Gigi ja Henry -sarja ~ Gigi and Henry Trilogy

Palaan mielelläni vielä Magdalena Hain Gigi ja Henry -trilogian pariin, sarjasta jäi jollain lailla lämmin fiilis – kuin olisi palannut itsekin juurilleen. Mikäli hakusessa on vanhaa kunnon seikkailun tunnelmaa, on tämä sarja ehdottomasti tutustumisen arvoinen! Tässä kirjoituksessa siis lyhyesti ajatuksiani kaikista sarjan kolmesta osasta.

Gigi ja Henry -sarjan aloittaa kirja nimeltä Kerjäläisprinsessa. Ensimmäinen osa hurmaa lapsenomaisella innostuksellaan ja ihastuttavan kummallisella maailmallaan. “Umbrovian prinsessa Gigin perhe on paennut vallankumousta halki Euroopan kaukaiseen Keloburgin satamakaupunkiin. Vallankaappaajat eivät kuitenkaan luovuta: perheen asuntoon heitetään pommi, ja kuningatar ja Gigin kolme siskoa siepataan. Pelastusoperaatiosta sukeutuu Gigille ja hänen parhaalle ystävälleen katupoika Henrylle hurja ja vaarallinen seikkailu, täynnä ihmissusia, merirosvoja, salakuljettajia ja mielikuvituksellisia koneita.” Kuvaus kustantajan sivuilta.

Kustantajan esittely teksti kuvaa kirjan kulkevan Jules Vernen jäljillä, ja sitä se omalla kiehtovalla ja inspiroivalla tavallaan tekeekin, samalla luoden uuden oksanhaaran suomalaisen kirjallisuuden puuhun. Kerjäläisprinsessan alussa sarjan päähenkilö, prinsessa Gigi, eli Gregorovia Anastassija Ludovica Konstantinina, on vielä vallaton 11-vuotias tytönalku juoksentelemassa kurjilla kaduilla, saaden vasta aavistuksen siitä vastuusta, joka häntä myöhemmin odottaa. Kirjassa kieli on vielä ajoittain karkeahkoa ja hiomatontakin, mutta tarina tempaa mukaansa. Miellyttävänä mausteena ihmissusi Mussovits, joka kulkee kuningasperheen suojelijana Gigin vanavedessä. Ja voi, minkälaiseen seikkailun pyörteeseen lukija kaapataankaan!

KERJÄLÄISPRINSESSA (GIGI JA HENRY 1), Magdalena Hai ~ Karisto Oy, 2012 (fin) ~ 188 s/p ~ ***

IMG_20160420_200351

Sarjan toinen osa on nimeltään Kellopelikuningas, joka alkaa heti vakuuttavasti, myös teksti tuntuu ensimmäistä osaa hiotummalta. “Pakolaisprinsessa Gigin perhe on jättänyt rähjäisen Alhaiston taakseen ja solahtanut osaksi Keloburgin yläluokkaa. Gigin isästä on tullut arvostettu keksijä, joka rakentaa jättiläismäistä ilmalaivaa Keloburgin mahtimiehelle. Mutta kun suosiotaan kasvattava fanaattinen uskonlahko Sokean Jumalan veljeskunta alkaa saarnata, että muukalaiset ja ilmalaivat pitäisi hävittää, on Gigin ja hänen parhaan ystävänsä katupoika Henryn sukellettava jälleen seikkailuun…” Teksti kustantajan sivuilta.

