Aleister Crowley

aleister_crowley

rating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mention
Gary Lachman, suom. Ilkka Salmenpohja
Like Kustannus 2015 (fin)
Booktrack 2011 (orig)
400 sivua/pages

Aleister Crowley on aina vaikuttanut itselleni kiehtovan salaperäiseltä, lähes myyttiseltä, hahmolta. Kihisinkin uteliaisuudesta avatessani Gary Lachmanin Aleister Crowley – Suuren Pedon elämä ja teot -kirjan, sillä tummemman musiikin ystävänä en ole voinut välttyä kuulemasta erinäisiä (usein suurenneltuja) tarinoita Crowleysta, kuitenkaan koskaan kunnolla saamatta kiinni kokonaisuudesta — mikä hänen filosofiansa pohjimmainen tarkoitus oli, miten hän tosiasiassa eli elämänsä? Yleisesti tunnettu kuva Crowleysta vaikuttaa ristiriitaiselta, ja Lachmanin kynäilemä hieno esipuhe valottaakin juuri tätä Pedon ristiriitaa. Crowleysta on kirjoitettu lukuisia kirjoja, lisäksi hän itse oli kovin tuottelias kirjoittaja. Onneksi Like valitsi suomennettavaksi juuri Lachmanin version, nimittäin hän on perehtynyt aiheeseen perinpohjaisesti ja yhdistelee tekstissään näitä eri lähteitä kattavasti. Lisäksi hän onnistuu tarkastelemaan Crowleyn oppeja kriittisesti, kuitenkin avarakatseisesti ja moniulotteisesti, minkä sävyn kirjan suomentaja on myös hienosti säilyttänyt käännöksessään.

“Maailma on täynnä egoisteja, ja vain harva ihminen kykenee täysin hyödyntämään potentiaaliaan. — Crowley vei filosofiansa äärimmäisyyksiin ja osoitti omalla elämällään, ettei se toimi. Uskoakseni olemme hänelle kiitoksen velkaa.”

“Kuinka pahamaineisesta okkultismin oppi-isästä tuli populaarikulttuurin riivattu ikoni? Aleister Crowley oli englantilainen mystikko, runoilija ja kirjailija. Hän kuului okkultistiseen salaseuraan Kultaiseen aamunkoittoon ja kehitti oman pakanallisen Thelema-uskonnon, jonka profeettana hänet tunnetaan. Yli puoli vuosisataa kuolemansa jälkeen Aleister Crowley on kuuluisampi kuin koskaan. Hän on yksi populaarikulttuurin ikonisimmista ja kiistanalaisimmista hahmoista, joka tunnetaan niin rock-piireissä kuin goottiklubeilla, okkulttisissa temppeleissä ja yliopistojen asuntoloissakin. Hänen perintönsä on vaikuttanut vahvasti rockin jättiläisten, kuten Rolling Stonesin, Led Zeppelinin ja Black Sabbathin, tuotantoon. Gary Lachman luotaa tässä elämäkerrassa Crowleyn vaihderikasta, ristiriitaista ja monimutkaista elämää sekä syitä hänen moderniin populaarikulttuuriin jättämilleen lähtemättömille jäljille.” Teksti kustantajan esittelysivulta. Crowleyn legendasta saa julkisuudessa tosiaan hieman hämmentävän kuvan, jopa vaarallisenkin, jos joitakin rock-maailman biografioita on uskominen, ja yksityiskohdat siitä olivat ennen tätä kirjaa jokseenkin hajanaisia ja hämärän peitossa. Lachmanin mukaan Crowleysta kirjoitetut kirjat ovat joko sokeasti tätä ylistäviä tai täysin kriittisiä. Itse hän on valinnut tarkastella Crowleyn filosofiaa onnistuneesti älykkään ja kriittisen pohdinnan kautta, mikä pohjautuu kattavaan lähdetietoon, joten ainakin tällaiselle perusteluja kaipaavalle lukijalle Lachmanin versio on todella mielekästä luettavaa.

Crowleyn elämä on värikäs ja monenlaisia tunteita herättävä. Siinä on riittänyt äkillisiä käänteitä ja kirjavia persoonia, lisäksi kummallisia salaseuroja ja mystisiä riittejä, lähes käsittämättömiä asioita. Crowleyn ajatusmaailma on ollut vertaansa vailla niin hyvässä kuin pahassakin, raja henkimaailman ja maallisen välillä on hyvin häilyväinen, ainakin Crowleyn mielessä. Myös moraalikäsitykset vedetään uusiksi, Crowleyn opit vaikuttavat kumpuavan suoraan turmeluksen ja pahennuksen ytimestä. Lisäksi Theleman oppien mukaisesti seksi ja Crowleyn oma, monimuotoinen seksuaalinen aktiivisuus nostetaan usein esille. Yleisesti tunnetut tarinat Crowleyn elämästä eivät yhtäkkiä enää tunnukaan niin suurennetuilta tai tuulesta temmatuilta, mies itse todella on nähnyt vaivaa paheksutun julkisuuskuvansa luomiseksi.

