Kirjabloggaajien joulukalenteri, 7.luukku / 7th Day of Book Bloggers’ Christmas Calendar

Perinteiseen tapaan joulukuuhun kuuluu kirjabloggaajien yhteistyönä toteuttama joulukalenteri, ja tänään on mun vuoro! Eilisen luukku avattiin Tuntematon lukija -blogissa, huomisen puolestaan hoitaa P. S. Rakastan kirjoja. Itse ajattelin nyt hieman fiilistellä lapsuuden joulua ja siihen ehdottomasti kuuluvia perinteitä, toki myös jaan kassanne joitakin kirjoja, jotka kuuluvat ehdottomasti omaan joulun aikaan.

Mua kiinnostaisi myös kuulla lukijoiden joulusta. Miltä sun joulu tänä päivänä näyttää, kuulostaa ja tuoksuu, entä mistä perinteistä et luopuisi mistään hinnasta? Mikä on jäänyt lapsuuden jouluista lähtemättömästi mieleen? Jaa kommenteissa!

Kirjabloggaajien-kalenteri-2017

Lapsuuden joulumuistoja

Mun lapsuuden perheessä joulu on aina ollut yksi vuoden suurimmista juhlista. Meillä on iso perhe, ja joulua on lähes poikkeuksetta vietetty yhdessä. Äiti aloittaa jouluvalmistelut vieläkin jo marraskuun puolella. Vuosia sitten meillä oli perheen kesken tapana järjestää pikkujoulujakin: ostettiin pieniä lahjoja, keksittiin ohjelmanumeroita (mä mm. kirjoitin näytelmiä ja pakotin pikkuveljet näyttelemään niissä!) ja ennen kaikkea nautittiin yhdessäolosta.

Lapsena joulun odotus alkoi heti joulukuun ensimmäisestä päivästä, kun sai avata ensimmäisen luukun joulukalenterista. Joulun pyhiä edeltävät viikon täyttyivät erilaisista valmisteluista: pipareiden ja joulutorttujen leipomisesta, lahjojen paketoimisesta, jouluvalojen asettelusta ja koristelusta, kodin kokonaisvaltainen siivous tehtiin jouluviikolla ja kuusi haettiin pari päivää ennen h-hetkeä. Mitä lähemmäs jouluaattoa päästiin, sitä jännittyneemmäksi tunnelma muuttui.

Toki myös kirjoitin joka vuosi lahjatoiveistani joulupukille, muistaakseni lakkasin uskomasta joulupukkiin vasta suhteellisen myöhään. Muistan kun eräänä jouluna meille tuli kaksi pukkia ja tunnistin ne serkuikseni. Silloin taisi viimeisetkin uskonrippeet karista.

Polar-Express-Christmas-Quote

Pari päivää ennen joulua odottava tunnelma kotona oli jo käsinkosketeltavaa. Veljien kanssa koetettiin aina etsiskellä lahjakätköjä ympäri asuntoa kun saimme tietää, ettei se ollutkaan joulupukki joka lahjat osti. Muistan yhä elävästi, kuinka malttamattomana aatonaattoiltana kävi nukkumaan, uni ei millään meinannut tulla. Jouluaattona herättiin aikaisin, aamupalaksi saatiin pitkään haudutettua riisipuuroa, joka syötiin yleensä Joulupukin kuumalinjaa katsellen. Äiti hyöri aamusta asti keittiössä jouluruokia valmistellen, ja keittiössä leijuikin jouluisia tuoksuja: lanttu- ja porkkanalaatikot, yön yli kypsynyt kinkku sinappihuntuineen sekä joulupipareiden mausteinen aromi.

Aattopäivänä kävimme aina viemässä isovanhempien haudoille kynttilät ja vierailemassa sukulaisilla. Lapsena nämä rutiinit hoiti kiltisti kun tiesi, että illalla odotti palkinto lahjojen muodossa. Kotiin päästyä joulusauna kutsui ennen kuin istuttiin yhdessä joulupöytään. Vaikka perheemme ei koskaan ole ollut rikkaimmasta päästä, on joulupöydästä löytynyt monenlaista herkkua. Perinteisiin jouluruokiin, jotka ovat löytyneet meiltä joka joulu, ovat aina kuuluneet lanttu- ja porkkanalaatikot tietysti, isän paistama ja kuorruttama kinkku, padallinen karjalanpaistia sekä graavilohta.

