Error – Mielen häiriöitä

error

rating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mention
Elina Järvi, Tiina Hotti & Olga Poppius
Like Kustannus 2016 (fin, orig)
248 sivua/pages
Arvostelukappale saatu kustantajalta

Luin itseasiassa Error — Mielen häiriöitä jo viime kesänä, ja mietin silloin, että kirjasta pitää kirjoittaa blogiinkin. Sattuneesta syystä arvostelun kirjoittaminen silloin jäi, mutta nyt kirjamessujen jälkeen sainkin kirjasta arvostelukappaleen kustantajalta. Error herätti paljon ajatuksia jo aiemman lukemisen aikoihin, mutta myös nyt uudelleen selaillessa kun palasin kirjan tarinoiden tunnelmiin. Helsingin Kirjamessuilla itseasiassa yksi odotetuimpia ohjelmia omalla kohdallani oli Sofi Oksasen haastattelema Error-porukka. Kirja siis kokoaa viisitoista yksilöllistä tarinaa, nimenomaan kertojien omia kokemuksia, siitä millaista on elää mielenterveyshäiriön kanssa. Poikkeuksellisesti, koska kyseessä on minulle tärkeä aihe, arvostelun lopuksi löytyy toimittaja Elina Järven vastauksia muutamaan kysymykseen, joita minulla heräsi kirjan lukemisen jälkeen.

15 kiehtovaa ihmistä. 15 koskettavaa kertomusta.
Puolet suomalaisista sairastuu psyykkisesti jossain elämänsä vaiheessa. Välillisesti mielenterveysongelmat koskettavat meistä jokaista.
Rehellisessä ja rohkeassa kirjassa tarinansa kertoo 15 ihmistä, joiden elämään vaikuttaa jokin mielen häiriö, kuten kaksisuuntainen mielialahäiriö, synnytyksen jälkeinen masennus, dissosiaatiohäiriö, syömishäiriö, pakko-oireinen häiriö tai skitsofrenia. Henkilöt tulevat esiin kuvallaan, etunimellään, iällään ja diagnoosillaan. Muiden rinnalla mielensä pimeää puolta avaavat muun muassa Children of Bodomin Alexi Laiho, Mokoman Marko Annala, Herra Ylppö ja Milana Misic.
Jokainen kirjan henkilö esitellään kauniina ja hänen elämänsä arvokkaana. Kirjaan heidät ovat valokuvanneet valokuvaajat Olga Poppius ja Pasi Murto.
Mielenterveyden keskusliitto on tukenut kirjan tekemistä.” (Liken sivuilta.)

Ihmismieli on minusta aina ollut kovin kiehtova, mielenterveyden häiriöt ja piirteet siinä ohessa. Luenkin aiheesta paljon tietokirjallisuutta. Raja siinä, missä järki loppuu ja hulluus alkaa, voi olla veteenpiirretty, sillä jokaisen elämässä on vaiheita, jolloin mieli käyttäytyy ehkä hieman kummallisesti. Errorin lukemisen jälkeen päällimmäisenä ajatuksena minulla oli innostus siitä, kuinka kiinnostavista ihmisistä juuri luin. Kertojat ovat eri-ikäisiä aikuisia (30-62-vuotiaita), he tulevat erilaisista taustoista, ammateista ja olosuhteista, joten mielenterveyden häiriöt voivat todella koskettaa ketä vain. Poppiuksen ja Murron kauniit kuvat täydentävät tarinoita ja tuovat kertojien persoonaa vielä eri hieman tavalla esiin. Graafisesti kirjan kansi on onnistunut: se tuntuu viestivän kiinnostavasti samaan aikaan sekä mielen hajanaisuutta että sen eheyttä.

On hämmentävää, kuinka leimaavia mielenterveysdiagnoosit voivat olla, kertojilla on tästä monenlaisia kokemuksia. Errorissa erityisen mahtavaa on se, että ihmiset kertovat pääasiassa elämästään diagnoosin kanssa, eikä heidän diagnoosinsa ole kuitenkaan tarinan keskiössä. Kokemuksista on kirjoitettu lämminhenkisesti, ja hyvin neutraalisti, ilman minkäänlaista leimaa. Mietiskelin kuitenkin, että miksi diagnoosi on jokaisen kertojan kohdalla nostettu sisällysluetteloa myöten esiin, mikäli niitä halutaan häivyttää. Toisaalta ymmärrän sen, ettei tiedostusta voi oikeastaan muuten lisätä kuin yhdistelemällä kuvauksia diagnoosien nimitykseen.

