#munhyllyssä, osa 1: rakkaimmat kirjat / #inmyshelf, part 1: dearest books

No niin, startataanpa tämä postaussarja, jota olen suunnitellut loppukesästä asti! Plus postauksen kirjottaminenhan on hyvää NaNoWriMoilun välttelyä, sillä jostain syystä blogiin kirjoittaminen luonnistuu tällä hetkellä paljon kepeämmin kuin aiemmin. Niille, joille NaNoWriMo (National Novel Writing Month) kuulostaa heprealta: kyseessä on siis marraskuun kestävä kirjoitushaaste, jossa on tavoitteena saada kokoon 50 000 sanaa. Eli kirja. Itse osallistuin kyseiseen hulluuteen ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Saatan kirjoittaa vielä aiheesta oman postauksensa, nyt tuskailen alun innostuksen hiipumisen kanssa.

Mutta nyt pääsen esittelemään oman hyllyni aarteita, vihdoinkin. Tosin postausta varten kirjahyllyjäni tutkiessa huomasin, että noin yksi kolmasosaa hyllyjeni sisällöstä on lähes vakiona vaihtuvia kirjaston lainoja. Lisäksi osan omistuksessani olevista kirjoista voisi laittaa jo kiertoon, eli tällainen postaussarja voi tulla jo ihan omaan tarpeeseen. Yleensä tosiaan harkitsen kirjahankintojani kohtuullisen pitkään, sillä useimmiten kirjaston lainat ovat tarpeeksi.Toisaalta taas saatan hetken huumassa ostaa jonkin oikein kiehtovan teoksen, mikä osaltaan selittää ne kirjamaustani poikkeavat, muutamat kirjat, jotka voisi laittaa jo eteen päin.

 Kerro somessa oman hyllysi aarteista #munhyllyssä ja #rakkainkirja -tunnisteilla!

Blogin ja viimeaikaisten loistokirjojen myötä minut on vallannut pieni houkutus kerätä tiivis, ja tarkasti valikoitu, kirjasto kaikkien aikojen suosikeistani. Kirjahyllyni kun ei ole vielä päässyt paisumaan kovin suuriin mittoihin. Näissä postauksissa esittelen tuota vaatimatonta kirjahyllyäni vähän tarkemmin, ja toivottavasti saan samalla selvennettyä tilannetta itselleni — mitä upeita teoksia sieltä uupuu ja mistä voisin hankkiutua eroon. Nämä pohdinnat mun kirjahyllystä siis löytyvät aina otsikonmukaisilla tunnisteilla, ja suotavaa on myös lukijoiden osallistuminen somessa aina kunkin viikottaisen teeman mukaan. Ekan viikon teema on rakkaimmat kirjat. Kerro somessa omat valintasi #munhyllyssä ja #rakkainkirja -tunnisteilla.

Koska on aina vaikea valita vain yhtä, päätin esitellä muutaman rakkaimman kirjani ja kertoa, kuinka ne ovat päätyneet hyllyyni. Kyseessä ei siis välttämättä ole kirjallisesti parhaimmista teoksista (vaikka kyllä nämä kaikki ovat mielestäni myös ihan huikeita kirjoja muutenkin), mutta kyseisillä kirjoilla on minulle ensisijaisesti tunnearvoa. Olen saanut monia kirjoja lahjaksi perheeltäni sekä ystäviltäni, ja pidän lahjakirjoja yleisesti ottaen suuressa arvossa. Tämä pitää paikkansa erityisesti lähipiirini tapauksessa, kun lahjanantaja tuntee kirjamakuni, ja kirja on ajatuksella sen mukaan valittu. Kirjan painoksella tai versiolla ei sinänsä ole niin suurta merkitystä, mutta karkeasti ottaen graafiset novellit hankin hyllyyni mieluusti englanniksi ja kaunokirjallisuuden suomeksi. Ja tietysti myös kauniit kannet ovat aina plussaa, vaikka painokseen en ehkä muuten niin kiinnitä huomiota.

