Kiinnostavimmat uutuuskirjat just nyt! / The most interesting books in fiction right now!

Viime sunnuntaina listasin hyvinvoinnin uutuuksien parhaimmistoa, nyt siirrytään kaunokirjallisuuden puolelle. Huh huh, kyllä alkaa tämä vuosi aikamoisella kirjallisella tykityksellä! Tulossa on huikeita esikoiskirjoja, science fictionin moderneja mestariteoksia, erikoisia ihmissuhteiden kiemuroita ja hiuksia nostattavia tarinoita — jään melkein sanattomaksi, vau.

Osan listaukseeni päätyneistä kirjoista olenkin ehtinyt jo lukaista, osaa odottelen kämmenet syyhyten kirjaston varauslistalta. Mutta nyt asiaan, eli tärppejä alkuvuoden uutuuksista (WSOY, Like, Gummerus, Otava, Tammi, Aula & Co ja Kustannus S&S) kaikenlaisille lukijoille. Näistä erityisesti kaksi kirjaa nousee omissa odotuksissani ylitse muiden!

(ei sisällä kaupallista yhteistyötä)

Scifin puolelta olen yhtä kirjaa odottanut kuin kuuta nousevaa: Justin Croninin Peilikaupunkia (WSOY)! Se on huikean post-apokalyptiseen maailmaan sijoittuvan vampyyrisarjan päätösosa, vihdoinkin!! En muista, milloin olisin jostakin vampyyrikirjasta ollut yhtä innoissani. Cronin kirjoittaa niin taidokkaasti, niin koukuttavasti. Kaksi ensimmäistä osaa lukeneena en voi muuta kuin hämmästellä. En ole tainnut niistä vielä edes muistaa kirjoittaa blogiinkaan.
“Trilogian kolmas osa, jossa vampyyrien kaltaiset viraalit ovat lähes tuhonneet maailman. Lopullinen kamppailu ihmiskunnan tulevaisuudesta on vielä edessä.
Kaksitoista alkuperäistä viraalia on tuhottu, ja on kulunut sata vuotta pimeyden ja kaaoksen aikaa. Ihmiskunta alkaa hiljalleen toipua ja unelmat uudenlaisesta maailmasta viriävät. Mutta aution suurkaupungin raunioissa odottaa sopivaa hetkeä viraaleista ensimmäinen, Nolla, jota vainoavat häpeälliset muistot ihmisenä olemisesta. Nollan päämäärä on tuhota iätön Amy – salaperäinen tyttö joka ainoana pystyi nousemaan häntä vastaan”

Likeltä puolestaan ilmestyy toinen mun mielestä tämän vuoden kutkuttavin scifi-uutuus, nimittäin jo kuohuntaa herättänyt Sylvain Neuvelin Uinuvat jättiläiset (Like). Tarinassa on omaperäistä mystiikkaa ja kiehtovan mysteerin selvittämistä yhdistettynä science fiction- teemaan. Vetoaa scifi- ja Neiti Etsivä-faniin ihan täysillä!
“Kun Rose-tyttö pyöräillessään putoaa syvään monttuun, maanpinnan alta paljastuu valtavia, metallisia ruumiinosia. Salainen tutkimusryhmä alkaa koota osia selvittääkseen niiden mysteerin, mutta tutkimukset keskeytyvät. Seitsemäntoista vuotta myöhemmin tutkijaksi opiskellut Rose kokoaa uuden tiimin ratkaisemaan muinaisten esineiden alkuperän, ja tutkimukset johtavat maapallon ulkopuolelle. Sylvain Neuvel on kanadalainen kirjailija ja kielitieteilijä. Uinuvien jättiläisten julkaisuoikeudet on myyty kahdeksaantoista maahan, ja Sony on ostanut kirjan elokuvaoikeudet.”

Sitten hieman lyhyemmin kommentein seuraavat. Uutuuskirjojen joukosta löytyy luettavaa niin uteliaille sieluille kuin myyttien ja fantasian ystäville sekä lukuromaanien ja riipiviä ihmiskohtaloita kaipaaville.

