Penny Dreadful

English summary in the end.

Koska kulutan vapaa-aikani mieluiten kirjoja lukien, maltan harvoin keskittyä TV:n katseluun. Jokin aika sitten otin kuitenkin HBO Nordicin nettipalvelun kokeiluun uteliaisuudesta, sillä uusille käyttäjille on tarjolla 14 päivän ilmainen kokeilujakso. Yhdistän HBO:n mielessäni ensisijaisesti kohtuullisen laadukkaisiin sarjoihin, ja halusin tietää, pitikö käsitykseni paikkansa. Tosin 14 päivän aikana ei ehdi kovinkaan montaa sarjaa katselemaan. Tällä kertaa minulle on riittänyt yksi, minut nimittäin kietoi pauloihinsa sarja nimeltä Penny Dreadful. Nyt sarjan ensimmäinen tuotantokausi on takana ja maltan tuskin odottaa seuraavan alkua.

Sarjan nimi viittaa “pennin kauhutarinoihin. “The title refers to the penny dreadfuls, a type of 19th-century cheap British fiction publication with lurid and sensational subject matter.” Wikipedia.

Penny Dreadful cast and characters, picture from Sky.com
Penny Dreadful cast and characters, picture from Sky.com

Sarja on suunnattu aikuisille katsojille, sillä lähes jokaisessa jaksossa on kohtauksia, jotka saattavat järkyttää herkimpiä katsojia. Showtimen kuvauksen mukaan viktoriaaniseen Lontooseen sijoittuvassa sarjassa yhdistellään klassisia kauhukertomuksia hyytävällä tavalla nykyaikaiseen aikuisille suunnattuun, psykologiseen jännitysdraamaan. Sarjassa entinen tutkimusmatkailija Sir Malcolm etsii tytärtään yhdessä erikoisen Vanessa Ivesin kanssa hieman poikkeuksellisissa olosuhteissa. Kirjallisuuden (kauhu)klassikot on yhdistetty tarinaan kiehtovasti, niin Dorian Grayn muotokuvan kuin Frankensteinin hirviönkin päähenkilöt löytyvät sarjasta. Tarinan lomassa vilahtelee myös hahmoja Dracula-tarinasta, ja jopa legendaarinen Van Helsing näyttäytyy sympaattisen vanhan herran hahmossa.

Itse rakastan vanhaa kunnon, klassista kauhua, ja Penny Dreadful tosiaan on kauhistuttava monin tavoin. Mutta samaan aikaan niin kiehtova. Sarjan visuaaliset puitteet ihastuttivat ensimmäisestä jaksosta lähtien, sillä näyttävät, goottilaisen synkät Lontoon maisemat ja tumman kaunis puvustus ovat kuin karkkia silmille. Erityisesti karmivan kauniin Vanessan puvut kaikkine yksityiskohtineen ovat upeita ja asut parhaimmillaan täydentävät tämän mielentilaa. Itse tarina ja hahmot sen sijaan vaativat muutaman jakson verran sulattelua. Mutta mitä pidemmälle sarjaa katsoin, sitä enemmän sen maailmaan uppouduin ja se veti mukaansa. Kärsivällisyys tämän sarjan suhteen kannattaa.

Sarjan casting aiheutti itselleni aluksi hieman ristiriitaisia tuntemuksia. Josh Hartnett näyttelee Penny Dreadfulissa lempeän oloista Ethan Chandleria, joka on entinen tarkka-ampuja ja esiintyy nyt kiertävän sirkuksen lännen show’ssa. Sarjan edetessä Ethanista paljastuu uusia, kiehtovia ulottuvuuksia. Kauhistuttavalla tavalla kaunis Eva Green vakuuttaa mystisen Vanessa Ivesin roolissa, mutta hahmosta voi olla montaa mieltä. Green saa Vanessaan juuri oikean säväyksen jotakin selittämätöntä, puistattavan kamalaa, hetkittäin puhdasta pahuutta. Karismaattinen Timothy Dalton onnistuu Sir Malcolmina olemaan samaan aikaan niin sympaattinen isähahmo kuin julma, keinoja kaihtamaton tutkimusmatkailijakin. Dorian Greynä nähdään Reeve Carney, joka jostain syystä ärsyttää aluksi suunnattomasti, ehkä en kuvitellut Doriania aivan tuon näköiseksi kirjaa lukiessa. Kuitenkin sarjan edetessä häneenkin tottuu.

PennyDreadful Collage
Main characters, pictures from here.

“There is some thing within us all.”  Sarjan teemaa mukaillen sen voisi vapaasti kääntää “meillä jokaisella on salaisuutemme…”. Sarjan ihanan inhimillinen teemalause, jonka voi käsittää niin monella tapaa.

On sanottava, että aina kun innostun kunnolla jostakin, en juurikaan osaa kritisoida sitä. Suljen silmäni pieniltä epäkohdilta ja sivuutan epäjohdonmukaisuudet. Kokonaisuus on minulle se, mikä merkitsee, ja Penny Dreadfulissa se on minun näkokulmastani enemmän kuin kohdallaan. Sarjan jännitys on hetkittäin niin intensiivistä, että katsoessani unohdin lähes hengittää, ja yhden jakson aikana voi käydä läpi koko tunneskaalan kauhusta suruun ja ihastuksesta inhoon. Sarjan mystiset olennot  ja yliluonnolliset tapahtumat kietovat katsojan helposti pauloihinsa.

Tässä sarjan traileri:

Tosiaan, pitänee vielä lopuksi muistuttaa, että sarja ei sovi herkimmille katsojille. Se voi viedä yöunet piinaavilla tapahtumillaan, mutta siitä tunnistaa hyytävän hyvän kauhun. Sarja on saanut myös kriitikoilta hyvän vastaanoton sekä IMDb:ssä pisteytetty 8,2 / 10, joten en taida olla yksin ihastukseni kanssa. Uusi kausi starttaa toukokuun alussa.


Translation — Penny Dreadful

“Some of literature’s most terrifying characters, including Dr. Frankenstein, Dorian Gray, and iconic figures from the novel Dracula are lurking in the darkest corners of Victorian London. PENNY DREADFUL is a frightening psychological thriller that weaves together these classic horror origin stories into a new adult drama.” Showtime. 

Do you know horror series Penny Dreadful already?  If you’re not easily shocked, love classic horror and supernatural creatures, this series is definitely worth watching.

Screen shot from Penny Dreadful.
Screen shot from Penny Dreadful.
Another hauntingly beautiful scene from Penny Dreadful.
Another hauntingly beautiful scene from Penny Dreadful.

One thought on “Penny Dreadful

  1. Pingback: Crimson Peak – Pauline von Dahl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s