Veripunainen, lumivalkoinen / The Crimson Petal and the White

screen-shot-2016-11-03-at-10-26-06

rating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mention
Michel Faber, suom. Hilkka Pekkanen
WSOY 2004 (fin)
Booktrack 2002 (orig)
850 sivua/pages

Tämä arvostelu on odottanut vuoroaan luonnoksissa yli puoli vuotta. Michel Faberin tiiliskivi nousi kertaheitolla suosikkikirjojeni joukkoon, ja lukukokemus oli suorastaan mykistävä.

“Minun nimeni on Sugar – tai jos ei ole, muuta nimeä en tiedä. Olen sellainen,  jota te kutsuisitte langenneeksi naiseksi.”

 “Lontoon huonomaineisissa kortteleissa vaeltavat lihan iloja etsivät varakkaat herrasmiehet, joiden kolikoista kilpailevat niin varkaat kuin prostituoidut. Herrojen miellyttäminen on monen nuoren naisen ainoa vaihtoehto raskaalle ja likaiselle päivätyölle tehtaassa. Harvat saavat edes valita. Rouva Castawayn pitämän bordellin vetonaula on hänen oma tyttärensä. Punatukkainen Sugar ei luotettavien huhujen mukaan kieltäydy mistään. Kaiken lisäksi väitetään, että nainen osaa keskustella tasaveroisesti miehen kanssa. Rohkean maineen houkuttamana Castawayn taloon uskaltautuu myös hajuvesitehtailijan poika William Rackham, joka tekee Sugarille poikkeuksellisen ehdotuksen. Williamilta itseltään se vaatii vain viimeinkin todellista kiinnostusta liiketoimiin: rahoittaakseen unelmansa hänen on astuttava isänsä saappaisiin. Sugarilla on salaisuutensa, jonka hän kätkee alati pahimpaan varautuen. Mutta voiko bordellinpitäjän tytär olla miehelle ikinä muuta kuin maksettu himon kohde? Voiko miestä rakastaa koskaan ilman pelkoa?” (kirja.fi)

Veripunainen, lumivalkoinen seuraa älykkään Sugarin nousua läpi yhteiskuntaluokkien, ja kirjan kaikkitietävä kertoja johdattelee lukijan 1800-luvun lopun Lontoon rähjäisiltä köyhälistöalueilta sivistyksen pariin. Faberin kirja onkin samalla nerokas ajankuvaus: siinä nostetaan esiin mm. naisen asema ja tuon ajan soveliaat käyttäytymissäännöt. Hierarkia ja tabut saavat myös kyytiä, kun Rackhamin keikarimaiset ystävät ravisuttelevat sivistynyttä kansaa rohkeilla julkaisuillaan. Lisäksi kuvataan hetkittäin hyvin yksityiskohtaisestikin ihmisten pukeutumista sekä asuntojen kalustusta.

Myös Lontoo on yksi kirjan vahvoista päähenkilöistä hajuineen, säineen, rakennuksineen ja eri kaupunginosille tyypillisine piirteineen. Niin kaupungin hyvät kuin huonotkin puolet kuvataan elävästi ja tarkasti, joten lukija pystyy varsin helposti kuvittelemaan itsensä Sugarin kanssa kävelemään tai ajelemaan hevosvaunuilla pitkin Lontoon mukulakivisiä katuja.

Veripunainen, lumivalkoinen nostaa esiin vahvasti kysymyksen luokkaeroista — onko yhteiskuntaluokkaansa todellisuudessa koskaan mahdollista muuttaa? Kirjassa Sugar huomaa itsessään muutoksen, kun hän kipuaa ylemmäs yhteiskunnan hierarkiassa. Muuttuuko ihmisen persoonallisuus ja koko olemus todellisuudessa, vai onko se vain ympäristön vaihdoksesta johtuvaa harhaa? Tarinassa esimerkiksi Sugarin luovuus lakkaa, ja William puolestaan löytää itsevarmuuden, mutta uppoutuu töihin. Faber kuvaa upeasti hahmojen kasvua ja heissä tapahtuvaa muutosta. Hän sukeltaa syvälle päähahmojensa mielen syövereihin ja heidän ajatusmaailmansa muutokseen sekä pohdintoihin elämäntilanteistaan. Lukija pääsee tirkistelemään päähenkilöiden ajatusmaailman polveilua sen syvimpiä sopukoita myöten. Hahmot ovat todella uskottavia. Heillä jokaisella on oma taustansa ja persoonansa, joista jokainen tuo kirjaan jotakin lisää. Kukaan ei tunnu täytteeltä.