rakkaimmat

Ja nyt asiaan. Harkitsin muutaman muunkin välillä, mutta jottei lista olisi paisunut liian pitkäksi, valitsin neljä rakkainta. Erityisen tärkeiksi kirjoiksi minulle ovat muodostuneet mm. (ei missään erityisessä järjestyksessä):

 1. C.S. Lewisin Narnian tarinat (Otava), jonka sain joululahjaksi vanhemmiltani vuosia sitten, ja se johdatteli minut satumaisen fantasian maailmaan. Muistan yhä sen innostuneen lämpimän tunteen, joka tuohon jouluun liittyy kun uppouduin täysin kirjan maailmaan. Se on muistoissani yhä edelleen täydellinen joululoma, tätä kirjoittaessakin tuo lämmin tunne valtaa minut. Lisäksi kaikki tarinat sisältävä kirja on ihanan paksu ja varustettu upeilla kansilla.
 2. Jussi Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät (Tammi), jonka sain valmistujaislahjaksi kun valmistuin pari vuotta sitten toimintaterapeutiksi. Kirja oli ihan ensimmäinen lukemani Finlandia-voittaja, ja innoissani kirjoittelin siitä myös blogissani. Lisäksi kyseessä oli ensikosketus Valtosen tuotantoon, ja kirja todella löi minut ällikällä.  Se saattoi myös edistää kiinnostustani kotimaiseen kirjallisuuteen. Pidän äärettömästi kirjoista, jotka saavat ajattelemaan pintaa syvemmältä ja säilyvät mielessä myös lukemisen jälkeen. Olen miettinyt jo jonkin aikaa, että tämä pitäisi lukea uudestaan.
 3. Ursula K. Le Guinnin Wizard of Earth Sea, on syntymäpäivälahja vuosien takaa. Minun versioni on pikkuinen, jo sivuistaan hieman kellastunut, pokkari, ja se taisi olla ihan ensimmäinen englanninkielinen kirjani. Tarina on yhä edelleen huikean vangitseva. Suosittelen lämpimästi tätä klassikkoa, mikäli fantasia- ja tieteiskirjallisuus yhtään kiinnostaa.
 4. Nikki Sixxin Heroiinipäiväkirja (Like), jota olin toivonut pitkään heti sen ilmestymisestä asti, sillä Mötley Crüe on yksi kaikkien aikojen suosikkibändeistäni. Lisäksi kirja on elämänmakuinen tarina bändin basistin elämän uskomattomista käänteistä. Pidän Nikki Sixxin tyylistä suhtautua asioihin ja kirjoittaa ajatuksistaan, todella inspiroiva persoona. Ja onhan hän yhä kohtuullisen karismaattinenkin.

Plussana vielä suomalainen tietokirja Mitä Missä Milloin (Otava), jonka isäni antoi minulle 30-vuotissyntymäpäivälahjaksi. On itseasiassa hyvin kiehtovaa tarkastella, mitä syntymävuotenani Suomessa onkaan tapahtunut, ja millaiset asiat ovat silloin olleet esillä.

Tietysti rakkaimpien kirjojen yhteydessä on mainittava myös kirjailijoiden signeeraamat teokset, jotka ovat omassa luokassaan. Näitä löytyy omasta hyllystä tällä hetkellä vain kolme: Sofi Oksasen Norma, Tiina Raevaaran Korppinaiset sekä ihanan Maria Turtschaninoffin Naondel. Ulkomainen fiktio kun on tosiaan edustettuna hyllyssäni kotimaista vahvemmin, vaan harvemmin pääsen hakemaan ulkomaisten kirjailijoiden tuotoksiin omistuskirjoituksia. Mutta ehkäpä ensi vuoden Worldcon75:ssa asia korjaantuu. Voi ei, meinaa pelkkä ajatus jo alkaa pyörryttää!

signeeratut

Nyt kuulisin mielelläni, onko sulle jokin tietty kirja toista rakkaampi tai onko jollekin kirjalle karttunut muuten vaan erityistä tunnearvoa?

Ensi sunnuntaina palataan asiaan scifi-kirjojen osalta.