Rankalta kuulostava Affinity Konarin Elävien kirja (WSOY) kertoo Auschwitzin keskitysleirin kauheuksien keskelle joutuneista kaksosista, Pearlista ja Stashasta.
WSOY:lta kannattaa muuten muistaa myös Suomen juhlavuoden erikoispainokset kahdestatoista klassikosta!

Rosoista romantiikkaa puolestaan kynäilee tatuointitaiteilija Jonathan Shaw, Narcisa (Like): Lainsuojaton Cigano ei pysty vastustamaan kokaiinikoukussa kärvistelevää rakastajaansa, Narcisaa: “Riippuvaisuus rakkaudesta, seksistä ja huumeista uhkaa tuhota heidät molemmat.”

Jessie Burton Nukkekaappi (Otava): Monessa blogissa jo esillä ollut kirja, Burtonin esikoisromaani, sijoittuu 1600-luvun Amsterdamiin, jossa nuori morsian alkaa oman kodin sijaan sisustaa erikoista nukkekaappia.

Lasten romaanien puolelta löytyy ihastuttava Ali Benjamin: Mitä sain tietää meduusoista (Otava), joka kertoo ystävyydestä, surusta ja tiedonjanosta. Aivan hurmaavalta kuulostava, kaikille uteliaille sieluille sopiva kirja on myös Benjaminin esikoinen. “Suzy on aina tiennyt asioita, joita muut hänen ikäisensä eivät tiedä. Hän tietää, että jotkut sydämet lyövät vain 412 miljoonaa kertaa, mikä voi kuulostaa paljolta. Totuus on, että lyönnit riittävät juuri ja juuri 12 vuoteen. Mutta sitä hän ei ymmärrä, miksi hänen ystävänsä Frannyn elämä päättyi niin äkkiä… ennen kuin Suzy ehti pyytää ystävältään anteeksi.”

Kekseliäs Ian McEwanin Pähkinänkuori (Otava) “…kertoo Hamletin klassisen tarinan ainutlaatuisesta perspektiivistä: vielä syntymätön poika seuraa äitinsä petosta kohdusta käsin. — Ian McEwan antaa Shakespearen klassiselle murha- ja petostarinalle yllättävän, viiltävästi ajan hengessä kiinni olevan käsittelyn.”

Hanya Yanagiharan Pieni elämä (Tammi) on “…järkyttävä ja liikuttava kuvaus ystävyydestä, tummasävyinen tutkielma muistin tyranniasta ja inhimillisen sietokyvyn rajoista. — Rikkinäisen Juden kujanjuoksua kuvatessaan Yanagiharan kohuttu romaani sukeltaa tummista tummimpiin vesiin, mutta ystävyyden, sen kauneuden ja murheiden, tulkkina se kulkee vakaasti kohti valoa.”

Tammi muuten julkaisee nyt myös kuvitetun painoksen Anne Frankin päiväkirjasta!

Mai Jia: Koodinmurtaja (Aula & Co) on kiehtova kuvaus pakkomielteestä ja syvällinen tutkimusmatka neron mieleen. “Rong Jinzhen on autistinen matemaatikkonero, jonka menneisyys on hämärän peitossa. — Miten Rong selviää häntä matkan varrella uhkaavista psykologisista vaaroista ja ansoista selvittäessään purppurakoodia ja keneen hän voi luottaa?”

Gummerukselta on ilmestynyt juuri suomalaisia myyttejä historiaan yhdistelevä Mikko Kamulan Ikimetsän sydänmailla (Gummerus). Itse aloitin juuri Kamulan esikoisteoksen lukemisen, ja se vaikuttaa lupaavalta. Kustantajan mukaan kirja aloittaa kuusiosaisen Metsän kansa -sarjan, joka kertoo Juko Rautaparran uudisraivaajaperheestä 1400-luvun Savossa. Lukeminen ei siis ihan heti lopu kesken! “Mitä tiedät suomalaisesta mytologiasta? Metsänhaltijoita, maahisia, jättiläisiä, noitia, tietäjiä ja nykyään jo lähes unohtuneita jumalia. –Kodinhaltija puolustaa omiaan, mutta kontio onnistuu silti viemään mukanaan vastasyntyneen Mielon. Juko Rautaparta vannoo kostoa.”

