Pelosta sekaisin / My Age of Anxiety

pelostasekaisin_kansi

rating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mention
Scott Stossel, suom. Natasha Vilokkinen
WSOY 2016 (fin)
Knopf 2014 (orig)
500 sivua/pages

Ahdistus on ilmiönä kovin kiinnostava, sillä erään tutkimuksen mukaan (Potilaan lääkärilehti 2015) suomalaisistakin yleistynyttä ahdistuneisuushäiriötä sairastaa 1,3 prosenttia. Pelosta sekaisin onkin varsin kattava johdatus ahdistukseen: mitä se oikeastaan tarkoittaa, miten se ilmenee ja miten sitä hoidetaan.

Olen kuin sorsa – poljen niin vimmatusti pysyäkseni pinnalla.”  
“Monipuolinen kuvaus ahdistuneisuuden historiasta ja hoidosta. Mikä saa aikuisen miehen pelkäämään kuolemaa tiskatessaan astioita? Tuntemaan huimausta ja vapinaa tavallisessa kokouksessa? Kirjailija Scott Stosselin elämä ahdistuneisuushäiriön kanssa on ollut juuri tätä: kuolemanpelkoa arjen keskellä. Tuskastuneena hän alkaa tutkia taudin perimmäistä olemusta. Johtuuko ahdistuneisuushäiriö geeneistä, lapsuuden traumasta vai aivojen kemiallisesta epätasapainosta? Stossel haastattelee asiantuntijoita ja perehtyy ahdistuneisuushäiriön historiaan. Hän yrittää ymmärtää omaa piinaansa – ja löytää sille jopa tarkoituksen.” (kirjan takakansi ja Kirja.fi)

Itse kiinnostuin Pelosta sekaisin -kirjasta jo ennen sen julkaisua, ja olin ällistynyt kuinka nopeasti se putkahti kirjaston varauslistalta käsiini. Kirja tosiaan on tulvillaan tietoa alkaen ahdistuksen historiasta päätyen erilaisten hoitomuotojen ja lääkitysten kautta ahdistuksen syiden sekä nykytilanteen pohdintaan. Faktoja on selvennetty hyvin ymmärrettävään sävyn kirjailijan omakohtaisten kokemusten kautta, ja lukiessa voi saada jonkinlaisen käsityksen ahdistuksesta kärsivän kaoottisesta maailmasta. Ahdistuksen historia on itseasiassa kiehtovaa, sillä Stossel mainitsee monia vanhojakin lähteitä, joissa ahdistus mainitaan eri muodoissaan, mikä kyseenalaistaa ainakin omat epäilykseni sen yleistymisestä ja nyky-yhteiskunnan yhteydestä. Sitä ei vain ole aiemmin diagnosoitu. Stossel tuokin hyvin esiin diagnoosi-listojen (ICD-10 ja DSM-IV) haasteet ja niiden kehittymisen sekä vertailee niissä vuosien mittaan esitettyjä ahdistuksen kriteereitä.

Hyvin kirjoitetun ja tutkitun, eri lähteiden kautta tarkastellun ja kattavan tiedon lukeminen onkin suunnattoman nautinnollista, ja ehdin hehkuttamaan kirjaa jo jokin aika sitten Instagramin puolellakin.  Tämä kirja todella sai minut koukkuun, se haastoi ajattelemaan ja kyseenalaisti uskomuksiani sekä romutti ennakkoluulojani. Se on teos, joka tarkastelee aihettaan perinpohjaisesti ja monesta näkökulmasta. Kirjoittaja todella tuntee aiheensa läpikotaisin ja vaikuttaa kokeilleen lähes kaiken mahdollisen ahdistuksensa selättämiseksi.

Stossel koettaa samaan aikaan olla sekä objektiivinen kertomalla faktoja erilaisiin tutkimuksiin pohjaten, että keventää kuitenkin lukijan lukukokemusta subjektiivisilla, ja ajoittain humoristisillakin, esimerkeillä tilanteista, joihin hän on ahdistuksensa vuoksi joutunut. Ajoittain tilanteet voivat olla hyvinkin äärimmäisiä, ja keinot niiden helpottamiseksi vieläkin hurjempia. Onneksi kirjoittaja suhtautuu itsekin ajoittain reaktioihinsa ja ahdistuksesta aiheutuneisiin kommelluksiin huumorilla. Hän on älykäs, vaikkakin miehen pakkomielteisyyden voikin lukiessa aistia rivien välissä, mikä kuitenkin vain itseasiassa lisää kirjan viehätystä.