Translation

Finally it’s time to start the post series #inmyshelf in my blog! The series contains weekly posts, and every post is about a different theme, about books that I have in my own bookshelf. I’m excited since I’m hoping I can organize my bookshelfs while doing these posts. Let’s start!

As you already may know, I’m kinda picky when it comes to purchasing books into my own shelf. I always consider it two times if I’m buying books, and usually I rather use my local libraries. However, now I decided to start a post series in order to reveal parts of my bookshelf a bit better. In this first post I wanted to introduce you to some of my dearest books and tell how I got them. Please also share your thoughts on social media with tags #inmyshelf and #dearestbooks. 

In general I keep present books in high value, for example
C.S. Lewis: Narnia (all the stories), I got it for Christmas present from my parents years ago, but still I can remember the warm feeling from that Christmas holiday which overwhelmed me while I read that amazing book. It is a big book and has beautiful covers, a jewel of my tiny library.
Jussi Valtonen: They Know Not What They Do, is a first Finlandia Prize winner in my possession. Got it as a graduation present. I really like books which inspire me to think about the world and the way were seeing and experiencing it around us. Wrote about it in my blog, too.
Ursula Le K. Guinn: The Wizard of the Earth-Sea, my first book in English. My edition is a tiny paperback with a bit yellowish pages.
Nikki Sixx: Heroin Diaries, also a present, cannot remember was it for birthday or Christmas. But Mötley Crüe is one of my favourite bands and Nikki Sixx their bass palyer. I like his way to write and think about the world, its somehow really inspirational.

Also, one bonus, I got this non-fiction, Mitä Missä Milloin — What Where When, book for my birthday from my dad when I turned 30, it’s about Finland’s current events and issues in the year I was born. Really intriguing to read what was going on in this country during my first year. 

Now it’s your turn — What is your dearest book? Share on social media with tags #inmyshelf and #dearestbooks

9 thoughts on “#munhyllyssä, osa 1: rakkaimmat kirjat / #inmyshelf, part 1: dearest books

 1. Olen ihan samaa mieltä sun kanssasi, kirjailijoiden signeeramat kirjat on rakkaita. Mulle muutenkin rakas kirja on Pekka Hiltusen ISO, sydänkirjani, ja sitten kun vielä viime vuoden kirjamessuilla sain siihen kirjailijan mahtavan signeerauksen. Kyllä, olin onnellinen ❤ Muita rakkaita on esimerkiksi Nancy sekä Haruki Murakamin 1Q84, ne vaan ihan sen vuoksi että pidän molemmista kirjoista hirvittävän paljon. Tähän lähden ilman muuta mukaan, instagramissa sekä blogissa, kiitos innostuksesta ❤ Ja Heroiinipäiväkirja, mun on pakko lukea se uudelleen – sillä Mötley Crue ❤

  Liked by 1 person

 2. Pingback: #munhyllyssä, osa 2 / #inmyshelf, part 2 – Pauline von Dahl

 3. Pingback: #munhyllyssä, osa 3 / #inmyshelf, part 3 – Pauline von Dahl

 4. Ihan huikean hienon postaussarjan olet aloittanut! Itselle ehkä rakkain kirja on Harry Potter ja viisasten kivi, jonka sain joululahjaksi äidiltäni vuonna 2002. Harry Potter herätti sisäisen lukutoukkani ja tänä vuonna saatuani kyseiseen kappaleeseen vielä Jaana Kapari-Jatan signeerauksen, en aio luopua siitä ikinä ❤

  Ja voi vitsi, mä en ollut tajunnut, että sä oot toimintaterapeutti! Itehän saan todistuksen ens kuussa ja liityn joukkoon 🙂

  Liked by 1 person

 5. Pingback: #munhyllyssä, osa 2: scifi & fantasia / #inmyshelf, part 2: scifi & fantasy – Pauline von Dahl

 6. Pingback: #munhyllyssä, osa 4: kauhu / #inmyshelf, part 4: horror – Pauline von Dahl

 7. Pingback: NaNoWriMon jälkipuintia / …and how was the NaNoWriMo? – Pauline von Dahl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s