Kesän aikana luetut, vol 1.

Kirjoissa rakastan sitä, miten ne vievät ajatukset aivan eri maailmaan ja arkiset stressinaiheet unohtuvat. Kesän aikana olen koettanut hukuttaa stressin täyttämät ajatukseni lukemiseen ja siinä melko hyvin onnistunutkin. Tosin kirjoista kirjoittaminen on jäänyt, myös kesäkirjahaasteen päivittäminen unohtui täysin! Lukemisen lisäksi olen ehtinyt kesällä tehdä jos jonkinmoista, pieniä pilkahduksia näkee parhaiten Instagram-tilini kautta.

Lukiessa olen uppoutunut mitä mielenkiintoisimpiin ihmismielen kuvauksiin, osaksi ajattelin kirjoja kesäkirjahaasteena, osaksi valitsin kirjaston hyllyltä omaa mielikuvitustani kutkuttavimman. Joissakin olen osunut oikeaan, jotkin olen lopettanut kesken. Esimerkiksi synkkä Helsinki Noir -kirja jäi tältä erää kesken, sillä tämän hetken olotilaani sen todellisuuden pimeästä puolesta kertovat tarinat eivät sopineet. Tarinat tuossa tummansävyisessä teoksessa ovat kuitenkin upeasti kirjoitettuja, tunnelma niissä on hetkittäin hyvinkin intensiivinen. Suosittelen tutustumaan, mikäli elämän synkempi puoli kiinnostaa. Itse sen sijaan olen innoissani lukenut Grace Coddingtonin elämäkertaa, Katherine Pancolin ja Alice Munron keveitä kuvauksia elämästä, Emmi Itärannan ihastuttavan Teemestarin kirjan, Sofi Oksasen nerokkaan Kun kyyhkyset katosivat, David Vannin kiehtovan synkeän parisuhdekuvauksen Kylmä saari, Katharina Hagenan Yö ei unohda, Lisa Genovan Puolinainen, ja varmasti vielä jotain muutakin, jonka nimeä tai kirjailijaa en tähän hätään muista. Tällä hetkellä yöpöydälläni lepää Paolo Giordanon Alkulukujen yksinäisyys, joka on saanut minut pauloihinsa. Mutta ennen sen tarkempaa erittelyä haluan jakaa tässä lyhyesti muutaman ajatuksen kesän aikana lukemistani kirjoista.

summerbooks

Katherine Pancolin Kilpikonnien hidas valssi (La Valse Lente Dens Tortues, suom: Lotta Toivanen) on toinen osa Pancolin kirjoittamasta, eronneesta Josephinesta kertovassa trilogiassa. Itselleni kirja oli kuitenkin ensimmäinen kosketus Pancolin kirjoihin. Josephinen tilanteesta oli helppo päästä ajan tasalle, vaikka en ollutkaan lukenut ensimmäistä (Krokotiilin keltaiset silmät) osaa. Pancolin kirja on suhteellisen paksu, mutta sen lukeminen kevyttä. Tarina on täynnä inhimillisyyttä, tunteita, persoonallisia hahmoja, tekoja ja sanoja. Lukija voi kirjan edetessä ajatella, “en olekaan outo, vain ihminen”. Kaikenlaiset tunteet ovat läsnä realistisessa tilanteessa, niin sydämen pakahduttava onnellisuus, keskellä yötä herättävä painajainen kuin piinaava epävarmuuskin. Tosiaan, Pancolin kirja on oodi inhimillisyydelle, jota hän kuvaa uskottavasti henkilön iästä, sukupuolesta, luokasta tai tämän vauraudesta riippumatta. Se kuvaa elämää sen kaikissa väreissä, ihastuttaa lukijansa vahvuudellaan. Jännitys tiivistyy loppua kohden ja kirja saa yllättävänkin synkkiä sävyjä. Mutta kaikki sävyt kuuluvat elämään. Ihastuttavia juonenkäänteitä eri hahmojen näkökulmasta, jotka soljuvat sujuvasti lomittain.

Suosittelen, mikäli kaipaa kevyttä, inhimillistä luettavaa. Lukiessa itse välillä aivan punastelin sosiaalisesti kömpelön Josephinen puolesta. Hän on herttainen ja hyvää tarkoittava, jonka hiljaista elämää arvoitukset alkavat värittää. Kuin huomaamatta sitä on kahlannut taas toiset sata sivua eteen päin. Tämä voisi olla kesäkirjahaasteen tiiliskivi, onhan sivuja peräti 753.

Julkaistu: 4/2012            Sivuja: 753s             Julkaisija: Bazar (fin)

Sofi Oksasen Kun kyyhkyset katosivat oli ollut lukulistallani jo pitkään kunnes elokuun aikana löysin sen vihdoin kirjastosta. “Kun kyyhkyset katosivat kertoo ihmisten valinnoista, uskollisuudesta ja uskottomuudesta, sopeutumisesta tai sopeutumattomuudesta maassa, jonka kohtalona on joutua miehittäjien armoille. Romaanissa liikutaan 1930-luvulta 1960-luvulle, terrorin ja rauhan vuosina. Kun kyyhkyset katosivat on Viron lähihistoriaa ja Euroopan kahtiajakoa käsittelevään Kvartetti-sarjan kolmas osa. Edelliset osat ovat Stalinin lehmät ja Puhdistus.” Teksti lainattu Liken sivuilta.

