Vuoden 2017 kirjat / Year 2017 in books

Luin tänä vuonna hieman päälle sata kirjaa. Sen lisäksi monia opiskeluun liittyviä kirjoja, joita en tuohon kokonaismäärään laskenut mukaan. Aika hyvä lukuvuosi.

Blogissa en ole kirjoittanut lähellekään kaikista luetuista, mikä hieman harmittaa. Nyt jälkeen päin haluaisin lukea kaikista niistä tunnelmista ja ajatuksista, joita kukin kirja on minussa herättänyt. Onneksi vielä muutamasta luetusta on tekstiluonnos odottamassa, mm. mielestäni vuoden parhaasta kirjasta on luvassa postaus heti vuoden ensimmäisinä päivinä. Myös tämän vuoden Helmet-lukuhaasteeseen palaan alkuvuodesta. Vuodelle 2018 luvassa onkin sitten hieman erilaista lukuhaastetta, uteliaiden kannattaa kurkata Twitterin puolelle!

Ehkä ensi vuonna alan kirjoittaa jokaisesta lukemastani kirjasta vaikka vain muutaman rivin, ilman että arvostelen sitä sen enempää, jotta saan kerättyä itselleni vieläkin enemmän lukumuistoja. Nyt kuitenkin katsaus vielä tähän lukuvuoteen!

Psst. Vuoden top 10 -lista löytyy postauksen lopusta, mikäli ei koko tekstiä malta lukaista.

books-of-the-year-2017-vuoden-kirjat-1

Aloitin vuoden vihdoin lukemalla kirjan Peter Steelen elämästä, musiikista ja kuolemasta. Rehellisesti sanoen se jätti minut todella hämmennyksen sekaisiin tunteisiin, enkä vieläkään osaa oikein sanoa, mitä mieltä siitä olin. Kirjoitus odottaa yhä luonnoksissa. Olen fanittanut Type O Negativea teinivuosista asti ja asettanut sen jonkin sortin jalustalle, joten odotin tältä kirjalta niin paljon… Siksi oli kai väistämätöntä, että mielikuvat kokivat inflaation.

Alkuvuoden kirkkaimpana lukukokemuksena loistaa Hannu Rajaniemen novellikokoelma Näkymättömät planeetat (postaus täällä) — miten olen onnistunut välttelemään näin loistavaa scifi-kirjailijaa näin kauan? Joka tapauksessa, loputkin Rajaniemen kirjat ilahduttivat minua alkuvuoden mittaan. Erityisesti mestarivarkaasta Jean le Flambeurista kertova trilogia vei täysin mennessään. Uskomatonta, miten yllätyksellisen maailman Rajaniemi onkaan tuohon trilogiaan luonut!

books-of-the-year-2017-vuoden-kirjat-2

Alkuvuoden puolella kotimaassa ilmestyi upeita fantasiakirjoja, joista kirjoittelin myös blogiin Fantastista uutta fiktiota -postauksen. Erityistä ihastusta aiheutti Erika Vikin esikoinen, Hän sanoi nimekseen Aleia, jonka mielikuvituksellinen seikkailu saa alkunsa kun nimensä unohtanut nuori tyttö eksyy karismaattisen seleesi-miehen ovelle. Vik on luonut uniikin ja kiehtovan maailman, jonka läpi matkatessa kohdataan niin uusia eläinlajeja kuin erikoisia ihmisiäkin. Hän sanoi nimekseen Aleia -kirjasta ajatuksia lisää täällä.

Myös Mikko Kamulan esikoiskirja, fantastinen Ikimetsien sydänmailla pakahdutti sydämeni elävällä luontokuvauksellaan, mikä ilo sitä olikaan lukea! Suomen kaunis luonto tuntuikin nousevan yhdeksi kirjan päähahmoista. Jännittävä yhdistelmä historiaa ja myyttejä, jotka kiedotaan uskottavaksi kudelmaksi Savon sydänmailla. Lisää Ikimetsien sydänmailla -teoksesta täällä.

books-of-the-year-2017-vuoden-kirjat-3

Yksi vuoden vaikuttavimpia lukukokemuksia oli neurokirurgi Henry Marshin muistelmakirja Elämästä, kuolemasta ja aivokirurgiasta. Kirja kuvaa koruttomasti ja niin järkiperäisesti sitä taistelua, mitä kertoja käy sekä ajatuksissaan että elämässään. Tällä miehellä on paljon elämänkokemuksesta syntynyttä viisautta. Blogitekstin Marshin kirjasta voi lukea täällä.

