Kutkuttavan kiehtovia uutuuskirjoja / Something New I Liked

Kirjavuosi 2017 on ollut uskomattoman hieno tähän mennessä! Olen lukenut kirjoja enemmän kuin pitkään aikaan ja todella nauttinut niistä. Blogikirjoitukset laahaavat kilometrin jäljessä. Huikeasta lukutahdista (ainakin omassa mittakaavassa) huolimatta en usko, että ehdin tämän vuoden puolella lukea kaikkia kiinnostavia kirjoja. Niitä nimittäin on paljon! Pahoittelen jo etukäteen tämän  mammuttipostauksen pituutta, sillä tämä toimii myös itselleni muistilistana.

Kotimaisia kirjahelmiä ja käännettyjä kultakimpaleita

Tämän vuoden luettuja kirjoja, joita voin lämpimästi suositella on muunmuassa Erika Vikin (Gummerus) upea fantasiakirjasarjan jatko-osa tietysti, Seleesian näkijä, josta onkin kirjoitettu lämpimään sävyyn jo monessa kirjablogissa. Omia mietteitä kirjasta luvassa tämän kuun puolella. Katri Alatalon (Gummerus) omaperäinen aavikkofantasia Käärmeiden kaupunki seuraa heti siinä perässä. Jalavalta on tänä vuonna putkahtanut hersyvän hauska satukokoelma aikuisille, Sadan vuoden unet, jota suosittelen monenlaiselle lukijalle vaikkapa joululahjaksi. Eivät ole sadut enää entisellään!

kotimaisia-uutuuskirjoja-2017

Kirjojen avulla pääsee matkustamaan monenlaisiin maailmoihin. Vielä lukuvuoroaan odottavia, kiehtovia kotimaisia ovat mm. Helena Wariksen Linnunsitoja (Otava), joka on mystistä nuorten fantasiaa koneiden hallitsemassa maailmassa.  Saara Henrikssonin Syyskuun jumalat (Into) on Unkariin sijoittuva, historian kiemuroihin sukeltava mystinen tarina. Marianna Kurton esikoisromaani Tristania (WSOY) puolestaan vie mukanaan  tulivuorisaarelle keskelle Atlantin valtamerta. Kosmoksen Depressio-päiväkirjat (Anni Saastamoinen, Kosmos) avaa masennuksen olemusta suorasukaisesti, peittelemättä ja jopa riemastuttavasti — ehdottomasti yksi loppuvuoden kirjatapauksista!

Angie Thomasin Viha jonka kylvät (Otava) ei ehkä ole ihan ominta genreä, mutta vaikuttavan aiheensa puolesta vetää kovasti puoleensa. Nathan Hillin Nix herättää edelleen varovaista uteliaisuutta. “Huikean vastaanoton saanut Nix on terävällä huumorilla ja tinkimättömällä lempeydellä sävytetty suuri amerikkalainen romaani. Se sijoittuu totuudenjälkeiseen aikaan, vie meidät Norjaan jota ei enää ole, Chicagon 1960-luvun mielenosoituksiin ja nykypäivän New Yorkiin ja osoittaa, mikä merkitys alkuperällä on suurten muutosten keskellä.” Asioita, jotka huomaa vasta kun hidastaa (Haemin Sumin, Aula&co) “Kahdeksan lyhyttä lukua kattavat muun muassa levon, rakkauden, ihmissuhteet ja henkisyyden – niin tiiviisti, että kiireisinkin lukija ehtii tarttua niihin”. Sympaattiselta kuulostaa myös Kosmoksessa tavataan (Jack Chen, Aula&co), joka kertoo 11-vuotiaasta Alexista. Kirja on “hieno osoitus pyyteettömän rakkauden ja anteeksiannon tärkeydestä maailmassa, joka on epäreilu. Se muistuttaa lukijaa siitä, että toivoaan ei koskaan saa heittää.”