Kertojat puhuvat Errorissa arjestaan avoimesti, joskus yllättävänkin suoraan. Itselle mielenterveysasiat olivat jollain tasolla tuttuja jo ennen kirjan lukemista, mutta tarinat antoivat uusia näkökulmia erityisesti siihen, millaisten asioiden kanssa todella arjessa taistellaan. Pelottavan usein arki nimittäin kuulostaakin taistelulta, sillä kertojien mielenterveyden häiriöitä ei tunnuttu aina ottavan tosissaan ja hoitoa oli vaikea saada: byrokraattiset päätökset kestävät, asiakasta pallotellaan luukulta toiselle ja hoidetaan enemmänkin oireita, ei varsinaista syytä. Onneksi kaikki kertojat olivat hoitoa kuitenkin lopulta saaneet. Mielenterveyteen liittyvät asiat eivät tosiaan ole niitä maailman yksinkertaisimpia.

Esipuheessa Elina Järvi kirjoittaa:

Kirjan kertomuksissa kuvataan ajoittain esiin nousevaa tahtoa kuolla, mutta ennen kaikkea lujaa tahtoa elää.

Niin, ennen kaikkea me kaikki haluamme elää ihmisarvoista elämää. Mielenkiintoista olisi nostaa vastaavia tarinoita esiin niin paljon, vaikkapa myös iäkkäämpien sekä nuorempien, ettei siinä enää olisi kenestäkään mitään kummallista. Ettei avun hakemista tarvitsisi hävetä. Ihmiset ovat persoonallisia ja me tarvitsemme toisiamme.

Error on nimenomaan kokoelma ihmisten omia kokemuksia, mikä varmasti lisää ymmärrystä. Joskus ajatus mielenterveyshäiriöstä voi tuntua pelottavalta. Kirja on paitsi nopea lukea — sitä kun ei malta laskea käsistään — mutta myös helposti lähestyttävä. Teksti on miellyttävän sujuvaa, ja tuntuu kuin henkilöt kertoisivat tarinansa suoraan lukijalle. Kirjan lopussa on myös tiivis tietopaketti hoidoista sekä diagnooseista selkeästi kirjoitettuna. Suosittelen Erroria erittäin lämpimästi kaikille, joita mielenterveys yhtään kiinnostaa, sillä koskaan ei voi tietää mitä elämässä tapahtuu. Se sopii myös oivallisesti vertaistukikirjaksi: aina ei tarvitse puhua, jos juuri sillä hetkellä ei jaksa — voi myös lukea. Tärkeä kirja, joka sopii kaikille, siksi viisi tähteä.

Kirjan tekijöitä esitellään Liken kirja-sivulla seuraavasti:
Elina Järvi (s. 1981) on toimittaja. Hän on kirjoittanut muun muassa Suomen Kuvalehteen, Annaan, Iltalehteen, Journalistiin ja Soundiin ja työskennellyt pr- ja viestintätoimistossa asiakkuuspäällikkönä.
Tiina Hotti (s. 1965) on työskennellyt toimittajana Viikko-Hämeessä ja Uudessa Lahdessa yhteensä viisitoista vuotta.
Olga Poppius (s. 1981) on helsinkiläinen mainos- ja muotikuvaaja.

error-collage

Tekijöistä tosiaan Elina Järvi vastaili ilokseni muutamaan kysymykseen, joita minulla heräsi Errorista. Ihan aluksi Elina mainitsi, että Error – Mielen häiriöitä -kirjan vastaanotto yllätti totaalisesti.

Errorin julkaisun jälkeen on tapahtunut monenlaista: mediat ovat kiinnostuneet ja keskustelutapahtumat ovat vetäneet väkeä. “Julkaisuajankohdan lähiviikkoina kirja ja mielenterveysaihe nousivat lukuisiin valtakunnan medioihin (mm. Yle Puhe, Huomenta Suomi, Radio Rock, Anna, Suomen Kuvalehti, Helsingin Sanomat). Helmetissä oli parhaimmillaan lähes 400 varausta kirjasta. Julkaisuviikolla tein yhdessä kirjan henkilöiden kanssa vierailun Espoossa Entressen kirjastossa ja meitä oli kuuntelemassa yli 80 ihmistä. Tuo oli todella voimakas kokemus, koska emme osanneet odottaa mitään tuollaista. Nyt lokakuussa minua ja Marko M:ää oli kuuntelemassa Vaasan kirjastolla noin sata ihmistä. Toki on ollut myös pari vähemmän väkeä vetänyttä tapahtumaa, mutta Vaasankin esiintyminen oli hieno kokemus siitä, että aihe kiinnostaa ja kirja kantaa yhä, vaikka kirjan ilmestymisestä on jo reilu puoli vuotta aikaa,” Elina iloitsee.

