Kohtalo / Dust

kansi-kohtalo-hugh-howey-dust-book-review

rating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mention
Hugh Howey, suom. Einari Aaltonen
Like 2015 (fin)
Booktrack 2013 (orig)
392 sivua/pages

“Mitä tekisit, jos ihmiskunnan kohtalo lepäisi sinun käsissäsi? Ja tekemäsi valinnat voisivat johtaa yhtä hyvin pelastukseen kuin tuhoon.

Maapallon ilma on niin saastunutta, että ihmiset ovat jo usean sukupolven ajan eläneet valtavissa maanalaisissa siiloissa. Maan päälle ajetaan vain sääntöjen rikkojat ja rikolliset. Hierarkkisessa ja tarkasti säännellyssä maanalaisessa yhteiskunnassa kytee kuitenkin kapinahenki.” Kirjan juonesta kerrotaan säästeliäästi kirjan takakannessa. Kohtalo jatkaa Siilon Saagaa, ja tuon huikean science fiction -sarjan aiemmista osista olen kirjoitellut täällä ja täällä.

Howeyn hahmokuvaus on edelleen loistavaa. Hän onnistuu kuvaamaan uskottavasti esimerkiksi sitä ihmetystä, mikä herää kun vieraasta maailmasta siirrytään toiseen, kun kulttuuri ei olekaan sama kuin se, missä on kasvanut ja mihin on tottunut. Kuinka tuntematon herättää pelkoa, ja pysytään mielummin tutussa (osa yhteisössä) ympäristössä. On suorastaan häkellyttävää, kuinka omaa maailmankuvaa uhkaava tieto voidaan kieltää, selittää saduksi. Ihminen tarvitsee todisteita. Ja tätä mielensisäistä myllerrystä Howey kuvaa tarkkanäköisesti. Toisaalta, ihmiskuntaa eteen päin ajava uteliaisuus sekä periksiantamattomuus ovat edelleen vahvasti läsnä. Juoni etenee höyryjunan lailla, lukijalle tarjoillaan hetkellistä rauhaa, mutta vaihvihkaa jännitys taas tiivistyy. Tämä, jos mikä, on koukuttavaa luettavaa.

Perimmäinen kysymys tarinassa lienee edelleen, kenen totuus on se oikea. Elämän vääjäämättömyys ja ihmisten kuolevaisuus on edistyksestä huolimatta vahvasti läsnä — aika kuluu, eikä sitä voi estää. Silti kaiken taustalla häilyy vieläkin toivo. En ihmettele Siilo -sarjan suosiota, sillä sen hahmot ovat inhimillisiä, tapahtumat ja ympäristö jännittäviä, sekä se pureutuu ja ottaa kantaa yhteiskunnan epäkohtiin, kuten luokkaeroihin, resurssien epätasaisuuteen ja jopa globalisaatioon. Se on vakavan viihdyttävää valtavirtascifiä.

“Generaattori jyrähti käyntiin. Jättimäisen kaivurin sisuksista kuului rätinää, sitten joukko valoja välähti päälle siilon numero seitsemäntoista pumppukammiossa, generaattorihallissa ja pääkäytävällä. Uupuneet mekaanikot hihkuivat ja taputtivat käsiään, ja Juliette ymmärsi, miten tärkeitä tällaiset pienet voitot olivat. Siellä missä oli aikaisemmin ollut tulvaveden täyttämää pimeyttä, oli nyt valoa.”

Kuten edelliset osat, myös Kohtalo on vaikuttava lukukokemus, joka saa pohtimaan yhteiskunnan haasteita ja jopa omia uskomuksia syvemmin. Trilogian päätösosa sulkee sarjan lähes moitteettomasti ja muodostaa siitä hienon kokonaisuuden.

Kirjan kannen sisäpuolella mainitaan, että Siilon saagasta ollaan myös valmistelemassa elokuvaa. Voisin hyvin kuvitella Siilon maailman elokuvana. Koetin etsiä tarkempaa tietoa elokuvaversioon liittyen, ja ainakin IMDb:ssä mainitaan elokuvan olevan tekeillä sekä usean uutisartikkelin mukaan kirjan mukailee elokuvaksi Nicole Perlman (Guardians of the Galaxy). Mielenkiintoista.


Translation

The final book, Dust, of the Wool Saga was almost as impressive reading experience as the previous novels, which I wrote about here (Wool) and here (Shift). In Dust people are waking up to see the reality, but still there’s the question who’s reality is the right one? Howey is a master of not just describing the scenes but also the humane inner world. Dust gives explanations and solutions, it closes the story perfectly. I was impressed again.

In the cover of Dust it’s mentioned that movie adaptation is in development. I tried to search for some more information about the movie, but found only articles from 2015 which stated that Nicole Perlman is adapting the movie. Interesting.

wool-english-cover-book-review

2 thoughts on “Kohtalo / Dust

    1. Toivottavasti Hiekka innostaa, Howey on mielestäni tosi taitava kuvailemaan ihmisen sisäisen maailman myllerrystä. Tää Siilon saaga iski jotenkin itselle tosi kovaa 🙂 On kuitenkin aina niin kiva kuulla erilaisia kommentteja kirjoista
      Mukavaa pakkaspäivää myös Helsingistä ❤

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s