Gummeruksen uutuuskirjat, syksy 2017 / New releases by Gummerus, autumn 2017

Vaikka kesäkään ei vielä ole kunnolla saapunut, käytiin Gummeruksella kuulemassa jo syksyn kirjoista. Gummeruksen syksyn 2017 uutuuskirjojen joukosta löytyi niin kutkuttavia uusia tuttavuuksia kuin innolla odotettuja vanhoja tuttuja. Kustantaja ja toimitusjohtaja Anna Baijars avasi tapahtuman tarinalla norsusta, joka voidaan nähdä monella tapaa riippuen siitä, mitä osaa tunnustellaan. Tämä pätee myös kirjallisuuteen, näkökulmia voi löytyä lukemattomia. Pääasia on, että lukeminen kiinnostaa ihmisiä edelleen.

Pakko muuten tähän väliin kehaista Gummeruksen päägraafikkoa Jenni Noposta, sillä uusien julkaisuiden kansitaide viehättää kovasti omaa silmää. Ennen kaikkea monet kirjoista näyttävät laadukkailta, kuin kauniilta keräilyesineiltä! Baijarsin mukaan kirjojen kansissa onkin nyt käytetty monenlaisia erikoisuuksia, aina kohokuvioinnista mattapapereihin.

gummerus-uutuuskirjat-syksy-2017-pauline-von-dahl

Kotimaista kaunoa

Spekulatiivinen fiktio on kotimaisen kirjallisuuden joukossa kovassa nousussa, erityisesti aikuisille suunnattu fantasia.

Omasta Käärmeiden kaupunki  -kirjastaan oli puhumassa myös Katri Alatalo. Kirjan genren sanotaan olevan aavikkofantasiaa. Kirjailija itse kertoo kirjoittavansa eeppistä fantasiaa, jonka keskiössä ovat ihmissuhteet. Joka tapauksessa tämä kirja kiinnostaa minua suunnattomasti! “Katri Alatalo tuo suomalaisille lukijoille tutumman keskiaikafantasian rinnalle Tuhannen ja yhden yön tarinoista inspiroituneen aavikkofantasian. Luvassa on runsaasti juonenkäänteitä, häikäilemättömiä ihmissuhdesotkuja ja ajankohtaisia teemoja magian sävyttäminä. Käärmeiden kaupunki henkii samaan aikaan kuumaa eksotiikkaa ja kylmää juonittelua.” Alatalo on myös tulossa vieraaksi loppukesän Worldcon75:n, joka on yksi oman kesän odotetuimmista tapahtumista.

Itse odotan ehkä eniten Gummeruksen syksyn julkaisuista Erika Vikin lumoavan fantasiasarjan toista osaa, Seleesian näkijää. Sarjan aloitusosa, Hän sanoi nimekseen Aleia, vei minut täysin mukanaan ja ihastutti hahmoillaan. Seleesian näkijä on mukaansatempaava fantasiaromaani totuuden etsimisestä, viholliskuvien murtamisesta, vaikutusvaltaisten vastuusta sekä anteeksiannosta. Kiitetyn Kaksosauringot-trilogian toinen osa tarjoaa jälleen seikkailua ja ruudinsavua sekä tappavaa tulta ja syvältä kumpuavaa taikuutta.”

Anni Kytömäen kirjat eivät ole minulle entuudestaan tuttuja, mutta uusimman kirjan, nimeltänsä Kivitasku, sanotaan yhdistävän kallioperän ja ihmisaivot, mikä kuulostaa minun korvaani kovin kiehtovalta. “Anni Kytömäen Finlandia-ehdokkaaksi valittu Kultarinta (2014) oli ylistys metsälle. Kivitasku kuljettaa lukijansa veden ääreen ja kalliolle. Järkälemäinen sukupolviromaani on kirkkaasti ajattelevan kirjailijan rohkea puolustuspuhe mielen ja ruumiin vapaudelle. Teoksessa rinnastuvat järisyttävällä tavalla kallioperä ja ihmisen aivot, oma peruskalliomme.”

Toinen uusi, lähes värisyttävä tuttavuus, oli runoilija/kirjailija Katriina Ranne. Hän luki kappaleen upealta vaikuttavasta kirjastaan Miten valo putoaa. “Katriina Ranne kirjoittaa pakahduttavan kaunista ja tarkkasanaista proosaa. Hän viljelee aforistisen oivaltavia kielikuvia, ja tekstissä sykkii samanaikaisesti syvää intohimoa. Miten valo putoaa näyttää taiten sen, miten valo ja varjo yhdistyvät elämässä aina.”

Lisäksi luvassa on muutamia kirjailijoiden omakohtaisiin kokemuksiin perustuvia kirjoja esimerkiksi Riitta Castrenin Läpivalaisu sekä Selja Ahavan Ennen kuin mieheni katoaa.

