Novellihaaste: lähtölaukaus / Short story challenge: get ready, start!

Omppu haastoi Reader, why did I marry him? -blogissaan kaikki halukkaat lukemaan enemmän novelleja, ja sehän on aivan loistava haaste! Ei nimittäin ajanpuutekaan pitäisi olla este, sillä novelleja löytyy joka lähtöön.

Koska olen utelias ihminen ja haluan kaikelle selkeän määritelmän niin minähän aloitin valmistautumiseni tähän tutustumalla tarkemmin novellin määritelmään. Kyllähän siitä muistaakseni joskus kirjallisuustiedeiden perusteet -kurssilla jotain puhetta oli, mutta siitä nyt on aikaa. Määritelmä kun on kirvoittanut keskustelua jos jonkinlaista.

Ja eihän se novellin määritelmä mikään maailman yksinkertaisin asia ollutkaan.

Ainakaan meikäläisen aivoille, kun tarkemmin alkoi miettiä. Analysointi ja erittely on minusta aina niin hauskaa puuhaa, oikeasti. Mutta katsotaanpa nyt muutamia määritelmiä tarkemmin. Tietysti käännyin ensimmäiseksi Wikipedian suuntaan kun aina on helpointa googlata:  Novelli (ital. novella ’uutinen’) on kirjallinen proosateos, joka esittää jonkin tapahtumasarjan tai tilanteen tiiviissä muodossa. Sen pituuden määrittäminen on hankalaa, eikä ole aina selvää milloin teosta tulisi kutsua pienoisromaaniksi ja milloin novelliksi. Klassisen määritelmän mukaan novelli on riittävän lyhyt luettavaksi yhdellä kertaa. Tavallisesti suomalainen novelli on noin 1 000–8 000 sanaa pitkä. Sana novelli tulee italian’uutista’ tarkoittavasta sanasta novella.

Sitten muistelin niitä kirjallisuustieteiden opintoja, jossa oli ohjattu tarkastelemaan termejä Tieteen termipankista. Sieltä löytyikin (mielestäni) oikein kattava selitys: “Definition lyhyehkö fiktiivinen proosakertomus, jossa yleensä kuvataan kiinteässä muodossa keskitettyä tapahtumaa, erityistä mielentilaa tai yksilöllistä kehitystä. Explanation Novelli on yleensä romaania draamallisempi, joten siinä voidaan usein erottaa peripetia (käännekohta) ja kliimaksi (huippukohta). Henkilökuvaus ei yleensä ole yhtä monipuolista ja kattavaa kuin romaanissa. Novellin uutuuteen (latinan novella/novellus) viittaava merkitys näkyy mm. J. W. von Goethen käsityksessä, jonka mukaan novelli kertoo ennen kuulemattoman tapauksen, joka tapahtuu. Friedrich Schlegel puolestaan on määritellyt novellin tekstiksi, joka kertoo jotain uutta ja outoa. — — Monet hyvin lyhyet, fragmentaariset ja juonettomilta vaikuttavat proosatekstit eivät pakottomasti sovi laveaankaan novellimääritelmään. Niistä puhuttaessa on turvauduttu esim. termeihin pienoisproosa tai lyhytproosa. “

Halusin vielä yhden näkökulman määritelmästä, jotta voisin vetää itselleni jonkinlaisen johtopäätöksen. Kaksi lähdettä kun on minulle liian vähän. Kurkistin vielä Kirjallisuuden sanakirjaan (Hosiaisluoma, 2003), jossa novellia kuvaillaan seuraavasti: “Lyhyehkö suorasanainen fiktiivinen kertomus, jossa yleensä kuvataan kiinteässä muodossa keskitettyä tapahtumaa, erityistä mielentilaa tai yksilöllistä kehitystä.” Tarkkaa pituutta novellille ei voi antaa; klassisen määritelmän mukaan novelli on riittävän lyhyt luettavaksi yhdellä kertaa. Voidaan sanoa, että novellissa on 1 000-20 000 sanaa. Novellien rakenne, tyyli ja teema vaihtelevat. Perinteisesti novellit jaetaan boccacciolaiseen suljettuun ja tsehovilaiseen avoimeen novelliin. Edellinen rakentuu selvään loppuratkaisuun päättyvään tapahtumakulkuun, jälkimmäinen lataa tunnelmaa ja henkilökuvauksen psykologista jännitettä.”

