Hyvän elämän reseptit / Recipes for good living (free transl.)

“Hyvän elämän reseptit tuo esimerkkejä arjen usein unohdetusta voimasta ja kuinka elämä on parhaimmillaan niissä pienissä hetkissä, joiden ohi usein kiireessä juoksemme. Liian harvoin annamme tilaa sille elämälle, jota elämme suurimman osan ajasta — arjelle. Arki sisältää kaikki ne onnen ja onnellisuuden raaka-aineet ja maukkaimmat reseptit, mitä elämä meille kokonaisuutena meille tarjoilee. Kaikki on jo olemassa.

Hidasta elämää -sivuston perustaja Sanna Wikströmin oivalluttavien tekstien kautta avaat silmäsi elämälle — sille, mitä tapahtuu juuri silloin, kun olet liian kiireinen, koska sinulla on niin kiire elämään,” kerrotaan sympaattisen näköisen kirjan takakannessa.

hyvän-elämän-reseptit-kirja-sanna-wikström-readme-fi-2016

Kyseinen kirja on kiehtonut mieltäni jo pitkään, mutta vasta tämän postauksen myötä minulla oli aikaa (haha, kuinka ollakaan…) syventyä siihen paremmin. Wikströmin kanssa kirjassa sukelletaan tutkimaan arjen rakennuspalikoita, pohditaan mitä se arki oikeastaan tarkoittaa ja miten sen laatuun voi itse vaikuttaa.

Kirjoittaja tosiaan on suositun Hidasta elämää -sivuston perustaja, joka tarjoaa erityisesti henkiseen hyvinvointiin ja hitaaseen elämään liittyviä artikkeleita, videoita sekä online-kursseja. Itse olen seurannut sivua muutamia vuosia ja lueskelen artikkeleita edelleen mielelläni muistutukseksi, ohjeeksi tai muuten vain. Sisältöä ohjaavat hyvä arki, lempeys ja itsestä välittäminen — tuo sama huolenpito välittyy myös silmiä hivelevän kauniista kirjasta. Koska itse usein tutustun tietokirjojen kohdalla kirjoittajan taustoihin kaunokirjoja tarkemmin, pitää tässä yhteydessä mainita, että Sanna Wikström on myös filosofian maisteri, NLP Master Practitioner sekä henkisen hyvinvoinnin asiantuntija. Kirjoittajan tausta antaa laajemman kontekstin kirjan sisällölle.

hyvän-elämän-reseptit-sanna-wikström-esittely

Nykyään elämää eletään kiireen keskellä, mikäli ehditään — tämän olettamuksen ympärille myös Hyvän elämän reseptit -kirjan sisältö tuntuu rakentuvan. Usein self-help-kirjoja aloittaessani oma suhtautumiseni on lähtökohtaisesti kovin kriittinen, sillä kirjoja riittää nykyään kasoittain, ja suurin osa niistä on suoraan sanottuna täyttä kuraa. Wikströmin kirja kuitenkin sulattaa asenteeni jo ensimmäisten sivujen myötä. Tekstistä välittyy niin aito ja välitön tunne.

On kuitenkin hieman hassua, että läsnäolo ja mindfulness ovat nykyään niin trendikkäitä, ja elämään keskittymisestä täytyy ihmisiä erikseen muistuttaa. Senhän tulisi olla se normaali tapa elää. Missä vaiheessa tavallinen elämä täyttyi suorittamisella? Kirjassa pohditaan yhdessä lukijan kanssa, kuinka elämää voisi elää hyvin ja täydesti juuri nyt, ei vain seuraavaa lomaa odotellen. Wikström kertoo käytännön esimerkkejä ja tarinoita tosielämästä, reseptit ovat lempeitä muistutuksia ihanien kuvien lomassa. Kirja itsessään on jo lepohetki hektisen arjen keskellä, lukiessa huomaa ottavansa aikaa reseptien pohtimiseen ja tahdin hidastuvan automaattisesti. Erityisesti itse pidän siitä, että kirjan reseptit tuntuvan pohjautuvan kirjoittajan omiin kokemuksiin: joku on ne jo hyväksi ja toimivaksi havainnut. Ehkä reseptit siis toimivat myös omalla kohdalla.

“Elämä on kokeilua. Sen kokeilua, mikä pitää sinut elinvoimaisena tavallisessa arjessa, jotta voit kokea onnellisuutta.”

hyvän-elämän-reseptit-kirja-sanna-wikström-esittely

Hyvän elämän reseptit pitää sisällään monenlaisia elämän osa-alueita: aktiivisuutta ja vapautta, surua ja sanasen kuolemastakin, suorittamisesta sekä työelämästä, rakkaudesta ja kiltteydestä, mahdollisuuksista ja unelmoinnista. On ilahduttavaa, että muistutetaan samalla lukijaa siitä, että niin hyvät kuin huonot hetket kuuluvat normaaliin elämään. Ainainen auringonpaiste ei ole mahdollista. Sen sijaan reseptit ohjaavat negatiivisten tunteiden hyvään käsittelyyn: myös ne kannattaa kohdata lempeydellä.

Itselläni on Hyvän elämän reseptit -kirjasta 2. laajennettu painos (Readme.fi 2016), ja vaikka kirja on kuvitettu mitä upeimmilla otoksilla, ihan pikkuinen miinus kirjalle ajoittain hieman sekavasta graafisesta ilmeestä. Teksti ei aina erotu optimaalisesti kauniista, värikkäistä taustakuvista. Mutta suositusta kirjasta on juuri (19.1.) julkaistu uusi, 3. painos, raikkaalla visuaalisella ilmeellä.

Sanotaan kuitenkin, ettei kirjaa saa tuomita kansien perusteella (jotka tässä tapauksessa ovatkin ihanat): sisältöhän se ratkaisee, ja sisältö on tässä paketissa kohdallaan. Kirja voi auttaa muistamaan ne elämän oikeasti tärkeät asiat, ja asettaa stressinaiheetkin mittasuhteisiin. Suosittelen lämpimästi ihan jokaista tutustumaan Hyvän elämän resepteihin itse tarkemmin ❤

hyvän-elämän-reseptit-kirja-esittely-hidasta-elämää-recipes-for-good-living

PS. Kannattaa käydä kurkistamassa netissä Hidasta elämää -puotiin, sieltä löytyy kaikenlaista suloista, mieltä lämmittävää luettavaa sekä tarvikkeita ja ennen kaikkea inspiraatiota elämänlaadun parantamiseen.

Ensi sunnuntaina sukelletaan uutuuskirjojen maailmaan hyvinvoinnin näkökulmasta — millaisia hyvinvointiin liittyviä kirjoja ilmestyy vuonna 2017?


Translation

I’ve had this book for a while now, but thanks to this post I got to dive into it a bit better. The book is written by Sanna Wikström, a founder of Finnish site named “Hidasta elämää”, which is a popular channel for holistic wellbeing. I’ve followed the site for a few years and enjoyed their articles about good and gentle life. This book is all about the same thing, in a pretty package.

The book contains tips and examples of a gentle lifestyle, it reminds that all kinds of feelings, good and bad, are part of life. It depends how you decide to react on them. It is filled with beautiful pictures, and looks almost like a gift package. I’d sincerely recommend reading it for everyone, it may help you see what’s really important in life.

On next Sunday I’ll introduce you to new books released (in Finland) related to well-being!

One thought on “Hyvän elämän reseptit / Recipes for good living (free transl.)

  1. Pingback: Joogafestival 2017: sunnuntai / Yoga Festival Helsinki 2017: Sunday – Pauline von Dahl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s