Crimson Peak

Viikonloppuarvion julkaisu venähti tällä kertaa maanantaille, sillä viikonloppu piti minut yllättävän kiireisenä! Nyt on kuitenkin aika julkaista vihdoin pikainen arvio Crimson Peakista, joka on saanut odottaa luonnosten joukossa vuoroaan jo jonkin aikaa. Aika pian kirjan lukemisen jälkeen näin myös elokuvaversion, joten täytyihän sitä tässä kirjan ohella sivuta elokuvaakin (…ja vertailla niitä hieman toisiinsa).

Guillermo del Toron uusi kauhuelokuva kirjan kansissa!
Kärsittyään perhetragedian, aloitteleva kirjailija riutuu kahden rakkauden ristitulessa. Toinen on lapsuudenystävä ja toinen salaperäinen sivullinen. Paetessaan menneisyyden haamuja hän päätyy taloon, joka hengittää, vuotaa verta ja muistaa.” Teksti lainattu Like Kustannuksen sivuilta.

CrimsonPeak

Ihan aluksi on purettava vilpittömän innostunut ja hyvinkin puolueellinen mielipiteeni Crimson Peak -elokuvasta — nythän nimittäin ollaan taas niin meikäläisen tyylilajissa kuin vain on mahdollista — visuaalisesti aivan mieletön, melkein mykistävä! Näyttävä puvustus, unenomaiset tapahtumapaikat ja täydelliset näyttelijävalinnat saivat minut pauloihinsa. Lähes samanlaisen reaktion on viimeksi TV:n puolella aiheuttanut sarja Penny Dreadful.

Crimson Peak -kirjan on siis kirjoittanut Nancy Holder elokuvan käsikirjoituksen pohjalta. Kirjaa lukiessa en voinut välttää tunnetta, että se oli nopeasti kirjoitettu, lisäksi lukiessa koko ajan takaraivossa pieni ääni muistutteli, että se on muokattu käsikirjoituksesta. Periaatteessa sen ei pitäisi vaikuttaa, mutta niin tapahtuma- kuin henkilökuvauksista tuntui puuttuvan romaanille tyypillinen syvyys, vaikka kirjassa tapahtumat kuvattiinkin päähenkilöiden ajatusten kautta. Tietysti kävi, kuten yleensäkin kirjaa elokuvasovitukseen verratessa käy, että tässäkin tapauksessa kirja maalasi mielikuvituksessani hieman erilaisen kuvan esimerkiksi tapahtumapaikkana toimivasta Allerdale Hallista. Lopulta uppouduin kirjan maailmaan sen pienistä puutteista huolimatta, ja nopeatempoinen tarina onnistui kuitenkin viihdyttämään mainiosti. Kirjan luki nopeasti, jännitystä rakennettiin sopivina annoksina niin että lukijana sai olla koko ajan pikkuisen varpaillaan, ja kun aihemaailmassa yhdistellään kauhua goottilaiseen tyyliin sekä sekaan lisätään ripaus romantiikkaa, olen jäävi kovasti kritisoimaan.

Kirja onnistuu myös olemaan jossain määrin pelottavampi kuin elokuva, sillä kirjassa paha jää mystiseksi, aineettomaksi olennoksi, ja aaveesta tulee lukijan (ainakin minun) mielikuvituksessa suurempi kauhu kuin liian suoraan kuvattu ja fyysisesti uhkaava olento, kuten elokuvaversion toteutus. Monessa kohtaa elokuva onnistui kuitenkin tällä kertaa hieman kirjaa paremmin, esimerkiksi näyttelijävalinnat osuivat melkoisen nappiin, mm. Tom Hiddleston oli lähes täydellinen hurmaavana, mutta hieman viekkaana herrasmiehenä sekä Jessica Chastain onnistuu raivostuttavan kontrolloivana psykopaattisiskona. Myös elokuvassa jännitys on loppua kohden hiuksia nostattava, ja ilmassa leijuu tunne, ettei tämä jää tähän. Vaikka kyseessä onkin siloiteltu Hollywood-tuotanto, minuun se upposi kuin kuuma veitsi voihin! Katsokaa nyt näitä screenshoteja:

CrimsonPeak Collage
No niin, taas lipsahdin puhumaan elokuvasta… Mutta kyllä kirja kannattaa silti lukea. Kirjan ja elokuvan tapahtumat eivät tietystikään kaikilta yksityiskohdiltaan mene aivan tismalleen samalla tavalla, mutta sama juoni raastavine loppuratkaisuineen kuitenkin yhdistää. Mikäli pitää valita kirjan ja elokuvan välillä, suosittelen tällä kertaa poikkeuksellisesti tutustumaan visuaalisesti näyttävään elokuvaan. Kirja toki täydentää elokuvaa ja sopii mainiosti lukijoille, jotka kaipaavat helppolukuista ja perinteistä kauhua romanttisella vivahteella.

Nancy Holder, Crimson Peak, suom. Sami Heino, Like 2015, (Crimson Peak: The Official Movie Novelization, 2015) **


Translation

This post has been in my drafts for a while now, so maybe it’s finally time to publish it. 

“When her heart is stolen by a seductive stranger, a young woman is swept away to a house atop a mountain of blood-red clay: a place filled with secrets that will haunt her forever. Between desire and darkness, between mystery and madness, lies the truth behind Crimson Peak. From acclaimed director Guillermo del Toro.” Synopses from Goodreads.com.

I read the official movie novelization of Crimson Peak before I saw the movie, but still I prefer the movie. In my opinion, the movie was everything I could ask for — visually astonishing, perfect plot and casting with a chilling horror story taking place in historical site. However, the book didn’t quite convince me. It was easy (and quick) to read, also it might’ve been a bit scarier compared to the movie version, but I couldn’t avoid the feeling that it was quickly written. Somehow the characters were hollow and I missed more detailed description, well, it was like a manuscript. Which it actually is. Anyway, the book was entertaining and I recommend you to read it if you like traditional horror which is easy to read.

2 thoughts on “Crimson Peak

  1. Minäkin suosittelin tämän teoksen yhteydessä blogissani mielummin elokuvaa. En tosin elokuvaankaan ihastunut edes kahden katselukerran jälkeen. Pidin kyllä puitteista ja lavastuksesta. Del Toro on saanut parempaakin jälkeä aikaiseksi (upea Pan’s Labyrinth). Kirja oli yksi surkeimmista minkä olen lukenut vähään aikaan ja osittain se johtui suomennoksesta, mutta ei suinkaan kokonaan. Holder on palkittu kauhukirjailija, mutta tämä tuntuisi olevan kaukana hänen kyvyistään. Tekstistä puuttuu visuaalisuus ja aitous. Goottilaisen romantiikan/kauhun saralta löytyy varmasti huomattavasti paremminkin kirjoitettuja teoksia. Tämä nyt vaan on kaupallinen ja siksi ajankohtaisesti julkaistu.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s