Maestra

lisa-hilton-maestra-trilleri-tammi-pauline-von-dahl

rating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mention
Lisa Hilton, suom. Kristiina Vaara
Kustannusosakeyhtiö Tammi 2016 (fin)
Zaffre 2016 (orig)
379 sivua/pages

Muistan Lisa Hiltonin Maestran jo vuoden takaa. Herkullinen punainen kansi jäi mieleen, ja mietin, että tuo eroottinen uutuus pitänee lukaista. Mutta lopulta unohdin kirjan, se kun ei trillerinä ollut aivan ominta genreä. Nyt kuitenkin kaipasin lukulistalle vaihtelua ja nappasin kirjan mukaan edellisellä kirjastokäynnillä.

Maestra osoittautui sekä virkistäväksi poikkeukseksi scifi-painotteisella lukulistallani että aivan toisenlaiseksi kuin olin odottanut. Luulin aloittavani taas yhden pliisun Fifty Shades -kopion, mutta Maestrasta paljastuikin viekas, ylellinen ja hyytävä jännitysnäytelmä, jonka seurassa viihdyin päivän mainiosti.

“Nainen, jota mikään ei pysäytä.

Päivisin Judith Rashleigh raataa lontoolaisessa taidehuutokaupassa. Iltaisin hän hankkii lisätienestejä maksettuna seuralaisena pahamaineisessa samppanjabaarissa.

Kun Judith on vähällä paljastaa suuren taidehuijauksen ja saa potkut, hän tarttuu upporikkaan asiakkaan tarjoukseen ja lähtee Ranskan Rivieralle. Kohtalokkaan kuolemantapauksen seurauksena hänen on astuttava lain väärälle puolelle. Älykäs ja itsevarma Judith harhauttaa häikäilemättömästi takaa-ajajia paetessaan halki Euroopan. Mutta vaarantavatko tunteet lopulta hänen tiensä menestykseen?”

Judithin elämä on kaunista ja rohkeaa, ovet rikkauden maailmaan vaikuttavat avautuvat hänelle sormia napsauttamalla. En ollut aluksi oikein varma lukemastani — onkohan tämä ihan huttua vai täysosuma. Hetkittäin lukiessa mieleen juolahtaa myös ajatuksia kirjan juonen tarkoitusperästä sekä sen huimista käänteistä ja onnekkaista sattumista. Kuitenkin karismaattinen päähenkilö on omaa luokkaansa: Judithin hyytävän laskelmoiva luonne paljastuu lukijalle pikkuhiljaa, ja se hämmentää koko kuviota niin, että kirja saa lopulta aivan uuden näkökulman.

Lisäksi kulttuurin, erityisesti taiteen ja muodin, vahva läsnäolo viehättää, nimittäin niin taideteosten kuin muotivaatteiden kuvailu on vakuuttavaa tasoa. Ehkä juuri kirjailijan taiteentuntemus vangitsi minut lukemaan Maestran loppuun. Hetkittäin hämmästyttävänkin yksityiskohtainen tulkinta ilahdutti taiteen ystävää. Erotiikalla puolestaan ei mässäilty liikaa, mutta sen verran ronskisti ja poikkeavasti, että poskia alkoi välillä lukiessa kuumottaa. Sopivasti, juuri kuten Maestralta sopii odottaakin. Sen sijaan, käännöksen kirjoitusvirheet hieman häiritsivät: milloin sanoista puuttui kirjaimia, milloin niitä oli liikaa tai väärässä järjestyksessä. Nämä pienet kömmähdykset loivat vaikutelman hieman kiireessä julkaistusta käännösversiosta. Muuten suomennos jää melko neutraaliksi.

Trillerinä minun on vaikea kirjaa arvioida, sillä sen verran vähän genreä on tullut luettua. Mutta ainakin viihdekirjallisuuden saralla Maestra onnistuu loistamaan — se tarjoilee lukijalle turvallista vaaran tunnetta, ripauksen rohkeaa erotiikkaa, häilyviä rajoja niin moraalin suhteen kuin konkreettisesti Euroopan kartallakin. Jään mielenkiinnolla odottamaan Judithin seikkailuille jatkoa.


Translation

I was supposed to read Lisa Hilton’s Maestra already last year. But somehow I forgot it. A few days ago, last time visiting local library, I found it on the thriller section and decided to give it a try. I needed something different to read between all the science fiction books I’ve lately read.

“Judith Rashleigh works as an assistant in a prestigious London auction house, but her dreams of breaking into the art world have been gradually dulled by the blunt forces of snobbery and corruption. To make ends meet she moonlights as a hostess in one of the West End’s less salubrious bars – although her work there pales against her activities on nights off.

When Judith stumbles across a conspiracy at her auction house, she is fired before she can expose the fraud. In desperation, she accepts an offer from one of the bar’s clients to accompany him to the French Riviera. But when an ill-advised attempt to slip him sedatives has momentous consequences, Judith finds herself fleeing for her life.

Now alone and in danger, all Judith has to rely on is her consummate ability to fake it amongst the rich and famous – and the inside track on the hugely lucrative art fraud that triggered her dismissal.” Summary from Goodreads.com.

Maestra surely was something different from my usual reads. Luxurious jet-set life, art and culture, plotting, suspense and charismatic characters. Very entertaining, I would say.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s