Ihastuin myös Margaret Atwoodin Oryx & Crake -kirjaan ja koko trilogiaan. Tosin muuten Margaret Atwoodin teokset jäivätkin sitten lukematta, jollain tapaa kirjailijan tyyli toistui liian samanlaisena. Katsoin myös kehutun Orjatar-sarjankin, mutten oikein sille syttynyt. Tiedän, että sarja (sekä Atwoodin kirjat) herättelevät keskustelua tärkeistä aiheista, tyyli vain alkaa pidemmän päälle tuntua liiankin kärjistävältä. Oryxista ja Crakesta ajatuksia sen sijaan voi lukea lisää täällä.

books-of-the-year-2017-vuoden-kirjat-4

books-of-the-year-2017-vuoden-kirjat-5

Sitten fantasian pariin! Brandon Sandersonin huikea Usvasyntyinen -fantasiasarjan ensimmäinen osa Viimeinen valtakunta ilmestyi tänä vuonna suomeksi ja jäin siihen aivan koukkuun. Usvasyntyisen nokinen maailma sekä tarinan kovia kokeneet hahmot tarjosivat tervetullutta pakoa arjesta. Lisää Viimeinen valtakunta -kirjasta täällä.

Myös intensiivinen The Boy on the Bridge oli mahtava lukukokemus, kun sai taas palata Maailman lahjakkain tyttö -kirjan apokalyptisiin tunnelmiin. Blake Crouchin aivan uskomaton Pimeää ainetta räjäytti kliseisesti tajunnan, kirja suorastaan imi mukanaan. Crouchin mestariteoksen herättämistä ajatuksista voi lukea lisää täällä.

Unenomainen Nobel-voittajan Kazuo Ishiguron Haudattu jättiläinen oli ihastuttavaa luettavaa, lisäksi se oli ensikosketukseni kirjailijan tuotantoon. En usko sen kuitenkaan jäävän viimeiseksi. Luin tänä vuonna ensimmäistä kertaa Fitzgeraldin Kultahatun, ja uskon kantavani tuota tarinaa elämäni loppuun. En lainkaan ihmettele, että tuo 1920-luvulla julkaistu teos on kestänyt näin hyvin aikaa, sillä se herättää suuria tunteita draamallaan. Pidin jo elokuvasta, siksi hieman epäröin tarttua kirjaan, mutta kirja vain nosti elokuvan arvoa.

Palasin myös Sergei Lukjanenkon Partio-kirjoihin, joista on muodostunut luottoluettavaa. Sitä saa mitä tilaa, lisää kahdesta uusimmasta Partio-sarjan osasta täällä.

books-of-the-year-2017-vuoden-kirjat-6

Yksi scifi-kirjallisuuden vuoden tapaus oli itselleni Justin Croninin Peilikaupunki, joka oli lähes monumentaalinen lopetus upealle trilogialle. Koukutuin trilogiaan jo sen ensimmäisistä sivuista ja pikkuhiljaa siitä muodostui yksi kaikkien aikojen suosikeistani. Peilikaupungista voi lukea lisää täällä.

Lisäksi sarjakuvat ihastuttivat, löysin vihdoin mahtavan Monstressin sekä loistavan Lazaruksen, molemmat Image Comicsin julkaisemia. Itseasiassa viime aikoina olen tainnut löytää kaikki sarjakuvasuosikkini Imagelta, mm. hienot Autumnlands sekä Wytches ovat samaisen kustantajan listoilla. Sarjakuvista voisikin laatia kokonaan oman listansa.

books-of-the-year-2017-vuoden-kirjat-7

Palasin myös pitkästä aikaa Terry Pratchettin ja Stephen Baxterin Pitkä Maa– sarjaan sen toisen osan, Pitkä sota, myötä. Jatko-osa tuntui jokseenkin puuduttavalta kuin lukisi uudelleen ensimmäistä osaa. Ensimmäinen osa, Pitkä maa, oli huikea seikkailu uuteen maailmaan, mutta sarjana idea ei oikein tunnu toimivan. Ehkä kuitenkin kokeilen vielä seuraavan osan verran, joka kantaa nimeä Pitkä utopia.

