Irlantilainen tyttö / Eve Green

susan-fletcher-irlantilainen-tytto-eve-green-pauline-von-dahl

rating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mention
Susan Fletcher, suom. Jonna Joskitt
Like Kustannus 2010 (fin)
Eve Green 2004 (orig)
267 sivua / pages

Tämä kirjoitus on odottanut luonnosten joukossa jo jonkin aikaa, mutta edelleen olen sen sisällöstä samaa mieltä — se liikutti minussa jotakin, Fletcher pääsee kirjoissaan lähelle runoutta! Myös suomennos on erittäin onnistunut. Liken julkaisema Irlantilainen tyttö on Fletcherin esikoisteos, jota ennen on julkaistu kirjailijalta teos Meriharakat. Itse tutustuin kirjailijan tuotantoon Noidan rippi -kirjan kautta, mikä muuten on edelleen yksi kaikkien aikojen suosikkikirjoistani. Ei siis ihme, että odotukset olivat korkealla myös tämän suhteen. Enkä joutunut pettymään.

Susan Fletcherin esikoinen kertoo isovanhempiensa kanssa kasvaneesta Evestä, Evangelinesta. Kirjan takakannessa kerrotaan: “Eve Green odottaa esikoistaan. Hän palaa muistoissaan omaan lapsuuteensa, aikaan jolloin hän on juuri menettänyt äitinsä. Hänet lähetetään Walesin maaseudulle kaatosateiden keskelle, missä kyläläisten katseet kääntyvät hänen peräänsä. Kuunnellessaan tarinoita perheensä historiasta hän ymmärtää, että menneisyydessä on synkkä tahra. Nyt vuosia myöhemmin, hän on valmis kertomaan tarinansa.”

Kirja etenee verkkaista tahtia, tarina polveilee ajasta ja henkilöstä toiseen kun päähenkilö Eve käy läpi omaa lapsuuttaan odottaessa

 

ensimmäistä lastaan. Tuo tarina tuntuu aluksi ärsyttävänkin salamyhkäiseltä, mutta kertojana Eve kietoo tarinan auki hurmaavan hienovaraisesti. Fletcher ottaa aikaa ja tilaa tapahtumien, henkilöiden ja tunnelmien kuvaamiselle, mikä tekee tekstistä raukean lukea, sen antaa viedä mukanaan.

EveGreenCollage

Kirjassa on muutamia käänteentekeviä hetkiä, jolloin lukiessakin tuntuu, että aika pysähtyy.

Tunnelmat kietovat syleilyynsä ja pitävät hellästi otteessaan, pienimmätkin yksityiskohdat tuntuvat merkityksellisiltä. Fletcherin kirjojen ihanuus tuntuukin piilevän juuri muistojen kannalta niille elintärkeissä yksityiskohdissa: niin keittiön nurkat kuin ahomansikoiden makeus saavat osansa viipyilevästä kuvauksesta, mikä ei kuitenkaan tunnu teennäiseltä. Lisäksi Fletcher kuvaa aidontuntuisella herkkyydellä lapsen sisäistä maailmaa — Walesin luonto on vahvasti läsnä pienen tytön näkökulmasta: peltoaukeat, metsät, niityt, kukat, kalliot, uimarannat, marjat ja luonnon eläimet havainnoidaan uteliaalla tarkkaavaisuudella. Voin kuvitella kulkevani Evien kanssa samoilla niityillä, tuntea saman sateen kasvoilla, haistaa heinän ja hieman tunkkaisen ilman vanhassa ladossa.  Ja dramaattinen loppu kruunaa koko tarinan.

Jokainen kysyy itseltään joskus “Mitä jos..?“. Muistot ja tulevaisuus kietoutuvat Even kertoessa viehkeästi yhteen. Kirja tuntuu muistuttavan, että vain kokemukset ja muistot ovat jotakin mitä meille tästä elämästä jää, joita voimme puolestamme välittää eteenpäin.

“Muistan, että nojasin seuraavana päivänä markkinoilla lammasaitaukseen ja tiesin — tiesin — etten seisonut siinä enää yksin. Tunsin äkkiä, että karvavuoritakkini alla, puhki kuluneen puseroni ja Danielilta lainaamani raitapaidan alla oli pieni pimeä tila, jossa eli nyt ihminen.
Kun kerroin Danielille, hän ei kysynyt: Kenen? Eikä: Oletko varma? Hän vain upotti kätensä hiuksiini ja sanoi: Meistä tulee hyviä.”


Translation

Eve Green is a charming first novel by Susan Fletcher. I fell in love with Fletcher’s novels after reading Corrag, and had high expectations for Eve Green, too. I wasn’t disappointed. 

“Pregnant with her first child, Eve Green recalls her mother’s death when she was eight years old and her struggle to make sense of her parents’ mysterious romantic past. Eve is sent to live with her grandparents in rural Wales, where she finds comfort in friendships with Daniel, a quiet farmhand, and Billy, a disabled, reclusive friend of her mother’s. When a ravishing local girl disappears, one of Eve’s friends comes under suspicion. Eve will do everything she can to protect him, but at the risk of complicity in a matter she barely understands. This is a timeless and beautifully told story about family secrets and unresolved liaisons.” Summary from Goodreads.com.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s