#munhyllyssä, osa 2: scifi & fantasia / #inmyshelf, part 2: scifi & fantasy

Viime viikolla aloitin postaussarjan minun hyllyyni päätyneistä kirjoista, nyt jatketaan! Teemana on tällä viikolla scifi ja fantasia, joita tämän tarkastelun tuloksena tajusin hyllystäni löytyvän itseasiassa aivan liian vähän. Mielestäni. Nostin nyt esiin muutamia huippukirjoja tähän, mutta postauksesta taisi muodostua enemmänkin pohdintaa siitä, mitä hyllystäni vielä uupuu.

Scifin suhteen viimeisin lisäys suosikkieni joukkoon on Hugh Howey, jonka mielenkiintoinen Hiekka löytyy nyt hyllystä. Vanha maailma on peittynyt hiekkaan, ja ihmiset sukeltavat hiekasta vanhan maailman jäänteitä. Tuuli siirtää hiekkadyynejä jatkuvasti, eikä maailman tulevaisuus ole valoisa. Jo juonen kuvaus kutkuttaa mielikuvitustani. Nostin kyseisen teoksen tähän postaukseen, vaikken sitä vielä ole ehtinyt edes lukea, sillä Howeyn Siilon Saaga vakuutti minut niin täysin. Lisäksi on pakko mainita eräs, ehkä hieman yllättäenkin suosikkieni joukkoon kivunnut teos, nimittäin Jeff Vandermeerin hämmästyttävä novellikokoelma Pyhimysten ja mielipuolten kaupunki (Loki-kirjat), joka hyllystäni löytyy pehmeäkantisena versiona. Se sisältää myös miehen palkitun pienoisromaanin Martin Laken muodonmuutos. Uskon, että tämä hämmentävä kirja kaipaa uudelleenluentaa piakkoin.

munhyllyssä_scifi.jpg

Yksi kaikkien aikojen suosikkifatasiasarjani on Kuolemanportti-sarja (Otavan fantasiaromaani 1997-2000) Margaret Weisilta ja Tracy Hickmanilta. Maailma on eriytynyt neljään osaan, tuleksi, ilmaksi, kiveksi ja maaksi. Sarjan päähenkilö on Haplo, jonka patrynivelho Xar on lähettänyt tutkimaan maailmoita Kuolemanportin kautta. Lopulta velhot, sartanit ja patrynit, päätyvät taistelemaan maailman herruudesta. On mahtavaa, ettei sarjassa paha ole yksiselitteisesti paha tai hyvä täysin hyvä. En voi käsittää vieläkään, miten mielikuvituksellinen maailma sarjaan on luotu ja niin uskottavaksi! Lisäksi hahmoihin on helppo samaistua, ja tarina yksinkertaisesti imaisee mukaansa.

Omistan kuitenkin VAIN kolme osaa tuosta legendaarisesta sarjasta, joka osaltaan syvensi kiinnostustani fantasian maailmaan. Muistatteko kun viime viikolla sanoin, ettei kirjan painoksilla ole niin väliä? No, ehkä niillä sittenkin on sen verran, että sarjan kaikki osat voisivat olla edes samannäköisiä. Nyt nimittäin on niin, että kaksi ensimmäistä osaa, Lohikäärmeen siipi ja Haltijoiden tähti, ovat mustakantisia pokkareita ja sarjan toisiksi viimeinen, Labyrintti, kovakantinen alkuperäisessä värikkäässä ulkoasussaan. Eli tämän suhteen on ehdottomasti tehtävä korjauksia. Suosittelen sarjaa lämpimästi perinteisen fantasian ystäville.

munhyllyssa%cc%88_kuolemanportti

Neil Gaimanin halusin myös mainita tässä postauksessa, sillä olen suuri miehen tarinoiden fani. Gaimanin tarinat ovat aina niin mielikuvituksellisia, hahmot inhimillisiä ja niistä löytyy aina jotakin yliluonnollista. Kirjahyllyni ei kuitenkaan kerro tästä fanitukseni tasosta, sillä omistuksessani on ainoastaan yksi miehen kirja, vaikka lukenut lähes kaikki suomennetut kirjat, joitakin englanniksikin. Omasta kirjahyllystäni löytyy englanninkielinen Smoke and Mirrors: Short Fictions and Illusions (Headline / Review 2005), joka on novellikokoelma. Ostin kirjan aikoinaan lentoasemalta kun lähdin Saksaan työharjoitteluun neljäksi kuukaudeksi. Kirjan tarinat ovat nokkelia, mielikuvituksellisia, yksinkertaisesti mahtavia. Lisäksi pidän pokkariversion yksinkertaisista kansista. Tämän voisin lukea myös novellihaasteeseen.

