Kirjauutuuksia 2017: hyvinvointi / New releases 2017: wellbeing

Tästä postauksesta meinasi paisua melkoinen monsteri, sillä tänä keväänä hyvinvointiin liittyen julkaistaan niin paljon kiinnostavia teoksia suomeksi, että tämä tyttö ei meinaa pysyä nahoissaan! Mutta sain kuin sainkin lopulta karsittua joitakin herkkupaloja, joihin suosittelen ehdottomasti tutustumaan lähemmin. Klikkaa kirjan nimen kohdalla linkkiä, niin pääset kustantajan sivuille.

Mieli ja keho

Günter Beer, Inge Schöps. Jooga — Aloittelijoille ja edistyneille (Gummerus): Jooga on vanhimpia oppeja kehon, hengen ja sielun harmoniasta. Joogan tila on saavutettu, kun henki on levollinen ja ihminen kokee eheyden ja onnellisuuden tunteen. — Jooga yhdistää kehon, hengen ja sielun, johtaa sisäiseen rauhaan ja vahvistaa stressinsietokykyä.
– Johdatus joogan historian ja filosofian keskeisiin teemoihin.
– Tarkat ja selkeät valokuvat yli 120 asanasta (joogaasennosta) ja niiden perusteelliset selitykset.

Mia Jokiniva. Hengähdyshetkiä — Opas stressittömään elämään (Gummerus, uudistettu painos): Hengähdyshetkiä on käytännönläheinen ja motivoiva opas stressin hallitsemiseen arkisessa elämässä, tässä ja nyt. Työkaluina ovat konkreettiset ohjeet oman stressitason tunnistamiseen, rentoutumiseen ja stressin ennaltaehkäisyyn. Tavoitteena on stressitön mieli, keho ja elinympäristö. — Kirjan avulla jokainen voi rakentaa elämäntilanteeseensa sopivan neljän viikon stressinhallintaohjelman. Vuonna 2013 julkaistun kirjan uudistettu laitos.

David Jonsson. Vatsan viisaus ja suoliston salat —  Hyvinvointi alkaa ravinnosta (Minerva, suom. Anna Maija Luomi): Uusin tutkimustieto vatsan ja suoliston merkityksestä koko elimistön terveydelle koottuna helppotajuiseksi opaskirjaksi, joka jokaisen tulisi lukea. Jonsson selvittää kirjassaan, miten elimistö toimii ja miten jokainen voi parantaa terveyttään sekä fyysistä ja psyykkistä suorituskykyään yksinkertaisesti vatsastaan huolehtimalla. — Viime vuosien tutkimukset osoittavat, miten tuon bakteeriston puutteet tai heikkeneminen voi altistaa monille taudeille, esim. välikorva- tai virtsatietulehduksille, munuaiskiville, allergioille ja syöville. Myös painonhallinnassa suoliston mikrobitasapainolla on aivan ratkaiseva merkitys. Täydellisen tietopaketin lopuksi Jonsson tarjoaa myös hyviä ruoanlaittovinkkejä sekä joukon vatsaystävällisiä reseptejä.

kirjauutuuksia-mieli-ja-keho-pauline-von-dahl

Minna Marsh. Intohimo, sytytkö? (Gummerus): Intohimo syntyy, kun into ja himo, innokkuus ja vahva halu, kohtaavat. Se vaatii uskallusta olla rehellinen siitä, mikä on itselle tärkeää. Sen voi jokainen löytää. — Minna Marsh pohtii mm. Mahatma Gandhin taistelua vahvan seksuaalisuutensa kanssa, Michael Schumacherin tuskaa julkisuudesta, Einsteinin tanssia realismin ja mielikuvituksen välillä ja Tom of Finlandin elämää suljetun ja avoimen jännitteessä.

Sari Toivakka, Miina Maasola.  Itsetunto kohdalleen! — Harjoituksia itsetuntemuksen ja vuorovaikutustaitojen oppimiseen (PS Kustannus): Itsetuntemuksen kasvattaminen ja vuorovaikutustaitojen kehittäminen ei koskaan ole ollut näin hauskaa! — Kirjan harjoituksissa rakennetaan toiminnallisilla tavoilla eri-ikäisten itsetuntemus- ja vuorovaikutustaitoja. Niissä pohditaan esimerkiksi omia hyviä puolia, harjoitellaan tunteiden säätelyä sekä opitaan esiintymis- ja ryhmäviestinnän taitoja. Harjoituksia voi tehdä niin yksin kuin ryhmässä. Ne kannustavat ottamaan uusia näkökulmia omaan itseen ja tapaan olla muiden kanssa vuorovaikutuksessa.

