Sunday Special: Sólstafir

Koska olen utelias luonne ja kiinnostunut kirjojen lisäksi intohimoisesti paljon muustakin, ajattelin ottaa sunnuntaisin esittelyyn näitä muita aiheita. Ensimmäisenä vuorossa yksi elämäni rakkaus, musiikki, ja siihen liittyen erään bändin esittely. En voisi elää ilman musiikkia. Musiikki inspiroi, auttaa jaksamaan läpi huonon päivän, purkaa turhautumista, piristää ja antaa energiaa, vahvistaa fiiliksiä, luo tunnelmaa, tahdittaa juoksulenkkiä, mitä vain. Kuuntelen musiikkia fiiliksen mukaan, en lähtisi lokeroimaan itseäni mihinkään tiettyyn genreen. Pääasia, että musiikki on mielestäni hyvää. Useimmiten ne parhaat fiilikset irtoavat kuitenkin hieman raskaampien kitarariffien tahdissa. Tänään ajattelin esitellä bändin, jonka uusi levy on tehnyt minuun lähtemättömän vaikutuksen, ja jonka jokin aika sitten näkemäni live-keikka oli yksi parhaimmista. Sólstafir, olkaa hyvät!

Sólstafir on islantilainen, tyyliltään muuntautuva ja jokaisella levyllään kehittyvä, enimmäkseen metallia soittava bändi. Bändi on saanut alkunsa vuonna 1994 Reykjavikissa, ja albumeita on ilmestynyt viisi. Minulle näistä tutuimpia ovat kolme viimeisintä, Köld (2009), Svartir Sandar (2011) ja uusin, mahtava Ótta (2014). Kaksi ensimmäistä albumia sisältävät myös raaempaa ja rankempaa materiaalia, kappaleita, joita black metalliksikin lasketaan. Vastapainoksi ne sisältävät kuitenkin herkkiä, post rockiin kallistuvia, värisyttäviä hetkiä. Sólstafirin musiikki maalailee uskomattomia äänimaailmoja, se vie kuuntelijan unen ja todellisuuden rajamaille. Sitä on vaikea sanoin kuvailla, sitä pitää itse kuulla. Kappaleet voivat vaatia hetken jos toisenkin, ennen kuin ne täysin avautuvat. Kärsivällisyyttä, se kannattaa.

Sólstafir in Circus, Helsinki 2014.
Sólstafir in Circus, Helsinki 2014.

Olen itse nähnyt bändin keikalla kaksi kertaa, ja koen Sólstafirin musiikin toimivan paremmin klubilla. Sólstafir on yksi niitä bändejä, joiden keikat todella ovat kokemuksia. Ensimmäisen kerran todistin live-esiintymistä kesän festareilla. Suomen kesä on valoisa, ja pieni festariteltta ei aivan saanut aikaiseksi sitä hämyistä tunnelmaa, jonka bändin musiikki olisi ympärilleen ansainnut. Vaikka festareilla on oma tunnelmansa, bändin musiikki ei niissä olosuhteissa päässyt täysin oikeuksiinsa. Tänä syksynä pääsin vihdoin kokemaan Sólstafirin täpötäydellä klubilla, juuri siinä oikeassa hämyisessä tunnelmassa, ja siinäpä vasta kokemus! Reagoin asioihin yleensäkin voimakkaasti, ja tuo keikka värisytti kyllä sisimpiä myöten. Sólstafirin esiintymisessä on sellaista omistautumista, joka ei jätä kylmäksi. Pidän Sóltafirin musiikissa kitarasoundeista, ja siitä, että biisit rakentuvat pikkuhiljaa, millä ne saavat kuulijan sydämen pakahtumaan intensiteetillään. Laulajan ääni kuulostaa raa’alta ja siltä, että vokaalit tulevat aidosti suoraan sisimmästä. Bändin musiikki on rehellistä.

Sólstafirista voisi puhua loputtomiin, eikä siltikään sanoilla tavoittaisi lähellekään sitä tunnetta, jonka musiikin kautta saa. Loppuun linkitän vielä ikuisen suosikkibiisini, joka monelle onkin se Sólstafirin “hittibiisi”, mutta ansaitsee paikkansa. Eikä vähinten upean musiikkivideonsa ansiosta.

 Translation — Sunday Special: Sólstafir

Besides being passionate about books, I couldn’t live without listening to my favourite music. Music is present in my everyday life, it makes me feel better whenever I feel sad, it inspires me, it makes me cry, it makes me laugh. I cannot really describe my taste in music, it depends a lot on my mood. However, often it’s the heavy guitar sounds, which give me the best feeling. So, without further ado, I give you one of my favourite bands, Sólstafir!

One thought on “Sunday Special: Sólstafir

  1. Pingback: 30 DMC: Day 25 | Pauline von Dahl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s