Jalavalta ilmestyy marraskuussa mielenkiintoinen Roald Dahlin Himo: kertomuksia haluista ja pakkomielteistä, joka kokoaa mestarillisen tarinankertojan nyrjähtäneitä novelleja aikuisille. Karin Erlandssonin Helmenkalastajan (Kustantamo S&S) sanotaan olevan “hurmaava saturomaani Astrid Lindgrenin hengessä”, joka on lisättävä myös lukulistalle. Hieman uteliaisuuden sekaista hämmennystä sen sijaan herättää kotimainen supersankari-rymistely, Rendel (Helena Waris, Jesse Haaja, Like), jonka elokuvaversio on kerännyt kohtuullisen kriittisiä arvosteluja. Kirjaan suhtaudun kuitenkin odottavin mielin. Lisäksi toinen Liken hieno uutuus on Alastair Reynoldsin Kostaja, jossa Pirates of the Caribbeanin sanotaan kohtaavan scifin. Kuulostaa erittäin lupaavalta!

new-releases-in-finland-2017-uutuuskirjoja

Loppuvuoden tietokirja-tärpit

Loppuvuoden aikana julkaistaan myös monia mielenkiintoisia tietokirjoja. Vastikään koskettanut lukukokemus Elämäni ennen kuolemaa huokuu vakavasta aiheestaan huolimatta vahvaa elämänhalua ja toivoa. Lukekaa tämä! Pakko kuitenkin mainita myös muutamia lupaavimpia tapauksia. Tietokirjapuolta tulee nyt luettua taas opiskeluiden merkeissä suunnitteluun liittyen, mutta edelleen haluaisin lukea lisää hyvinvoinnista ja ihmismielestä ja luonnosta ja maailmasta ja ja ja… Tiedonjanoni on sammumaton!

Kokonaisvaltainen hyvinvointi vaikuttaa olevan vahvasti nousussa, sillä syksyn tietokirjojen joukosta löytyy monipuolisesti aiheen ympärillä liikkuvia teoksia. Itse haluaisin tutustua mm. Gummeruksen julkaisemaan, neuropsykologien Heli Isomäen ja Nina Uusitalon Aivotaidot –kirjaan, jossa vinkataan, kuinka huoltaa aivoja. Lisäksi Nobel-voittaja Elizabeth Blackburn sekä Elissa Epel ovat kirjoittaneet huiman kiehtovalta kuulostava Pitkän ja hyvän elämän biologia: Telomeerit ja terveys (Aula&co), miksi jotkut kuusikymppiset vaikuttavat nelikymppisiltä ja jotkut nelikymppiset puolestaan kuusikymppisiltä?

Inhimillisyys ja välittäminen näyttää olevan nousussa. Esimerkiksi Empatia – Myötäelämisen tiede (Elisa Aaltolan ja Sami Keto, Into) pukee empatian olemuksen yleiskielelle. Suosikkipsykoterapeutti Maaret Kallion uusin kirja on nimeltään Inhimillisiä kohtaamisia (WSOY) ja ohjaa läsnäolevaan vuorovaikutukseen ja kohtaamiseen. Intuitiota, sisäistä ymmärrystä, pohditaan eri näkökulmista kirjassa Älykäs intuitio (Asta Raami, Kustantamo S&S), jossa myös vakuuttava asiantuntijajoukko kertoo aiheesta oman näkemyksensä. Kirja myös sisältää harjoituksia sekä tieteellisiä tutkimustuloksia, jotka tukevat oman intuition harjoittamista.

Kestävä elämäntapa viehättää, ja nyt Karita Sainiolta on ilmestynyt Hyvin eletty – Vastuullinen koti, ruoka, kauneus ja muoti (WSOY), jonka mainostetaan olevan käsikirja kestävään elämäntapaan. Kirja opastaa eettisiin valintoihin niin kodinhankinnoissa, kosmetiikassa ja vaatetuksessa.

tietokirjat-uutuuskirjat-2017-new-non-fiction

Science fictionin timantit

Uutta science fictionia – ja laadukasta sellaista! – on tänä vuonna ilmestynyt harvinaisen paljon. Tai ehkä olen vain uppoutunut genren syövereihin entistä syvemmälle. Mutta tässä vielä muutamia erityisen lupaavia poimintoja uusimmista julkaisuista (joita ei vielä ole käännetty suomeksi):

Jeff Vandermeerin Borne (Farrar, Straus and Giroux), jonka maailman sanotaan olevan kuin videopelistä. Hämmentävä yhdistelmä todellisuutta ja digitaalista maailmaa. Lisäksi Sylvain Neuvelin erikoinen Uinuvat jättiläiset saa jatkoa, Waking Gods (Del Rey), jonka tapahtumat sijoittuvat kymmenen vuoden päähän ensimmäisestä kirjasta. Tulisipa sen suomennos pian!