Myös seuraavasta kirjasta olen todella innoissani, ja aion uppoutua siihen Kamulan jälkeen: Erika Vik: Hän sanoi nimekseen Aleia (Gummerus) on kustantajan mukaan fantasiaa ripauksella steampunkia ja luonnonläheistä magiaa sekä villiä länttä. Kuinka jännittävältä yhdistelmältä tuo kuulostaa!? Mahtavaa, että luonto vaikuttaa olevan suomalaisessa fiktiossa koko ajan enenevissä määrin läsnä. “Eräänä talvi-iltana Seuran pihalle tuupertuu ihmistyttö. Asenteet seleesejä kohtaan ovat koventuneet, ja Corildon pelkää tytön menehtyvän Seuran tiloihin; se lietsoisi vihaa entisestään. Herättyään tyttö ei kykene kertomaan itsestään muuta kuin nimen, Aleia. Corildonin pahat aavistukset vahvistuvat, kun myös Aleia aistii huonot tuulet, vaikka sen pitäisi olla ihmiselle mahdotonta. Mitä luonnottomiksi muuttuneille tuulille on tapahtumassa? Kuka Aleia on ja miksi hän on täällä juuri nyt? — Teos aloittaa Kaksosauringot-trilogian, joka edustaa kansainvälisen tason spekulatiivista fiktiota.”

Neiti Peregrinen lasten tarina jatkuu, Ransom Riggsin Kolkko kaupunki (Kustantamo S&S) on sarjan toinen osa. Tämän jännittävän seikkailun olen jo ehtinyt lukea, ja siitä on pian tulossa juttua blogiinkin. Oli upeaa päästä palaamaan maagisten lasten maailmaan, tässä osassa tarina käy jo tosi jännäksi! Kuinka eriskummallisten lasten käy? On syyskuu vuonna 1940. Neiti Peregrinen orpokoti on hajaannuksen tilassa. Jacob Portman ja hänen uudet eriskummalliset ystävänsä matkaavat saarelta Lontooseen, jossa he yrittävät löytää keinon pelastaa Neiti Peregrine, joka on jäänyt loukkuun linnun ruumiiseen. Sodan raunioittama kaupunki on kuitenkin yllättäviä vaaroja täynnä.”

Viimeisenä on pakko vielä mainita Henry Marshin Elämästä, kuolemasta ja kirurgiasta (Kustantamo S&S), sillä itseäni kiinnostaa kaikki lääketieteeseen liittyvä. Superkiehtovaa päästä lukemaan kertomusta kirurgin elämästä. Millaista on, kun työkseen leikkaa ihmisaivoja – harmaata materiaa, joka on ajatusten, tunteiden ja järjen, ihmisen minuuden syntysija? Millaista on pitää käsissään toisen ihmisen elämää? Kuinka elää seurausten kanssa silloin, kun hengen pelastavaksi tarkoitettu leikkaus epäonnistuu? Ison-Britannian arvostetuimpiin neurokirurgeihin kuuluva Henry Marsh kuvaa haastavaa työtään suoraan ja kiertelemättä. Hän tavoittaa muistelmissaan kirurgin työhön kuuluvat syvästi liikuttavat onnistumisen hetket sekä kalvavat epäonnistumiset ja katumuksen. Vetävästi kirjoitetussa kirjassa hybris, pelko ja voitonriemu ovat jokapäiväisiä tuntemuksia.”

”He kutsuvat meitä sankareiksi, joskus jumaliksikin.
Ehkä he eivät koskaan täysin tajua, miten vaarallinen leikkaus oli ja miten onnekkaita he ovat toivuttuaan niin hyvin. Kirurgi sen sijaan on viipynyt hetken taivaassa käytyään ensin helvetin porteilla.”

Henry Marsh, Elämästä, kuolemasta ja kirurgiasta

Translation

I’m so excited about the new releases (in Finnish) in fiction right now! Some of these I’ve read all ready, for some I’m waiting eagerly from library. I listed the new fascinating books for all kinds of readers, but first, two of my most anticipated books for this year!