Ajatuksia herättelevää luettavaa tositarinoiden muodossa tarjosi Olga Poppiuksen ja Elina Järven uusin yhteisteos Elämäni ennen kuolemaa. Ihmisten kertomukset on kirjoitettu lämminhenkisesti ilman mässäilyä tai kauhistelua. Myös ikävät asiat kuuluvat elämään, valitettavasti. Lisää Elämäni ennen kuolemaa -kirjasta täällä.

books-of-the-year-2017-vuoden-kirjat-8

Unohtumaton, ilahduttava, pakahduttava ja inspiroiva Jack Chengin Kosmoksessa tavataan kertoo 11-vuotiaan Alexin seikkailun Coloradosta New Mexicoon ja sieltä vielä Las Vegasin kautta Los Angelesiin jännittävine käänteineen. Tätä kirjaa lukiessa tunsin lähes koko tunteiden kirjon, sillä se kosketti syvältä. Myös Ernest Clinen huikean videopelimäinen Armada sekä Marianne Kurton herkkä rakkaustarina Tristania olivat loppuvuoden helmiä. Mutta nyt se lupaamani listaus:

Vuoden 2017 Top 10

Laskevassa järjestyksessä:

10. Tristania (Marianna Kurtto, WSOY 2017)
9. Hän sanoi nimekseen Aleia (Erika Vik, Gummerus 2017)
8. Kvanttivaras (Hannu Rajaniemi, Gummerus 2011)
7. Haudattu jättiläinen (Kazuo Ishiguro, Tammi 2016)
6. Kultahattu (F. Scott Fitzgerald, Suuri suomalainen kirjakerho 1974)
5. Pimeää ainetta (Blake Crouch, Tammi 2017)
4. The Boy on the Bridge (M. R. Carey, Orbit 2017)
3. Elämästä, kuolemasta ja aivokirurgiasta (Henry Marsh, Kustannus S&S 2017)
2. Peilikaupunki (Justin Cronin, WSOY 2017)
1. Kosmoksessa tavataan (Jack Cheng, Aula & Co 2017)

Scifi näyttää rokkaavan kestosuosikkigenrenä listallani, mutta myös elämästä kertovat, tunnepitoiset kirjat vetoavat. Muutaman kohdalla valinta tuntui haasteelliselta, esimerkiksi Tristania ja Ikimetsien sydänmailla kilpailivat 10. sijasta hetken aikaa.

Mikäli hieman vielä venyttäisin listaani, yltäisivät sille myös Kamulan Ikimetsien sydänmailla ja Ali Benjaminin kaunis kertomus Mitä sain tietää meduusoista sekä Ernest Clinen toiminnantäyteinen Armada. Minua kuitenkin suuresti ilahduttaa, että olen viimein löytänyt myös kotimaisen kirjallisuuden, joten siinä mielessä top 10-lista antaa mielestäni melko hyvän kuvan tämän hetken lukumieltymyksistäni.

Muuten vuoteni onkin ollut melkoista vuoristorataa, kuten aiemmassa tekstissä hieman sivusin. Nyt vuodenvaihteessa haluan kuitenkin muistaa vain ne asiat, jotka tällä hetkellä ovat elämässäni hyvin. Toivottavasti niin teette tekin – Onnellista Uutta Vuotta 2018!

Pixelated happy new year animation
Gif from gamestrendo.com

Translation

I’ve read a bit over 100 books this year, in addition several school books. I’m happy that I managed to find some pretty unforgettable books this year! Here’s my top 10:

10. Tristania (Marianna Kurtto, WSOY 2017)
9. The Girl Without a Name (Erika Vik, Gummerus 2017)
8. The Quantum Thief (Hannu Rajaniemi, Gollancz 2010)
7. Buried Giant (Kazuo Ishiguro, Knopf 2015)
6. The Great Gatsby (F. Scott Fitzgerald, Charles Scribner’s Sons 1925)
5. Dark Matter (Blake Crouch, Crown 2016)
4. The Boy on the Bridge (M. R. Carey, Orbit 2017)
3. Do No Harm: Stories of Life, Death and Brain Surgery (Henry Marsh, Weidenfeld & Nicolson 2014)
2. The City of Mirrors ( Justin Cronin, 2016)
1. See You in the Cosmos, Carl Sagan (Jack Cheng, 2016)

My year in books has been awesome, otherwise the past year has been quite of a roller coaster as I briefly mentioned in an earlier post.

However, when the year turns to a new one I only want to remember the things that are well in my life — hope you do too, my dear readers & see you next year!

May your year 2018 be full of happiness!

 

2 thoughts on “Vuoden 2017 kirjat / Year 2017 in books

 1. Elämästä, kuolemasta ja aivokirurgiasta teki minuunkin vaikutuksen tänä vuonna. Kirjoitin siitä juuri blogiini. 🙂 Samoin Ikimetsien sydänmailla oli hieno. Onneksi sarja saa ensi vuonna jatkoa.

  Liked by 1 person

  1. Hyvä kirjoitus, kävin juuri lukemassa! Hauska aina lukea erilaisia näkökulmia kirjaan, mutta hieman harmittaa kun missasin Marshin Helsinki Litissä!
   Ikimetsien sydänmailla oli kyllä upea, odotan myös innolla jatkoa 🙂

   Ihanaa uutta vuotta 2018 sinulle!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s