Joogaa joka päivä: 5 + 1 vinkkiä / Yoga Every Day: 5 + 1 Tips

Olen elämäni aikana harrastanut jos jonkinlaista liikuntaa, aina itsepuolustuksesta taitoluisteluun ja lentopalloon. Muistan, kuinka harrastuksiin lähteminen tai niiden aloittaminen tuntui usein niin kovin vaikealta. Ei siksi, ettenkö olisi pitänyt harrastuksistani, vaan koska vaadin itseltäni aina vähintään 100% suoritusta.

Joogan myötä olen oppinut hieman erilaisen lähestymistavan liikkumiseen — aina ei tarvitse painaa verenmaku suussa. Voi vaikka vain hengittää. Kun aloitin joogaopettajakoulutuksen erityisesti syventääkseni omaa harjoitustani, on jokaiseen päivään kuulunut myös oma joogaharjoitus, niin asanaa (liikkeitä) kuin hengitystä ja meditaatiota. Myös yksi mun tämän vuoden alussa asettamista tavoitteistani oli “A Bit of Yoga Every Day” (bullet journal kun sai minutkin laatimaan vuositason tavoitteita, hah!), joten olen koettanut tehdä joogaharjoituksesta (kivuttoman) päivittäisen rutiinin. Täytyy tunnustaa, etten ihan joka päivä saa kaikkea tehdyksi. Tai ihan joka päivä joogaa ollenkaan. Mutta ei se haittaa. Ja sekös vasta onkin hienoa!

Täytyy tunnustaa, etten ihan joka päivä saa kaikkea tehdyksi. Tai ihan joka päivä joogaa ollenkaan. Mutta ei se haittaa. Ja sekös vasta onkin hienoa!

Elämä (ja varsinkin se kalenteri) on täynnä tekemistä, töitä, muita menoja ja aikatauluja muutenkin, miten siis ahtaa vielä jooga mukaan kuvioihin? Pohdin tätä opettajakoulutuksen myötä herännyttä polttavaa kysymystä kovasti ja kokeilin monenlaisia keinoja. Alkuvuoden aikana havaitsin muutaman toimintamallin erityisen toimiviksi, kyse kun ei lopulta ole mistään rakettitieteestä. Eli mikäli haluat joogata pikkuisen (tosin, pätee moneen muuhunkin asiaan) joka päivä, kokeile lähestyä asiaa näiden vinkkien kautta:

1. Priorisoi tekemisesi

The Rule Nro. 1. Mikäli olet samanlainen utelias mieli kuin minä, joka haluaa tehdä koko ajan vähän kaikkea, on vain priorisoitava. Tarkoittaa sitä, että arjen aikataulujen kaaoksesta on vain nostettava muutama itselle tärkeä asia muiden yläpuolelle ja yksinkertaisesti raivattava niille tilaa arjessa, tässä kyseessä siis se joogaharjoitus. Vaikka aamulla heti herätessä tai illalla ennen nukkumaanmenoa. Aikaa ei tarvitse löytyä joka päivä saman verran, tai edes kovin paljon. Toisaalta, jos aikaa ei vain löydy, on silloin selvää, että jokin muu menee joogan edelle.

2. Suunnittele edes vähän

Mikäli ei oikein tiedä, miten aloittaa, on hyvä perehtyä aiheeseen ja suunnitella pikkuisen. Joogan turvallisen aloituksen kannalta on toki hyvä käydä aluksi ohjatuilla tunneilla, jottei riko itseään. Mutta kun perusteet on hallussa, kannattaa itsenäistä harjoittelua varten tehdä jonkinlainen harjoitussuunnitelma (ellei ole rautainen itsekuri tai huippu luova, että pystyy tuosta noin vain keksimään jotakin). Väljät suunnitelmat luovat rakenteen ja ohjaavat harjoitusta. Suunnitelma kannattaa silti pitää realistisena, esimerkiksi aloittaen pienistä palasista: “5 min hengitys + 15 min flow vinyasana / happy baby / surya namaskar” tms. Kun on valmiiksi jo jokin runko, mitä seurata, se tekee harjoitukseen solahtamisesta helpompaa.

3. Toteuta suunnitelmasi

Toteuta ja pysy suunnitelmassasi, älä jätä niitä vain suunnitelmiksi. Usein on helppo puhua ja suunnitella, mutta käytännön toteutus on se vaikein vaihe. Viittaan edelliseen kohtaan, pidä suunnitelmat realistisina. Harjoittele ohjatuilla tunneilla vaikkapa yksi helppo liikesarja, jota sitten kokemuksen myötä on helpompi kotona varioida. Tai ota aluksi joka päivä jokin tietty aika, jolloin toteutat edes osan suunnitelmasta, esimerkiksi 15 minuutin ajan. Siinä ajassa ehtii lämmetä ja intoutua pidempäänkin harjoitukseen.