Yhteistä kaikille määritelmille on se, että novellissa fiktiiviset tapahtumat esitetään tiiviisti lyhyehkössä muodossa sekä tarinan draaman kaari on selkeä. Tarinan pituus sen sijaan voi vaihdella paljonkin. No niin, eiköhän näistä kohtuullisen kattava kuva muodostunut. Tästä on hyvä lähteä pohtimaan itse haastetta. Novellihaasteeseen on runsaasti aikaa osallistua, sillä siihen lasketaan kaikki ajalla 9.11. – 7.5.2017 luetut novellit, eli aikaa on yli puoli vuotta. Reader, why -blogissa voi myös käydä veikkaamassa tuona aikana luettujen novellien yhteislukumäärää. Sehän voi paisua aikamoiseksi kun tuntuu, että innokkaita osallistujia on jo nyt ilmoittautunut melkoinen määrä.

novellihaasterwdimh

Ja loppuun vielä lyhyesti omaa pohdintaa novelleista, joita aion haasteen puitteissa lukea. Lupasin nimittäin ainakin kolme novellia lukea ja yhdestä blogata. Toivottavasti todellisuudessa muistan blogata hieman useammastakin.

Tietysti H.P. Lovecraftin novellit ovat itselle lähellä sydäntä, kokoelmasta Kuiskaus pimeästä, ja muita kertomuksia ajattelin poimia pari, jos koko kokoelmaa en ehdi. Löysin myös upean novellilistauksen scifin, fantasian ja kauhun saralta Katvealue -blogista! Kiitos vain vinkistä, Omppu! Lisäksi aion vielä lukea ainakin Magdalena Hain Fairylandin, joka löytyy uusimmasta Tähtivaeltajasta 3/2016.

Tässähän alkaa innostus salakavalasti vallata!


Translation

One of my fellow book blogger, her blog is called Reader, why did I marry him? , created a short story challenge and invited everyone to read more short stories between 9.11.2016-7.5.2017.  I think the idea is brilliant, since lack of time isn’t an obstacle. I often forget that short stories are an option, as crazy as it sounds. Every now and then I read short story collections but forget to write about them. So maybe this challenge reminds me in the future.

I decided to start this by finding out what actually is a definition of a short story. I looked for different kind of sources, but naturally my first choice was search from Google and Wikipedia:

“A short story is a piece of prose fiction that can be read in one sitting. Emerging from earlier oral storytelling traditions in the 17th century, the short story has grown to encompass a body of work so diverse as to defy easy characterisation. At its most prototypical the short story features a small cast of named characters, and focuses on a self-contained incident with the intent of evoking a “single effect” or mood. In doing so, short stories make use of plot, resonance, and other dynamic components to a far greater degree than is typical of an anecdote, yet to a far lesser degree than a novel. While the short story is largely distinct from the novel, authors of both generally draw from a common pool of literary techniques. Short stories have no set length. In terms of word count there is no official demarcation between an anecdote, a short story, and a novel.”

Okay, that sounds quite clear. I also checked a couple of Finnish sources to be sure (I love comparing source materials, I’m kinda weird in that way). But  now I’m ready for the challenge! Decided to start with H.P. Lovecraft’s novels and some Finnish authors, but I’d also love to read some short stories (fantasy, science fiction, horror) from authors which are new to me!

Do you guys have any suggestions?

6 thoughts on “Novellihaaste: lähtölaukaus / Short story challenge: get ready, start!

  1. Pingback: #munhyllyssä, osa 2 / #inmyshelf, part 2 – Pauline von Dahl

  2. Pingback: #munhyllyssä, osa 2: scifi & fantasia / #inmyshelf, part 2: scifi & fantasy – Pauline von Dahl

  3. Pingback: Novellihaaste: Kolme novellia kolmelta naiselta / Short Story Challenge: Three stories from three female authors – Pauline von Dahl

  4. Pingback: Näkymättömät planeetat / Invisible Planets – Pauline von Dahl

Leave a comment