Hugo Cabret, kuvaromaani / The Invention of Hugo Cabret

the-invention-of-hugo-cabret-book-review-kirja-arvostelu-tammikirjat

rating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mention
Brian Selznick, suom. Helene Bützow
Kustannusosakeyhtiö Tammi 2014 (fin)
Scholastic Press, New York 2007 (orig)
543 sivua/pages

Viime marraskuuni valo oli Brian Selznickin Hugo Cabret. Se on edelleen yksi ihastuttavimmista kirjoista, joita olen lukenut pitkään aikaan! Tämä postaus oli osin kirjoitettuna odottamassa luonnoksissa, mutta pystyin sen avulla palaamaan Hugo Cabretin herättämiin tunnelmiin. Tässä kirjassa nimittäin on jotakin erityistä.

Rakastin sitä inspiroivaa innostunutta tunnetta, jonka Hugo Cabretin lukeminen herätti. Taianomainen, kirjan elokuvaversio on pitkään ollut suosikkilistallani, mutta kirja välittää vielä sitäkin maagisemman tunnelman.

Kirjan takakannen tiivistelmä ei täysin tee oikeutta ihmeelliselle kertomukselle, josta kaksikolmasosaa on kerrottu lumoavin piirustuksin:
“Orpo Hugo asuu salaa Pariisin rautatieaseman yläpuolella olevissa holveissa ja hoitaa samalla aseman ikivanhoja kelloja. Mutta äkkiä hänen elämänsä  ja kallisarvoinen salaisuutensa uhkaavat paljastua. Aseman leikkikalukojun omistaja, vanha, salaperäinen mies nappaa Hugon muistikirjan, eikä kojunpitäjän utelias kummitytär Isabelle jätä Hugoa rauhaan.
Muistikirjassa ovat muistiin panot, jotka Hugon isä on tehnyt siihen korjatakseen museon ullakolta löytämänsä arvoituksellisen kapineen, robotin kaltaisen mekaanisen miehen, joka istuu kynä kädessä pöydän ääressä — kuin valmiina kirjoittamaan viestin. Isän kuoleman jälkeen robotti on vallannut Hugon ajatukset täysin: hän haluaa korjata sen isän muistiinpanojen avulla ja saada selville, minkä viestin se kirjoittaa. Yhdessä Isabellen kanssa hän ryhtyy ratkaisemaan mekaanisen miehen ja kuolleeksi uskotun elokuvantekijän, Georges Méliésin arvoitusta. Askel askeleelta jännitys tihenee, ja jokaisella henkilöllä on omat tarkoin varjellut salaisuutensa.
Brian Selznickin ainutlaatuinen kuvaromaani on yhtä aikaa seikkailu, salapoliisitarina ja sukellus elokuvataiteen historiaan.”

Pidän mielettömästi Hugossa mekaniikan kuvailusta, ja ajoittain mieleen juolahtikin yhtymäkohtia Mathiaz Malzieun satumaiseen tarinaan, Sydämen mekaniikka. Hugo Cabretin tarina on hurmaava yhdistelmä kuvia ja tekstiä. Kuvat tuovat siihen niin paljon lisää, ja antaa tekstin ohella lukijan mielikuvitukselle toisenlaisia ärsykkeitä. “Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa” aina sanotaan, ja tässä se — totta vie — pitää paikkansa! Kuvitukset, elokuvan kohtausmaiset kuvasarjat, luovat intensiivisen tunnelman, ja niitä katsellessa aivan huomaamatta alkaa pidättää hengitystään. Kuvitus on elävää ja hämmästyttävän yksityiskohtaista. Lisäksi tieto siitä, että kuvat on piirretty minikoossa kirjassa nähtyihin verrattuna, nostaa kuvitusten arvoa. Myös mukaan lisätyt vanhojen elokuvien pysäytyskuvat ihastuttavat.

the-invention-of-hugo-cabret-review-illustrations-kuvitukset-kirja-arvostelu

Kirjassa on jännitystä, seikkailua ja mysteeriä kerrakseen. Hugo selvittää tarinassa hyvin poikkeuksellisia ja salaperäisiä asioita, mikä kiehtoo ja mysteeri vie mukanaan. Vaikka tapahtumat ja tarinan pääkäänteet olivat minulle elokuvan kautta ennestään tuttuja, onnistuvat ne ihastuttamaan, jännittämään ja ennen kaikkea hämmästyttämään edelleen. Hugo Cabretin maailma herää eloon aivan eri tavalla kuin missään aiemmin lukemassani kirjassa. Faktat elokuvien synnystä ja ensimmäisten elokuvien mielikuvituksellisesta mestarista, Georges Méliésista, lisäävät kertomuksen lumovoimaa.

Vaikka elokuvan perusteella tiesinkin loppuratkaisun, lukiessa se hämmästytti minua silti. Ihan uskomatonta! Lopussa tarina kietoutuu niin kiehtovalla tavalla yhteen, että sitä vain antaa kertomuksen viedä mukanaan. Jos nyt ei vielä tullut selväksi, kyseessä on ihan mielettömän upea teos. Niin ihanaa, että sain tämän vihdoin luettua. Mikäli kaipaat tunteita herättävää, taianomaista luettavaa, Hugo Cabret on silloin täydellinen kirja. Tämä on hankittava omaan hyllyynkin, sillä  kertalukeminen ei todellakaan riitä!


Translation

I read The Invention of Hugo Cabret last November, it was amazingly magical. It’s not like any other book I’ve read before. It’s a mystery, fairy tale and adventure combined.

“Orphan, clock keeper, and thief, Hugo lives in the walls of a busy Paris train station, where his survival depends on secrets and anonymity. But when his world suddenly interlocks with an eccentric, bookish girl and a bitter old man who runs a toy booth in the station, Hugo’s undercover life, and his most precious secret, are put in jeopardy. A cryptic drawing, a treasured notebook, a stolen key, a mechanical man, and a hidden message from Hugo’s dead father form the backbone of this intricate, tender, and spellbinding mystery.” Summary from Goodreads.com.

Over half of the story is told through astonishing illustrations. The story is full of emotions, it’s exciting, breath-taking and magical. My words cannot describe the excited feeling I got while reading Hugo Cabret. It’s a perfect read.

 

2 thoughts on “Hugo Cabret, kuvaromaani / The Invention of Hugo Cabret

  1. Pingback: Lukuvinkkejä: hyvän mielen kirjat / What to Read: Happy Books – Pauline von Dahl

  2. Pingback: Kootut kirjavinkit sekä Kirjan ja ruusun päivän ostos / Wrap-up of the Reading Week and My Latest Book Buy – Pauline von Dahl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s