Veren yhdistämät / By Blood We Live

veren_yhdistamat

rating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mention
Glen Duncan, suom. Elina Koskelin
Like Kustannus 2016 (fin)
Canongate Books 2014 (orig)
489 sivua/pages

Modernin kauhun rokkistara Glen Duncan päättää Veren yhdistämät -kirjallaan ihmissusi-trilogiansa, joka sai alkunsa old school-kauhua kunnioittaen loistavalla Viimeinen ihmissusi -kirjalla ja jatkui seuraavassa Ihmissuden morsian -osassa enenevissä määrin nykypäivään siirtyen, samalla myös hieman kauhugenren rajoja venyttäen.

Päätösosan suomennos julkaistiin nyt helmikuussa Like Kustannuksen Kauhu-sarjassa. Ennakkotiedot viimeisestä kirjasta olivat lupaavat, joten siihen kohdistuneet odotukset olivat siis kovat. Kirjan takateksissä kuvataan juonta seuraavasti: “Vampyyri Remshi tuntee lajilleen epänormaalia vetoa ihmissusi Talullaan, jonka hän epäilee olevan kuolleen rakastettunsa reinkarnaatio. Ikiaikainen ennustus on käymässä toteen, mutta katolilainen kultti tekee kaikkensa estääkseen sen ja tuhotakseen yliluonnolliset olennot.”

Kirjan tyylissä on edelleen viitteitä Duncanille ominaisesta rohkeudesta ja röyhkeydestä, joskin sen terävin särmä on hioutunut, ja yleisesti ottaen teksti vaikuttaa miehen aiempiin tuotoksiin verrattuna seesteisemmältä ja pohdiskelevammalta. Tällä kertaa vampyyreiden ja ihmissusien kannoilla on uusi sotajoukko MOIKOn mentyä konkurssiin (usko tai älä…), taivaalliset Enkelit, Militi Christi, sillä ihmissusien olemassaolo alkaa olla globaali haaste. Uskonnolliselta vastapuolelta tuntuu kuitenkin huokuvan uskottavuuden puute, mutta Duncan onkin parhaimmillaan kiihkeissä toimintakohtauksissa. Niitä lukiessa aivan hengästyy kuin parhainta toimintaelokuvaa katsoessa, ne imevät mukaansa ja huomaamattaan kirjaa onkin kahlannut kymmeniä sivuja eteenpäin. Yhtäkkiä kuitenkin hypätään toiseen maailmaan, toisen henkilön näkökulmasta, jolloin tempo muuttuu ja kestää taas hetken sopeutua rytmiin.

Kirja on jaettu viiteen osaan, ja tarinaa kerrotaan neljän henkilön näkökulmasta: Justinen, Talullan, Walkerin ja Remshin. Tällä kertaa seksiä säästellään, verta ei niinkään, ja sopivissa määrin muistutellaan myös aiemmista tapahtumista sekä hahmoista. Hahmot jäävät jossain määrin etäiseksi, sillä Duncan kuluttaa juoniaikaa massiivisiin kuvauksiin. Ikiaikainen vampyyri Remshistä saa tällä kertaa vaikutelman sympaattisena, tunteellisena vanhana höperönä, kun odotuksissa oli vaikutusvaltaa ja karismaa, 20 000 ikävuoden tuomaa itsevarmuutta ja auktoriteettia. Talulla puolestaan on edelleen viileä ja itsenäinen, itseinhossaan kylpevä, lastensa puolesta viimeiseen asti taisteleva soturi, mikä jatkaa sulavasti sitä mielikuvaa, joka edellisessä kirjassa luotiin. Lisäksi ilmassa on jonkinlaista eksistentialismikriisin tapaista tarvetta selvittää, miksi kaikki oikein tapahtuu ja mitä hän oikeasti haluaa. Walkeria, Talullan rakastajaa käy hieman sääliksi, sillä hänen roolikseen jää lähinnä hoitaa lapsia ja odottaa, mitä Talulla päättää. Justinen, joka on Remshin nuori rakastajatar, rooli tuntuu koko tarinassa hieman epäselvältä.

veren-yhdistamat-glen-duncan-arvostelu-kirja-like-kustannus

Liken suomennos on nopealukuinen ja miellyttävä, lähes 500-sivuinen paketti, jonka ihanteellisissa olosuhteissa lukaisisi päivässä. Kirjan suomennos ei kuitenkaan aina tuntunut täysin toimivan, lauserakenteet tuntuivat kankeilta ja pienet kirjoitusvirheet pistivät silmään. Jäin pohdiskelemaan, oliko kyse suomennoksen kankeudesta vai onko Duncanin eläväinen tyyli todella vuosien myötä alkanut tasaantua. Toisaalta, tarinassa on paljon tavaraa, ja Duncanilla on ollut kunnianhimoinen tavoite ahtaa kaikki yhteen kirjaan. Hän taiteilee eläväisen kuvailun ja liiallisen yksityiskohtien listaamisen välimaastossa, jossa on kuitenkin myös hienoja kohtauksia, esimerkiksi Remshi kertomassa omaa luomistarinaansa nuorelle vampyyrille samalla sekoittaen Manhattan-drinkkiä ei kenellekään.

Duncan tuo vampyyrit ja ihmissudet, nuo muinaiset myyttiset hirviöt, tähän päivään ja leikittelee ronskisti ajatuksella nykymaailman henkeä peilaten, jolloin mikä tahansa kelpaa viihteeksi. Ihmissusista voi tehdä oman Big Brotherin tai muun reality tv-ohjelman, ja digitaalista maailmaa hyödynnetään Twitteristä Google Mapsiin. Kuitenkin ihmissusien perimmäinen luonne sekä ihmismielen raaimmat ja alkukantaisimmat puolet pilkahtelevat tekstissä nykyaikaisuuden alle naamioituna. Yksinkertaistettuna kyseessä on myyttinen kertomus ihmissusien alkujuurista ja mihin tulevaisuus hirviöitä vie. Duncan kokoaa kiehtovaa palapeliä, jossa osaa ottavat kohtalo, jumalat ja rakkaus sekä elävän olennon psykologia ja maailmankaikkeuden fysiikka.

Kirjan jälkeinen fiilis oli kuitenkin tahmea, kuin Remshin olo ennen Talullan tapaamista, ja jätin kirjan käsistäni ristiriitaisissa tunnelmissa. Taas uusi oppitunti itselle, pitäisi koettaa pitää odotukset kurissa, sillä en saanut kaivattua tyydytystä trilogian päätösosalta, ja omaan makuun kirjan genre karkaa hieman liian kauaksi perinteisestä kauhusta.


Translation

Finally was able to read the Bloodline trilogy finale in Finnish, thanks to the Finnish publisher Like Kustannus! I wrote about the first and the second part already in my blog, so no need to say I was excited about this one, too.

However, I think I had too high expectations, since I felt a bit disappointed after reading it. It wasn’t as bold and sexy as the previous books, and I started to wonder if Duncan has aged and being too serious. The action scenes are the best part of the book, they are intense and loaded with primitive energy. The modern day is present, e.g. Twitter and Google Earth mentioned, also Duncan is playing with the idea of werewolves starring in Big Brother or some other reality TV. For me, that goes a bit too far from the origins of horror. But nonetheless, I’m still Duncan’s fan.

One thought on “Veren yhdistämät / By Blood We Live

  1. Pingback: Blogistanian kirjallisuuspalkinnot 2016: äänestys / Blogistania Book Awards 2016: my votes – Pauline von Dahl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s