Helsingin Kirjamessut 2016: Torstain tiedettä / Helsinki Book Fair 2016: Weird Science

Ehdin tänään paikalle puolilta päivin, sopivasti juuri Kanava-palkintoehdokkaiden julkistamiseen Tiedetorilla. Kyseessä on siis tietokirjalle jaettava palkinto. Itseasiassa tämänkin jälkeen olin melko naulittuna Takauma-lavan eteen, sillä ehdokkaiden jälkeen julkistettiin super-kiinnostavalta kuulostava Tieteen päivien ohjelma. Pysyin aika hyvin mun ennalta suunnittelemassa ohjelmassa, olen ylpeä itsestäni, ettei homma heti ekana päivänä lähtenyt ihan käsistä!

Otetaanpa ensin ne Kanava-palkintoehdokkaat sekä ehdokkaiden karsinta, joka oli tänä vuonna kokenut uudistuksia. Kuulemma ehdokkaat valittiin aiempaa kaksi kertaa tiukemman seulan lävitse, ja yleisesti ottaen tietokirjojen taso on ollut kova. Valinnassa huomioitiin tietokirjat, jotka oli julkaistu lokakuun 2015 ja tämän päivän välillä. Tässä siis ehdokkaat ja raadin perustelut (Otavan Kirjasäätiön sivuilta):

kanava

Tiina AiraksinenElina SinkkonenMinna Valjakka:
Enemmän kuin puoli taivasta (Art House)
Monipuolinen ja vaikuttava teos aiheesta – kiinalaisista naisista – joka länsimaisesta näkökulmasta on eräänlainen ”valtava marginaali”. Tekijät yhdistävät eri elämänalojen tietojaan ja oivalluksiaan informatiivis-viihdyttäväksi kokonaisuudeksi. Kirjoittajien runsaus takaa tietorikkauden ja asiantuntemuksen, mutta esitys ei silti hajoa, vaan pysyy johdonmukaisena ja lukukelpoisena.

Marjaliisa HentiläSeppo Hentilä:
Saksalainen Suomi 1918 (Siltala)
Kiihkoton, tasapuolinen ja laajaan erityisesti saksalaiseen lähdemateriaaliin pohjautuva esitys, joka käsittelee vuotta 1918 harvemmin esillä olleesta näkökulmasta. Hentilät osoittavat, kuinka Suomi kytkeytyi kansainväliseen suurvaltojen peliin ja kuinka veitsenterällä vuonna 1919 vakiintuneen tasavaltaisen mallin toteutuminen oli. Silti kuvauksessa ei sorruta monien vuosia 1917–1918 käsittelevien tutkimusten helmasyntiin, nykyajan asettamiseen moraaliseksi mittatikuksi.

Maijastina Kahlos:
Rooman viimeiset päivät (Otava)
Analyyttinen selvitys Rooman valtakunnan siitä ajasta, joka on jäänyt historian harrastajillekin vieraammaksi ja josta monilla on vain myyttinen, myöhemmän ajan luoma ”rappion” näkökulma. Vaikka ilmaisu on tiivistä, valtavasta historiallisesta ilmiöstä on saatu irti olennainen ja siitä on löydetty myös ajankohtaisia yhteyksiä nykyaikaan. Teksti on hengittävää ja lukemaan houkuttavaa. Kahlos taustoittaa kaiken niin hyvin, että kirjan lukemiseen ja ymmärtämiseen ei tarvita kuin kiinnostunut mieli.

Katja KettuMeeri KoutaniemiMaria Seppälä:
Fintiaanien mailla (WSOY)
Suomalaisten ja intiaanien jälkeläisistä kertova kirja tuo vähän tunnetun, mutta kiinnostavan aiheen suuren yleisön tietoon. Tietojen keräämisessä on nähty paljon vaivaa, esitystapa on kekseliäs ja monipuolinen, ja kokonaisuuden täydentävät upeat kuvat. Ihmisten tarinat ovat vaikuttavia, ja tunnelmallisissa haastatteluissa kuuluu hyvin heidän oma äänensä. Kirjan voimakas viesti on rasismin ja muukalaisvihan pohjimmainen mielipuolisuus.

