Ruoka on aiheena blogissani vähemmistönä, mutta nyt tammikuussa päätin ottaa hyvinvoinnin blogin puolella hieman aiempaa kokonaisvaltaisemmin haltuun, sisältäen vähän jotakin myös ravitsemuksesta. Ja tosiaan, hyvinvointi-teemalla mennään nämä tammikuun sunnuntait.
Ruoka on aina aiheuttanut itselleni jonkin verran päänvaivaa. Haluaisin syödä mahdollisimman terveellisesti, mutta samaan aikaan olen melko laiska laittamaan ruokaa. Lisäksi ruokaan liittyvä informaatiotulva on valtava, ja luotettava ravintotietous on kaivettava esiin välillä hartiavoimin. Tiedon etsiminen ei sinänsä tuota itselleni vaivaa, sillä rakastan uppoutua erilaisiin tutkimuksiin ja artikkeleihin, vertailla eri lähteitä, selvittää asiat perinpohjin ja koostaa niistä suhteellisen kriittisesti tarkastellun kokonaisuuden. Ruoka- ja ravintotietoutta onkin tullut kartutettua monenmoisista lähteistä.
Vihdoin vastaan tuli kuitenkin kirja, joka sopii luettavaksi sellaisenaan: Pirjo Saarnian Terveellisempiä herkkuja. Näiden kansien väliin on koottu selkeä, ja ennen kaikkea luotettava, kokonaisuus herkutteluun liittyen terveellisyyttä unohtamatta.
“Sadoilla tuhansilla keski-ikäisillä suomalaisilla veren rasva- ja sokeriarvot ovat liian korkeat, verenpaineesta puhumattakaan. Voiko silloin käyttää huoletta muodikasta kookosöljyä, syödä päivittäin raakakakkuja tai maustaa ruokansa ruususuolalla? Ovatko raakakakut ja kasviöljyt automaattisesti terveellisiä, ja miten gluteeniin pitäisi suhtautua? Millaisilla herkuilla kolesteroli- ja sokeriarvot lähtevät laskusuuntaan? Miten perinteisiä leivontareseptejä tai raakakakkuja muokataan terveellisemmiksi maun kärsimättä, ja miten herkkävatsaisen kannattaa valmistaa herkkunsa?
Tämä kirja tarjoaa luotettavia ja mielenkiintoisia faktoja sekä selkeyttä valtavassa ravintotietotulvassa kahlaavalle terveystietoiselle ihmiselle. Jokainen meistä haluaa herkutella, ja tämän kirjan ansiosta terveellinen herkuttelu on mahdollista.” Kirjan esittelysivulta.
Itse innostuin kirjasta jo Viisas Elämä -messuilla viime syksynä, kun osallistuin medialle suunnatulle aamiaiselle sekä kävin kuuntelemassa Saarnian luentoa ravitsemuksesta. Kirja on sen jälkeen päässyt keittiössäni ihan käytännössä testiin useampaankin otteeseen, mm. mehevä mangojuustokakku, vadelmakeksit sekä nopeat marjakauralastut ovat päässeet useampaankin kertaan jälkiruokalistalle. Jep, reseptit ovat oikeasti helppoja ja sovellettavissa. Kokeilin marjakauralastuja mustikoilla sekä tattarijauholla muokattuna (kuvassa alla), ja ne saivat myös vierailta hyvää palautetta. Kunpa vain useammin muistaisi kotimaisten marjojen ravintoarvot — meidän mustikkamme ja puolukkamme päihittävät nimittäin monet eksoottisemmat superfoodit mennen tullen!
Pirjo Saarnia on vakuuttava, hän itse puhuu ruuasta rennosti, mutta asiantuntevasti. Onhan hänellä taustallaan viidentoista vuoden työkokemus laillistettuna ravitsemusterapeuttina. Lisäksi hän on terveystieteiden maisteri ja ravintokirjailija, jolta on aiemmin julkaistu suositut ravintokirjat Irti makeanhimosta, Ruoan terveysvaikutukset, Rasvoilla parempaa terveyttä sekä Terveellistä ruokaa vartissa. Tässä kirjassa käsitellään siis pääasiassa herkkuja, mutta mahtavan tiivis tietopaketti sisältää mm. uutta tietoa sokereista, rasvojen laadusta, elimistön matala-asteisesta tulehduksesta, suoliston vaikutuksesta terveyteen, vatsaoireisen herkutelusta sekä gluteenin vaikutuksesta. Lopuksi tarjoillaan lähes 30 reseptiä makeisiin herkkuihin ja suloisiin suolaisiin maistuviin. Itse olen ihan hullaantunut tähän kirjaan!
Terveellisemmän ruoan ei tarvitse olla monimutkaista. Se on ainakin minulle helpotus, sillä itse en ole varsinaisesti mikään keittiön hengetär tai nauti suunnattomasti kokkaamisesta. Pidän hyvästä ruuasta ja herkuttelusta, mutta pääasiassa ruoka on minulle polttoainetta, ja haluan sen olevan mahdollisimman ravintorikasta. Saarnian neuvoilla tämäkin lähestymistapa onnistuu helposti.
Jos ei koko ruokavaliota halua laittaa uusiksi, niin tämän kirjan myötä voi kokeilla hieman herkkujen keventämistä, ja mikäpä olisi parempi hetki muutokseen kuin nyt! Suosittelen tätä Saarnian tietopakettia lämpimästi joka keittiöön, sillä terveellisemmät herkut maistuvat nimittäin ainakin yhtä hyvälle kuin alkuperäiset. Melkeinpä sanoisin, että jopa paremmalle.
Pirjo Saarnian Terveellisempiä herkkuja (Viisas Elämä 2016) on saatavilla Viisas Elämä -nettikaupasta!
Ensi sunnuntaina blogissa haetaan inspiraatiota ja hyvää oloa joogan parista, kun esittelyyn tulee ihastuttavan Rachel Brathenin Yoga Girl (Atena).
Translation
Food isn’t often brought up in the posts in my blog. The reason is that I don’t buy a lot of cook books and I don’t enjoy cooking that much. Food is mainly fuel for me and I want it to be quick but healthy. But, wellbeing is the theme of January in my blog and nutrition is strongly related to it.
I’ve always wanted to eat healthy, but it’s really difficult to find the trustworthy information among all the food and nutrition articles and numerous researches. You have to be critical and read several different sources if you wanna get the facts right. I myself enjoy diving in to the sea of research articles but I can imagine everybody doesn’t.
Last autumn I found this perfect information package in a form of book (naturally), it’s written by an experienced nutrition therapist Pirjo Saarnia. The book tells the facts clearly, promptly and reliably, just the way I like it! The book, title in freely translated into Healthier Delicacies, is mainly focused on desserts and sweet delicacies as it says in the title, but it includes an amazingly compact package of information of the basics, too.
Themes cover issues about how nutrition affects on blood sugar and inflammation in your body, new information about sugars and salt, without forgetting gluten, fibre and superfoods like berries. Also the last chapter brings you almost 30 tasty and easy recipes — I’ve tried them several times in my kitchen. Did I mention that I don’t like cooking? Well, these recipes are super easy and quick, even I can handle them. I’m in love with this book!
Unfortunately this book is not available in english (yet!), but you can check more information about the author, Pirjo Saarnia, in english on her home site.
Pingback: Rachel Brathen: Yoga Girl – Pauline von Dahl
Pingback: Kuusi kirjaa äidille / Six Books for Moms – Pauline von Dahl