Ja ruuan jälkeen saapui joulupukki, jota koko päivän oli odotettu. Oi sitä riemua kun kuuli oman nimen useammin kuin kerran ja paketteja kertyi mukava keko. Ilta usein huipentui tuohon kohokohtaan ja kului veljien kanssa lahjoja vertaillessa.

Aikuisen joulun tunnelmaa

Vuosi vuodelta perinteet muuttuivat jonkin verran sitä mukaa kun me lapset kasvoimme. Ensin taisi jäädä pois joulupukin vierailu, sitten kyläilyt sukulaisilla. Yhdessä oleminen ja joulun tunnelma lapsuudenkodissa kuitenkin säilyivät.

Kun itse muutin pois kotoa, vietin sen jälkeenkin monta joulua vielä vanhemmillani, sillä en uskonut että kunnon joulua voisi viettää muualla. Ajan mittaan sitä tuli kuitenkin kokeiltua eri paikoissa, olenpa yhden aaton viettänyt yksinkin (kissan kanssa), mikä ei sekään ollut hullumpi kokemus. Tänä päivänä tärkeintä minulle joulun pyhissä on se, että saan rentoutua ja irtautua arjen hälinästä — tiedättekö, sellainen lämmin ja kiireetön tunnelma.

Christmas-Carrol-Quote-Charles-Dickens

Vielä tänäkin päivänä vietän mielelläni joulua lapsuudenkodissani, sillä siellä joulumieli valtaa minut eri tavalla kuin muualla, lisäksi moni veljistäni päätyy myös viettämään pyhiä vanhempieni luo maalle. Joulunvietossa kun on edelleen suurissa määrin myös kyse yhdessäolemisesta. Eikä mikään vedä vertoja kunnon puusaunalle! Lahjat eivät enää ole keskiössä, ja nykyään teemmekin perheeni kanssa niin, että ostamme kukin vain yhden lahjan, jotka sitten arvomme illalla yllätyksenä keskenämme.

Joululoman lukusuositukset

Kun kirjablogista on kyse, en voi olla jakamatta joulun lempikirjojani. Kirjat kuuluvat myös erottamattomasti omiin joulun vapaapäiviin. Nytkin jo suunnittelen lukulistaa joululomalle. Saan tänä vuonna viettää joululomaa reilun viikon verran, ja aion lähteä kissani kanssa maalle.

Yksi joulumielen herättävistä kirjoista on ehdottomasti Narnian tarinat, se vie ajatukseni välittömästi joululomaan ja kiireettömään oleiluun. Sain tuon kirjan, joka sisältää kaikki Narnian tarinat, joululahjaksi vuosia sitten vanhemmiltani ja muistan viettäneeni sen joululoman tiukasti nenä kiinni kirjassa. Sen tunnelma on jotakin ainutlaatuisen maagista.

Lisäksi olen usein saanut joululahjaksi rokkareiden elämäkertoja, joten esimerkiksi raisu Mötley Crüen Törkytehdas, sympaattinen Veljeni Joey Ramone, syviin vesiin sukeltava Marilyn Masonin Helvettiin ja takaisin, vaiherikas Hanoi Rocks: All Those Wasted Years, mahtava Jumalten vasara – Saaga Led Zeppelinistä ja synkkämielinen Peter Steelen elämäkerta on kaikki tullut luettua juuri joulun tienoilla… Mikä tahansa ihmisten ainutkertaisesta elämästä kertova teos on kiehtovaa vaihtelua joulun välipäivien hiljaiseloon.

Myös monet Neil Gaimanin mielikuvituksellisista kertomuksista ovat usein osa omaa joululomaani — ne tarjoavat täydellisen paon arjesta. Suosittelen erityisesti novellikokoelmaa nimeltä Smoke and Mirrors.

Mutta nyt on sun vuoro — jaa parhaan joulun lukuvinkit, jouluperinteet, joista et koskaan luopuisi, hauskimmat joulumuistosi tai kommentoi muuten vain! Sana on vapaa.


Translation

In december we are again doing the traditional Christmas calendar of Finnish book bloggers, and today its my turn. Unfortunately most of these posts are written in Finnish.

In my post I decided to share some of my Christmas memories and my favourite reading for holidays.

