Helsingin kirjamessujen ABC / Helsinki Book Fair 101

Tänä vuonna on Suomen 100-vuotisjuhlavuosi, ja myös kirjallisuus on nostettu vuoden aikana esiin näkyvästi, esimerkkinä mm. Ylen 101 kirjaa -tempaus.

Myös Helsingin Kirjamessujen ohjelma vaikuttaa tänä vuonna monipuolisemmalta ja runsaammalta kuin koskaan aiemmin. Tämä voi aiheuttaa kävijälle runsaudenpulan, sillä ohjelmaa on tarjolla enemmän kuin yksi ihminen ehtii mitenkään nähdä. Vaikka messut ovatkin tänä vuonna auki aiempaa pidempään: to-la 10-20 ja su 10-18.

Ennen messuja kannattaa siis hieman suunnitella omaa messustrategiaa, jotta tämän vuoden kirjallisen elämyksen saa viritettyä huippuunsa.

Helsingin-kirjamessut-2017-logo-helsinki-book-fair

Aloita valmistautuminen ajoissa

Miten siis Helsingin Kirjamessuista saa eniten irti?

 1. Sisäänpääsyn sujuvoittamiseksi liput kannattaa ostaa ennakkoon netistä.
 2. Yksi päivä messuilla on kovin vähän. Ole siis realistinen kun suunnittelet yhden päivän ohjelmaa. Tai osta suosiolla kokoaikalippu ja jaa tekemisesi eri päiville.
 3. Mieti, mikä teema sinua kiinnostaa? Vai haluatko saada yleiskuvan messuista? Ohjelmaan kannattaa tutustua etukäteen netissä tai messulehdestä, jotta se kaikista kiinnostavimman kirjailijan signeeraus tai haastattelu ei messuhuumassa humahda ohi huomaamatta.
 4. Varmista, että tiedät, miten pääset paikan päälle. Mikään ei ole turhauttavampaa kuin juosta kiireessä väärässä kaupunginosassa samaan aikaan kun huomaat, että suosikkikirjailijasi on juuri aloittamassa omaa puheenvuoroaan tai signeeraushetkeään. Messukeskuksen sivuilla on saapumiseen hyvät ohjeet. Pasilan remontin vuoksi pieni varmistelu ei tee pahaa paikallisellekaan.
 5. Ota mukaan reppu, johon tavarasi mahtuvat, sillä narikoilla on usein jonoa. Lisäksi saat ostoksesi kannettua kätevämmin selässä kuin käsilaukussa.
 6. Vaikka monessa paikassa voi maksaa kortilla, kannattaa käteistä silti varata mukaan. Pysyt ainakin paremmin budjetissa, mikäli messuhuuma vie mennessään ja haluatkin yllättäen ostaa kaikki mahdolliset uutuuskirjat.
 7. Pidä pää kylmänä. Älä haali ohjelmasta kaikkea mahdollista, ja juokse pää kolmantena jalkana joka paikkaan (ellei se sovi perusluonteeseesi). Nautit ohjelmista huomattavasti enemmän, mikäli niitä ei tarvitse seurata kilpaa kellon kanssa. Istu välillä tauolle vain ihmettelemään messuhulinaa.
 8. Ota mukaan vesipullo! Mun tärkein muistisääntöni lähes joka tapahtumaan, sillä nesteytys väkipaljoudessa on tärkeää. Ehkä myös pientä välipalaa, vaikkapa pähkinöitä, voi pakata reppuun.
 9. Lähde liikkelle iloisin ja avoimin mielin, sillä tapahtumassa on jotakin jokaiselle.

Ps. Huomasithan, että samalla lipulla pääsee myös Viini ja ruoka -messuille.

Älä missaa ainakaan näitä

Vaikka itse aion messuilla mennä tuttuun tapaan pitkälti fiiliksen mukaan, kokosin joitakin tärppejä ohjelmasta, joita ei kannata missata (varsinkin jos tulet ekaa kertaa kirjamessuille). Itse teen yleensä messuille saapuessa niin, että ensin teen yleiskierroksen alueella, jotta hahmottaa suurin piirtein lavojen paikat ja tarjonnan, sitten vasta lähden kiertelemään tarkemmin.

Tiedetori ja Takauma-lava ovat taas varmasti yksi lemppareistani tänäkin vuonna. Kiehtovalta kuulostavat mm. Faktantarkistus tieteessä ja tiedejournalis-missa 26.10. 16:30-17:00, LOST IN THE WOOD(S). The New Biomateriality in Finland, 27.10. 11:00-11:30 sekä Vaihtoehtoinen totuus 28.10. 11:30-12:00.

KirjaKallion nuoret ovat mahtavia! Suosittelen mitä tahansa ohjelmaa, erityisesti kirjailijahaastattelut ovat sympaattisia. Muutenkin aiheet ovat rohkeita ja ajankohtaisia.  Kannattaa käydä kurkkaamassa esimerkiksi: Aleksi Delikourasin suosittu Nörtti-sarja jatkuu viidennellä osalla: MultiPlayer 27.10. 13:30-14:00, Mitä sä rageet? #tunteita sikanolosta sairaan siistiin 28.10. 14:00-14:30 sekä 12 tarinaa kirjoittamises-ta 29.10. 11:30-12:00.