4. Täydellisyyteen ei tarvitse pyrkiä

Harjoituksen ei tarvitse olla täydellinen, ei tarvitse venyä niihin äärimmäisiin asentoihin tai tasapainotella yhdellä kädellä solmussa joogatakseen. Omaa päivän fiilistä kannattaa kuunnella ja olla rehellinen itselleen. Milloin väsyttää, milloin keskittyminen on vaikeaa – oman tuntemuksen mukaan on hyvä liikkua. Jonain päivänä vaikka vain hengitysharjoitus saattaa riittää. Tärkeintä on, että harjoitus on turvallinen omalle keholle ja tuntuu hyvältä.

5. Tee joogasta osa arkea

Joogaan ei tarvitse erikseen ryhtyä kun se on jo osa arkea. Uuden rutiinin muodostamiseen menee eri tutkimusten mukaan noin kolme viikkoa, joten siinä ajassa myös joogasta voi tulla yhtä luonnollinen osa omaa arkea kuin vaikkapa hampaiden pesusta. Rutiinin luomiseen voi käyttää monia eri keinoja, esimerkiksi aloittaa tietoisella hengityksellä ja läsnäololla, siitä syventäen liikeharjoituksiin. Tai osallistua intensiivikurssille, josta saa ohjattuna turvallisen pohjan harrastukselle. Tai laittaa vaikkapa aurinkotervehdyksen asanat seinälle muistiksi, jotta harjoituksen muistaminen onhelpompaa. Itseä tässä kohtaa auttoi Wanderlustin 21-Day-Yoga Challenge, johon osallistuin alkuvuodesta.

Plus yksi: Ei se ole niin vakavaa. Vakavasti puhuen ehkä tärkein alkuvuoden oppini, jota edelleen työstän. Vaikka edellämainitut vinkit voivat kuulostaa kovin jyrkiltä, tärkeintä on muistaa lempeys itseä kohtaan — kaikkea ei tarvitse tehdä aina täysillä ja 100% lasissa. Jokaisen elämäntilanne, ajatukset ja kokemukset ovat erilaisia, mutta onneksi jooga muotoutuu sen mukaan. Elämä voi olla joogaa, kunhan vain on läsnä.

rachel-brathen-yoga-quote-love-and-let-go-pauline-von-dahl


Translation

When i started my Yoga Teacher Training in the beginning of this year, I needed to start doing own yoga practise every day. It was a bit challenging since I have so many hobbies as well as my day job. So I tried to make yoga practise as my daily routine. Though I have to confess I still don’t yoga every day, but it’s okay. However, it has been an interesting and educational journey, and I wanted to share some useful tips that I learned while scheduling my daily practise:

  1. Prioritise. It’s really the rule nro. 1. with scheduling actually. If you’re curious mind like me and enjoy doing all kinds of things and get excited about new things easily, it’s really important to learn prioritise. Meaning that you choose just a few things that mean the most to you (here insert yoga) and make time for them in your everyday life. It doesn’t have to be much, a little moment before going to bed or half an hour after you wake up. Most important thing is that you’re willing to make time for it. And if you’re not, it’s a clear sign that it’s not very high on you list.
  2. Plan. To make starting your yoga practise easier it’s convenient to plan and learn a simple vinyasana or a few postures comprehensively and combine them with breathing or meditating. You might want to keep your plans simple and easy, it doesn’t have to be a long practise, just something that gets you naturally started. You might enjoy your practise so much that you wanna add something on the go.
  3. Just Do It. Obviously you also need to make it to. Don’t just leave your perfect plans to be plans, just do it!
  4. You Don’t Have to Be Perfect. You don’t have to reach the perfect asana or be the most flexible yogi ever, just listen to your body and mind: what it needs today? The most important thing is that your practise is safe and feels good.
  5. Make It a Way of Life. You don’t have to thing about doing yoga if it’s part of your everyday life. According to various researches it takes three weeks to form a new habit. So do whatever you have to do to stick to your yoga routine, e.g. it can be Post-It notes on the fridge door (or every room!), you can start easy; with breathing and being present everyday or go on an intesive course that guides you safely to the start. My help was Wanderlust 21-Day-Yoga Challenge, in the beginning of this year.

Plus one: It’s not really so serious. Be gentle on yourself — seriously maybe the most important thing I’m trying to learn. You don’t have to do everything perfectly. Everyone’s situation in life, experiences and thoughts can be different but luckily yoga is an adjustable way of life: it can be whatever you need at that moment in life of yours.

Life can be yoga if you just are present.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s