My childhood Christmases have been quite traditional: the preparing started already in the end of November, the Eve was full of excitement, mom cooked delicious dishes almost the whole day, and the house smelled like christmas cookies. Me and my four brothers waited eagerly for the night when it was time to share the presents. At that time, it was the best part of the Christmas.

However, these days some of the Christmas traditions have been left out, but the holidays have always been about family and spending time together. It’s one thing that hasn’t changed. Nowadays the most important thing in Christmas for me is relaxing and being with the closest ones. And of course reading books!

The Chronicles of Narnia is my absolute favourite book for Christmas holidays. Years ago I got it as a christmas present from my parents and I remember spending my whole holiday with that book. The atmosphere of Narnia is just magical — in fact I think I could reread it this year!

Quite often I’ve also gotten biographies of rock stars for christmas present, so I have read The Dirt (Mötley Crüe), I Slep With Joey Ramone (A Family Memoir), Marilyn Manson’s The Long Hard Road Out of Hell, Hammer of the Gods (The Led Zeppelin Saga), Hanoi Rocks: All Those Wasted Years and Soul On Fire (The Life and Music of Peter Steele) usually during Christmas holidays. And I love fascinating and exceptional stories of people’s lives.

Also many short stories by Neil Gaiman are part of my Christmas season. They are perfect escape from reality. I’d recommend especially the short story collection named Smoke and Mirrors.

But now it’s your turn! What do you like to read on holidays and what kind of Christmas traditions you have? Please feel free to share in comments!

 

 

7 thoughts on “Kirjabloggaajien joulukalenteri, 7.luukku / 7th Day of Book Bloggers’ Christmas Calendar

  1. Kiitos kommentista, Katriina, ja kiva kuulla, että pidit tekstistä😊 Olisin kovasti halunnut kuvittaa postauksen vanhoilla joulukuvilla, mutta kaikki paperikuvat ovat vanhemmillani.
   Lämmintä joulun aikaa sinullekin😊

   Like

 1. Jaoitpa ihania joulumuistoja, kiitos siitä! 🙂
  Nykyisin vietän joulut vanhempieni ja siskoni kanssa maaseudulla, sillä äitini peri ukkini talon parisen vuotta sitten ja se on nykyisin lomapaikkamme. Joulupukin kuumalinjan katsominen on ollut yksi perinteistämme, tosin en ole viime vuosina katsonut lähetystä alusta loppuun – se ei tunnu enää samalta nyt, kun Kosti Kotiranta ei ole pukkina. Lumiukon katson kyllä aina. Lisäksi minun on aina katsottava Joulupukki ja noitarumpu-elokuva – syynään aina tarkkaan, minä päivänä se esitetään. Lisäksi aattona meillä syödään aina jouluaterialla karjalanpaistia, enkä kestäisi joulua ilman sitä. 😀
  Mukavaa joulun odotusta! 🙂

  Liked by 1 person

  1. Onpa kiva kun kommentoit, Hande😊 Teidän joulu kuulostaa tunnelmalliselta ja jotkin jutut tosi samanlaisilta kuin mun joulussa! Tuo karjalanpaisti taitaa olla meille kanssa joka jouluna pöydässä 😊 Oi joo, Joulupukki ja noitarumpu on kyllä huippu!
   Ihanaa joulunaikaa myös sulle!😊

   Like

 2. Kiitos tästä kauniista postauksesta. Joulun tunnelma välittyi hyvin. Joulut ovat olleet perheessämme vuoden kohokohtia, kaikki lapsemme ovat niin jouluihmisiä. Nyt tulee hyvin erilainen joulu, hyvin surullinen. Lukutoukka Krista puuttuu perheestämme. Hyvää joulun odotusta sinulle!

  Liked by 1 person

  1. Lämpimät kiitokset kommentistasi, Anneli! Joulu on meidän perheessämmekin ollut yksi vuoden kohokohta kun äitini on niin jouluihminen 🙂
   Varmasti jouluna läheiset ovat mielessä, myös ne jotka ovat joukosta poissa. Krista on yhä mielessä, hän kun oli se, joka minut kutsui kirjabloggaajien maailmaan ❤ Kaunista joulua surun keskelle, toivottavasti löydätte voimaa yhdessä olosta ja lämpimistä muistoista, ne eivät katoa ❤

   Like

 3. Pingback: Kirjabloggaajien joulukalenteri, luukku 17. – Pauline von Dahl – Book blog / kirjablogi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s