Myös isommilla lavoilla on keskusteltu pariin otteeseen Errorin tiimoilta, joita molempia olin itsekin seuraamassa. “Kesällä olimme Tuska Open Airissa keskustelemassa mielenterveysaiheesta 45 minuuttia samaan aikaan kuin Lordi soitti päälavalla. Aluksi minua mietitytti, tuleeko paikalle tyyliin kaksi kuuntelijaa kännissä, mutta siellä olikin alusta loppuun noin 60 ihmistä. Sofi Oksanen puolestaan omasta aloitteestaan haastatteli meitä Helsingin Kirjamessuilla. Kaikki tämä on osoittanut, että tällaiselle kirjalle ja henkilöiden omiin kokemuksiin perustuvalle keskustelulle on yhteiskunnassamme suuri tarve,” hän miettii. Olen tästä Elinan kanssa ihan samoilla linjoilla!

Olen itse monesti pohdiskellut Errorin merkitystä vertaistuellisena kirjana, ja tiedustelin Elinalta, onko hän kuullut lukijoiden kokemuksista. “Olemme saaneet Errorista paljon lukijapalautetta ja niissä kiitosta siitä, että nämä aiheet on nostettu esiin ihmisten omien kokemusten ja elämäntarinoiden kautta. Palautteen mukaan kirja on antanut voimaa kamppailussa oman mielensä ja psyykkiseen sairauteen liittyvän häpeän kanssa ja iloa sen tiedostamisesta, ettei ole ihmisenä viallinen, vaikka mieli olisikin rikki. Meille tekijöille suurin palkinto tämän kirjan tekemisestä onkin se, että ihmiset voivat saada Errorista voimaa ja vertaistukea, ehkä rohkeutta hakea apua silloin, kun tuntee olevansa täysin umpikujassa. — Palaute on ollut niin lämmintä ja sydämellistä, että se on välillä liikuttanut meitä tekijöitä tosi vahvasti,” hän kiittää kirjan lukijoita.

Mielialansa kanssa kamppaileville nuorille Elina haluaisi sanoa, “– että vaikean päivän jälkeen aina tulee myös se parempi päivä. Tämä ajatus on auttanut itseäni eteenpäin. Jokainen nuori on arvokas ja tärkeä, ja toivon, että nuorille tehtäisiin entistä helpommaksi tulla kuulluksi. -– tärkeintä on, ettei jäisi ajatustensa ja pahan olonsa kanssa yksin. Mielen horjumisesta huolimatta ihminen ei ole turhake vaan vaikeuksista huolimatta kenellä tahansa on mahdollisuus rakentaa itselleen hyvä loppuelämä. Tie voi olla valitettavan kivinen, ja vaikkei tieto sillä hetkellä lohduttaisikaan, kokemukset lopulta tekevät meistä entistä vahvempia. Alexi Laihon sanoin: ”Vaikka kaatuisi kuinka monta kertaa turvalleen, aina pitää nousta. Vaikka vain vittuilun vuoksi. Hyviä asioita tulee vielä tapahtumaan.”

Mielen horjumisesta huolimatta ihminen ei ole turhake vaan vaikeuksista huolimatta kenellä tahansa on mahdollisuus rakentaa itselleen hyvä loppuelämä.