Justin Cronin: City of Mirrors (Peilikaupunki, fin edition, WSOY): It’s one of the books I’ve eagerly been waiting for, it’s the final part of the extraordinary vampire trilogy. 
“You followed The Passage. You faced The Twelve. Now enter The City of Mirrors for the final reckoning. As the bestselling epic races to its breathtaking finale, the band of hardened survivors await the second coming of unspeakable darkness. The world we knew is gone. What world will rise in its place?
The Twelve have been destroyed and the hundred-year reign of darkness that descended upon the world has ended. The survivors are stepping outside their walls, determined to build society anew—and daring to dream of a hopeful future.
But far from them, in a dead metropolis, he waits: Zero. The First. Father of the Twelve. The anguish that shattered his human life haunts him, and the hatred spawned by his transformation burns bright. His fury will be quenched only when he destroys Amy—humanity’s only hope, the Girl from Nowhere who grew up to rise against him.
One last time light and dark will clash, and at last Amy and her friends will know their fate.”

Sylvain Neuvel: Sleeping Giants (Uinuvat jättiläiset, fin edition Like): Another of my most anticipated books is this science fiction master piece. Can’t wait ’till I get it from the library! 
“A girl named Rose is riding her new bike near her home in Deadwood, South Dakota, when she falls through the earth. She wakes up at the bottom of a square-shaped hole, its walls glowing with intricate carvings. But the firemen who come to save her peer down upon something even stranger: a little girl in the palm of a giant metal hand.
Seventeen years later, the mystery of the bizarre artifact remains unsolved – the object’s origins, architects, and purpose unknown. Carbon dating defies belief; military reports are redacted; theories are floated, then rejected.
But some can never stop searching for answers.”

And here’s a couple of more some interesting new releases introduced shortly:

Affinity Konar: Mischling (Elävien kirja, fin edition, WSOY): Chilling story about twins, Pearl and Stasha in the middle of death-camp cruelties in Auschwitz. “One of the most harrowing, powerful, and imaginative books of the year” (Anthony Doerr) about twin sisters fighting to survive the evils of World War II.” (from Goodreads.com)

Jonathan Shaw: Narcisa (fin edition, Like): A rough love story.

Jessie Burton: Miniaturist (Nukkekaappi, fin edition, Otava): Her first novel takes place in 1680s Amsterdam. A young bride starts to decorate a doll house with unexpected consequences.

Ali Benjamin: The Thing About Jellyfish (Mitä sain tietää meduusoista, fin edition, Otava): It’s just so fascinating that I need to read this. “Suzy Swanson is pretty sure she knows the real reason Franny Jackson died. Everyone says that there’s no way to be certain…that sometimes things just happen. But Suzy knows there must be a better explanation—a scientific one.”

Ian McEwan: Nutshell (Pähkinänkuori, fin edition, Otava): Turns the classic tale of Hamlet upside down! “Trudy has betrayed her husband, John. She’s still in the marital home — a dilapidated, priceless London townhouse — but John’s not here. Instead, she’s with his brother, the profoundly banal Claude, and the two of them have a plan. But there is a witness to their plot: the inquisitive, nine-month-old resident of Trudy’s womb.”

Hanya Yanagihara: A Little Life (Pieni elämä, fin edition, Tammi): A raw portrait of a friendship like no other.

Mai Jia: Decoded (Koodinmurtaja, fin edition, Aula&Co): “…a semi-autistic mathematical genius recruited to the cryptography department of China’s secret services, Unit 701, and assigned to break the elusive ‘Code Purple’. He rises to be China’s greatest and most celebrated code-breaker, until he makes a mistake and descends into madness.”

Ransom Riggs: Hollow City (Kolkko kaupunki, fin edition Kustantamo S&S): A secoond book of Ms. Peregrines peculiar children, this time the story gets super exciting!

Henry Marsh: Do No Harm: Stories of Life, Death and Brain Surgery (Elämästä, kuolemasta ja kirurgiasta, fin edition, Kustantamo S&S): I’m interested in medicine and all kinds of things related so book about a surgeon’s life sounds fascinating.

 

2 thoughts on “Kiinnostavimmat uutuuskirjat just nyt! / The most interesting books in fiction right now!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s