. Kovin varmaa ei ole, maltanko jatkossa pysyä pelkästään kirjallisuudessa. Mutta, siitä on hyvä aloittaa. English summary in the end.

Helsingissä järjestettiin viime viikonloppuna (23.-26.10.2014) kirjamessut Pasilan Messukeskuksessa. Nettisivut kertovat messuista seuraavaa: “Kolmellatoista lavalla nähdään 740 ohjelmanumeroa ja yli 1100 esiintyjää: kirjailijoita, tiedemiehiä, taiteilijoita ja vaikuttajia. Vuoden 2014 teemamaa on Italia” ja näytteilleasettajilta löytyy “sekä uutuuskirjat että antikvariaattien aarteet.” Itse vierailin messuilla kolmena päivänä, torstaina, perjantaina ja lauantaina. Tarjontaa tosiaan oli laidasta laitaan, samalla lipulla kun  pääsi osallistumaan myös Musiikki, Viini, Ruoka & Hyvä Elämä -messuille. Kirjamessut riittivät itselleni mainiosti, tosin tulihan monia musiikkijuttuja vilkaistua siinä sivussa. Arkipäivät olivat messujen parasta antia, nimittäin lauantaina Messukeskus oli niin täyteen ahdettu, etten pystynyt kunnolla keskittymään, ja visiitti jäikin reilun tunnin mittaiseksi.

Salla Simukka

Torstaina tein yleissilmäyksen messuihin ja näytteilleasettajiin, joista Basam Booksin ja Rosebudin osastot tutkin hieman tarkemmin. Ehdin myös seurata Salla Simukan haastattelua Suomalaisen Kirjakaupan kirjailijalavalla, jossa aiheena oli hänen kansainvälisesti menestynyt Lumikki-trilogiansa. Trilogia on kasvutarina lukioikäisestä Lumikki Anderssonista, mutta kirjat kertovat kukin oma tarinansa. Jokainen osa paljastaa Lumikista ja tämän taustoista aina vähän lisää. Trilogia meni heti omalle lukulistalleni. Kirjailija kertoili rennonoloisesti jutellen kansainvälisen menestyksen hyvistä ja huonoista puolista, myös kirjoittamisen vaikeudesta ja harvinaisista helpoista hetkistä. Ensimmäisen kirjan kirjoittaminen oli kuulemma niin kivaa, että kirjailija välillä ihmetteli tekeekö oikeaa työtä lainkaan. Simukka on ennen Lumikki-trilogiaa kirjoittanut useita teoksia, mutta vasta näiden kirjojen myötä noussut suureen tietoisuuteen. Koko trilogia ilmestyi nopeassa tahdissa, kertomansa mukaan Simukka kirjoitti aina yhden kirjan puolessa vuodessa. Jo ensimmäinen osa, Punainen kuin veri, herätti kansainvälistä kiinnostusta, ja nyt trilogian oikeudet on myyty huikeasti 47 maahan. Simukka kertoi kokeneensa erityisesti kolmannen kirjan kirjoittamisen vaikeaksi, sillä sen oikeudet oli etukäteen myyty jo 30 maahan. On hyvin inspiroivaa, että hyvät kirjat voivat herättää ihmisissä kiinnostusta ympäri maailman vielä nykypäivänäkin. Simukan kirjojen tarina vetää puoleensa monenlaisia lukijoita.

Riku ja Tunna

Perjantaina kiertelin messuja tarkemmin, ja mukaan tarttui myös muutama edullinen kirja. Ohimennen seurasin hetken dekkarikeskustelua, sattumalta päivän haastatteluksi osui Madventures-kaksikon, Rikun ja Tunnan, haastattelu uusimmasta Maailmanselitys, seikkailijan käsikirja kaikkeen -opuksesta. Rosebudin järjestämä keskustelutuokio oli lyhyt, mutta jaksan aina hämmästellä miesten sanavalmiutta ja optimismia. He onnistuvat suhteuttamaan asiat niiden oikeisiin mittasuhteisiin. Haastattelun jälkeen parivaljakko jäi vielä osastolle signeeraamaan kirjoja, joten ehdin vaihtamaan siinä muutaman sanasen herrojen kanssa. Myös Maailmanselitys roikkuu lukulistallani (joka on muuten pitkä!).

Translation —  Helsinki Book Fair 2014

Last weekend there was a Book Fair 2014 in Helsinki (23. – 26.10.2014). And what could be a better start for a book blog than a quick peak in to that event?

I visited the fair on three days, and the best parts of it were the author interviews, for me at least. First, on Thursday Salla Simukka, author of Snow White Trilogy, told about her international success. Rights of the trilogy already sold to 47 countries, can you imagine! Then on Friday Madventures team, Riku and Tunna, were interviewed for their new book,Madventures maailmanselitys (I’m not sure if it has an English title). Also, both of these are currently on my reading list (which btw is long!). And of course, I did some shopping – a couple of new books to my shelf, health and wellbeing related.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s