Elämäni ennen kuolemaa

elämäni-ennen-kuolemaa-elina-järvi-olga-poppius

rating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mention
Elina Järvi, Olga Poppius
Like 2017 (fin, orig)
365 sivua / pages
Arvostelukappale saatu kustantajalta.

Päätin tämän kirjan lukemisen kyynelet silmissä. En siksi, että olisin ollut surullinen tai katkera, tai että maailma olisi epäreilu tai julma, vaikka niinkin voisi olla. Ja monesti kyllä onkin. Tällä kertaa kyyneleeni kumpusivat kuitenkin kiitollisuudesta. Kiitollisuudesta siksi, että meillä on tämä elämä kaikkine puolineen ja saan lukea sen uskomattomista käänteistä ja ihmeellisistä ihmisistä, jotka löytävät voimaa jatkaa epätoivoisimmallakin hetkellä.

Pienet yksittäiset asiat osoittavat, ettei ihmisarvoni ole aina samalla viivalla toisten kanssa.
~ Rika

Elämäni ennen kuolemaa kuvaa ihmisten omakohtaisten kokemusten kautta, miltä tuntuu, kun koko elämä seisahtuu syöpädiagnoosiin, puolison kuolemaan, tsunamiin, lapsen vaikeaan sairauteen, vakavaan onnettomuuteen tai heroiiniriippuvuuteen.
Kun kuolema käy lähellä, jäljelle jää uudenlainen elämä ja monia kysymyksiä. Jos saan toisen mahdollisuuden, miten haluan käyttää sen?
Teoksen paljaat ja rehelliset tarinat pysäyttävät lukijan pohtimaan ihmisyyttä, oikeudenmukaisuutta ja ainutlaatuisen elämän merkitystä.”

Kirjassa on muutamia julkisuudesta tuttuja henkilöitä, mutta erityisesti pidin siitä, että kirjassa he olivat kuin kuka tahansa muukin kirjan tarinankertojista. Kertomusten kautta pääsi kurkistamaan syvälle näiden ihmisten ajatusmaailmaan, kokemuksiin ja kasvuun — aika huikeaa. Elina Järvi on tehnyt vaikuttavaa työtä haastatellessaan ja avatessaan näiden henkilöiden maailmaa myös lukijoille. Oma maailmankuva laajenee taas hieman lisää.

Loukkaantumiselle ei mahda mitään, eikä se ole minua edes kovin paljoa koskettanut — kaikki tämä muu on ollut paljon isompi tekijä siinä, että voimat ovat välillä loppuneet ja mielenterveys järkkynyt.
~ Jussi

Vastoinkäymiset tuntuvat hyvin harvoin oikeudenmukaisilta, näiden ihmisten kohdalla ei lainkaan. Monesti mietinkin lukiessani, miksi joidenkin kohdalla ne tuntuvat vielä moninkertaistuvan ja kasautuvan. Mistä ihmeestä he löytävät voiman jatkaa sillä synkimmälläkin hetkellä? Kuitenkin vaikuttaa, että juuri he, jotka joutuvat sinnittelemään suurimman taakan alla, onnistuvat näkemään elämän silti melkein positiivisten lasien läpi. Ehkä silloin todella oppii arvostamaan niitä pieniä asioita.

Olga Poppius on taas kuvannut Elämäni ennen kuolemaa -kirjan sivuille häikäiseviä muotokuvia, jotka kertovat puolestaan omaa tarinaansa. Kuvien kautta välittyy se, mitä tarinoiden kertojille kuuluu nyt. Suurimmalle osalle onneksi suhteellisen hyvää olosuhteet huomioiden, vaikka monen elämässä vastoinkäymiset eivät ole kaikonneet.

En ajattele, että elämää on vähän jäljellä. Ajattelen pikemminkin niin, että kuolema kävi lähellä. Nyt tajuan, että se voi tulla koska tahansa.
~ Saara

Mutta on myös niitä, joiden tarina ei pääty onnellisesti. Kuitenkin ihan jokaisen tarina ansaitsee tulla kerrotuksi. Siksi onkin mielettömän upeaa, että Elina Järvi ja Olga Poppius ovat tehneet tämän kirjan. Elämä ei todellakaan aina ole helppoa, mutta se on kaikki mitä meillä on.

Erilaisia tarinoita ja ihmisiä kohdatessamme meidän ei tulisi spekuloida, mustamaalata tai yksinkertaistaa. Sen sijaan olisi tärkeää kuunnella, olla läsnä ja välittää.
~ Elina


Translation

I finished reading My Life Before Death in tears. Not because I was sad or bitter, or because life is cruel and unfair — sometimes I am and it is yes — but this time my tears were tears of gratitude. Gratitude for life in its entirety and for I got to read all these amazing stories of people who find strength in desperate times.

Some may remember this book from my Instagram, My Life Before Death is a collection of real life stories of people who have gone through personal hell. Their lives might have stopped completely because of a serious cancer diagnoses, death of a spouse or a child, severe accident or heroin addiction. It reveals what happens when life gets really rough and you might not even survive.

These stories shake, touch, upset and daunt, but they also give hope and remind that we have only this one life. It’s not just something we can take for granted.

 

 

4 thoughts on “Elämäni ennen kuolemaa

  1. Pingback: Kutkuttavan kiehtovia uutuuskirjoja / Something New I Liked – Pauline von Dahl

  2. Pingback: Kirjamessuilla 2017 koettua / Helsinki Book Fair 2017 – Pauline von Dahl

  3. Pingback: Vuoden 2017 kirjat / Year 2017 in books – Pauline von Dahl

  4. Pingback: 2017 Helmet-lukuhaasteen koonti / A Wrap-up of 2017 Helmet Reading Challenge – Pauline von Dahl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s