Näkymättömät planeetat / Invisible Planets

hannu-rajaniemi-näkymättömät-planeetat-suomi-kansi-invisible-planets-finnish-cover

rating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mention
Hannu Rajaniemi, suom. Sarianna Silvonen
Gummerus Kustannus2016 (fin)
Tachyon Publications 2015 (orig)
376 sivua/pages

Hannu Rajaniemen Näkymättömät planeetat oli minulle ensimmäinen kosketus miehen tuotantoon. Ja se olikin lähes henkeäsalpaava kokemus. Novellikokoelman nimi on valittu osuvasti, sillä tarinat todella johdattelevat lukijaa uusiin maailmoihin, ellei jopa galakseihin. Jotkut niistä tuntuvat tutuilta, mutta pienillä kummallisuuksilla höystettynä. Tarinoiden taustalla, lähes näkymättömissä, häilyvät myös isommat teemat ihmisten peloista ja ajatuksista.

“Hannu Rajaniemen monisäikeiset novellit imaisevat pyörteeseen, jossa ihmeen tuntua herättävät päätähuimaavat seikkailut niin avaruuden kaukaisissa kolkissa kuin myös maagisissa todellisuuksissa Pohjanmaan perukoilla. Virtuoosimaisella otteella Rajaniemi sekoittaa teknologiaa ja juurevaa, suomalaista mytologiaa, kun ihmiset ja jumalat kohtaavat – sekä vaihtavat osia.

Kiehtovan surrealistisia satuja, avaruusoopperaa, riemastuttavaa pulp-henkeä ja kansanrunoudesta kumpuavaa melankoliaa tarjoilevissa kertomuksissa pohditaan, mitä tapahtuu teknologisten oivallusten jälkeen. Mitä toiveita läikehtii ihmissydämessä, kun tekoäly on mahdollistanut kaiken ja ihminen on kohonnut jumalaksi?

Hannu Rajaniemi on fantastinen kirjoittaja, jolla on rajaton mielikuvitus. Näkymättömät planeetat on häikäisevä teos tieteiskirjallisuuden mestarilliselta tarinantakojalta.” Gummeruksen sivuilta.

Rajaniemen Näkymättömät planeetat onnistui hämmästyttämään, lukukokemus oli minulle jotakin aivan uutta. Scifiä olen lukenut monenlaisessa muodossa, pääasiassa ulkomaista, mutten vielä aivan Rajaniemen kaltaista. Kokelmasta löytyy novelleja laidasta laitaan ja niiden tyyli vaihtelee yksityiskohtaisesta kuvailusta upeaan maisemien sekä tunnelmien maalailuun. Scifimaailmasta tuttuja elementtejä, kuten jumalallisia olentoja, kuolemattomuuden tavoittelua sekä päätähuimaavaa teknologiaa hyödynnetään novelleissa kekseliäästi. Kokoelmassa puhaltaa raikas tuulahdus kun yllättävät käänteet ja tapahtumapaikat, esimerkiksi suomalainen luonto ja eläimistö, tulevat mukaan kuvioihin. Rajaniemi kirjoittaa varmalla otteella ja taidokkaasti hyvin erilaisista aiheista.

Novellikokoelma sisältää muutakin kuin scifi-tarinoita, esimerkiksi Aavekoira leikittelee genre-rajoilla viritellen kauhutunnelmaa arkisessa ympäristössä. Omaksi suosikiksi nousi lopulta hengästyttävän nopeatempoinen, futuristinenkin tarina nimeltään Shibua no love. Vaikka novelleissa pompitaan maailmasta toiseen — välillä ollaan suomalaisessa saunassa, sitten hämmästyttävissä tulevaisuuden visioissa ja seuraavaksi satumaisia mielikuvia herättävissä maailmoissa — ne onnistuvat olemaan ehyitä kokonaisuuksia. Ennen kaikkea, Rajaniemi saa lukijan eläytymään maailmaansa, oli se sitten mikä tahansa.

19 novellia, 19 erilaista maailmaa. Näkymättömät planeetat on oivallinen tutustumismatka kirjailijan tyyliin. Sen myötä Rajaniemi kohosi suosikkieni joukkoon kotimaisten kirjailijoiden saralla, enkä usko, että vieläkään osaan pukea sanoiksi arvostustani miehen taituruutta kohtaan. Ylistetty Kvanttivaras-trilogia on kai aloitettava piakkoin.

Näkymättömät planeetat kerrytti mukavasti saldoa myös novellihaasteeseen!


Translation

This time I read an impressive collection of short stories, Invisible Planets: Collected Fiction by Finnish author named Hannu Rajaniemi. He is also known as the author of The Quantum Thief. The short stories took me to the future and beyond my imagination, reading experience was almost breath-taking. My favourite story was called Shibua No Love.

“‘Inside the firewall the city is alive. Buildings breathe, cars attack, angels patrol, and hyper-intelligent pets rebel.

With unbridled invention and breakneck adventure, Hannu Rajaniemi is on the cutting-edge of science fiction. His post-apocalyptic, post-cyberpunk, and post-human tales are full of exhilarating energy and unpredictable optimism.

How will human nature react when the only limit to desire is creativity? When the distinction between humans and gods is as small as nanomachines—or as large as the universe? Whether the next big step in technology is 3D printing, genetic alteration, or unlimited space travel, Rajaniemi writes about what happens after.” from Goodreads.com.

19 amazing short stories, 19 imaginative and brilliant worlds. Modern science fiction at its best. Read it. Now.

3 thoughts on “Näkymättömät planeetat / Invisible Planets

 1. taikakirjaimet

  Viimeksi eilen katsoin ekirjalistaani lukemattomista jonottajista ja tämäkin oli siellä. En epäile hetkeäkään, etteikö kokoelma olisi niin hyvä sanoit. Kunhan saan Hugo-nimeämiset ohi, niin voin alkaa käymään läpi rästissä olevia, joihin kuuluu myös Kvanttivaras-trilogian kolmas osa. Kaksi ensimmäistä osaa oli erinomaisia.

  Liked by 1 person

  1. Voi, ehtisinpä pian tarttua itsekin tuohon Kvanttivaras-trilogiaan! Tosiaan, olihan tuossa kokoelmassa pari tarinaa, jotka jäivät hieman muista, mutta kokonaisuutena kokoelma oli huikea. Itse vielä ihastuin niin Rajaniemen vakaanvarmaan tyyliin, että tämä arvostelu on kyllä vähän puolueellinen 😄

   Like

 2. Pingback: Vuoden 2017 kirjat / Year 2017 in books – Pauline von Dahl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s