Tiina Ekman. Huijarisyndrooma — Miksi en usko itseeni (vaikka olen oikeasti hyvä)
(Minerva Kustannus): Ekmanin teos on perusteellinen ja havainnollinen tietokirja huijarisyndroomasta. Se kertoo, mistä tässä yleisessä ahdistusoireilun muodossa on kysymys, ja tarjoaa keinoja saada se hallintaan. — Pelko osaamattomaksi ja epäpäteväksi paljastumisesta piiskaa tekemään yhä enemmän, yhä paremmin. Paraskaan suoritus ei riitä vakuuttamaan itseä, että on riittävän hyvä. Tutkimuksissa on arvioitu, että 70 % ihmisistä kokee ainakin yhden tällaisen episodin elämässään. Joillakin tämä tapa ajatella ja tuntea suhteessa omaan itseen muuttuu kliiniseksi ilmiöksi, huijarisyndroomaksi. Seurauksena on vakavaa ahdistusta ja uupumusta. Ekman esittelee kirjassaan ansiokkaasti huijarisyndrooman syitä ja mekanismeja sekä tapoja löytää terve itseluottamus.

Ravinto ja luonto

Ulla Prami. Joogaruoka. Opettajien parhaat reseptit (Bazar): Jooga ja hyvät ruokailutottumukset ovat kulkeneet käsi kädessä ja toisiaan tukien jo aikojen alusta. Sana jooga on ymmärretty esimerkiksi mielen liikkeiden pysäyttämisenä tai mielen aaltojen hiljenemisenä. Tämän kirjan tarkoituksena on esitellä puhdistavia, rauhoittavia tai energisoivia ruoka- tai juomaohjeita. — Kuvituksena olevat joogan fyysistä puolta edustavat jooga-asanat ovat astangajoogan ensimmäisestä asanasarjasta, jota sitkeästi harjoittelemalla on mahdollista lisätä voimaa, puhdistaa kehoa, lisätä rauhallisuutta, terveyttä ja itsetuntemusta. Mukana olevat asanat sopivat pienin variaatioin lähes kaikille.

Leena Putkonen, Mari Koistinen. Ruokamysteerit (Otava): Tolkkua ravitsemuskeskusteluun, tietoa ja tukea järkeviin valintoihin. Rasvataistelu, proteiinihehkutus, superfood-suositukset, lähiruoka, kalorien laskenta, lihansyönnin ekologisuus… Ruoasta ja ravitsemuksesta on 2000-luvulla keskusteltu ja väitelty siinä määrin, että hyvien ruokavalintojen puntaroinnista on tullut monelle hämmentävää ja hankalaa. Nyt asiantuntijat selvittävät, mitä ruokamysteerien takana on, välittääkseen tolkullista tietoa valintojen tueksi ja tehdäkseen tietä ruoasta nauttimiselle.

kirjauutuuksia-ruoka-ja-luonto-pauline-von-dahl

Mona Tähtinen. Say it with a cake! – Kakkumuijan gluteenittomat täytekakut (WSOY): Gluteenittomat täytekakut eivät ole koskaan maistuneet näin herkullisilta! Kerro se kakuin! Say It With a Cake! on kakkukirja kaikille aisteille. Kakkumuija Mona Tähtisen omaperäiset kakut taikovat juhlantuntua arkeen ja kruunaavat yhdessä jaetut hetket. Kirjan hiottujen ohjeiden avulla gluteeniton leivonta onnistuu kokemattomaltakin kotileipurilta. Kakkujen maussa ei ole säästelty: ne maustetaan ovelilla sesonkia kunnioittavilla makuyhdistelmillä ja raaka-aineilla. Lisäksi löydät kirjasta mielikuvituksellisia tapoja koristella kakkusi juuri omiin juhliisi sopivaksi.

Anne Mæhlum, Nina Dreyer Hensley ja Jim Hensley. Luonnosta lautaselle – Parhaat villikasvisreseptit (Tammi): Luonnosta lautaselle esittelee 53 luonnonkasvia ja 88 herkullista reseptiä. Löydä luonnon ehtymätön aarreaitta! Käenkaalilimonadi vilvoittaa kesäkuumalla, siankärsämöfocacciasta taiot hetkessä ihanan retkievään ja piharatamomunakas maistuu niin aamu- kuin välipalaksi. Suurempaan nälkään voit valmistaa maitohorsmaa possunniskan kera. Kuusella maustettu lammaspata maistuu puolestaan elokuun tunnelmallisina öinä. Luonnosta lautaselle ohjeistaa villiyrttien monipuoliseen käyttöön: milloin kasvi kannattaa kerätä, mihin kasvin eri osat käytetään ja kuinka kasvista saa taiottua upean aterian?