Juho Saari (toim.):
Yksinäisten Suomi (Gaudeamus)
Yksinäisyys ei ole vain siitä kärsivien yksilöiden ongelma, vaan merkittävä yhteiskunnallinen ilmiö. Useiden asiantuntijoiden kirjoituksista koostuva teos käsittelee aihetta monipuolisesti ja yleistajuisesti. Kirja antaa myös käytännön työkaluja niille, jotka voivat ja haluavat tarttua ongelmaan.

Vau, mitä kirjoja! Voittajan julkistus on 3.11. Itse kiinnostuin erityisesti Fintiaanien mailla kirjasta, sillä sen visuaalinen ilme oli huikean kaunis. Lisäksi Yksinäisten Suomi kiinnostaa tärkeän aiheensa vuoksi. Takaumalla julkaistiin melkein heti ehdokkaiden perään tammikuun 2017 Tieteen päivien ohjelma, teemana Vapauden rajat, aion kyllä osallistua. Erityisen jännittävältä kuulostaa Tieteiden yönä 12.1.2017 järjestettävä Kadonneen kirjan metsästys, jossa nyky-Helsingissä seikkailee Virpi Hämeen-Anttilan dekkareista tuttu salapoliisi Björk.

thursdaycollage
Yksi päivän kiinnostavimmista keskusteluista käytiin Takauma -lavalla kun aiheena oli Tiedeviestinnnän uusi aika, ja siitä keskustelemassa tutkija Mari K. Niemi, tutkija Esa Väliverronen, tiedetoimittaja Ulla Järvi sekä tutkija Tuukka Tammi. Loistavia keskustelijoita ja erittäin mielenkiintoisia kommentteja erilaisista näkökulmista.

Tiedeviestinnän hienoiksi hetkiksi mainittiin mm. kun tutkimuksen ansiosta tapahtuu konkreettinen muutos. Väliverroselta ilmestyi Julkinen tiede -kirja, joka käsittelee tieteen roolia yhteiskunnassa ja kuinka sitä käsitellään mediassa. Kaikki keskustelijoista vaikuttivat olevan sitä mieltä, että tutkimuksen nostaminen julkiseen keskusteluun on tärkeää, kuitenkin tuotiin erilaisia näkökulmia. Väliverronen mm. mainitsi, että on vaikea tavoittaa niitä, joita tiede ei kiinnosta, mutta kuitenkin enemmän keskustelevaan vuorovaikutukseen. Nykyään ihmiset tietävät paljon ja myös hakevat tietoa, mutta yksipuolisesti: helposti haetaan vain omaa maailmankuvaa pönkittävää tietoa. Myös Niemi puhui tasaveroisen keskustelun puolesta, ja mainitsi, että tutkijoiden kannattaa mennä mukaan tilaisuuksiin asia — ei tiede — edellä, niin on helpompi lähestyä. On kaikkien etu, että tutkijoita mukana julkisessa keskustelussa. Tammi puolestaan mainitsi yhdeksi haasteeksi muuttaa ns. tylsä tutkimus vetovoimaiseksi keskusteluksi.

Keskusteltiin tutkijan velvollisuudesta esiintyä ja viestiä julkisuudessa, jossa nousi esiin vahvat mielipiteet vs. faktat. Iltapäivälehdet koettiin kuitenkin hyväksi kumppaniksi, sillä toimittajat osaavat tiivistää ja sanoittaa tutkimustuloksia ns. kansankielelle. Yliampuviin tiedeuutisiin liittyen on julkaistu Maito tappaa ja muita outoja tiedeuutisia -kirja (Vastapaino), josta löytyy 15 artikkelia tämän teeman ympärillä. Otsikointi ja lööpit saattavat olla harhaanjohtavia, vaikka itse juttu/artikkeli olisi hyvin kirjoitettu.

Itse seurasin keskustelua niin intensiivisesti, että aika lensi ihan siivillä. Keskustelu järjestettiin Vastapainon ja Uutistamon yhteistyönä, haastattelijana toimi Uutistamon Rosa Lampela. Tutustuinkin luennon jälkeen Uutistamoon hieman tarkemmin — he tarjoavat tutkimuksia journalistisesti editoituna, mikä kuulostaa oikein kiinnostavalta konseptilta.