The Moon and the Other (John Kessel, Saga Press) sijoittuu 2100-luvulle ja 3,2 miljoonaa ihmistä asuttaa kuuta maanalaisissa yhteisöissä. Kirjassa seurataan neljää päähenkilöä, jotka elävät näissä erilaisissa yhteisöissä. Suuria teemoja, mutta helposti lähestyttävällä otteella. The Clockwork Dynasty (Daniel H. Wilson, Doubleday) kuulostaa huikean kiehtovalta: päähenkilönä June, joka löytää Venäjältä karanneita kuolemattomia kellopeli-olentoja, Peterin ja Elenan. Nopeaa toimintaa eeppisessä mittakaavassa. Reincarnation Blues (Michael Poore, Del Rey) kertoo Milosta, joka on jälleensyntynyt 9 995 kertaa erilaisissa todellisuuksissa, kehoissa ja vaihtelevalla menestyksellä. Nyt hän on lähestymässä 10 000 jälleensyntymän rajaa. Sea of Rust (C. Robert Cargill, Harper Voyager) pääosassa on Wall-E:n hengessä robotti Brittle, joka hylättynä täytyy lähteä etsimään varaosia Ruosteen merestä selviytyäkseen. An Excess Male (Maggie Shen King,  HarperCollins) tapahtuu 2030, jolloin Kiinassa yhden lapsen politiikka on johtanut siihen, että 40 miljoonaa miestä on jäänyt naimattomaksi. Wei-guo päätyy avioliittoon kahden muun miehen sekä yhden naisen. An Unkindness of Magicians (Kat Howard, Saga Press) taikuudella hallitaan kaikkea New York Cityssä. Taikuus on kuitenkin vähenemässä, ja haluton Sydney voi olla ainoa, joka voi estää sitä tapahtumasta.

Odotan myös kovin Brandon Sandersonin Usvasyntyisen jatko-osan (The Well of Ascension) suomennosta sekä Joe Abercrombien uuden trilogian julkaisua.

science-fiction-new-releases-2017-scifi-uutuudet.jpg

Huh, mikä kasa kiinnostavaa kirjallisuutta! Eli myös loppuvuodelle jokaiselle löytyy takuulla mieluista luettavaa. Pitänee ottaa itselle tämä postaus muistilistaksi mukaan Helsingin kirjamessuille…

Kirjamessuista puheenollen – bloggarit päivystävät taas ja jakavat parhaat lukuvinkkinsä Boknäsin osastolla jokaisena messupäivänä! Mutta tästä vielä lisää erillisessä messupostauksessa.


Translation

Now that Helsinki Book Fair is approaching, it’s a perfect time to take a look of some new books. I’ve already read so many great books this year but I’m also super excited about these insanely fascinating science fiction releases of 2017 !!

Borne by Jeff VanderMeer (Farrar, Straus and Giroux)
Exploring the world of Borne is like navigating a video game. You don’t immediately know what happened to the city that the characters reside in, or what the rules are, but the protagonist, Rachel, slowly leads us through a ravaged city with obstacles at every corner. She first discovers the titular creature on a giant engineered bear named Mord. Mord was created by the Company, a biotech firm that lost control of its creations. There are many more imaginative and frightening aspects of this world, including beetles that can remove and add memories when put in an ear and worms that can release drugs inside your body.