Florence Williams. Metsän parantava voima (Minerva Kustannus): Palkitun tietokirjailijan kiehtova teos selvittää, miksi ja miten metsä tekee meistä onnellisempia, terveempiä ja luovempia. Jo kauan on tiedetty, että metsä huojentaa stressiä ja ahdistusta. Sen elvyttävä voima on mitattavissa mm. verenpaineen laskuna ja pulssin tasaantumisena. Myös tarkkaavaisuus ja keskittymiskyky paranevat. Viime vuosina on eri puolilla maailmaa tehty laajoja tutkimuksia sen selvittämiseksi, mihin tämä luonnon parantava voima perustuu.

Elämä & luovuus

Elizabeth Gilbert. Big Magic, opas luovaan elämään (Gummerus): Big Magic on unelmien kirja jokaiselle, joka pyrkii elämään luovasti. Inspiroiva kirja tukee tiellä kohti luovaa arkea tai erityistä luomisprosessia ja puhuttelee elämänmuutoksen kynnyksellä olevaa. Big Magicissä muun muassa maailmanlaajuisen bestsellerin Eat Pray Love kirjoittanut Gilbert avaa omaa luovaa prosessiaan, kertoo taianomaisistakin kokemuksista luovuuden parissa ja tartuttaa energian lukijaansa. Anna luovuuden virrata kauttasi.

Merete Mazzarella. Elämän tarkoitus (Tammi): Perimmäisten kysymysten äärellä. — Moni kuittaa elämän tarkoituksen pohdinnan lannistavana urakkana, johon rohjetaan tarttua korkeintaan kirkasotsaisessa nuoruudessa. Merete Mazzarella katsoo kuitenkin tulleensa ikään, jossa tällaisesta vähättelystä ei tarvitse piitata. Hän arvelee torjunnan ja pilkanteon johtuvan osin siitä, että ihmiset miettivät elämänsä tarkoitusta enemmän kuin haluavat myöntääkään. Mazzarella lähestyy aihettaan eri suunnilta: hän pohtii maailmankuvaa, joka luo puitteet elämän tarkoituksen etsinnälle, sattumaa, kohtaloa ja valintoja. Hän kirjoittaa pahuudesta, anteeksiantamuksesta, surusta, myötätunnosta ja hyvästä elämästä.

kirjauutuuksia-elämä-ja-luovuus-pauline-von-dahl

Marja Korhonen. Sydämeen tatuoitu (Myllylahti): Lukijoitaan vavahduttanut ja koskettanut Häivähdyksiä-kirja saa jatkoa. Locked-in-syndroomaan sairastunut Marja Korhonen kertoo elämästään kirjailijana ja luennoijana, mutta erityisesti naisena, jonka sisu, räiskähtelevä temperamentti ja suuri sydän tekevät hänestä koko kansan Marjan.

Leena Ståhlberg, Marjaana Herlevi. Omannäköinen elämä — Näin teet hyviä valintoja (PS Kustannus): Kun katselet edessäsi avautuvia mahdollisuuksia, mihin valintoihin tartut rakentaaksesi omannäköistä elämää? Päädytkö onnellisesti sinne, mistä olet pienestä pitäen unelmoinut? Vai etsitkö uutta suuntaa, josta et ole edes hoksannut haaveilla? Tämä kirja sopii juuri sinulle, joka olet risteystilanteessa pohtimassa uutta uraa ja suuntaa. Kirjasta saat tukea ja rohkaisua omille valinnoillesi. Kirja auttaa tunnistamaan omia vahvuuksia ja asioita, jotka ovat itselle tärkeitä. Se antaa virikkeitä vaihtoehtojen puntarointiin sekä kannustaa asettamaan tavoitteita ja saavuttamaan niitä. Teos sisältää yli 50 valintojen tekoa helpottavaa tehtävää. Mukana on myös inspiroivia tarinoita siitä, miten ihmiset ovat rakentaneet omannäköistään elämää. Kirjasta hyötyy jokainen, joka on valintojen edessä. Se sopii erinomaisesti lahjaksi koulunsa päättäneelle nuorelle tai uutta suuntaa etsivälle aikuiselle.

Satu Rämö ja Hanne Valtari. Unelmahommissa – Tee itsellesi työ siitä mistä pidät (WSOY): Innostava vertaisopas kaikille niille, jotka haluavat rakastaa työtään. Työelämästä voi tehdä itsensä näköisen. Harrastuksesta voi tehdä kannattavan työn. Kaksi kokenutta yksityisyrittäjää kertovat, miten se onnistuu. Moni haaveilee jättävänsä palkkatyöt ja alkavansa tehdä työkseen sitä mistä pitää. Miten sitten pystyy yhdistämään intohimonsa ja elannon hankkimisen? Mitä jos yhden intohimon sijasta onkin monta kiinnostuksen kohdetta? Kaksi luovan alan yksityisyrittäjää Satu Rämö ja Hanne Valtari kertovat, miten loikka unelmien töihin heidän kohdallaan onnistui. — Rämön ja Valtarin esimerkki kannustaa kaikkia niitä, jotka miettivät uskaltavatko ja niitä jotka ovat jo uskaltaneet.

