Ensimmäinen Hel-YA oli kokemus! / The First Hel-YA Festival Was an Experience

Jos pitäisi kuvailla yhdellä sanalla, mitä jäi mieleen eilisestä Hel-YA-tapahtumasta, tuo sana olisi #diversity (monimuotoisuus). Sitä löytyy ya-kirjallisuudesta, mutta sitä kaipaavat lisää niin ya-kirjallisuuden lukijat kuin sen kirjoittajat sekä julkaisijatkin.

hel-ya-young-adult-literary-convention-helsinki

Muuten tapahtuma olikin intensiivinen paketti kiehtovia keskusteluita ravintola Lämmön lämmössä (höhö!), mm. tarinamaailmoiden synnystä, kohderyhmistä, kirjoittamisesta, ya-kirjallisuudesta genrenä ja mikä siinä on parasta sekä mitä kotimainen fantasia on tänään. Kultakin kirjailijalta löytyi oma näkökulmansa ja lähtökohtansa, mutta monen vastaukset limittyivät yhteen. Esimerkiksi keskustelussa kirjallisen maailman synnystä lähtökohdaksi mainittiin niin vahva visuaalinen maisema (Erika Vik) kuin päähenkilön kuiskaama lause (Mintie Das). Ya-kirjallisuudesta puhuttaessa lähes kaikki haastateltavat kirjailijat painottivat nimenomaan monimuotoisuutta ja ennakkoluulottomuutta — juuri siksi pidän näistä kirjoista itsekin! Keskusteluiden lisäksi omia Hel-YAn huippukohtia olivat suosikkikirjailijoiden sekä bloggaaja-kollegoiden tapaamiset (terkkuja vaan ainakin Lukujonossa, Hurja Hassu Lukija, Yöpöydän kirjat, Dysphoria, Sivujen välissä, Lukulahnan luola ja Luetaanko tämä? sekä tietty bookishteaparty!),  Tällaisiin tapahtumiin on aina hieman henkisesti valmistauduttava etukäteen, sillä se ihmispaljous ja hälinä verottavat.

Keskustelut oli aikataulutettu melkeinpä heti toinen toisensa perään, ja ajoittain tuntui, ettei jaksanut millään keskittyä vaikka aihe olisi ollut kiinnostavakin. Ensi kerraksi siis hieman lisää väljyyttä aikatauluihin! Mutta kylläpä moni paneelikeskustelu tempasi mukanaan, vaikka keskittyminen ei parhaimmillaan ollutkaan. Harmitti kuitenkin kun eniten ehkä odotin loppupään ohjelmaa, mutta siinä vaiheessa alkoi jo energia olla lopussa niin tytöstä kuin puhelimestakin (sillä pitihän sitä somettaa!). Toinen pieni risu tapahtumalle myös ravintolan välipalan valikoiman vähyydestä, sillä oli vaikea löytää pitkän päivän aikana paikan päältä syötävää. Hel-YA oli kuitenkin tapahtumana onnistunut kun ajattelee, että se järjestettiin ensimmäistä kertaa! Tunnelma oli rento ja lämminhenkinen: tuntui, että juttelemaan olisi voinut mennä kenen tahansa kanssa kun sama kiinnostuksenkohde yhdisti niin yleisöä kuin esiintyjiä. Kuulin myös kirjailijoiden pitäneen tapahtumasta, sillä esiintyminen aiheen tuntevalle yleisölle antoi paljon myös heille.

Muutaman sanan pääsin lausahtamaan myös Ylen sivuille nuorten kirjallisuudesta, joka ei oikeastaan ole pelkästään nuorten, vaan kenen tahansa kirjallisuutta. Olen itse aina ollut tosi huono kategorioiden ja genrejen kanssa, oli kyse mistä tahansa taiteen lajista. Jos satun pitämään jostakin kovasti, ei minulle oikeasti ole väliä, miten kirjallisuus tai vaikkapa musiikki tai elokuvat, luokitellaan. Ja tällaista viestiä välittyi myös Hel-YA:n keskusteluista, mikä on ihan mahtavaa — miksi turhaan lokeroida. Jäi niin hyvin mieleen Salla Simukan lausahdus eräässä paneelissa, jota siteerasin jo Twitterissäkin: “You don’t have to fit in a box. Because you’re not a box. You’re a person.”

Kuinka vapauttavaa!

hel-ya-2-helsinki-young-adult-literary-convention
I was fan-girling Salla Simukka, Erika Vik and Emmi Itäranta, also finally met my bookish soulsister, Katri from  blog bookishteaparty.

Mutta nyt semi-introvertti kaipaa hetken omaa aikaa. Onneksi tässä ehtii muutaman päivän huokaista ennen kuin on aika taas läntätä glitterit naamaan ja suunnata Pasilaan paljon odottamaani WORLDCONiin! Ohjelmasta koetan joitakin tärppejä nostaa blogiin, mikäli siitä paljoudesta osaan valita mitään järkevästi…

From Hel-YA with lovePauline von Dahl


Translation

The first Finnish Young Adult Literary Covention, Hel-YA, was held yesterday in Helsinki and it was so much fun! I was able to chat irl with my blogger colleagues and met some new friends, also heard so many interesting discussions (if you’re following me on Twitter, you may have seen some of the topics). One of the best parts of this event was that I was able to meet some of my favourite Finnish authors, like Emmi Itäranta and Erika Vik.

If I’d need to describe with one word what young adult literature is, that word would be diversity. Based on the fascinating panel discussions in Hel-YA, diversity is what the readers, authors and even publishers want more. That is awesome! This is why I like this type of literature so much: you don’t need to judge or label things or people, you just read without prejudices. Reading is really connecting people!

Hope to see Hel-YA organized next year, too!

 

8 thoughts on “Ensimmäinen Hel-YA oli kokemus! / The First Hel-YA Festival Was an Experience

 1. Kuulostaa mukavalta tapahtumalta! Genreistä sen verran, että minulle on välillä haastavaa merkata blogipostaukseen, mitä aihealuetta kyseinen kirja edustaa, jos se ei ole selkeä ja perinteinen. Ehkä pitäisi opiskella itsekseen aihetta enemmän.

  Liked by 1 person

  1. Tapahtuma oli tosi kiva! Totta muuten tuo, mitä sanoit genreistä. Ehkä uudemmissa teoksissa yhdistyy useampia niin siksi ei aina ole niin helppoa määrittää 😊 Mut ehkei se oo niin vakavaa (ellei tietty itse halua) 😄

   Like

 2. Tosi huippuja kuvia sulla, mua ujostutti sen verran etten käynyt kirjailijoiden juttusilla ollenkaan, ehkä paremmin nukkuneena olisin ollut rohkeempi 😀 Kiitti vielä opastuksesta Pasilassa 😉 Toivottavasti tavataan vielä!

  Liked by 1 person

  1. Muakin eka ujostutti, mut Katri toimi henkisenä tukena 😄 Ja ei mikään ihme joo kun sun yöunet jäi niin vähiin, oisin ite ollut varmast ihan zombina 😅 Hei nähdään ehdottomasti, koitan päästä joulukuussa sarjismessuille Ouluun 😆

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s