Waking Gods by Sylvain Neuvel (Del Rey)
The sequel to Neuvel’s 2016 Sleeping Giants. In the first book, a girl named Rose falls into a giant metal hand that is buried in the earth. As an adult, she became a physicist who dedicated her career to finding out the origins of the hand. Waking Gods takes place a decade after the events of the first book. Now an organization called the Earth Defense Corps (EDC) has formed to utilize the first giant robot discovered, named Themis—and another robot just appeared. Obviously, this scenario sets up an action sequence involving a giant robot battle. But the result is much more interesting than typical robot battle fare à la Transformers. Neuvel’s sci-fi series is particularly great because of the way it’s told, through a collection of transcripts and interviews.

The Moon and the Other by John Kessel (Saga Press)
If you’ve ever wondered what kind of society humans would build if they inhabited another world, The Moon and the Other offers up some ideas. In the 22nd century, 3.2 million people live on Earth’s moon in 27 different underground colonies. The colonies are carved out of rock, or located in volcanic bubbles and domed craters. The Society of Cousins is a matriarchal society where men can’t vote, but they are free to do whatever they want but they just don’t hold any power. But Persepolis, a sort of westernized version of Persia, is a society that more closely resembles our own. The novel follows four characters who live in these different societies, and the struggles they face in finding their identities. The plot sets readers up for a serious book about gender politics of the future, yet it’s accessible and light-hearted for the subjects it focuses on.

The Clockwork Dynasty by Daniel H. Wilson (Doubleday)
“There are strange things in the world, June. Things older than we know,” June Stefanov’s grandfather tells her, describing a strange mechanical soldier he encountered at Stalingrad as a young man. June quickly discovers this to be true, as her work seeking out ancient machines for a mysterious employer leads her to discover the avtomats—near-immortal clockwork beings. Peter Alexeyvich and Elena Petrova are avtomats revived in early 18th century Moscow by the Czar’s mechanician. After the fall of Imperial Russia, Peter (who looks like a young man) and Elena (who appears to be a young girl) flee Russia, eventually colliding with June. All three become ensnared in a war between mechanical beings who predate much of human history. The scale is epic, the action is fast-paced, and the ideas are crazy good—abut what you’d expect from the author who gave us Roboocalypse.

Reincarnation Blues, by Michael Poore (Del Rey)
Poore tells the story of Milo, a soul who has been reincarnated 9,995 times so far, into various epochs and realities, in various bodies, with varying levels of success. There’s a hard limit of 10,000 reincarnations in the pursuit of perfection, however, and that means Milo—easily the oldest soul on Earth—is quickly approaching the end of the line. In-between reincarnations, Milo finds himself in a netherworld where his lodgings reflect the quality of the life he’s just led, and two spirits in the form of nagging old ladies critique his failures. Complicating things is Milo’s enduring love for Death herself, who he calls Suzie. Milo’s thousands of lives are sketched out with efficiency and economy, offering the wonderful sense that Poore’s universe is limitless, and the adventures, endless.

Sea of Rust, by C. Robert Cargill (Harper Voyager)
In this warped, Black Mirror reflection of Wall-E, a former caregiver robot that once served as a nurse to human beings wanders a blasted wasteland in search of spare parts. Fifteen years earlier, the last human was killed by the triumphant robot uprising. But instead of freedom, the robots were subsumed into One World Intelligences (OWIs), rival hive minds inexorably spreading across the globe, demanding subservience as they claim new territory. The caregiver robot, Brittle, is haunted by her own role in the human extermination. As a lone machine, she has no access to factory-made parts and must scavenge the “Sea of Rust” in order to survive—but her model is rare, making her parts valuable to a second caregiver robot called Mercer, whose attacks leave both robots vulnerable, locked in a tense race against time and the approach of warring OWIs.

An Excess Male by Maggie Shen King (HarperCollins)
In the year 2030, China faces a problem: there are 40 million single men without wives, a result of the country’s one-child policy. One man, Wei-guo, has diligently worked into his forties to save enough for a matchmaker to help him join a family as a third husband. When he’s matched with May-ling and her two existing husbands, he finds a family that he can imagine spending the rest of his life with. However, he faces the realities of a complete surveillance state, and the peculiar living situation of his impending marriage between three men and a woman.