michel-faber-veripunainen-lumivalkoinen-kirja-arvostelu-book-review

Kaiken kaikkiaan Veripunainen, lumivalkoinen luo vaikutelman harkitusta ja taidokkaasta kokonaisuudesta, se on todella huolella rakennettu tarina pitkän ajan kuluessa. Tarinasta ei myöskään jää puuttumaan traagisia ja yllättäviä käänteitä. Välillä se hämmästyttää ja saa lukijan (tai ainakin minut) haukkomaan henkeä käänteillään. Ainoa, pieni miinus tulee kirjan lopusta. Näin vakuuttava teos vaikuttaa hiipuvan loppua kohden, ja jollei kirja olisi matkan varrella ollut niin vaikuttava, loppunsa vuoksi se saattaisi jäädä lähes mauttomaksi. Kuitenkin poikkeuksellisen vahva tarina on jo siihen mennessä tehnyt lukijaansa niin lähtemättömän vaikutuksen, ettei hailakka loppukaan saa sitä pilalle. Veripunainen, lumivalkoinen olikin yksi viime vuoden suosikeistani.

Veripunainen, lumivalkoinen on Hollannissa syntyneen ja Australiassa varttuneen Michel Faberin (s. 1960) kolmas teos, jota hän alkoi kirjoittaa jo 1980-luvun alussa. Faber asuu nykyisin Skotlannissa.


Translation

Finished this gigantic novel by Michel Faber already last spring, but I’m still stunned by it. It charmed me totally and became one of my all-time favourite books. It was impressive.

“Sugar, 19, prostitute in Victorian London, yearns for a better life. From brutal brothel-keeper Mrs. Castaway, she ascends in society. Affections of self-involved perfume magnate William Rackham soon smells like love. Her social rise attracts preening socialites, drunken journalists, untrustworthy servants, vile guttersnipes, and whores of all kinds.” Summary from Goodreads.com.

This book paints a vivid picture of London in the end of 1800th century. Also the growth and change of the main characters is convincing during the captivating story. All in all, the only word I can come up with to describe Faber’s novel is impressive. This novel was one of my favourites I read last year.

7 thoughts on “Veripunainen, lumivalkoinen / The Crimson Petal and the White

 1. Onpa kivaa lukea juttua vähän vanhemmasta kirjasta, jonka on itsekin lukenut. Tämähän ilmestyi suomeksi vuonna 2004, jolloin sen itse luin. Muistini verestyi viisi vuotta sitten, kun tv:ssä esitettiin tästä tehty minisarja. Julkaisin silloin kirjasta kirjoittamani arvion blogissani.

  Kirja on melkoinen järkäle, eikä pelkästään sivumäärältään. Minusta se oli myös aika ahdistava, vaikka tosiaan hyvin taitavasti kirjoitettu. Muistan itsekin ensin tyrmistyneeni tavasta, jolla kirja päättyi, mutta toisaalta se sopi mainiosti aloitustapaan. Tapahtumat olivat alkaneet, kun tarinaa ryhdyttiin kertomaan, ja ne myös jatkuivat, vaikka kirjailija nosti kynän kärjen paperilta. Symmetria toimi loistavasti.

  Itse en aio kirjaa enää uudelleen lukea, ja sitä päätöstä vahvistaakseni olen antanut sen eteenpäin. Mutta jos tv-sarja osuu uudelleen kohdalle, katson varmasti. Suosittelen sekä kirjaa että sarjaa. Laatutyötä.

  Liked by 1 person

  1. Kirsi, onpa mukava kun kommentoit! Samaa mietin aina itsekin, kun törmään blogeissa vanhempiin kirjoihin, että mukava lukea niistä 😊 Olen vaikuttunut molemmista lukemistani Faberin kirjoista, vaikka erilaisia ovatkin. Enempää ei taida herralta olla suomennettukaan?

   Tuo tv-sarja ei itseäni niin ilmestysmishetkellään kiinnostanut, mutta nyt kirjan lukemisen jälkeen se olisi kiinnostavaa katsoa. Mukava kuulla, että olet kirjasta kanssani samoilla linjoilla!

   Like

 2. Pingback: Lukuvinkkejä: rakkautta ja romantiikkaa / What to Read: Love and Romance – Pauline von Dahl

 3. Pingback: Kootut kirjavinkit sekä Kirjan ja ruusun päivän ostos / Wrap-up of the Reading Week and My Latest Book Buy – Pauline von Dahl

 4. Pingback: The Book of Strange New Things – Pauline von Dahl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s