Kiertelin ohjelmien välissä myös muuten vaan messualueella ja silloin tällöin tapasin myös mukavia bloggaajakollegoita. Lisäksi bongailin tietysti kiinnostavia kirjoja, joista kuvakoostetta löytyy Instagramin puolelta. Ostoksista en mene ennen sunnuntaita sen sijaan sanomaan mitään… Mutta voin jo nyt sanoa, että ostossuunnitelma ei niiden suhteen tule pitämään lainkaan paikkansa.

comics

Vielä mainittava torstain ohjelmasta paljon ajatuksia herättänyt keskustelu Minna Canth -lavalla Tiina Sarjan uudesta, Kuka oikein tietää — Kun mielipide haastoi tieteen (Docendo) -kirjasta. Keskustelu oli harmillisesti vain puolen tunnin mittainen, olisi kuunnellut aiheesta pidempäänkin. Pääasiassa nostettiin esiin tieteellisen tiedon ja kokemustiedon eroja. Keskustelussa tuotiin esiin, että vastakkainasettelu on vahvistunut Internetin valtakaudella kun kuka tahansa voi tuoda mielipiteensä julkisuuteen. Sarjan kirja tarjoaa tietoa siitä, mitä tiede oikeastaan on, ja miten mielipide siitä eroaa. Ne kertovat eri asioita, eivätkä ole rinnastettavissa tai sulje toisiaan pois. Tieteelle ominaisia piirteitä ovat Sarjan mukaan kriittisyys, järjestelmällisyys ja edistyminen. Kirjan viimeisessä luvussa onkin annettu lukijalle ohjeita tiedon kriittiseen tarkasteluun, Sarja mainitsi mm. kiinnittämään huomiota seuraaviin seikkoihin: onko tieto totta, missä artikkeli/juttu on julkaistu, millä tyylillä se on kirjoitettu ja kuka on sen kirjoittanut.

Päivän loppuun säntäsin vielä Eino Leino -lavalle kuuntelemaan JP Koskisen haastattelua Luciferin oppipojista, mutta täytyy sanoa, etten malttanut oikein kunnolla enää keskittyä kun pää oli jo tulvillaan mielenkiintoisia ajatuksia edellämainituista keskusteluista.

Melko tutkimuspainotteinen päivä! Väsynyt bloggaaja kuittaa, huomenna sitten edessä uusi päivä! Päivystän myös Boknäsin bloggaajapisteellä klo 15-16, joten saa tulla juttelemaan ja hakemaan kirjanmerkkejä.


Translation

Today was the first day of Helsinki Book Fair 2016 and it was so much fun! I’m happy that I had a bit planned my programme on beforehand, I would’ve been too bedazzled without a plan. I went to listen to many science, research and public communication related topics. The talks were super interesting and inspirational. I think they really had talented people and professional experts this year. They also released The Science Forum programme for next year and it sounds so fascinating, I definitely will be attending! 

“The Science Forum is a biennial science festival taking place in Helsinki, Finland. It is an event of great diversity under a chosen main theme. The Forum’s mandate is to communicate to the curious public the newest, up-to-date research and the elements of a rational worldview, and to discuss the possibilities as well as the limits of science more broadly.  This is where Finland’s leading scholars from various fields have a chance to introduce their branch of scholarship and the latest research results to a wide audience. Most of the lectures are held in Finnish or in Swedish.

The current format of the Forum is a five-day, one-night festival which consists of some 300 appearances by researchers from different parts of the country. All fields of research from the humanities and natural sciences to art and technology are represented. In recent years the various events of the Science Forum have garnered an audience of about 15,000. The events are also widely followed on the Internet, both live and in recording.” From Science Forum home page.

Now I feel tired but also excited since tomorrow is a new busy day ahead! I will post about my book shoppings in separate post on Sunday, so nothing about that here. 

One thought on “Helsingin Kirjamessut 2016: Torstain tiedettä / Helsinki Book Fair 2016: Weird Science

  1. Pingback: Helsingin kirjamessut 2016: ostokset / Helsinki Book Fair 2016: shoppings – Pauline von Dahl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s