On myönnettävä, ettei Viron historia ollut niitä kaikista kiinnostavimpia kirjan aiheita ennen Puhdistusta, mutta Oksanen tosiaan osaa kirjoittaa. Kun kyyhkyset katosivat on moniulotteinen tarina yksilöllisistä pyrkimyksistä, onnettomasta rakkaudesta ja kansoja jakavasta historiasta. Vaatii todella taitoa yhdistää nuo aiheet kiinnostavaksi ja uskottavaksi kirjaksi. Sofi Oksanen ei pettänyt tälläkään kertaa. Kun kyyhkyset katosivat tuli luettua kokonaisuudessaan kuin varkain iltaisin, aina luku kerrallaan ennen nukkumaanmenoa.

Julkaistu: 2012           Sivuja: 366s           Julkaisija: Like

Emmi Itärannan Teemestarin kirja (Memory of Water) tuli vastaan kirjaston hyllystä yllättäen. Tosin sen kansitaiteen ansioksi sitä ei kuitenkaan voi lukea, niin neutraalit kannet kirjalla on. Ilmeisesti kuitenkin uuden painoksen kansikuvaa on hieman paranneltu. Mutta voi pojat, mikä tarina! Se todella vei minut mennessään! Erikoista kirjassa lisäksi on se, että Itäranta kirjoitti sen samaan aikaan englanniksi ja suomeksi. Teemestarin kirjasta ja sen tyylistä hurmaannuin heti ensimmäiseltä sivulta alkaen. Itärannan teksti on maalailevaa, keveää ja persoonallista. Kirjan mielikuvituksellinen maailma on ihastuttava ja kiehtova sekoitus suomalaista luonnonmaisemaa fantasiamaailman futuristisilla elementeillä.

“Maailma on kuivuuden ja kohonneiden merenpintojen maisema. Sotilashallinto kontrolloi jäljellä olevia makean veden varoja rautaisella otteella. Kaukana pohjoisessa 17-vuotias Noria Kaitio on teemestareiden vanhan suvun viimeinen. Hänen on pian otettava vastuulleen edeltäjiensä tarkkaan varjelema salaisuus: hänen perheensä on huolehtinut kätketystä makean veden lähteestä sukupolvien ajan.” Tiivistelmä lainattu Itärannan sivuilta.

Julkaistu: 2012           Sivuja: 265s           Julkaisija: Teos

Nyt, ettei tämä postaus paisu ihan liikaa, jatkan kesälukemisten herättämistä ajatuksista seuraavassa postauksessa vielä muutaman kirjan verran.


Translation — Summerbooks vol. 1

I didn’t have any proper summer holiday but tried to find the relaxed mood by reading, and succeeded pretty well actually! My mind is easily haunted by stress so books offer a great escape from reality. During this summer I read a lot. Mostly light reading, but some science fiction and biography, too. Some books I finished, some I returned to library after reading the first chapter. For example, this new compilation of dark, realistic stories, Helsinki Noir didn’t quite match my mood at that time so despite its well written stories, I couldn’t finish reading it. 

However, I really enjoyed reading a biography of Grace Coddington, the sequel of lovely Josephine’s life by Katherine Pancol, some Alice Munro, amazing story called Memory of Water by Emmi Itäranta, masterpiece by Sofi Oksanen named as When the Doves Disappeared, David Vann’s Caribou Island, Katharina Hagena’s Sleep and Loss, Lisa Genova’s Left Neglected and maybe some other books which cannot now remember. But now a couple of words about selected summer books of mine.

Katherine Pancol’s Slow Waltz of the Turtles is a lovely ode for life and humanity. It’s main character is Josephine, a divorced middle-aged lady, whose endeavours make you smile, cry, laugh and feel amazed. The story includes all the colors of life, with its ups and downs. Slow Waltz of the Turtles might be a relatively thick book but it is very delightful to read.

Sofi Oksanen’s When the Doves Disappeared combines a part of rough history of Estonia, some unlucky romance and unforgettable characters in one story. You might not be the biggest fan of history, but I guarantee this book entertains you. Oksanen’s writing is very comfortable to read.

Memory of Water by Emmi Itäranta is a facinating story located in the distant future, when price of water has risen. Language and the story are just mesmerizing, I was hooked from the first page. An interesting fact, Itäranta has written the book in Finnish and in English in the same time.

But before this post turns out to be too long, I’ll stop for now and write about a few more summer books in my next post.

One thought on “Kesän aikana luetut, vol 1.

  1. Pingback: Kesän aikana luetut, vol. 2 | Pauline von Dahl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s