Kuusi kirjaa äidille / Six Books for Moms

Viikon päästä muistetaan äitejä — oletko jo miettinyt, miten? Pohdiskelin tässä juuri kirjahyllyä katsellessani, mitä kirjoja suosittelisin omalle äidilleni. Muistan äitini maininneen joskus Enni Mustosen kirjojen olevan hänen mieleensä, niitä tosin ei nyt omasta kirjahyllystäni löydy. Piti siis löytää vaihtoehtoja.

En itseasiassa ole kovinkaan montaa kirjaa ostanut äidille lahjaksi, ehkäpä pari self help-kirjaa. Yleensä äitienpäivälahjani ovat liittyneet puutarhaan: kasvintaimia, omena- ja kirsikkapuu, hopeakuusi tai hoitoon liittyviä välineitä. Vanhempani asuvat yhä lapsuudenkodissani, jonka puutarha muistuttaa menneistä vuosista. Mutta ehkä tänä vuonna voisin lisätä lahjapakettiin myös kirjan.

Löysin listaani äitienpäivän lahjakirjoista kuusi erilaista kirjaa, joita voisin harkita myös omalle äidilleni. Mikäli juuri sinun äitisi tai isoäitisi rakastaa lukemista, näistä löytyy varmasti jokin unohtumaton lukuelämys juuri hänelle.

äidille-kirjoja-äitienpäivä-lahjaidea-pauline-von-dahl

Kiireetöntä luettavaa — Tove Jansson: Kesäkirja (WSOY). Kesäkirja kertoo kolmesta ihmisestä, jotka viettävät kesää Suomenlahden saarella: Sophia-tytöstä, isästä ja isoäidistä. Ennen muuta se on kertomus vanhan naisen ja pienen tytön ystävyydestä. Heitä ypäröi se unelma kesästä, joka tunnetaan vain täällä pohjolassa, unelma, jota on niin vaikea vangita, että se pysyy aina voimakkaana.

Inspiroiva tarina — James Essinger: Adan algoritmi (Vastapaino). Kiehtova tarina 1800-luvun lahjakkaimmasta koodarista. Yli 150 vuotta Ada Lovelacen kuoleman jälkeen hänen mukaansa nimettiin ohjelmointikieli. Miksi? Ada Lovelace, runoilija lordi Byronin tytär, on tietokoneen historian voimahahmo. Digiaika olisi voinut alkaa 1800-luvulla, jos aikalaiset olisivat ymmärtäneet Adan työtä. Adan algoritmi on tarina huippulahjakkuudesta

Voimakkaita tunteita — Haruki Murakami: Norwegian Wood (Tammi). Norwegian Wood, The Beatles. Tuo ajattoman kaunis laulu kaipuusta muistuttaa tokiolaista miestä hänen ensirakkaudestaan 1960-luvulla. Siitä kuinka hän on kiinni menneisyydessä ja tavoittelee siitä vapautumista. Kuinka hän ajelehtii hauraan ja aistillisen naisen välissä surun, intohimon ja seksin vietävänä. Kertomus kulkee kuin elämä itse, täynnä kipua ja komiikkaa rakkauden vaikeudesta. The Guardian on valinnut tämän Murakamin kansainvälisen läpimurtoteoksen listalle kirjoista, jotka jokaisen pitäisi lukea.

Nykyaikainen satu — Sofi Oksanen: Norma (Like). “Laiturilla hän istui penkille, jolle äiti ei ollut istunut. Metro oli syöksynyt asemalle saman tien. Äiti oli viskannut penkin alle kengät ja käsilaukun, sitten hän oli ollut poissa.” Sofi Oksasen uutuusromaani on maaginen kertomus Normasta, joka joutuu vaaraan harvinaisten ominaisuuksiensa vuoksi. Norma kietoutuu petoksen ja paranoian verkkoon, josta hänen on pyristeltävä irti.

Ikiaikaista viisautta — Héctor García (Kirai) & Francesc Miralles: Ikigai (Gummerus). Inspiroiva opaskirja paljastaa pitkän ja onnellisen elämän salaisuudet. Japanilaisten mukaan jokaisella on oma ikigai, syy olemassaoloon. Sen tavoittelu ja löytäminen tuo elämään merkitystä, onnea ja niiden myötä terveyttä ja menestystä. — Kirjassa tarkastellaan elämää Okinawan lähellä sijaitsevassa Ogimin kylässä. Ogimi on yksi harvoista ns. sinisistä vyöhykkeistä, joiden asukkaat elävät muuta maailmaa yleisemmin yli satavuotiaiksi ja säilyttävät elinvoimansa korkeaan ikään asti. Ikigai sisältää myös kuvitettuja ohjeita fyysiseen harjoitteluun.

Hyvinvointia herkuista — Pirjo Saarnia: Terveellisempiä herkkuja (Viisas Elämä). Jokainen meistä haluaa herkutella. Mikäpä sen parempi, jos leivonnainen olisi samanaikaisesti herkullinen, terveellinen ja painolle neutraali. Laillistettu ravitsemusterapeutti, terveystieteiden maisteri ja ravintokirjailija Pirjo Saarnia neuvoo, millaisia herkkuja voi syödä hyvällä omallatunnolla vaikka joka päivä. Millaiset herkut tekevät hyvää sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnalle, mikä on herkkävatsaisen valinta, ja millaisilla herkuilla nujerretaan sairausten taustalla piilevä matala-asteinen tulehdus. Näitä reseptejä on testattu myös omassa keittiössä ja todettu erittäin toimiviksi!

Kirja on kestävä lahja, jota siis kannattaa ehdottomasti harkita ensi viikonloppuna äidille paketoitavaksi.


Translation

In Finland we’re celebrating Mother’s Day in a week, next Sunday, so I decided to check my book shelf for reading tips for moms. I found six quite different books which I think are enjoyable reading experiences, each in their own special way.

Tranquil reading — Tove Jansson: The Summer Book. A strong story of a relationship between a grandmother and her granddaughter (Sort of Books).

Inspiring story — James Essinger: Ada’s Algorithm. How Lord Byron’s Daughter Ada Lovelace Launched the Digital Age through the Poetry of Numbers (Gibson Square).

Powerful emotions — Haruki Murakami: Norwegian Wood. Intelligent, sexy and beautiful (Vintage Books).

Modern fairytale — Sofi Oksanen: Norma. A magical story with suspenseful twists about Norma who gets lost in the web of lies and paranoia.

Ancient wisdom — Héctor García (Kirai) & Francesc Miralles: Ikigai. This book reveals the Japanese secret of how to live a happy, long life. 

Healthy but so delicious — Pirjo Saarnia: Healthier Delicacies. A book with simple and great dessert recipes, tested and proven in my own kitchen.

Book is a sustainable gift idea, I definitely recommend to get one for your mom.

One thought on “Kuusi kirjaa äidille / Six Books for Moms

  1. Pingback: Äitienpäivä / Mother’s Day – Pauline von Dahl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s