Staalo / Stallo

staalo

rating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mention
Stefan Spjut, suom. Taina Rönkkö
Like Kustannus 2013 (fin)
500 sivua/pages

Kuten edellisessä postauksessani hieman sivusin, Staalo ei tarjonnut ihan helppoa lukukokemusta. Kirjana se kuitenkin osoittautui lopulta oikein kelvolliseksi, sillä myytit ja skandinaavinen tarusto ovat kiehtoneet minua pienestä tytöstä asti. En ole aiemmin juurikaan lukenut ruotsalaisten kirjailijoiden kynäilemiä teoksia, mutta jollain lailla ruotsalainen dekkarifiilis (tai millaiseksi sen mielessäni kuvittelen) huokui Spjutin tekstistä, vaikka suomennettua versiota luinkin. Jatkoin sinnikkäästi tästä tunteesta huolimatta ja onnistuin sivuuttamaankin sen lähes kokonaan. En ole nimittäin ikinä oikein ollut dekkarifani. Paitsi Neiti Etsivien suhteen nuorena.

Kirjan suomennetussa versiossa on upeat kannet, ne virittävät osuvasti tunnelmaan. Takakannessa tarinaa kuvaillaan seuraavasti: “Myytit heräävät eloon Pohjois-Ruotsin korpimailla. Taruolentojen olemassaoloa tutkiva Susso Myrén saa puhelun vanhalta naiselta, joka on nähnyt talonsa pihalla oudon olennon. Myrén matkustaa Pohjois-Ruotsiin ja alkaa selvittää mysteeriä. Pian hän kuulee järkyttävän uutisen, joka tuntuu liittyvän olentoon: poikalapsi on kadonnut pohjoisen salomailla. Eikä tämä ole ensimmäinen kerta.”

Staalo on sävyltään synkkä ja kuvaukseltaan realistinen. Lukija voi kuvitella tapahtumien olevan todellisuutta, hetkittäin jopa lukevansa tapahtumia sanomalehden sivuilta. Niin realistiselta skandinaavisissa maisemissa, hämärän kaamoksen keskellä tapahtuneet, uskomattomat tapahtumat tuntuvat. Teksti maalaa selkeitä maisemia tapahtumien näyttämöistä, kylmän kalseista asuinolosuhteista ja purevan kirpeistä pakkassäistä lumisine kuusipuineen. Lisäksi tarinan kulku on pääosin loogista ja johtolankojen perässä matkataan ympäri Ruotsia selvittämässä, mikä Susson riistakameran kuvaan osunut mystinen pikku-ukko on alkujaan.

Kirjan henkilöt, jopa ne yliluonnolliset, ovat käytökseltään ja reagoinniltaan uskottavia, karun realistisia, jotkin kovin ällöttäviä ja inhottavia tavoiltaan. Päähenkilöt ovat ehkä liiankin kärjistettyjä esimerkkejä tavallisista ihmisistä: nainen tiuskii tylysti miehelle, joka jäyhästi pitää ajatuksensa pään sisällä ja lempeä isoäiti-hahmo yrittää lempeästi ymmärtää kaikkia. He kuitenkin palelevat ja kiukuttelevat siinä missä kuka tahansa meistä. Itse luen pääosin perinteistä fantasiakirjallisuutta, joten aivan näin (inho)realistiset hahmot eivät ole minulle kirjallisuudessa sitä tutuinta osastoa, siksi ehkä kiinnitin tähän lukiessa enemmän huomiota.