Huh, nyt on upeita kirjoja, oli tosiaan melkoinen työ karsia parhaimmat, vielä monta kiehtovaa hyvinvointiopasta ja ruokakirjaa jäi listani ulkopuolelle. Tästä listastakin itselläni päätyi kirjaston varauslistalle lähes kaikki! En millään malttaisi odottaa, että pääsen lukemaan tarkemmin ja kertomaan niistä blogissa. Tähän on myös hyvä päättää tammikuun hyvinvointi-teemasunnuntait.

Ensi viikolla blogissa torstaina arvostellaan viihdefantasiaa J.R. Wardin tyyliin ja viikonloppuna, hmm, sitä aihetta mietitään vielä. Mukavaa tulevaa viikkoa!


Translation

Oh my, there’s so many  new interesting releases coming in Finnish this spring related to wellbeing! I’ll list here the ones that are also released (already) in English, mostly books are by Finnish authors. 

Günter Beer, Inge Schöps. Guide to Yoga.
Yoga simply an evergreen is the bestselling subject in the whole health amp fitness range over 700 speciallycommissioned photographs all taken outside in a variety of stunning settings this book includes stepbystep instructions to more than 120 asanas suitable for every yoga enthusiast from basic to advanced last chapter presents ataglance workouts which can be individually combined according to level of difficulty or specific needs

David Jonsson. Stomach Wise.
From having been the least talked about organ in the body, the stomach is suddenly all the rage. Many people suffer from different kinds of stomach problems, from heartburn to inflammation and IBS and the latest research shows that when our digestive system is upset it can have an impact on the entire body. This book tells you about the connection between the stomach and the brain and teaches you about all the important bacteria in your body and how you can eat as “stomach wisely” as possible.
Reducing stress, sleeping better and thinking about what you eat are just some of the many things you can do to help your stomach, but bacterial flora is one of the most exciting aspects of digestive health. In Stomach Wise, David Jonsson, a nutritionist who is particularly interested in the stomach and gut, shares his extensive expertise and tells us what we can do to improve our health via the stomach. He presents us with clever lists of stomach-wise food, tells us why it is important to eat whole food and answers the question if it is really true that eating dirt can be good for your stomach. The book contains over 30 recipes for every meal of the day, including the ever-important snack.

Anne Mæhlum, Nina Dreyer Hensley ja Jim Hensley. Eat Nature.
(Currently available in only French and Swedish).

Florence Williams. The Nature Fix. 
An intrepid investigation into nature’s restorative benefits by a prize-winning author. For centuries, poets and philosophers extolled the benefits of a walk in the woods: Beethoven drew inspiration from rocks and trees; Wordsworth composed while tromping over the heath; Nikola Tesla conceived the electric motor while visiting a park. Intrigued by our storied renewal in the natural world, Florence Williams sets out to uncover the science behind nature’s positive effects on the brain.

Elizabeth Gilbert. Big Magic.
Readers of all ages and walks of life have drawn inspiration and empowerment from Elizabeth Gilbert’s books for years. Now this beloved author digs deep into her own generative process to share her wisdom and unique perspective about creativity. With profound empathy and radiant generosity, she offers potent insights into the mysterious nature of inspiration. She asks us to embrace our curiosity and let go of needless suffering. She shows us how to tackle what we most love, and how to face down what we most fear. She discusses the attitudes, approaches, and habits we need in order to live our most creative lives. Balancing between soulful spirituality and cheerful pragmatism, Gilbert encourages us to uncover the “strange jewels” that are hidden within each of us. Whether we are looking to write a book, make art, find new ways to address challenges in our work, embark on a dream long deferred, or simply infuse our everyday lives with more mindfulness and passion, Big Magic cracks open a world of wonder and joy.

I already reserved almost all of these from my local library and cannot wait that I get them and can talk more about them here! But this is a good ending for my wellbeing themed Sundays.

Next week I’ll review some J.R.Ward and… Well, we’ll see the rest when I’ve decided. Have a nice week!

One thought on “Kirjauutuuksia 2017: hyvinvointi / New releases 2017: wellbeing

  1. Pingback: Kiinnostavimmat uutuuskirjat just nyt! / The most interesting books in fiction right now! – Pauline von Dahl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s