Uudet käännösjulkaisut

Nathan Hillin ylistetty Nix vaikuttaa mielenkiintoiselta tuttavuudelta, jossa todellisuus ja erilaiset näkökulmat kohtaavat. “Huikean vastaanoton saanut Nix on terävällä huumorilla ja tinkimättömällä lempeydellä sävytetty suuri amerikkalainen romaani. Se sijoittuu totuudenjälkeiseen aikaan, vie meidät Norjaan jota ei enää ole, Chicagon 1960-luvun mielenosoituksiin ja nykypäivän New Yorkiin ja osoittaa, mikä merkitys alkuperällä on suurten muutosten keskellä.”

Olen jo jonkin aikaa pohtinut kovasti, pitäisikö minun vihdoin paneutua loppuihin Gabaldonin kirjoihin, mutta ehkäpä luen vielä sitä ennen Kokemattomat, joka pitää sisällään useampia seikkailukertomuksia. “Nimikertomus sijoittuu aikaan ennen kuin Matkantekijä-sarjan Claire kohtasi Jamien ja kuvaa, miten Jamie kasvaa pojasta mieheksi. Ennen julkaisemattoman historiallisen kokoelman kaksi muuta seikkailukertomusta keskittyvät lordi Johniin.”

Lisäksi lopuksi mainostettiin Daniel Colen Räsynukke -trilleriä, ja löytyipä se lähtiessä kassistakin, että täytynee pitkäksi venyneen tauon jälkeen kokeilla, miltä trillerin lukeminen maistuu. Trillerit ja rikoskirjat eivät yleensä ole sitä ominta kirjallisuutta, joskin Colen kirjan kiinnostavaksi tekee se, että kirjailija on työskennellyt ensihoitajana. “Räsynukke on sykettä nostattava rikosromaani, jossa on trillerin tempo, pirullisen nokkela juoni ja vertakin vuolaammin tihkuvaa ilkikurisen mustaa huumoria.”

Tietokirjat

Tietysti uteliaana bongailin katalogista vielä muutaman tärpin tietokirjoista, jotka herättivät oman kiinnostuksen.

Vihreä valtaa kodin – sisusta huonekasveilla (Caro Langton, Rose Ray) on paitsi inspiroiva, myös tarpeellinen opas tällaiselle, joka ei ihan luonnostaan ole viherpeukalo. “Caro ja Rose johdattavat sinut kauniiden mehikasvien, ilmakasvien, kaktusten ja trooppisten kasvien maailmaan. Tutustut parhaisiin tapoihin sekä sisustaa viherkasveilla että saada kasvit menestymään: opit hoitamaan ja jakamaan näitä kestäviä, mainioita lajeja.”

Aivotaidot – käytä päätäsi paremmin (Heli Isomäki, Nina Uusitalo) kiinnostaa jo ihan nykyisen työni puolesta kun työskentelen neurologisten potilaiden kuntoutuksessa, mutta se myös tarjoaa selkeitä ja konkreettisia neuvoja aivojen huoltoon. Ne kun ovat korvaamaton kovalevy. “Kokonaisvaltaisen hyvinvointimme ja toimintakykymme perusta on meidän aivoissamme. Kaksi kolmasosaa psyykkisestä hyvinvoinnistamme on omissa käsissämme. Silti, kaikesta tiedosta ja neuvoista huolimatta, siihen vaikuttaminen on vaikeaa. Viime vuosien aivotutkimuksen myötä psyykkisten tapahtumien käsittelyyn on tullut uusia työkaluja. Mielen ja aivojen yhteyden ymmärtäminen autta meitä voimaan paremmin.”

Parempaa retkiruokaa (Minna Jakosuo) tulisi niin tarpeeseen jo nyt kesällä! Retkipaikka.fin yhteistyössä toteutetusta kirjasta löytyy helppoja reseptejä retkillä toteutettavaksi. “Parempaa retkiruokaa opastaa varautumaan oikein pitkälle tai lyhyelle retkelle, kahdestaan tai isommalla porukalla. Reseptit ovat pääasiassa kasvisruokiin, jotka voi helposti muuntaa eri versioiksi. Kirja neuvoo myös kuinka etsiä lisämakua luonnosta käyttämällä villiyrttejä ja -vihanneksia. Puhtaan luontomme antia kannattaa muutenkin käyttää retkiruokien suunnittelussa hyväksi!”


Translation 

Today I wen to the event that was organised by one of the biggest publishers in Finland, Gummerus. So, because this post is mainly about Finnish book releases in autumn 2017, I wont be writing much in English this time. Just quickly mention that We’ll get Finnish translations of Nathan Hill’s bestseller The Nix and Daniel Cole’s Ragdoll, which both seem quite interesting!

2 thoughts on “Gummeruksen uutuuskirjat, syksy 2017 / New releases by Gummerus, autumn 2017

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s