Gigin ja Henryn tarina on aito ja rehellinen seikkailukertomus, täynnä vilpittömiä tunteita — niin iloa, innostusta, pelkoa ja rohkeutta, kuin vilpittömyyttä ja pettymyksiäkin. Hai kuvaa hurmaavasti hauskoja hahmoja, joilla jokaisella on omat erityispiirteensä. Esimerkiksi Gigin vanhempi sisko puhuu hassusti, äiti on vaikuttava ja itsevarma soturinainen, kun taas isä on puolestaan hassu, hieman höpsähtänyt keksijä, ja Gigin paras ystävä on seikkailunhaluinen tarinankertoja. Lisäksi maailma, jossa nämä seikkailut tapahtuvat, on ihmeellinen ja täynnä kiehtovia yksityiskohtia. Hailla on todellinen tarinankertojan ote, ja niin Sokea Jumala, Odin ja Ragnarök, jopa viikinkien muinaiset tarut sekoittuvat sujuvasti tarinaan!

KELLOPELIKUNINGAS (GIGI JA HENRY 2), Magdalena Hai ~ Karisto Oy, 2013 (fin) ~ 330 s/p  ~  ***

IMG_20160426_192354

Tarinan päätösosa, kolmas kirja, kantaa nimeä Susikuningatar. “Umbrovian prinsessa Gigi on valmistautunut Susikuningattaren tehtävään opiskelemalla kolme vuotta taistelutaitoja Pariisissa. Kun Umbroviasta kantautuu yhä huolestuttavampia tietoja vallananastaja Andros Luopion mielivallasta, on Gigin ja hänen uskollisten ystäviensä Henryn ja ihmissusi Mussovitsin pakko lähteä vaaralliselle matkalle kohti viimeistä yhteenottoa…” Kuvaus kustantajan sivuilta.

Prinsessa Gigi aikuistuu ja löytää paikkansa, alussa hieman tasapainoilee kaiken vastuun ja lapsuuden rajamailla. Toisaalta Gigin aiemmat kokemukset ovat tehneet hänestä ikäisekseen hyvin viisaan. Kuitenkin on hauska huomata, kuinka Hai ajoittain muistuttaa Gigin todellisesta iästä hienovaraisesti tämän käytöksen pienillä oikuilla. Kolmannessa osassa huomaa myös kirjailijan kasvun — tarinankerronta on sulavaa ja kuvaileva on osa sitä. Kolmannessa osassa seikkailu kasvaa täysiveriseksi toiminnaksi, on draamaa ja on jännitystä, sopivasti romantiikkaakin. Hai on onnistunut yhdistämään kaikki loistavan seikkailun elementit trilogiassaan, ja kaiken lisäksi sijoittamaan tarinan kiehtovaan steampunk-maailmaan.

SUSIKUNINGATAR (GIGI JA HENRY 3), Magdalena Hai  ~  Karisto Oy, 2014 (fin)  ~  448 s/p  ~  **

IMG_20160524_070106

Ihastuttava seikkailu ja kasvutarina ilkikurisesta poikatytöstä, joka kasvaa vastuunsa ja oman kansansa historian tuntevaksi kuningattareksi. Upeaa kasvua myös itse kirjailijalta! Itse pidin sarjan kaikista osista ja on vaikeaa valita suosikkia, kuitenkin ehkä ensimmäinen ihastutti eniten rosoisuudellaan ja raikkaalla otteellaan. Suosittelen kuitenkin ehdottomasti koko sarjaa lämpimästi seikkailukertomusten ystäville!


Translation 

Finished this interesting adventure series, or trilogy, by Finnish young author named Magdalena Hai. Its story is based in a world in alternative history, with a hint of steampunk atmosphere and some mysterious engines and steam machines. In the center of the story is a young girl, princess Gregorovia, or Gigi as her friends call her, and her friend Henry. Gigi starts her journey from the bottom but climbs towards her royal faith through amazing adventures and with a help of her peculiar friends. Hai’s got a talent to make the characters truly vivid and lively.

I’m not sure if this series is only available in Finnish currently, but it’s definitely recommended reading for all who’s ready for a good adventure!

One thought on “Gigi ja Henry -sarja ~ Gigi and Henry Trilogy

  1. Pingback: Helsingin kirjamessut 2016: Lauantain tähtihetket / Helsinki Book Fair 2016: Saturday stars – Pauline von Dahl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s