Hämähäkkijumala / Anansi Boys

ha%cc%88ma%cc%88ha%cc%88kkijumala

rating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mention
Neil Gaiman, suom. Inka Parpola
Otava 2009 (fin)
Anansi Boys 2006 (orig)
367 sivua/pages

Neil Gaiman on tarinankertoja omassa luokassaan, tuntuu kuin hänen mielikuvituksellaan ei olisi rajoja! Tuo verraton multitalentti surffailee sulavasti genrestä toiseen ja vähän niiden välillä. Gaimanin kirjallista lahjakkuutta on vaikea sanoin kuvailla, parhaimman käsityksen kirjailijan monipuolisuudesta saa ehdottomasti itse lukemalla.

Herran kirjat ovat viime aikoina olleet omalla lukulistallani hieman paitsiossa, ja jostain syystä esimerkiksi vuonna 2009 suomennettu Hämähäkkijumala on jäänyt minulta lukematta, nyt vihdoin pääsin korjaamaan tuon puutteen. Voiko kirja olla samaan aikaan viihdyttävä, mutta ärsyttävä? Voiko mielipide päähenkilöstä vaihtua kirjan aikana ainakin sata kertaa? Muunmuassa tällaisia ajatuksia pyörittelin Hämähäkkijumalaa lukiessani.

Hämähäkkijumalan pääosassa on keskiverto, jo lapsena helposti kiusaantunut Charles Nancy, joka tunnetaan paremminkin Paksu Charliena, lempinimellä jonka hänen ilkikurinen isänsä antoi. Charlien isä on  jotakin aivan poikkeuksellista, ja vaikuttaa vahvasti poikansa elämään ja tuo yllättäviä käänteitä jopa sen jälkeen kun hänestä aika jättää. Eräänä aamuna Charlien luo tulla tupsahtaa hänelle aiemmin täysin tuntematon veljensä, joka ei olekaan aivan tavallinen veli. Lienee sanomattakin selvää, että Paksun Charlien elämä ei enää koskaan tule olemaan entisensä.

AnansiBoysCollage

“Paksu Charlie ei oikeasti ole paksu, mutta hän sai liikanimen isältään herra Nancylta. Ja kun isä nimesi jotain, ei nimi lähtenyt kulumallakaan. Mutta kujeita rakastava isä antoi Charlielle lisäksi paljon muutakin. Kuten komean muukalaisen, joka yllättäen ilmaantuu Charlien kotiovelle ja osoittautuu hänen veljekseen. Paksu Charlie ja veli ovat kuin päivä ja yö. Veli on päättänyt näyttää Charlielle, miten pidetään hauskaa oikein isäukon malliin. Eikä herra Nancy ollut mikä tahansa tavallinen isä, vaan kepposteleva hämähäkkijumala, joka osasi kääntää asiat päälaelleen, hankkia omaisuuksia tyhjästä ja hämätä paholaista. Saattoipa hän huiputtaa itse kuolemaakin.” Teksti kirjan takakannesta.

Kirjan tarina etenee rennonoloisesti, hieman polveillen, kuin kömpelön Charlie Nancyn kertomana, kaikkitietävän kertojan näkökulmasta. Aina välillä avataan hieman Anansin tarua, joka onkin melkoinen sekasotku hämähäkkijumalan keppostelevan luonteen vuoksi – eikä kaikkien mielipide Anansista suinkaan ole kovinkaan mairitteleva. Tapahtumapaikat vaihtuvat tarinassa kiihtyvään tahtiin, kun Paksu Nancy matkustelee ajassa ja paikassa selvittääkseen perheensä asioita, Charlien matkat saavat ajoittain unenomaisiakin piirteitä. Kirjan hahmokavalkadi marssittaa esiin persoonia laidasta laitaan, ihastuttavia, pelottavia, epätodellisia, realistisia, ärsyttäviä, eivätkä hahmot taida aina olla ihan ihmisiäkään.

Päähenkilönä Paksu Nancy on samaan aikaan sympaattinen, mutta myötähäpeää herättävän hupaisa,  joten on lukijalle pieni helpotus kun hän vihdoin tarinan edetessä löytää itsensä. Hän vierailee lapsuudenkotinsa maisemissa kysymässä neuvoa mystiseltä ikääntyvältä naisjoukkiolta, joita noidiksikin voisi kutsua. Charlien veli, Spider, puolestaan on sulava ja hämmentävä keikari, ja aluksi ehkä yksi raivostuttavimmista fiktiivisistä hahmoista vähään aikaan. Kun on tuollainen veli ja poikansa kustannuksella pilaileva isä, perhe vaikuttaa tässä tapauksessa olevan pahin. Hämähäkkijumala on toisaalta synkähkö tarina epäonnisine käänteineen, toisaalta toivon pilkahdus tuntuu löytyvän epätoivon hetkilläkin, eikä huumoria unohdeta. Tahattomat naurunpurskahdukset toistuivat lukiessa muutamaan otteeseen.

Gaimanilla on taito saada lukija uteliaaksi ihmeellisillä tarinankäänteillään, eikä nytkään millään malttaisi odottaa, millainen seuraava juonenkäänne mahtaakaan olla. Vaikka Hämähäkkijumala on taattua Gaiman-laatua, ei se ihan omien Gaiman-suosikkien tasolle yllä. Suosittelen kuitenkin lukemaan, mikäli herran tyyli on tuttua ja fantasiatarinat kiehtovat.


Translation

Read in Finnish.

When I finished Neil Gaiman’s Anansi Boys it left me without words, at first. The story had such an incredible adventures and twists and turns. But during reading it I wondered if a book can be annoying and entertaining at the same time? Gaiman is an unique storyteller and he is able to transform almost in to any genre possible. Anansi Boys is a great proof of his skills.

“When Fat Charlie’s dad named something, it stuck. Like calling Fat Charlie “Fat Charlie.” Even now, twenty years later, Charlie Nancy can’t shake that name, one of the many embarrassing “gifts” his father bestowed — before he dropped dead on a karaoke stage and ruined Fat Charlie’s life. Mr. Nancy left Fat Charlie things. Things like the tall, good-looking stranger who appears on Charlie’s doorstep, who appears to be the brother he never knew. A brother as different from Charlie as night is from day, a brother who’s going to show Charlie how to lighten up and have a little fun … just like Dear Old Dad. And all of a sudden, life starts getting very interesting for Fat Charlie. Because, you see, Charlie’s dad wasn’t just any dad. He was Anansi, a trickster god, the spider-god. Anansi is the spirit of rebellion, able to overturn the social order, create wealth out of thin air, and baffle the devil. Some said he could cheat even Death himself.” Summary borrowed from Neil Gaiman’s homesite.

2 thoughts on “Hämähäkkijumala / Anansi Boys

  1. Pingback: Lukuvinkkejä: fantasia / What to Read: Fantasy – Pauline von Dahl

  2. Pingback: Kootut kirjavinkit sekä Kirjan ja ruusun päivän ostos / Wrap-up of the Reading Week and My Latest Book Buy – Pauline von Dahl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s