Kiehtovaa kansitaidetta

Kuten monet muut, myös minä pidän kauniista asioista. Kirjojen suhteen yritän usein ajatella vanhan sanonnan mukaan, ettei kirjaa pitäisi tuomita sen kansien perusteella, yleensä siinä surkeasti epäonnistuen. Visuaalisesti mielenkiintoinen kirja kutsuu luokseen vastustamattomasti, sillä kirjan kannet luovat kuitenkin ensivaikutelman tarinasta. Ja eikö kirjoja lueta juuri niiden kiehtovien tarinoiden ja koukuttavan tekstin vuoksi? Mutta ovathan esimerkiksi nahkakantiset, vanhan näköiset kirjat sisältönsä lisäksi myös kauniita sisustuselementtejä, ne saavat kodin helposti huokumaan vanhan kirjaston tunnelmaa. Itse pidän kovasti omista ruskeansävyisistä Alexandre Dumas’n Kolmen Muskettisoturin nahka(maisista)kansista kultareunuksineen, sillä ne ovat kulkeneet mukanani kodista toiseen. Kirjat myös kertovat omistajansa persoonasta.

Antique library shelf. Picture.
Antique library shelf, picture from here.

Yleisesti ottaen kirjan kansi houkuttelee lukemaan, mikäli se on salaperäinen eikä paljasta kirjan tarinasta liikaa. Omia mieltymyksiäni voisin kuvailla muutamalla sanalla: tummat sävyt, mystisyys, tietynlainen synkkyys, toisaalta taas kepeys ja romanttisuus sekä unenomaisuus. Saatan kuitenkin kiinnostua myös hyvin pelkistetystä kirjasta, mitä tyhjät kannet sulkevat sisäänsä? Vanhat, antiikkiset nahkakantiset kirjat ovat kuitenkin aivan oma lukunsa, ne ovat minun akilleen kantapääni. Ne huokuvat mystistä kirjaston salaperäistä tunnelmaa, vihjaillen kaikista kiehtovista salaisuuksista, joita noiden koristeellisten, taidokkaasti sidottujen taideteosten väliin on tallennetukaan. Nahkakantisissa kirjoissa on arvokkuutta, kirja tuntuu lähes ainutlaatuiselta arvo- tai keräilyesineeltä. Ja nyt olen täysin menettänyt sydämeni Barnes and Noblesin nahkasidotuille klassikkoteoksille. Muutamia upeita esimerkkejä nahkakantisten, niin uusien kuin vanhojen, kirjojen parhaimmistosta:

Barnes & Noble
Picture by Barnes and Noble, I’d love to have these versions in my shelf!
AntiqueBook Collage
Antique leather bound books, pictures from here & here.
I've completely fallen for these Barnes and Noble leatherbound classics! Picture.
I’ve completely fallen for these Barnes and Noble leatherbound classics! Picture.

Kun aloin miettiä tätä kansiasiaa tarkemmin, olikin vaikea muistaa yksittäisiä kirjoja, joiden kannet olisivat kauneutensa tai poikkeuksellisuutensa vuoksi jääneet mieleen. Lopulta kirjan kertoma tarina on kuitenkin se, joka tekee syvimmän vaikutuksen. Viimeisin kirja, jonka kansi muistui elävästi mieleen visuaalisen puolensa ansiosta, oli viime vuoden puolella lukemani ihastuttava aikuisten satu, Mathias Malzieun Sydämen mekaniikka (La Mécanique du cœur, 2007). Suomenkielisen painoksen on suunnitellut Jenni Noponen. Selkeä graafinen tyyli toimii, ja yleensä muutaman värin herkkä yhdistelmä tai oikea värien ilotulitus vetoavat minuun.

Kauneimpia kirjoja ja kirjojen kansia valitaan joka vuosi myös Suomen kirjataiteen komitean puolesta, ja juuri vähän aikaa sitten julkaistiin vuoden 2014 valinnat. Itse en kaikista ehkä ole aivan samoilla linjoilla, mutta komitean valintoja voi käydä perusteluineen tarkastelemassa tästä linkistä. Kansivalinnoista eniten omaa silmää miellyttää Rasi-Koskisen Vaaleanpunainen meri (WSOY), ja kokonaisuudessaan mielestäni kauneimmat kirjat (valituista) puolestaan löytyvät sarja-asut -kategoriasta, kirja on nimeltään Puiden tarinoita (Books North Oy). Mutta tämä on niitä aiheita, joissa on varmasti mielipiteitä niin paljon kuin on lukijoita. Nyt e-kirjojen vallatessa alaa mietin itse väkisinkin, mitä se tarkoittaa kirjojen visuaaliselle puolelle?

The most beautiful book covers (2013) by Finnish Book Art Committee.
The most beautiful book covers by Finnish Book Art Committee.
Cover artwork for Puiden Tarinoita is simple and beautiful.
Artwork for Puiden Tarinoita is simple and beautiful, pictures from here.

Ja jos näistä kuvista ei vielä tullut ähkyä, Stylist.co-sivusto listaa galleriassaan 50 upeaa kirjan kantta – oletko näistä samaa mieltä?


Translation — Fascinating cover art

I bet you’ve all heard the saying, don’t judge book by it’s covers. But I do love all things beautiful, and aesthetics are big part of the enjoyment, with books too. Or what do you say about the amazing leatherbound books in the pictures? They are my weak spot, I’d just love to have those Barnes and Nobles leatherbound editions in my shelf!

Every year also the Finnish Book Committee names the most beautiful Finnish books here. And if you didn’t get enough of book covers, check out Stylist.co‘s list of 50 beautiful book covers – do you agree? 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s