Caraval

caraval-stephanie-garber-wsoy-pauline-von-dahl

rating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mention
Stephanie Garber, suom. Kaisa Kattelus
WSOY 2017 (fin)
Stephanie Garber 2017 (orig)
359 sivua / pages

Sirkukseen sijoittuvat ja taianomaiseen fantasiaan nojaavat kirjat herättävät lähes poikkeuksetta mielenkiintoni. Ehkä pidän siitä, miten ne herättävät sisäisen lapseni. Joka tapauksessa, Caraval oli yksi maagiseen maailmaan sijoittuva kirja, josta olin kuullut etukäteen paljon.

“TERVETULOA, TERVETULOA CARAVALIIN!
Maiden ja merten mahtavimpaan esitykseen.
Sisällä koette enemmän ihmeitä kuin useimmat ihmiset koko elinaikanaan. Saatte juoda taikuutta pikarista ja ostaa unia pullossa. Mutta ennen kuin astutte maailmaamme, painakaa mieleenne, että kaikki on vain peliä.

Scarlett on kuullut, että kaikki mikä tapahtuu Caravalissa on vain taidokasta näytelmää. Hän uppoaa silti pakostakin pelin maagiseen, rakkautta ja salaisuuksia uhkuvaan maailmaan. On vaikea tietää, mikä on totta ja mikä ei. Varmaa on vain, että Scarlettin täytyy löytää Tella, ennen kuin viisi yötä kestävä peli päättyy. Tai seuraukset ovat kauheat.”

Caraval on kerronnaltaan hyvin kuvailevaa: kaikella on väri, tuoksu, maku tai haju. Pidin erityisesti siitä, että tunteita oli kuvailtu värein. Caraval kuljettaa lukijansa kahden eristyksissä elämänsä eläneen siskoksen mukana epätodelliseen peliin, jossa mikä vain voi olla totta. Tai valhetta. Ajoittain lukijana tuntuu joutuvan itsekin päästään pyörälle. Oman lisänsä tarinaan tuo romantiikka, jota vastaan viaton ja puhtoinen Scarlett taistelee.

Lukiessa mieleeni tuli todella usein yksi suosikkikirjani, Erin Morgensternin Yösirkus. En siis valitettavasti aivan täysin lumoutunut Caravalista, vaikka sen maaginen maailma koettikin sitä kovasti — se ei kuitenkaan enää tuntunut niin ainutlaatuiselta. Joku muu oli kirjoittanut vastaavaa aiemmin, ja hieman paremmin. Caravalin tekstistä jäi ajoittain hieman kömpelön ja teennäisen tuntuinen vaikutelma, enkä usko, että kyse on Kaisa Katteluksen suomennoksesta. Hänen käännöksensä ovat olleet lähes poikkeuksetta laadukasta työtä.

Kaikesta huolimatta Caraval viihdyttää hetken. Päähenkilönä pidättäytyväinen Scarlett on sympaattinen. Tosin välillä tuo ressukka joutuu niin hurjiin tilanteisiin, että häntä käy jo sääliksi. Jotkin hänen vastoinkäymisensä tuntuvat kohtuuttoman rajuilta, esimerkkinä mainittakoon siskoksien säälimätön isä. Ehtymätön ja uskollinen sisarrakkaus kuitenkin kuljettaa juonta eteen päin. Kirjailija itsekin sanoo kirjan olevan pääasiassa sisarten välisestä suhteesta, sillä hänellä itsellään on läheinen sisko. Siksi onkin mielenkiintoista nähdä, miten juoni tämän kirjan jälkeen jatkuu.

Tarinan loppu tuntuu hieman hätäisesti yhteenvedetyltä, kaikki selitetään yhdessä rysäyksessä. Toisaalta lukijan uteliaisuus saa rauhan, kun lopuksi ei jää liikaa avoimia kysymyksiä — useimmat käänteet saavat jonkin selityksen tai ratkaisun. Kuitenkin on selvää, että tämä on taas harkitusti yksi sarjan ensimmäinen osa, joka saa jatkoa. Onpa kirjan elokuvaoikeudetkin myyty jo kauan ennen kirjan julkaisua. Ehkä tästä koetetaan tehdä taas yhtä Nälkäpeliä tai Outolintu-sarjaa.

Minulle Caravalista jäi liian harkitunoloinen ja kaupallinen kuva, mutta jos kaipaa helppoa pakoa arjesta, on Stephanie Garberin Caraval siihen täydellinen valinta.


Translation

I really enjoy all stories that are situated in a magical world of circus and its wonders, and Stephanie Garber’s Caraval was one of them, of which I’ve heard a lot. And Caraval sure was another entertaining read, but…

“Remember, it’s only a game…

Scarlett Dragna has never left the tiny island where she and her sister, Tella, live with their powerful, and cruel, father. Now Scarlett’s father has arranged a marriage for her, and Scarlett thinks her dreams of seeing Caraval—the faraway, once-a-year performance where the audience participates in the show—are over.
__
Scarlett has been told that everything that happens during Caraval is only an elaborate performance. Nevertheless she becomes enmeshed in a game of love, heartbreak, and magic. And whether Caraval is real or not, Scarlett must find Tella before the five nights of the game are over or a dangerous domino effect of consequences will be set off, and her beloved sister will disappear forever.

Welcome, welcome to Caraval…beware of getting swept too far away.”

I wanted to see Caraval as an unique journey to a magical world of wonders and magic, a game where reality is forgotten, but it just reminded me too much of Night Circus by Erin Morgenstern. I was entertained, sure. But Caraval felt like overly polished and too carefully considered story, designed to please as big crowd as possible. And why not, it clearly has been popular. But for my taste it was too commercial product, not an unique story.

However, Caraval definitely is an easy read and entertaining adventure — if you want an easy escape from reality, choose this book!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s