Kirjabloggaajien klassikkohaaste, osa 4: Muumipeikko ja pyrstötähti / Finnish Book Bloggers and Classics, vol 4: Comet in Moominland

Kirjabloggaajien klassikkohaasteen emäntäblogina toimii Yöpöydän kirjat -blogi, jossa voi käydä tutustumassa tarkemmin haasteeseen. Samaan osoitteeseen putkahtaneesta koostepostauksesta löytää kaikki haasteessa mukana olleet kirjablogit.
Lyhyesti klassikkohaasteen säännöt kuuluvat siis seuraavasti:
 1. Valitse joku klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään.
 2. Lue valitsemasi klassikko.
 3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.1.2017. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, jonka julkaisen blogissani samaisena päivänä.
 4. Kehu itseäsi: selätit klassikon – ja ehkä jopa nautit siitä!
 5. Toista kohta neljä, useasti.

Itse liityin haasteeseen suhteellisen myöhään, ja poimin oman klassikkoni tuolta Niinan listasta: Tove Janssonin Muumipeikko ja pyrstötähti. Olen pitkään halunnut lukea alkuperäisen kirjan, sillä se on jäänyt väliin, vaikka pääsin olemaan mukana puolalaisanimaatiosta muokatun elokuvaversion teossakin. Nyt oli vihdoin tälle kirjalle täydellinen hetki. Ja onneksi valitsin Muumit!
muumipeikko-ja-pyrstotahti-kirjabloggaajien-klassikkohaaste-book-bloggers-classics

rating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mention
Tove Jansson, suom. Päivi Kivelä
WSOY 2010, 1955 (fin)
Kometjakten 1946 (orig)
Kometen kommer 1968, uudistettu painos.
144 sivua/pages

Tove Janssonin tarinat ovat olleet aina lähellä sydäntä, ja muumien elämänviisaudet ihastuttaneet eri muodoissaan. Olen iloinen, että valitsin juuri tämän kirjan, sillä se toi kaivatun tauon painavamman kirjallisuuden väliin. Viime aikoina tietokirjat ovat vallanneet alaa yöpöydällä, joten Muumien maailmaan oli ihana uppoutua.

Kirjan takakannessa avataan tarinan tapahtumia seuraavasti: “Muumilaaksossa tapahtuu epätavallisia luonnonilmiöitä. Kun pessimistinen Piisamirotta tulkitsee ne aurinkokunnan tuhon merkeiksi, Muumipeikko ja Nipsu lähtevät etsimään kaukaista tähtitornia ottaakseen asiasta selvää. Retkensä alussa he tutustuvat Nuuskamuikkuseen. Yhdessä kolmikko etenee huimasta seikkailusta toiseen, ja samalla heidän joukkonsa kasvaa. Lopulta on vain muutama päivä aikaa ehtiä takaisin kotiin varoittamaan vaarallisesta, kuumana hehkuvasta pyrstötähdestä, joka lähestyy maata.”

Tove Janssonin tarinankerrontataito hämmästyttää, sillä vähäeleinen teksti saa voimakkaat tunteet ja jopa aistikokemukset heräämään. Tai sitten itse olin kirjaa lukiessa erityisen herkillä. Lukiessa tarinan hahmojen luonne sekä tapahtumapaikat piirtyvät silmien eteen vaivatta. Tarina on kuin lämpöinen tuulahdus. Tekstin ja kuvituksen saumaton liitto, todellista tarinan taikaa.

Tarinan (ja seikkailun) alkutaipaleella Muumipeikko ja Nipsu vasta tutustuvat rauhalliseen Nuuskamuikkuseen. Ystävystyminen on mutkatonta. Vaikka koko Muumilaaksoa uhkaava vaara vaanii koko ajan taustalla, tarinan tempo pysyy jokseenkin rauhallisena. Janssonin kerronta on ajoittain suorastaan raukeaa, ja lukija uppoaa hiljalleen Muumien maailmaan. Onnekkaita sattumia, jännittäviä tilanteita ja aitoja tunteita on tarina tulvillaan.

Vaikka tarina tosiaan oli minulle hyvin tuttu ennestään, se onnistui viemään minut täysin mukanaan ja sai innostumaan lapsen lailla. Kuinka haluaisinkaan nyt merenrantaan kävelemään (ehkä kuitenkin odotan kesään); mitä aarteita meren rannalta voisi löytyäkään, tai tekisipä mieleni lähteä samoilemaan metsän siimeksiin; millainen seikkailu odottaisikaan seuraavan mäen takana! Lisäksi Janssonin kuvitus on omaa luokkaansa, ihastuttavat piirrokset luovat taidokkaasti tunnelmaa.

muumipeikko-ja-pyrstötähti-moomins-and-the-comet-chase-tove-jansson-book-kirja
Janssonilla on taito upottaa lempeään tarinaan monia syvempiä teemoja, kuten erilaisuus, ystävyys ja yhteistyö, ympäristön merkitys ja materialismi, jopa saada pohtimaan elämäntarkoitusta. Muumeissa kaveria ei jätetä, toivoa pidetään yllä ja pehmeät arvot ovat niitä, mitkä merkitsevät. Kun kaikki kauhistelevat lähestyvää pyrstötähteä, Nuuskamuikkunen toteaakin: “Ajatelkaa miten yksinäinen sellainen on, jota kaikki pelkäävät.”

