Imagen kirjoittajakoulutus: kehity kirjoittajana / Image magazine’s writer course

Uskallankohan tämän päivän jälkeen edes kirjoittaa mitään (enää ikinä) — varmasti menee vasten kaikkia niitä sääntöjä, joita juuri kuulin! Koska nyt kuitenkin intoilen täällä vielä, eikä liiallinen itsesensuuri ole ehtinyt iskemään, puran lyhyesti iltapäivän herättämiä ajatuksia. Sitten onkin aika palata viimeistelemään huomisen Blogistanian kirjapalkinnon äänestyspostaus!

Osallistuin siis torstai-iltapäiväni iloksi toista kertaa IMAGE-lehden järjestämään kirjoittajakoulutukseen. Kyseessä on kaikille avoin (maksullinen), hyvin intensiivinen ja informatiivinen nelituntinen iltapäivä. Rahalleen saa kyllä vastinetta, sillä puhujat ovat alojensa asiantuntijoita, luennot rakentuvat tiettyjen teemojen ympärille, ja ennen kaikkea — konkreettisia neuvoja kirjoittamiseen saa takuulla. Niin myös tälläkin kertaa.

image-kirjoittajakoulutus-kehity-kirjoittajana-writing-course

Koulutuksen parasta antia (mikä klisee!), ainakin minulle, tänään oli ehdottomasti kirjailija Jussi Valtosen sekä kirjailija ja Long Playn päätoimittaja Anu Silfverbergin puheenvuorot. Vaikka eivät muut puhujatkaan heistä kovin kauaksi jääneet. Sen lisäksi, että Jussi Valtonen kirjoittaa itse taiturimaisesti, on hänen luentojaan hyvin miellyttävä kuunnella. Nähtävästi. Hän puhui lukijaan vetoavan tekstin piirteistä hyvin havainnollistavasti. Kerrattiin, mm. vanha kunnon neuvo: “älä kuvaa, näytä”. Silfverberg puolestaan piti huippuhauskan luennon kirjoitusharjoituksista. Tietysti niitä kokeiltiin myös käytännössä. Nyt ehkä pikkuisen hävettää, mutta tässäpä oma tuotokseni noin viiden minuutin harjoituksesta suoraan copy/pastena:

Lohdun rakenne

Tummat puunrangat piirtyivät pimenevään taivaanrantaan, ne taipuivat kevyesti latvoistaan. Viileä tuuli viisti punertavalla poskella. Syksy oli saapunut.

Kyyneleet valuivat valtoimenaan. Nyt oli tosi kyseessä, sen saattoi nähdä ihmisten levottomasta liikehdinnästä. Juoksevia jalkoja, heiluvia käsiä, kireitä suupieliä.

Vihreää. Nurmi ja yksi sarveton lehmä, ruskealaikkuinen. Sininen taivas, taustalla harmaantuva lato. Etualalla aidan viereen kyykistynyt ihminen. Hiukset silmillä, kädet polvien ympärillä. Eläin kääntynyt ihmistä kohti.

Lohtua saattoi saada yllättävältä taholta. Pehmeys, raukeus ja lämpö kulkivat jaloista alkaen pitkin jäseniä, aivan hiusten juureen saakka.

Harjoituksessa oli pääpiirteittäin ideana kuvitella valitsemansa teksti (romaani/novelli tms.) valmiina ja kirjoittaa siitä osia tietyssä järjestyksessä. Anun varmaotteisessa ohjauksessa kirjoittaminen tuntui hauskalta ja loppujen lopuksi yllättävän kivuttomaltakin! Heidän lisäkseen narratiivisen journalismin asiantuntija ja toimittaja Meri Valkama korosti yksityiskohtien tärkeyttä ja A-lehtien designjohtaja Tuomas Jääskeläinen puhui hyvästä kuvituksesta.

Mutta iltapäivän puheenvuorojen jälkeen pääpointtina jäi mieleen, että kirjoittaminen on työtä, joka vaatii harjoittelua ja toistoa siinä missä mikä tahansa muukin taito. Se ei tule ilmaiseksi. Lisäksi runsas ja monipuolinen lukeminen edesauttaa kirjoittamisessa. Eli itse aion jatkaa valitsemallani tiellä: kirjoitan ja luen paljon sekä vähän kaikkea. Ehkä minunkin tekstistäni sitten ajan kuluessa hioutuu timanttia.

Nyt näin kahden kerran perusteella uskallan suositella Imagen kirjoittajakoulutuksia varauksetta myös muille — oikeastaan ne sopivat kenelle tahansa, jos on innostunut hiomaan kirjoitustaitoaan tai kaipaa tekstiinsä uutta näkökulmaa.


Translation

I attended today to writer’s evening organised by Finnish Image magazine and I’m still excited. Don’t know how correct my current writing is, but I just have to write some thoughts down. It was the second time for me on this course. Again the lecturers were experts on their field and I got great tips for writing and especially how to practise writing, for example:

  • Instead of describing, show.
  • Pay attention to details, they create the world.
  • Stop and observe the world around you.
  • Keep it simple.

The main point of the evening was that writing is like any other skill: you need to repeat, practise and work for it. Good text doesn’t come easy. So I decided to continue what I do, write all kinds of texts and read as much as I can. Maybe some day I can create some great story and even publish my own novel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s