Lihaa ja verta / Under the Skin

lihaa-ja-verta-kirja-kansi-under-the-skin

rating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mention
Michel Faber, suom. Juhana Rossi
Tammi 2000 (fin)
Under the Skin 2000 (orig)
336 sivua/pages

Viimeisimmän lukupaussin aiheuttaja saattaa hyvinkin olla tämä kirja, siksi arvostelun kirjoittaminenkin hieman lykkääntyi — en nimittäin oikein tiennyt, mitä kirjoittaa. Michel Faberin Lihaa ja verta on hengästyttävän intensiivinen kuvaus inhimillisyyden ja julmuuden rajapinnasta. Kirjan takakannessa juonta kuvataan säästeliäästi: “Puoleensavetävä Isserley poimii kyytiinsä miehiä Skotlannin ylänköteillä. Miesten pitää olla hyvännököisiä ja yksin. Aivan tavallisesta iskemisestä ei kuitenkaan ole kysymys — eikä Isserley ole aivan tavallinen tyttö tästä maailmasta. Mihin hän miehiä tarvitsee ja mitä heille tapahtuu, selviää lukijalle pikkuhiljaa… “

Lihaajaverta

Juonikuvaus ei todellakaan valmista lukijaa sille matkalle, jolle tämä kirja vie… Tarinan alku on kiehtovalla tavalla hieman ärsyttäväkin: Isserleyn motiiveista ja työn tarkoituksesta paljastetaan turhauttavan vähän, mutta samaan aikaan lukiessa alkaa huomaamattaan tarkkailla pieniä vihjeitä tarinan lomasta. Aluksi Isserleyn ja hänen kyytiinsä poimimien liftareiden välillä leijailee ehkä eroottinenkin tunnelma, mikä kuitenkin pian muuttaa muotoaan. Mitä Isserleylle on tapahtunut, mistä hän tulee, miksi hän ajaa joka päivä etsien liftareita ja mikä hän lopulta oikein on? Kirjailija kuvailee tämän olevan ulkoisesti puoliksi baywatch-babe ja puoliksi mummo, mutta kirjan edetessä myös ulkoiset seikat kääntyvät päälaelleen, sekä Isserleyn pohdinta elämästä ja tekemistään valinnoista muistuttaa, ettei kaikki ole niin mustavalkoista. Faber onnistuu kuvaamaan Isserleyn sisäistä olemassaolon taistelua niin, että se välittyy hyvin vahvasti, elävästi koko katkeruudessaan, ja tiivistynyt tunnelma saa tapahtumien edetessä lukijan pidättämään hengitystään.

Kaiken tämän keskelle kirjailija on onnistunut luomaan myös muutamia satumaisen kauniita hetkiä Skotlannin ylängöillä, rantakivikossa, lumisateessa, hetkiä jolloin erilaisuudella ei ole merkitystä. Faberin kirjassa ihmisyys on keskiössä, samanlaiset asiat ovat tärkeitä huolimatta siitä, millaisia ulkoisesti olemme. Se vaikuttaa myös ylistykseltä sille upealle luonnolle, joka on vielä etuoikeutemme. Tarina on täynnä vastakohtia, herkkyyttä ja kovuutta, lempeyttä ja julmuutta, epätoivoa ja toivon pilkahduksia, mennyttä ja tulevaa, inhimillisyyttä ja eläimellisyyttä, inhoa ja sääliä. Kirjan lukeminen tuntui aikamoiselta tunteiden vuoristoradalta, mutta samaan aikaan koukuttavan maagiselta, sillä Faber maalailee Skotlannin maisemia ja ihmismielen koukeroita taitavasti. Itse huomasin yhtäkkiä pohtivani lähes koko nykymaailman olemusta hieman eri näkökulmasta. Kun sain kirjan loppuun, se todella varasti ajatukseni joksikin aikaa. Suosittelen ehdottomasti lukemaan kirjan, mikäli hyvin kirjoitettu psykologinen jännityskirjallisuus kiinnostaa ja on valmis laajentamaan käsitteitä ihmisyydestä.

Ps. Ilmeisesti kirjasta on tehty myös  elokuvaversio (v. 2014), josta en ole aiemmin kuullut. Jossain vaiheessa lienee ehkä aiheellista tutustua myös siihen.


Translation

Have you read Michel Faber’s Under the Skin? It’s exhausting but amazing book, and it might’ve been partly responsible for my latest readers’ block I wrote about a while ago. Have to say my mind was pretty occupied after I finished reading this masterpiece, it really got under MY skin. I rarely give four stars for a book, but this really deserved it.

“In this haunting, entrancing novel, Michel Faber introduces us to Isserley, a female driver who cruises the Scottish Highlands picking up hitchhikers. Scarred and awkward, yet strangely erotic and threatening, she listens to her hitchhikers as they open up to her, revealing clues about who might miss them if they should disappear. A grotesque and comical allegory, Under the Skin takes us on a heart-thumping ride through dangerous territory — our own moral instincts and the boundaries of compassion — to present a surreal representation of contemporary society run amok.” Summary from Goodreads.com.

Did I already say it, A-M-A-Z-I-N-G!!!

Ps. Just noticed there’s also a movie adaptation (from 2014) of the book — Have you seen it and is it any good?

5 thoughts on “Lihaa ja verta / Under the Skin

 1. Ostin kirjan siskolleni lahjaksi yli kymmenen vuotta sitten, ehkä vuonna 2003. Erään kerran lomaillessani hänen luonaan muutamaa vuotta myöhemmin sisko antoi kirjan ja kehotti minuakin lukemaan sen. Takakannen perusteella teoksesta oli välittynyt aivan erilainen kuva kuin mitä kansien välinen maailma oli, mutta totuus olikin paljon kiehtovampi kuin kuvittelin kirjan ostaessani.

  Kun kuulin elokuvaversiosta, hankin sen heti katsottavakseni, mutta petyin siihen miten yksiulotteinen tulkinta se oli. Vaikka teoksen lukemisesta olikin vuosia niin en usko unohtaneeni tarinaa niin kokonaisvaltaisesti, että ohjaajan ratkaisuille löytyisi oikeutus. En siis uskaltaisi lähteä suositelemaan katsomaan sitä.

  Liked by 1 person

  1. Onpa kiva kuulla kokemuksia, Niina! Olen samaa mieltä, että kirjan takakannen kuvaus oli aika suppea tarinan sisältöön verrattuna. Mutta kuulostaa, että elokuva ei siis oikein onnistu tavoittamaan kirjan olemusta, harmi sinänsä! Kiitos kommentistasi 🙂

   Like

 2. Pingback: Vuoden 2016 parhaimmat lukukokemukset / The Best Books I Read in 2016 – Pauline von Dahl

 3. Pingback: Lukuvinkkejä: science fiction / What to Read: Science Fiction – Pauline von Dahl

 4. Pingback: The Book of Strange New Things – Pauline von Dahl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s