Sofi Oksanen / Norma

Tämä postaus esittelee Sofi Oksasen uutukaisen herättämiä tunnelmia ennakkomaistiaisen perusteella, nimittäin viime torstaina sähköpostiini kolahti Norman ensimmäinen luku. Tämä ei siis vielä ole kirjan arvostelu.

Viime aikoina Sofi Oksasen uusin julkaisu, Norma, onkin ollut kovasti näkyvillä. Suuri, yleisölle avoin julkistusjuhla koittaa Aleksanterin teatterissa 23.9., johon liput on etukäteen loppuunmyyty. Lisäksi Oksasella riittää monenlaista haastattelua ja pressitilaisuutta, esimerkiksi kirjakiertue starttaa heti julkistusjuhlan jälkeen ja kirjailija esiintyy sekä Helsingin että Turun kirjamessuilla. Helsingissä Oksanen itse on tavattavissa keskustan Suomalaisessa kirjakaupassa (to 24.9.) sekä Akateemisessa kirjakaupassa (la 26.9.). Mahtavaa kuitenkin huomata, että kirjoja voidaan yhä taloudellisesta taantumasta huolimatta markkinoida näinkin isosti. Ja on myönnettävä, että olen alkanut hyvin uteliaasti odottaa Oksasen uusinta itsekin.

NormaRoss Collage
Kuvat sivulta normaross.fi, mediapaketista.

Ensimmäinen reaktio tekstiin oli hämmennys. En ollut juurikaan etukäteen selvitellyt Normasta mitään, enkä siis osaa sanoa, mitä Oksaselta ja uutukaiselta oikeastaan odotin. Kun jotakin hypetetään etukäteen hartaasti, siinä on aina se riski, että odotukset kasvavat huikeisiin mittoihin ja vaarana on pettyä karvaasti. Nyt pettymys ei ollut karvas, mutta jonkinlaista tunnelman lässähtämistä oli aistittavissa. Itse olen lukijana kovin malttamaton, joten toki sillä on vaikutusta, kuinka nopeasti tarinassa päästään asiaan.

“Norma tempaisi kätensä irti. Miehen ote tuntui sormissa kuin vastoin tahtoa ihoon painettu leima ja hän oli käyttänyt mennyttä aikamuotoa puhuessaan äidistä. Se kuulosti loukkaukselta. Norma ei ollut vielä siirtynyt siihen vaiheeseen, eikä mies näyttänyt äidin ystävältä. Norma ja Anita Rossin elämä oli ollut eristäytynyttä, sosiaalisuus oli rajoittunut työelämän pakollisiin kuvioihin. He tiesivät toisensa harvalukuisen tuttavapiirin. Tämä mies ei siihen kuulunut.”

Tapahtumapaikkana kirjassa on tällä kertaa Helsinki (ainakin ensimmäisessä luvussa), ja tarina alkaa sekavista hautajaisista. Kirjaimellisesti. Monet hahmoista tuntuvat olevan sekaisin lääkkeistä tai surusta, epäilyttäviä ja tarkoitusperältään hämäriä hahmoja esitellään nopeassa tahdissa, ja kaikki juonittelevat toistensa selän takana. Oksaselle tyypilliseen tapaan tarinassa on kerroksia ja syvyyttä, eikä tekstin tyylissä se vika olekaan. Teksti soljuu miellyttävästi ja kuvailevasti, siihen on helppo uppoutua ja ennen kuin ehtii huomatakaan, luku on jo luettu loppuun. Jo ensimmäisten sivujen myötä kirjan päähenkilö, Norma, alkaa myös herättää kiinnostusta ja voittaa lukijan sympatiat puolelleen. Jollain lailla ensimmäinen luku tuntuu kuitenkin hajanaiselta, onneksi luvun loppua kohden paketti tuntuu tiivistyvän. Ja mikäli Oksasen tyyliin on luottamista, kirja paranee sitä mukaa, mitä enemmän sitä lukee.

Norman markkinointimateriaali ja Oksasen pressikuvat ovat puolestaan visuaalisesti upeita, värimaailma ja tunnelma on salaperäinen ja kiinnostava. Teemaväriksi on valittu vihreä, joka vie ajatukset utuiseen ja hämyiseen tunnelmaan. Sopinee tarkoitukseensa siis. Myös kirjan taitto on selkeä ja kaunis, lukiessa visuaaliset elementit eivät häiritse, mutta antavat tyylille persoonallisen säväyksen. Lisäksi kirjailijana Sofi Oksanen on aina kiehtonut, hän on oman tiensä kulkija, älykäs ja pitänyt oman tyylinsä läpi vuosien.

Joten loppujen lopuksi vaikka oma mielipide kirjan alusta jäi sekavaksi, on ensimmäisen luvun perusteella vielä vaikea sanoa, millaiseksi juoni lopulta muotoutuu. Tämä teksti ei siis ole arvostelu, vain omia ensimmäisiä tunnelmia kirjan ensimmäisen luvun pohjalta. Mutta yhtä kaikki, aion avoimin mielin lukea koko Norman, kunhan sen vain saan käsiini.


Translation 

Sofi Oksanen ~ Norma 

Finnish, famous author, Sofi Oksanen is publishing her next book in this month and I got the first chapter of the book to my e-mail already. My first impression after reading the first chapter was a bit confused, can’t really say what I think of the book based on just one chapter, so have to read the whole book.

There has been quite a massive marketing campaign for the book and official publishing will take place in Helsinki Aleksanteri theater in 23.9.2015. 

One thought on “Sofi Oksanen / Norma

  1. Pingback: Norma Ross | Pauline von Dahl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s