Harva menehtyy ahdistukseen, mutta moni mieluummin kuolisi kuin kokisi sen jähmetyksen ja kärsimyksen, joka ahdistukseen pahimmillaan liittyy.
− David H. Barlow,
Anxiety and Its Disorders (2004)

Mielestäni kirjan parasta antia on sen kattavuus, ja kuinka se lisää ymmärrystä ahdistuneisuuden kanssa elävien ihmisten maailmasta. Ahdistus ei automaattisesti ole ihmisen itsensä aiheuttamaa tai ympäristöstä, temperamentista tai edes ihmisen geeneistä johtuvaa, vaan monen eri tekijän summa. Lisäksi se vaikuttaa jokaisen elämään eri tavoin, yksilöllisesti. Kirjoittaja itse antaa kuvan, että hän on jotenkuten oppinut elämään ahdistuksensa kanssa, ja osaa jo varautuakin ahdistusta aiheuttaviin tilanteisiin. Siitä on jopa tavallaan tullut hänen persoonallisuudenpiirteensä, ja hänen terapeuttinsakin epäilee, olisiko kirja koskaan valmistunut ilman Stosselin ahdistusta. Kirjan lopusta löytyy myös aiheesta kiinnostuneille runsaasti lisää luettavaa.

Kuten Suomen Mielenterveysseuran kampanjassakin sanotaan, kaikki meistä on välillä vähän Sekasin. Eli se ulospäin töykeältä vaikuttava tyyppi ei välttämättä tahallaan ole ilkeä tai kummallisesti elehtivä hissukka tarkoituksella outo. Uskon, että tällainen kirja lisää tietoisuutta ja samalla ymmärrystä, mutta se ei ehkä ole ihan maailman helpoimmin lähestyttävä kirja. Onneksi sen rakenne on selkeä ja siitä on helppo hakea tietoa haluamaltaan osa-alueelta. Scott Stossel on huikea kirjailija, ja vaikka tämä onkin ensimmäinen kosketukseni miehen tuotantoon, olen jo täysin ihastunut tuohon perinpohjaiseen tyyliin.

Mikäli aihe yhtään kiinnostaa, suosittelen rohkeasti tarttumaan Pelosta sekaisin -kirjaan, tai ainakin käydä kurkistamassa kirjan lukunäytteeseen täällä.


Translation

I was truly intrigued by My Age of Anxiety, it’s like the most comprehensive book I’ve read (and really enjoyed reading it!) about one theme for a long time. I love the way the writer has been using different sources and critically scrutinises anxiety, trying to be objective but gives subjective examples. It’s brilliant!

“A riveting, revelatory, and moving account of the author’s struggles with anxiety, and of the history of efforts by scientists, philosophers, and writers to understand the condition. As recently as thirty-five years ago, anxiety did not exist as a diagnostic category. Today, it is the most common form of officially classified mental illness. Scott Stossel gracefully guides us across the terrain of an affliction that is pervasive yet too often misunderstood.

Drawing on his own long-standing battle with anxiety, Stossel presents an astonishing history, at once intimate and authoritative, of the efforts to understand the condition from medical, cultural, philosophical, and experiential perspectives. He ranges from the earliest medical reports of Galen and Hippocrates, through later observations by Robert Burton and Søren Kierkegaard, to the investigations by great nineteenth-century scientists, such as Charles Darwin, William James, and Sigmund Freud, as they began to explore its sources and causes, to the latest research by neuroscientists and geneticists. Stossel reports on famous individuals who struggled with anxiety, as well as on the afflicted generations of his own family. His portrait of anxiety reveals not only the emotion’s myriad manifestations and the anguish anxiety produces but also the countless psychotherapies, medications, and other (often outlandish) treatments that have been developed to counteract it. Stossel vividly depicts anxiety’s human toll–its crippling impact, its devastating power to paralyze–while at the same time exploring how those who suffer from it find ways to manage and control it.

My Age of Anxiety is learned and empathetic, humorous and inspirational, offering the reader great insight into the biological, cultural, and environmental factors that contribute to the affliction.” (from Scott Stossel site)

 

4 thoughts on “Pelosta sekaisin / My Age of Anxiety

  1. Pingback: Vuoden 2016 parhaimmat lukukokemukset / The Best Books I Read in 2016 – Pauline von Dahl

  2. Pingback: Blogistanian kirjallisuuspalkinnot 2016: äänestys / Blogistania Book Awards 2016: my votes – Pauline von Dahl

  3. Pingback: Lukuvinkkejä: tietokirjat / What to Read: Non-fiction – Pauline von Dahl

  4. Pingback: Kootut kirjavinkit sekä Kirjan ja ruusun päivän ostos / Wrap-up of the Reading Week and My Latest Book Buy – Pauline von Dahl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s