Jane Austenia moderniin tyyliin / Jane Austen in a Modern way

Olen viime aikoina viihdyttänyt itseäni lukemalla Jane Austenin klassikkoromaaneja hieman erikoisemmalla höysteellä, nimittäin Schildts (Kustantamo S&S) on julkaissut klassikot-sarjassaan suomeksi uuden version Austenin Ylpeys ja Ennakkoluulo-romaanista, joka on tällä kertaa saanut seurakseen zombiet sekä Järki ja tunteet lisämausteenaan merihirviöt. Ajatuksena tälläinen yhdistelmä voi tuntua toooodella kummalliselta, mutta kirjat ovat oikeastaan aika riemastuttavaa luettavaa.

Ajattelinkin esitellä nuo molemmat nyt pikaisesti samassa postauksessa, sillä ne ehtii vielä hankkia vaikkapa lukutoukalle joululahjaksi!

pride-and-prejudice-and-zombies

Jane Austen, Seth Grahame-Smith
Ylpeys ja Ennakkoluulo ja Zombiet
Schildts 2010
Pride and Prejudice and Zombies 2008
319 sivua/pages

“Rauhallista Merytonin maalaiskylää on jo jonkin aikaa vaivannut outo tauti — kuolleet ovat nousemassa haudoistaan. Kipakka sankaritar, sukkelakielinen Elizabeth Bennet tunnetaan verrattomana zombintappajana, mutta miten käy verisen taiston kun paikkakunnalle ilmaantuu ylhäinen, komea ja kopea Mr Darcy. Ihastuttavassa tapakomediassa kuvataan tarkkanäköisesti englantilaisen maalaisaatelin pikkuporvarillista elämänmenoa ja nuorten säätyläisten välisiä kohtauksia, joissa viuhuu niin sanan säilä kuin kauloja katkoja miekkakin. Pystyykö Elizabeth kukistamaan elävät kuolleet ja toisaalta haastamaan englantilaisen  maalaisaatelin luokkatietoisen ennakkoluuloisuuden?” kuvataan uudistettua tarinaa Ylpeys ja ennakkoluulo ja zombiet -kirjan takakannessa.

sense_and_sensibility_and_sea_monsters

Jane Austen, Ben H. Winters
Järki ja Tunteet ja Merihirviöt
Schildts 2011
Sense and Sensibility and Sea Monsters 2009
350 sivua/pages

Järki ja tunteet ja merihirviöt on Jane Austenin iki-ihanan romaanin laajennettu laitos: pikkuporvarillista elämää hallitsevat nyt paitsi etikettisäännöt myös jättiläishummerit, hirviömäiset mustekalat, kaksipäiset merikäärmeet ja muut ennenkuulumattomat vedenelävät. Dashwoodin sisarukset joutuvat epäoikeudenmukaisen perintöjärjestelyn seurauksena pois lapsuudenkodistaan ja muuttavat paremman puutteessa salaperäiselle saarelle. Saaren yksinkertaista maalaiselämää piristävät ystävällisen vuokraisännän John Middletonin järjestämät illanvietot, ystävien vierailut ja ajoittaiset merihirviöiden hyökkäykset. — Vain vahvimmat voivat jäädä eloon – ja vain nopeimmat uimarit voivat saavuttaa rakkauden!” kerrotaan puolestaan Järki ja tunteet ja merihirviöt -kirjan takakannessa.

Itse pidän suunnattomasti Austenin alkuperäisistäkin romaaneista, mutta voin hyvin kuvitella, että totisimmille alkuperäisfaneille uusintaversioiden hirviölisä ei välttämättä ole mieleen. Mielikuvituksellisten hirviöiden myötä tarinat saavat kuitenkin hauskoja käänteitä, lisäksi kirjojen jo valmiiksi persoonalliset päähenkilöt heräävät eloon aivan uudella tavalla! Esimerkiksi, Ylpeys ja Ennakkoluulon omapäinen sankaritar Elisabeth saa huikeita taistelutaitoja vahvojen mielipiteidensä rinnalle, ja rakkauselämäänsä selvitellessä hän listii aikamoisen liudan zombieita siinä sivussa. Omalla tavallaan hurmaavan herra Darcynkin karisma lisääntyy uusiin ulottuvuuksiin.

Ylpeys ja ennakkoluulo -kirjan tapahtumapaikat puolestaan saavat uudenlaisen näkökulman merenelävien vallannoususta kun hyökkäysuhka vaanii jokaisella rannalla, ja onpahan eversti Brandon kin saanut merenläheiset erityispiirteet kasvoihinsa. Lisäksi kirjoihin on lisätty mustavalkoinen, sarjakuvamainen kuvitus elävöittämään tarinaa.

Austen2
Our little ragdoll Lemmy is also very interested in books!

Nautin itse suunnattomasti näiden kirjojen lukemisesta, ja ne sujahtivat kyllä suosikkieni joukkoon, sillä niissä yhdistyy kauhuelementtejä historialliseen romaaniin — mikä voisi olla parempaa!

Mikäli yliluonnolliset käänteet ja hirviömäiset olennot yhdistettynä perinteiseen tapakuvaukseen, ja erityisesti jos Austenin alkuperäiset kirjat ovat tuttuja ja huumorintajua riittää, voin taata näiden lukuelämysten kutkuttelevan nauruhermoja! Ne tarjoavat hieman erilaista piristystä pimeään vuoden aikaan.


Translation

Have you already read Jane Austen’s novels in a modern way? They are hilarious!

Pride and Prejudice and Zombies features the original text of Jane Austen’s beloved novel with all-new scenes of bone-crunching zombie action. As our story opens, a mysterious plague has fallen upon the quiet English village of Meryton-and the dead are returning to life! Feisty heroine Elizabeth Bennet is determined to wipe out the zombie menace, but she’s soon distracted by the arrival of the haughty and arrogant Mr. Darcy. What ensues is a delightful comedy of manners with plenty of civilized sparring between the two young lovers-and even more violent sparring on the blood-soaked battlefield as Elizabeth wages war against hordes of flesh-eating undead.” Summary from Quirk Books.

Sense and Sensibility and Sea Monsters expands the original text of the beloved Jane Austen novel with all-new scenes of giant lobsters, rampaging octopi, two-headed sea serpents, and other biological monstrosities. As our story opens, the Dashwood sisters are evicted from their childhood home and sent to live on a mysterious island full of savage creatures and dark secrets. While sensible Elinor falls in love with Edward Ferrars, her romantic sister Marianne is courted by both the handsome Willoughby and the hideous man-monster Colonel Brandon.”  Also borrowed from Quirk Books.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s