An Unkindness of Magicians by Kat Howard (Saga Press)
There is a dark secret that is hiding at the heart of New York City and diminishing the city’s magicians’ power in this fantasy thriller by acclaimed author Kat Howard. In New York City, magic controls everything. But the power of magic is fading. No one knows what is happening, except for Sydney—a new, rare magician with incredible power that has been unmatched in decades, and she may be the only person who is able to stop the darkness that is weakening the magic. But Sydney doesn’t want to help the system, she wants to destroy it. Sydney comes from the House of Shadows, which controls the magic with the help of sacrifices from magicians.

Oh my, I cannot wait to get my hands on these amazing books!

11 thoughts on “Kutkuttavan kiehtovia uutuuskirjoja / Something New I Liked

 1. Valitan. Joidenkin kirjailijoiden kirjoja on käännetty italiaksi, espanjaksi ja portugaliksi. Ilmeisesti kääntäjämme eivät ole “aikansa” tasalla ja kansa ei osaa vaatia, kun ei tunneta. Onneksi itse osaan espanjaa, ranskaa ja portugalia, kuten blogissani näkyy ja voin nauttia alkuperäiskielistä.

  Osaatko saksaa? Maailman suurin scifi sarja tarjoaa yli 2900 tieteisseikkailua. Aikoinaan sitä yritettiin saada Suomeen, mutta liian aikaisin, mutta suomalaiset eivät olleet vielä kypsiä tällaisiin kirjoihin. Itselläni on ko. sarjasta yli 200 kirjaa ranskaksi.

  Aloitin jo vuonna 1975 ranskalaisten scifi-kirjojen lukemisen. Nyt minulla on niitä n. 1500. Olen lukenut ne jo kolme kertaa. Lukukertaan kuluu aikaa n. 10 vuotta. Siitä voi laskea, olenko lukutoukka.

  Hyvää viikonloppua.

  Liked by 1 person

  1. Voi, tuossa siis menettää suuren joukon scifin helmiä kun en näitä kieliä osaa. Mutta saksa taittuu kyllä – mitä scifi -sarjaa tarkoitat? Ehkä sen avulla voisi verrytellä ruosteista saksantaitoa 🙂

   Huh, melkoisia lukumääriä! Ranskalaisilla taitaa olla siis vankka scifi-kirjallisuuden edustus 🙂 Mukavaa viikonloppua myös sinulle!

   Like

   1. Hei Pauline.

    Anteeksi myöhäinen vastaus. Olimme lomalla ja vajaan 800 kuvan käsittely vei aikansa ja samalla uuden postauksen laatiminen käännöksineen neljälle kielelle. Huomenna tulee julki.

    Tarkoitan Perry Rhodan:ia. Hyvin inspiroiva mielikuvitusta täynnä oleva kirjasarja. Jokainen osa on itsenäinen, mutta on jatkoa edellisestä kirjasta. Matkataan ajassa ja universumeissa.

    Tässä linkkejä:

    https://perry-rhodan.net/

    https://de.wikipedia.org/wiki/Perry_Rhodan

    https://www.perrypedia.proc.org/wiki/Hauptseite

    http://www.perry-rhodan.net.br/loja/

    Viimeinen linkki on esimerkki, että jopa Brasiliassa Perry tunnetaan, vaan toista se on Suomessa.

    Hyvää alkanutta viikkoa.

    P.S. Kyllä uuden kielen aina oppii. Minäkin opin ranskan kääntämällä 10 kirjaa sanakirja kädessä. Sanakirja on vielä tallessa puhkikuluneena alleviivauksia täynnä.

    Liked by 1 person

   2. Voi kiitos paljon näistä vinkeistä, kuulostavat just sellaisilta, mitä tykkään lukea!

    Totta muuten tuo, mitä sanot uuden kielen oppimisesta, usein ajasta ja harjoituksesta kiinni 🙂

    Mukavaa viikonloppua sinulle!

    Liked by 1 person

   3. Kiitos. Jos sinulla on joskus aikaa, niin katso blogiani. Nyt tein poikkeuksen, sillä päätin kertoa lomastamme, vaikka periaatteessa bloggaan vain Suomesta. Eniten minusta on juttua About-sivulla.

    Hyvää viikonloppua sinulle myös. Matti

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s