Lumottu / A Discovery of Witches

lumottu-a-dicovery-of-witches-cover

rating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mention
Deborah Harkness, suom. Helene Bützow
WSOY 2012 (fin) 
644 sivua/pages

 Deborah Harknessin esikoisteos on kirja, jossa yhtenä päähenkilönä ovat kirjat. Tämä on myös kirja, jonka lukeminen kesti minun mittapuullani kauan, yhteensä lähes kuukauden. Mutta, mikäli elämän realiteetit sen olisivat sallineet, olisin varmasti ahminut kirjan muutamassa päivässä. Linnoittautunut sängylle höyävän teemukin kanssa ja uppoutunut ajatuksella kirjan kiehtoviin yksityiskohtiin. Vaikka lyhyissä pätkissä luettuna kirjan upea tarina ei päässyt täysin oikeuksiinsa, Lumottu nousi siitä huolimatta heti suosikkikirjojeni joukkoon. Tälle kirjalle kannattaa uhrata hetki jos toinenkin, sillä niin lumoavasen tarina on, nimensä mukaisesti. Se sisältää kaikki ne elementit, joita kirjoissa rakastan: yliluonnollisuutta, vampyyreja, historiaa, yksityiskohtaisia paikkakuvauksia sekä romantiikkaa. Lisäksi vahvat naiset, oman elämänsä sankarittaret, selvästi vetoavat minuun kirjan päähenkilöinä.  

“Diana Bishop on nuori historiantutkija ja tunnetun noitasuvun jälkeläinen. Sukuun kohdistuneiden vainojen vuoksi hän tutkii alkemiaa puhtaasti tieteen keinoin, mutta joutuu pyörtämään päätöksensä löytäessään salaperäisen käsikirjoituksen. Dianan lisäksi valtaväestöön sulautuu laaja olentojen, eli noitien, demonien ja vampyyrien, jota maaginen kirja vetää puoleensa. Vahvoin loitsuin suojattu käsikirjoitus kätkee arvokasta tietoa kaikkien luotujen syntyperästä ja jopa kuolemattomuuden salaisuuden…” Enempää takakannen tekstistä en tähän lainaakaan, sillä se tuntuu jotenkin laimealta lukemisen jälkeen.

Diana on uskottava sankaritar, sillä hänellä on lukemattomien vahvuuksiensa lisäksi myös inhimillisiä heikkouksia. Ne tekevät lukijalle häneen samaistumisesta helpompaa, ainakin näin naispuolisen lukijan näkökulmasta. Dianan lisäksi kirjan tarinaa tarkastellaan hetkittäin myös maskuliinisesta näkökulmasta, toisen päähenkilön, Matthew’n silmin. Tuo charmikas perinnöllisyystieteilijä on Dianan mystinen suojelija, mutta myös yli tuhatvuotias vampyyri, joka jää charmistaan huolimatta voimakasluonteisen sankarittaremme varjoon. Dianan ja Matthew’n kohtalot kietoutuvat tarinan edetessä yhteen, kuten arvata saattaa, mutta yhdistyvät yllättäen myös menneisyyden kautta. Vaikka päähenkilöiden suhde onkin ennalta-arvattava, se tuo tarinaan inhimillistä syvyyttä. Noidan ja vampyyrin yliluonnollinen rakkaus kuvataan kirjassa hienostuneesti ja uskottavasti, liiallisia intiimejä yksityiskohtia paljastamatta.

Lumottu sivu

Kirjan koukuttavin elementti on kuitenkin noituuteensa tutustuva Diana ja hänen pikkuhiljaa avautuva historiansa. Luku toisensa jälkeen Diana oppii tuntemaan itsensä, sukunsa ja historiansa paremmin, samaa tahtia lukijakin saa selville hänen salaisuutensa. Tilanteeseen voi helposti samaistua vertaamalla sitä aikuistumisen haasteisiin. Yliluonnolliset elementit sidottuna faktoihin evoluutiosta, perinnöllisyystieteestä, alkemiasta ja ihmiskunnan historiastatuntuvat hyvinkin uskottavilta. Lukiessa alkaa helposti leikitellä ajatuksella, entä jos olennot todella olisivatkin keskuudessamme. Lisäksi erilaisten historiallisten tapahtumien ja paikkojen kuvaukset kaikkine yksityiskohtineen värittävät lukukokemusta luoden lukijan mieleen todentuntuisia mielikuvia. Paikankuvaukset ja tunnelma, tuoksut ja tuntemukset on kuvattu elävästi, niin että lukija tuntee olevansa itse tapahtumapaikalla.

“Hän nosti katseensa ja katsoi painokuvaa, jossa metsästyksen jumalatar jahtasi saalistaan. Hänen mieleensä muistui toinen samasta, vanhasta runosta. “Näin, kuinka metsästä astui hän, minua vaaniva metsästäjätär, rakastettu Diana”, hän kuiskasi.”

Deborah Harkness on historian professori, joka on erikoistunut tieteen historiaan. Hänen ammattitaitonsa on tekstin rikkaus, sillä alkemian maininnat ja historialliset yksityiskohdat ovat vailla vertaa. Muuten, Harkness sattuu myös olemaan viiniharrastaja, ja hänen blogistaan Good Wine Under 20$ löytyy hyviä viinisuosituksia kohtuuhintaan.


Translation 

By Deborah Harkness. Read in Finnish.

It’s a book about an extraordinary historian, Diana Bishop. Besides being historian, Diana happens also be a witch, who has denied her background for years. Finally comes the day she is forced to face her own history, when Matthew, a mysterious dark stranger walks into her life. Their fates are magically bound together and unbelievable secrets are about to be revealed. Harkness shows an incredible talent combining an unusual love story and supernatural creatures with detailed facts from the historical events and alchemy together in a convincing way. Harkness’ first novel contains all the elements — romance, history, fantasy and a strong female character — which I love in books, as a reader.

“I saw the logic that they used, and the death of a thousand cuts as experimental scientists slowly chipped away at the belief that the world was an inexplicably powerful, magical place. Ultimately they failed, though. The magic never really went away. It waited, quietly, for people to return to it when they found the science wanting.”

Ps. All the wine enthusiasts, check Harkness’ wine blog called Good Wine Under 20$!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s