Suosittelen kirjaa niihin hetkiin, kun kaipaat toivon pilkahdusta päivään, tai hengähdyshetkeä arjen hulinan keskelle. Muumien parissa mieleen muistuvat, kuin itsestään, aurinkoiset kesäpäivät, huolettomat lapsuuden hetket sekä silloin yksinkertaiset, iloa tuottaneet asiat.

Ps. Mikä tahansa Janssonin alkuperäinen Muumi-kirja sopisi myös oivallisesti Helmet-kirjaston #toivoakirjallisuudesta -teemaan!

muumipeikko-ja-pyrstötähti-moomins-and-the-comet-chase-tove-jansson-book-kirja


Translation

Sometimes I have hard times with translating the headers for my posts 😀 This time it was really difficult to decide how to say this one in English, I’m not sure if it still makes any sense. However, shortly the point of this reading challenge was to choose a classic book which you’ve wanted to read for long, write a post about it and publish 31.1.2017 in your blog.

I signed in to this challenge relatively late so I had to decide quickly which book to read. I’ve loved Moomins for long and never read the original novel of Comet in Moominland. So when I spotted the book in our host, Niina’s blog, I knew that would be perfect for me for this challenge (and quick to read!).

“When Moomintroll learns that a comet will be passing by, he and his friend Sniff travel to the Observatory on the Lonely Mountains to consult the Professors. Along the way, they have many adventures, but the greatest adventure of all awaits them when they learn that the comet is headed straight for their beloved Moominvalley.” From Goodreads.com.

In the end, it’s a sweet story about friendship, loyalty and even the meaning of life. If you want to have a break in a hectic life or need a glimpse of hope, I warmly recommend Moomins. Tove Jansson has a real talent to write so that you’ll drown in their world.

10 thoughts on “Kirjabloggaajien klassikkohaaste, osa 4: Muumipeikko ja pyrstötähti / Finnish Book Bloggers and Classics, vol 4: Comet in Moominland

 1. Niina Tolonen

  Tämä on yksi suosikeistani lukemieni muumikirjojen joukosta. En ole vielä lukenut kaikkia, vaan aloitin etukäteen kiinnostavimman kuuloisesta (ensikosketukseni muumeihin kirjallisessa muodossa oli nelisen vuotta sitten, kun perustin parin kaverin kanssa lukupiirin ja eka kirja oli Muumilaakson marraskuu, koska se sopi ajankohtaan) ja siitä saakka lukenut 1-2 muumikirjaa vuodessa. En tiedä, miksi nämä eivät lapsena houkuttaneet vaikka lähes jokainen muu pienestä maalaiskouustamme lukikin nämä.

  Liked by 1 person

   1. Niina Tolonen

    Suosittelen lukemaan ekan muumikirjan, Muumit ja suuri tuhotulva. Todella kiinnostavaa muumitietoa, jota ei ole tullut muualla vastaan! Esim. miksi muumitalo on siellä missä on paljastuu siinä. Tässä pyrstötähti-kirjassahan pappa vasta rakentaa siltaa joen yli, eli he eivät vielä pitkään ole asuneet muumilaaksossa.

    Liked by 1 person

 2. Muumi-kirjat ovat niin ihastuttavia kaikessa moninaisuudessaan: tuntuu, että aina niissä riittää ammennettavaa. Niinan tavoin en minäkään lapsena muumitarinoista ylettömästi hurmaantunut, mutta myöhemmin olen kyllä niiden viehätyksen löytänyt.

  Like

 3. Tämä oli yksi suosikki-muumeistani jo lapsena ja edelleen pidän tätä yhtenä parhaista, vaikka monet tykkää aikuisena enempi niistä vähemmän seikkalullisista (jotka on vähän filosofisempia).

  Liked by 1 person

 4. Kun luin näitä muumikirjoja epäjärjestyksessä niin tämä oli yksi viimeisistä ja vähän arvelutti kun en ollut kauheasti välittänyt niistä muista sarjan varhaisemmista osista…mutta pidinkin tästä paljon enemmän kuin Taikurin hatusta tai Muumipapan urotöistä.

  Liked by 1 person

  1. Tässä vie seikkailu mukanaan! Tosin itse oon jäävi vertaamaan muihin kun tämä on ensimmäinen Muumi, jonka alkuperäisen tarinan luin 🙂 Suunnittelin kyllä jo muihinkin tarinoihin tutustumista. Mukava kun kommentoit! 🙂

   Like

 5. Pingback: Helmet-lukuhaasteen 2017 puolivälikatsaus / The half way of Helmet Reading Challenge 2017 – Pauline von Dahl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s