Vuori / The Mountain (free transl.)

helena-waris-vuori-otavan-kirjat-pauline-von-dahl

rating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mention
Helena Waris
Otava 2014 (fin)
317 sivua/pages

Ihastuin Helena Wariksen Pohjankontu -trilogiaan joitakin vuosia sitten, ja nyt sain kirjastosta käsiini kirjailijan uusimman tuotoksen nimeltään Vuori. Tämä onkin uudelleenheränneen skandimytologia-innostuksen takana, sillä Wariksen kirja jatkaa myyttien ja mytologioiden värittämällä tiellä. Joskin Vuori tuntuu hieman kepeämmältä kuin muinaisen maailman kansantaruista ja myyteistä ammentava Pohjankontu -sarja. Yhtä kaikki, viihdyin erään parituntisen oikein hyvin myös Vuoren intensiivisten tunnelmien parissa.

“Kuinka monta heitä oikein on?
Pitääkö minun laskea itseni mukaan?
Kuinka monta meitä on?
Kaupungin keskellä piilotellut vuori on paljastumassa, ja Lif saa erikoisen käskyn — lähteä ylös vuorelle, ja lähteä heti, sillä hänelle annetaan mahdollisuus paeta tulossa olevaa katastrofia. Uskoako uskomattomaan ja suunnata huipulle, jonne yhdenkään ihmisen ei vielä tiedetä kiivenneen?
Vuori vie hengästyttävälle matkalle synkän kaupungin alla risteileviin katakombeihin, vuoren rinteellä odottavaan eriskkummalliseen hotelliin ja pilvien takaa paljastuviin maisemiin.” avataan juonta kirjan takakannessa.

Tarinan päähenkilönä seikkailee 19-vuotias Lif, joka on menettänyt vanhempansa lento-onnettomuudessa ja saanut kasvatti-isäkseen sympaattisen, yksisilmäisen O:n. Kuin itsestään, Lif tutustuu naapurissa asuvaan Arriin, itseään hieman vanhempaan poikaan, jolla on rokkistaran imago ja habitus. Aivan ilmiselvä rakkaustarina alusta asti, ja osittain siksi niin viehättävä. Mutta keiden välillä?

Tarina tempaa keveydestään huolimatta mukaansa ja se etenee hyvällä tempolla, kirjan jaksaa lukaista yhdellä istumalla kuin huomaamattaan. Vuori on myös sopivan viihteellinen: se sisältää seikkailua ja romantiikkaa sekä karismaattisia hahmoja. Asgårdin jumalat seikkailevat nykypäivän ihmisten joukossa sumuisella saarella. Kirjan juoni siis mukailee kohtuullisen vapaamuotoisesti skandinaavista mytologiaa Asgårdin jumalista ja niiden tuhosta, Ragnarökista. Waris on tuonut tarinan nykyaikaan, jossa Leifit miesten joukosta ja Lifit naisista ovat valittuja, joiden on kisailtava tiensä huipulle. Kuitenkin lopulta vain kaksi voi selvitä, sitä ennen jännitys tihenee käsin kosketeltavasti. Lifin matkan varrella vuorelle ja pelastukseen on monenlaisia, yllättäviäkin mutkia, kaikista niistä kiehtovin on Loki.

Kaikki tapahtuu hidastettuna.
Nuorukainen täynnä hämmästystä oleva katse, kun hän huomaa meidät, hätäinen huuto, joka purkautuu huulilta ja eteen suojaksi nouseva käsi. Lokin määrätietoinen liike, kun hän pusertaa sormeni vasten liipasinta, pohjaan asti, niin että ase laukeaa.

Itse olen yläasteesta asti rakastanut Asgårdia, Valhallaa ja koko skanditaruston hahmoja. Waris on rakentanut kirjaansa näistä melkoisen hauskan hahmokavalkadin, ja uskon, että jokainen löytää heistä oman suosikkinsa. Veijarimainen Loki on taas tässäkin oma suosikkini hahmoista. Nopealukuinen Vuori sopii myös muuten Helmet-lukuhaasteen kohtaan 19. Yhdenpäivänromaani. Lisäksi se on Kuvastaja-palkittu vuodelta 2016 sekä Savonia -palkintoehdokas vuodelta 2015. Suosittelen kevyttä ja mielikuvituksellista tarinaa kaipaaville.


Translation

Helena Waris is a Finnish author who is probably best known for her Pohjankontu trilogy where she adapts ancient mythologies in to exciting adventure in the wild Finnish nature. This time, in her book named Vuori (The Mountain) Waris has brought Norse myths into modern time. 

The main character is Lif 19-year-old girl who has lost her parents in a plane accident. She has grown to be quite independent on an island where she works in the catacombs under the cloud-covered mountain. Suddenly she is informed that something terrible is happening and her must to escape on the mountain where no one else has climbed before. The adventure starts with an action and she gets companion from her rock star neighbour named Arri. 

I think the best part of this book is the characters: they’re charismatic and they’re different. The mountain is light reading and you might read int in a few hours without noticing. A great book with my favourite mythology. The trickster god Loki was again my favourite.

3 thoughts on “Vuori / The Mountain (free transl.)

  1. Pingback: The Gospel of Loki – Pauline von Dahl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s