Kirjan alku tuntuu kuitenkin sekavalta eikä juonesta tunnu saavan kiinni millään, kestää pitkään ennen kuin langat alkavat punoutua yhteen. Lukijana kannattaakin olla kärsivällinen ja tarkkaavainen, tarina kyllä lopulta palkitsee. Staalossa eri sukupolvet kietoutuvat yhteen ja tarinoita kerrotaan perintönä perinteiseen tapaan suusta suuhun. Tarina etenee eri kertojien näkökulmista tarkasteltuna, välillä minä-kertojana, välillä kaikkitietävänä ulkopuolisena kertojana. Tämä voi osaltaan vaikuttaa alun sekavuuteen, sillä kertojista ei ehdi aina saada kunnolla kiinni, ja hetkittäin kerrotaan tarinan kannalta epäolennaiselta tuntuvia asioita. Mutta myös kertojien henkilöllisyys voi yllättää. Susso harrastaa tutkivaa journalismia läheistensä tukemana, ja ikivanhat myytit yhdistyvät sulavasti nykypäivän teknologiaan: välillä selvitellään henkilöllisyyksiä älypuhelimilla ja seikkaillaan gps-paikantimen turvin koskemattomilla salomailla. Lopuksi jään kuitenkin miettimään, mikä lopulta on ikinvanhojen staalojen tarkoitus ja saadaanko tarinalle jatkoa?

Staalo on kiehtova, kuten monet arvostelut ovat sitä hehkuttaneet, ja yllättävä teos. Sen juoni pitää otteessaan, kun ei anna hitaan alun lannistaa ja jaksaa lukea tarpeeksi pitkälle. Tarina etenee loppujen lopuksi melko jouhevasti, sopivasti tiedonhippusia ja vihjeitä tulevasta sirotellen, kuitenkaan liikaa paljastamatta. Kunnes lukija viimein palkitaan ja langat kietoutuvat yhteen. Mikäli mysteerit ja niiden selvittäminen, skandinaaviset jylhät maisemat ja kaunistelemattomat kansantarut kiinnostavat, on Staalo oiva valinta.

Stefan Spjut esitellään kirjasisäkannessa seuraavasti: “Stefan Spjut on ruotsalainen kirjailija, kirjallisuuskriitikko ja Svenska Dagbladetin toimittaja. Staalo on hänen tuotannostaan ensimmäinen suomennettu romaani.” Spjutin historia kriittisen tekstin ammattilaisena näkyy myös hänen romaanissaan, tekstissä on nimittäin hetkittäin hyvinkin toimittajamainen ja analyyttinen ote. Lisäksi suomalaisen kustantajan Liken mukaan Staalosta olisi tekeillä myös saman niminen elokuva, jonka oli tarkoitus ilmestyä loppuvuodesta 2014. Nopealla googlaamisella tuoretta tietoa tästä projektista ei kuitenkaan löytynyt, vain IMDb:ssä vuonna 2012 asiasta kirjoitettu lyhyt uutinen. Elokuvan uskottava, visuaalinen toteutus olisikin mielenkiintoista nähdä.


Translation 

Read in Finnish.

“During the summer of 1978 a boy disappears in the deep woods of Dalarna. His mother claims he was abducted by a giant. The boy is never found.

 Up in Laponia, in 1987, a wildlife photographer takes a picture of a bear from his airplane. But there is something wrong with the picture. A creature is sitting on the bear. According to the photographer, it’s a troll.

Enthralled by the lurid aerial shot her grandfather took some twenty years ago Susso runs a cryptozoologist website. One day a woman contacts her about an odd-looking little man standing outside her house, staring at her and her grandson. Convinced she may find proof that trolls are real and living among us, Susso embarks on a horrifying journey into the unknown. In Stallo reality and myth collide. It will change your outlook on nature forever.” Introduction borrowed from Partnersinstories.

Stallo is a realistic story with an unnatural twist about Susso Myren and her exploration through Sweden for ancient mythic trolls, called Stallos. These creatures seem to kidnap children and enjoy human flesh. The story unites generations and past to the modern day in a convincing way. However, the story starts slowly and every now and then it’s quite a challenge to follow the plot. But if you are a patient and observant reader who loves solving mysteries, Stallo might be a perfect choice.

I’m curious about if they’ll ever really adapt the novel into a movie, as it’s written on IMDb news.

2 thoughts on “Staalo / Stallo

  1. Pingback: Vuoden 2015 parhaat, vol 1. ~ Best of the Year 2015, vol 1. | Pauline von Dahl

  2. Pingback: Ystävät hämärän jälkeen ~Let the Right One In – Pauline von Dahl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s