Entä mitä Error-kirjan kanssa tapahtuu seuraavaksi? Elinan mukaan Errorin vahvuutena on kirjan aiheen ajattomuus, vaikka kirjan elinkaari nykyaikana onkin lyhyt.“Niihin (tarinoihin) voi samastua ja niistä voi ammentaa lohtua ja voimaa omaan elämäänsä riippumatta siitä, milloin kirja ilmestyi. Minulla on monenlaisia ideoita siitä, millaisia projekteja Errorin ympärille voisi toteuttaa, kirjasta ja sen teemoista voisi käydä puhumassa esimerkiksi lukioissa. Haasteena tosin on rahoituksen hankkiminen tällaisille laajamittaisemmille projekteille. Sekä kirjoittamistyötä että kirjan valmistumisen jälkeisiä, siihen liittyviä projekteja joutuu usein tekemään sen henkisen paineen alaisena, miten itsensä ja lapsensa saa työllään elätettyä. Olenkin joskus vitsaillut, ettei kukaan selväjärkinen ihminen tee Suomessa tietokirjoja tällaisista aiheista peilattuna siihen, paljonko se todella vaatii ja miten haastavaa se taloudellisesti on,” Elina kertoo kirjan julkaisun jälkeisistä haasteista.

Error-kirjan tekemisessä yhteistyö eri tahojen kanssa onkin avainasemassa, esimerkiksi Mielenterveyden keskusliitto on tukenut kirjan tekemistä, ja kuusi Errorin lyhennettyä elämäntarinaa julkaistaan vuosina 2016-2017 Tunne & Mieli -lehdessä. Lisäksi kirjan kustantaja LIKE lahjoittaa jokaisesta julkaisuvuonna myydystä kirjasta 0,50 euroa Mielenterveyden keskusliitolle mielenterveystyöhön. Myös Lahden klubitalo (mielenterveyskuntoutujien yhteisö) on mm. lahjoittanut kirjaa omille sidosryhmilleen sekä perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalle.

Seuraavaksi Elinaa ja Tiinaa voi nähdä Mielenterveysmessuilla 22.11.2016 Helsingissä.
23.11.2016 Tiina sekä Errorissa tarinansa jakanut kokemusasiantuntija Anne ovat mukana Lahdessa järjestettävässä leimautumisen vastaisessa tapahtumassa.

Huh, miten tärkeää juttua!

Tähän loppuun vielä lahjavinkki jouluksi (ei sisällä kaupallista hullu_erroryhteistyötä): Error-kirja on mahtava lahjaidea jo sellaisenaan lisäämään tietoisuutta mielenterveyshäiriöistä, mutta kirjan kaveriksi sopivaa pehmoista pakettiin löytyy Backstage  Rock Shopista: Error-fanipaitoja  on tehty pieni 50 kappaleen erä! Elinan sanoin, “Paidan visuaalisella ilmeellä halutaan sanoa, että vaikka olisi vähän kreisi, on silti rakastettava. — Koska hulluista silti edelleen valitettavasti puhutaan ilkeässä mielessä, vastavuoroisesti Error-paidoissa käytetään tätä sanaa rakastavassa hengessä.”


Translation

As you can see, the Finnish part of the post is pretty long, so this time the English part is really a summary. But this post is about a very important theme, mental health, and exceptionally its a review of the book and interview of the author combined. Unfortunately I wasn’t able to translate the interview and there’s not an English version of the book (yet!) available. However, I try to tell you something about the book and my thoughts about it. Freely translated the title of it would be something like Error — Mental Disorders.

The book is edited by two Finnish journalists named Elina Järvi (Elina’s interview is in the end of the post) and Tiina Hotti. It contains fifteen stories from fifteen persons who live with mental disorders. There was also a discussion about the book in Helsinki Book Fair. I read the book already actually last summer, and I really liked it since the stories were really eye-opening and well written. After Helsinki Book Fair I received a copy of the book from the publisher, and I was still charmed by it.

I’ve always been really fascinated by human mind and mental health, I think sometimes there’s a thin line between sane and insane. And sometimes it depends on the point of view, too. However, I tend to read a lot of non-fiction about this theme and I think this book, Error, is light reading, though the theme is heavy. It is easy to approach (beautifully designed cover!) and also to read. It is written in warm and open style, it almost feels like the people are right next to you telling their story. The book also contains beautiful pictures of the persons taken by two Finnish professional photographers. After the stories there’s also a summary of facts and treatments of mental disorders.

I think Error makes a good peer support if you need one and an introduction to mental disorders to whomever who wants to understand what it’s really like to live with mental disorder. It shouldn’t be a stigma to have a diagnose anymore in the 2000s. This is an important book, that’s why five stars.

5 thoughts on “Error – Mielen häiriöitä

  1. Pingback: Blogistanian kirjallisuuspalkinnot 2016: äänestys / Blogistania Book Awards 2016: my votes – Pauline von Dahl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s