Yksi hienoimmista fantasiakirjoista omassa kirjahyllyssäni on Emmi Itärannan upea Kudottujien kujien kaupunki (Teos 2015). Se on tarina nuoresta Elianasta, joka asuu tulvien piinaamalla saarella. Jännittävä tarina seuraa Elianan askelia tämän selvittäessä saaren salaisuuksia. Minun on ollut pitkään tarkoitus ostaa myös Itärannan loistava esikoinen, Teemestarin kirja, josta ajattelin pitkään pitäväni enemmän kuin Kudottujien kujien kaupungista. Jälkimmäinen on kuitenkin tuntunut aikaa myöten vain parantuvan ja  tällä hetkellä mielestäni molemmat ovat suomalaisen fantasian helmiä.

munhyllyssa%cc%88_fantasy

Tietysti mun hyllystä löytyy myös joitakin fantasiakirjallisuuden klassikoita, kuten Taru sormusten herrasta, sekä edellisessä postauksessa mainitsemani Ursula Le Guinnin Maameren tarinat englanniksi. Klassikoista haluaisin vielä hyllyyni ainakin esimerkiksi Lordi Dunsanyn Haltiamaan kuninkaantyttären. Jostain syystä tajusin myös legendaarisen Dan Simmonsin nerokkuuden scifi ja fantasiakirjailijana vasta suhteellisen myöhään, eli viime vuonna. No, kai se on parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Metsästänkin tällä hetkellä hyllyyni erityisesti miehen Hyperionia ja Kalin laulua.

Mitä sun hyllysi fantasia- ja scifi-osastolle kuuluu?


Translation

Started this series of posts about books in my bookshelf a week ago. This Sunday the theme is science fiction and fantasy. In my opinion, there’s never enough good fantasy or scifi books in your shelf. And I think my book shelf is still missing a lot of my favourite books!

First I wanted to introduce two amazing scifi books. First is Sand by Hugh Howey, though I haven’t read this one yet. But it’s already one of my treasures, since I loved Howey’s Wool so much. In Sand the old world is covered with sand, and people are searching relics by sand-diving. I’m already excited. City of Saints and Madmen by Jeff Vandermeer is really imaginative fantasy story collection, completely beyond this world. Requires definitely a rereading at some point.

Fantasy books are majority in my shelf. The Death Gate Cycle by Margaret Weis and Tracy Hickman has been one of my favourite fantasy series as long as I can remember. I wish I could some day own the whole series. Currently I have three of the books and they’re not even from the same edition. In the series wizard Haplo explores four different kind of elemental realms; earth, wind, stone and fire. The main conflict is between The Sartans and The Patryns. I warmly recommend the series if you’re in to fantasy, the world, the characters and the plot are just pure gold! Also wanted to mention Smoke and Mirrors by Neil Gaiman (Headline / Review 2005), is a collection of short stories and poems. Stories are hilarious, imaginative and simply fantastic. Gaiman’s stories never let me down and I’m a big fan of him, though my book shelf doesn’t seem like that. I’d love to own all of his books. I’m also considering I’d reread Smoke and Mirrors for the short story challenge. Let’s take some Finnish fantasy here, too. City of Woven Streets (The Weaver) by Emmi Itäranta is a fantastic dystopian story about a girl named Eliana, who is about to discover the terrifying secrets of her home island. At first, I actually liked a bit more of Itäranta’s first novel called Memory of Water, but The City of Woven Streets gets better after each reading and I’m glad I have this as a hardcover edition (in Finnish). 

How’s your book shelf when it comes to scifi and fantasy books?

4 thoughts on “#munhyllyssä, osa 2: scifi & fantasia / #inmyshelf, part 2: scifi & fantasy

  1. Tein viimeinkin tilan takia jaon, että siirsin fantasian erilleen, eri huoneeseen. En tiedä, miten se toimii! Nyt A-F on erillään fantasian kanssa. Ja G- loppuun yhdessä. Itselläni on lähinnä urbaania ja paranormaalia fantasiaa. Elämäkerratkin on erillään. Silti pärjään hyvin romskujen kanssa, tietoa etsin koko ajan, kun jotain on hukassa.

    Like

  2. Pingback: #munhyllyssä, osa 3 / #inmyshelf, part 3 – Pauline von Dahl

  3. Pingback: #munhyllyssä, osa 4: kauhu / #inmyshelf, part 4: horror – Pauline von Dahl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s