Ehkä odotetuin vieras Helsingin Kirjamessuilla tänä vuonna on Dan Brown, jonka voi tavata lauantaina klo 14 kokoustilassa 101. HUOM! Muista ilmoittautua ennakkoon:
https://www.wsoy.fi/danbrown.

Suomi 100-ohjelmaa: Suomen juhlavuoteen sopivaa ohjelmaa mm. Maammetaulu – kuvia, sanoja ja ihmisiä 100-vuotiaasta Suomesta 26.10. 17:00-17:30, Suomi-brändi ja miten se tehdään 28.10. 12:30-13:30, Kekkonen, jumala ja seksi: Paljastuksia sananvapaudesta ja sensuurista, 27.10. 18:00-18:30, Suomalainen identiteetti Lallista Lordiin 27.10. 18:30-19:00 Suomi100 uudelleentulkittuna 28.10. 16:30-17:00 sekä Lasten Suomi 100 -keskustelu 29.10. 11:00-11:30.

Hyvinvointia ja terveyttä: Hyvinvointikirjallisuuden suosio ei vaikuta laantuvan, sillä taas löytyy monenlaista ohjelmaa aina mielen ja tunteiden maailmasta ravintoon ja liikuntaan. Anna-Leena Härkönen ja Marko Annala puhuvat luovuudesta ja masennuksesta 26.10. 18:30-19:00, aina ihanan Maaret Kallion voi nähdä 27.10. 16:00-16:30 Inhimillisiä kohtaamisia, lisäksi armollisuutta arkeen tuo Lupa mokata – improvisointi arjessa 28.10. 11:30-12:00, ja super-nainen Jutta Gustafsberg kertoo mitä on Mielen päällä 29.10. 12:30-13:00.

helsingin-kirjamessut-2017-kartta

 

Uusi teema-alue: Käännösmaailma kiinnostaa, ihan mahtavaa, että suomalaista kirjallisuutta viedään maailmalle! Varsinkin kotimainen nuortenkirjallisuus on huipputasoa.

Sarjakuvat ja kuvittaminen: Harmillisesti sarjakuvat (sekä scifi!) vaikuttavat loistavan poissaolollaan Helsingin Kirjamessujen tämän vuoden ohjelmasta.  Ehkä elokuun Worldcon kuitenkin paikkasi tämän puutteen paremmin kuin hyvin! Löysin kuitenkin muutaman kuvittamiseen liittyvän ohjelman, jotka aion käydä tsekkaamassa (mikäli vain ehdin): Kohtaa kuvittaja -nonstop 26.10. 11:00-18:00, Klassikkokirjallisuuden muodonmuutos – Kalevala ja Franz Kafkan Linna 26.10. 17:30-18:00, Kuvittajat ry:n matrikkelin julkistus ja Kirjamessujen kampanjakuva palkinnonjako, 27.10.2017 13:00-13:30 sekä Eläinkuvitus 29.10.2017 13:00-13:30.

Myös messuosastoilla tapahtuu koko messujen ajan. Kätevin tapa tutustua kirjamessujen laajaan ohjelmaan on ehdottomasti nettisivujen ohjelma-opas, josta sitä voi tutkia teemoittain, päiväkohtaisesti, tapahtumapaikkojen perusteella tai esiintyjien nimien mukaan.

Ja tietysti kannattaa tulla moikkaamaan kotimaisia kirjabloggaajia Boknäsin osastolla, siellä jaetaan lukuvinkkejä 🙂 Helsingin Kirjamessuilla viikon päästä tavataan!


Translation

This year it’s Finland’s 100-year anniversary year and a perfect time to get to know Finnish literature! What would be a better place for it than Helsinki Book Fair which takes place at Pasila Convention Centre 26-29 OCT 2017. It’s said to be “the most important event for lovers of literature and book industry professionals in Finland”.

How to survive at Helsinki Book Fair 2017?

 1. Buy tickets online before arriving to the Pasila Convention Centre (or Messukeskus in Finnish), so you avoid most of the queueing.
 2. Plan a bit beforehand. See the programme online (link above) and decide what’s your main interest. Is it to get an overall view of the fair or see some specific author’s signature? Note that the authors stop by the publisher’s stands, too.
 3. Make sure you know how to get there. They have great instructions on Messukeskus web site.
 4. Take cash with you, so you’ll know exactly how much you spend. If you already know you’re not having self-discipline in this kind of situation, I recommend to leave the credit card home.
 5. Prefer backpack rather than purse, so you’ll be able to pack your jacket in there meanwhile you’re strolling around the fair. But also you can carry your shoppings back home.
 6. Take a water bottle and some snacks with you. If you stay hydrated and don’t starve its more likely you’re going to enjoy the book fair. 
 7. Be happy and enjoy the bookish feeling! 🙂

And of course, come and say hello to Finnish book bloggers on Boknäs blogger corner!
See you at the Helsinki Book Fair 

 

2 thoughts on “Helsingin kirjamessujen ABC / Helsinki Book Fair 101

  1. Kiitos ❤ Mä olen iloinen niistä lipunlukijakoneista siinä portilla – kun on lippu valmiina niin ei tartte muuta kuin kävellä sisään 🙂
   Yllättävän paljon oli muuten mielen hyvinvointiin keskittyvää ohjelmaa taas, hyvä että tuodaan esiin!
   Nähdään messuilla! ❤

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s