AleisterCrowley

“Kenties maallisilla suruilla ei ollut enää merkitystä Crowleylle, sillä vuonna 1921 hän oli saavuttamaisillaan maagisen uransa huipun. Häntä kauhistutti, miten suunnattomia seurauksia seuraavan askeleen ottamisella olisi. Mahdollisesti se vaatisi “jonkin mielisairaan teon”, jolla hän todistaisi, “ettei ollut enää riippuvainen mistään”.” Tekstin kautta Crowley vaikuttaa itse kuitenkin uskoneensa olleensa vieläkin pahempi kuin oikeasti olikaan, ajatuksissaan hän teki kenties hurjempia asioita kuin todellisuudessa tapahtui. Toki hän kohteli ympärillään olleita ihmisiä julmasti ja kylmästi (ihmettelenkin, miksi he seurasivat Crowleyta tämän itsekeskeisestä luonteesta huolimatta!), mutta tylyjen ja käsittämättömien sanojen ja itsekeskeisyyden lisäksi, hän ei juurikaan tehnyt rikollisuuksia. Crowley taisi vain olla todella vakuuttava puhuja ja mielenterveyskin keikkui varmasti vaakalaudalla.

Samaan aikaan kun Crowleyn elämänliekki alkaa hiipua, herää hieman sääliäkin tuota äkäistä vanhaa miestä kohtaan, joka on koko elämänsä tavoitellut jotakin, ilman että on koskaan täysin saavuttanut tavoitettaan. Lachman tuntuu kuitenkin hieman vielä kiillottavan Crowleyn kruunua ja kirjoittaa “…on yhtä helppoa kuitata Crowley opportunistiseksi huijariksi kuin niellä hänen sanomansa karvoineen kaikkineen ja pitää häntä ihmiskunnan pelastajana. Crowley ei ollut puhtaasti kumpaakaan, ja juuri se tekee hänestä niin turhauttavan moniselitteisen hahmon.” Kirja kuvaa hyvin yksityiskohtaisesti Pedon elämänvaiheita, ja on kohtuullisen puolueeton kuvaus Crowleyn vaiherikkaasta elämästä sekä hänen uskomattomasta filosofiastaan, siitä, millainen okkultismin suuri Peto, tuo maailman pahamaineisin mies, todellisuudessa oli.

Aluksi sain lukiessa jopa mielihyvän väreitä pelkästään sen vuoksi, että kirja oli niin perusteellisen kattavasti kirjoitettu — elämäkertoja lukiessa on upea huomata myös kirjailijan omistautuneisuus aiheelleen. Vaikka loppua kohden Lachman sortuu ajoittain jopa tylsähköön listaukseen, hän kuitenkin onnistuu kokoamaan yksiin kansiin kiehtovan ja hämmentävän elämäntarinan pahamaineisesta theleman ylipapista, joka eli omien, lähes mahdottomien, oppiensa mukaan elämänsä loppuun asti. Crowley todella oli sanonnan “sex, drugs and rock’n roll” ytimessä. Ehdottomasti suositeltavaa luettavaa mystiikan ja okkultismin ystäville.


Translation

Aleister Crowley is definitely a controversial character. I had heard stories about him before, but never knew what was the reality. Gary Lachman’s Aleister Crowley: Magick, Rock and Roll, and the Wickedest Man in the World reveals bits of Crowley’s twisted world based on real events of his life.

“This definitive work on the occult’s “great beast” traces the arc of his controversial life and influence on rock-and-roll giants, from the Rolling Stones to Led Zeppelin to Black Sabbath. When Aleister Crowley died in 1947, he was not an obvious contender for the most enduring pop-culture figure of the next century. But twenty years later, Crowley’s name and image were everywhere. The Beatles put him on the cover of  Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. The Rolling Stones were briefly serious devotees. Today, his visage hangs in goth clubs, occult temples, and college dorm rooms, and his methods of ceremonial magick animate the passions of myriad occultists and spiritual seekers. Aleister Crowley is more than just a biography of this compelling, controversial, and divisive figure—it’s also a portrait of his unparalleled influence on modern pop culture.” Summary from Goodreads.com.

The book is very well written, and Lachman really knows his subject. Many books about Crowley has been written before this and also he was a productive author himself. Lachman combines quite successfully all these sources in his book. He criticises Crowley’s philosophy but also tries to see his point of view. The book paints a fascinating portrait, but is also kind of a sad story, of a man who believed in his own philosophy ’till the end, no matter how insane it was. Recommended if you’re interested in mysticism and occultism, but also wanna hear the real story of the “great beast” Crowley.

2 thoughts on “Aleister Crowley

  1. Pingback: Huhtikuun kirjat ~ April Wrap Up – Pauline von Dahl

  2. Pingback: #munhyllyssä, osa 3 / #inmyshelf, part 3 – Pauline von Dahl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s