Viimeinen valtakunta (Usvasyntyinen #1) / The Final Empire (Mistborn #1)

viimeinen-valtakunta-brandon-sanderson-final-empire-jalava-pauline-von-dahl

rating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mention
Brandon Sanderson, suom. Mika Kivimäki
Jalava 2017 (fin)
Dragonsteel Entertainment 2006 (orig)
608 sivua / pages

Arvostelukappale saatu kustantajalta.

Nyt vuorossa juttua kirjasta, josta olen viime viikkoina ollut enemmän kuin innoissani! Kyseessä on uskomattoman vangitseva Viimeinen valtakunta, Usvasyntyinen -fantasiatrilogian ensimmäinen osa. Tuo kirja oli myös ensimmäinen kosketukseni herran nimeltä Brandon Sanderson tuotantoon. Ja millainen aloitus se olikaan! Jäin koukkuun saman tien.

“Kelsier oli kuullut tarinoita.
Hän oli kuullut kuiskailtavan ajasta, joskus kauan sitten, kun aurinko ei ollut punainen. Ajasta, jolloin taivas ei ollut savun ja tuhkan täyttämä, kun kasvit kasvoivat ilman suuria ponnistuksia ja skaat eivät olleet orjia. Ajasta ennen Lordihallitsijaa.
Sellainen aika oli kuitenkin melkein unohtunut.”

Sandersonin vaikuttava Viimeinen valtakunta johdattelee maailmaan, jossa ihmiskunta on jakautunut orjina pidettäviin skaa-väkeen sekä rikkaisiin aristokraatteihin. Oman lisänsä tuon maailman yhteiskuntaan tuovat yliluonnollisia voimia omaavat usvalaiset ja heitä vieläkin voimakkaammat, mutta harvinaiset, usvasyntyiset. Nämä mystisen usvan lapset saavat, tai polttavat kuten kirjassa sanotaan, voimansa kahdeksasta eri metallista, kuten tinasta, raudasta, kuparista, sinkistä ja teräksestä. Tätä maagista taitoa kutsutaan allomantiaksi. Lisäksi oma rotunsa on terrisläiset, jotka taitavat allomantialle sukua olevan ferukemian. Niin kiehtovaa!

Kirjan karismaattinen päähenkilö on poikamainen Kelsier, joka ottaa suojatikseen katulapsena kasvaneen Vin-tytön. Pikkuhiljaa kovaa elämää elänyt ja kovin epäluuloinen Vin alkaa luottaa Kelsierin lämminhenkiseen seurueeseen, johon kuuluukin varsin värikkäitä hahmoja. Sandersonin luomat hahmot piirtyvät niin elävästi lukiessa mieleen, että ensimmäistä kertaa koskaan minun teki mieleni alkaa piirtää fanitaidetta! Pohdiskeleva lihaskimppu Ham, kovin sivistyneenä itseään pitävä Breeze, viileä Marsh, kaiken järjestyksessä pitävä Dockson ja viisas mutta mystinen Sazed tuntuvat nyt ensimmäisen kirjan jälkeen vanhoilta tutuilta. Voi kuinka odotankaan, että pääsen taas jatkamaan seikkailua heidän kanssaan!

Kaiken lisäksi kokonaisuus on kiehtovasti rakennettu. Joka luvun alussa on pieni katkelma muistikirjasta, joka kuvaa menneisyyden tapahtumia. En nyt paljasta, kenen muistikirjasta katkelmat ovat peräisin, sillä se kuuluu juuri niiden yllättävien käänteiden joukkoon. Sanderson on rakentanut suunnattoman puoleensavetävän maailman vangitsevine hahmoineen — ja tuhkan peittämä Luthadelin kaupunki, jossa ahtaat tuhkasta mustuneet kadut kiemurtelevat ja eriarvoiset alueet vuorottelevat, on tapahtumapaikkana täydellinen. Lisäksi yksilöiden kokemuksia, niin rakkautta kuin epätoivoakin, käsitellään tapahtumien lomassa kovin koskettavalla tavalla. Lukukokemus oli raikas ja inspiroiva. Myös Mika Kivimäen suomennos on onnistunut, kieli oli sulavaa, ja juuri tuohon mystiseen maailmaan sopivaa.

Viimeinen valtakunta tarjoilee lukijalleen taitavasti kirjoitettua seikkailua, jännitystä, huikeita käänteitä ja mielikuvituksellisen maailman, mutta myös vakavampia teemoja luokkajaoista, näkemyseroista ja uskomuksista. Tämä kirja pitää tiukasti otteessaan aina huikeaan loppuun asti. Viimeinen valtakunta oli itselle yksi tämän vuoden parhaita lukukokemuksia. Mikäli haussa on fantastinen seikkailu hyvässä seurassa, suosittelen lämpimästi tutustumaan Viimeiseen valtakuntaan!


Translation

Now it’s time to write a few words about The Final Empire, which is the first book of Mistborn trilogy.  Seriously, I can’t believe how good this book was! I’ve never read anything from Brandon Sanderson before, but now I think I have to read everything he has written.

“In a world where ash falls from the sky, and mist dominates the night, an evil cloaks the land and stifles all life. The future of the empire rests on the shoulders of a troublemaker and his young apprentice. Together, can they fill the world with color once more?

In Brandon Sanderson’s intriguing tale of love, loss, despair and hope, a new kind of magic enters the stage — Allomancy, a magic of the metals.”

The Final Empire was everything that I need from a good (almost a perfect!) book — there was action and adventure, charismatic main character and surprising plot twists, but also an imaginative new world with fantastic features. I didn’t want it to end. But luckily it is a trilogy so I still have a lot to read. Can’t wait that I can continue the adventure in Luthadel again.

One thought on “Viimeinen valtakunta (Usvasyntyinen #1) / The Final Empire (Mistborn #1)

  1. Pingback: Vuoden 2017 kirjat / Year 2017 in books – Pauline von Dahl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s