Kostaja / Revenger

kostaja-kansi-revenger-alastair-reynolds

rating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mention
Alastair Reynolds
suom. Hannu Tervaharju
Gollancz 2016 (orig)
Like Scifi 2017
448 sivua / pages
Kirja lainattu kirjastosta.

“Avaruuspiraatteja, kätkettyjä aarteita ja häikäilemättömiä konnia

Kaukaisessa tulevaisuudessa avaruuspiraatit seilaavat fotonituulissa ja jäljittävät muinaisten rotujen aarteita. Kilpailu rikkauksista on armotonta ja aarrekätköt on ympäröity tappavilla ansoilla. Nuoret siskokset Adrana ja Fura pestautuvat kapteeni Rackamoren miehistöön ensimmäiselle purjehdukselleen, ja heidät temmataan mukaan päätähuimaavaan seikkailuun. Kostaja on avaruusoopperaa parhaimmillaan!”

Kostaja on ollut lukulistallani siitä asti kun sain tietää, että se ilmestyy suomeksi. Enkä joutunut pettymään! Luin kirjan vuoden 2017 viimeisten kirjojen joukossa ja nyt hieman harmittaa, etten lisännyt sitä parhaiden lukukokemusten listalle. Säännöllisin väliajoin on pompsahtanut mieleen loistavia kirjoja, jotka olisin voinut vielä listassa mainita… Olisi pitänyt Top10 sijaan tehdä Top15. Mutta nyt Kostajaan.

Päähenkilöinä seikkailevat kaksi, koko elämänsä Mazarile-nimisessä kaupungissa isänsä suojeluksessa elänyttä tyttöä, Adrana ja Arafura “Fura” Ness. Näistä Adrana heistä rohkeampi, kun taas Fura koettaa olla kuuliainen ja noudattaa isän sekä heidän perhelääkärinään toimivan tohtori Morcenxin toiveita ja ohjeita. Salaisilla retkillään ennustaja Madame Granityn luo Adrana saa kuitenkin tietää hänellä olevan ainutlaatuisia luidenlukijan kykyjä. Nyt hän haluaa tietää, onko myös Furalla sellaisia. Niin hän johdattelee siskonsa huimempaan seikkailuun kuin koskaan olisi voinut kuvitella.

Kostaja alkaa vauhdikkaasti ja on lähes alusta loppuun yhtä toimintaa. Se vetää vastustamattomasti mukanaan eikä päästä intensiivisestä otteestaan ennen loppua.  Kostajassa koko universumi on lähes käden ulottuvilla. Reynolds on luonut avaruudesta harvinaisen helposti lähestyttävän, kuvittelisin sen olevan viihdyttävää luettavaa myös sellaiselle, joka ei scifiä pidä omanaan.

Käänteet ovat yllättäviä kun tytöt pääsevät matkaamaan ensimmäiselle kätkölleen Rackamoren avaruuslaivassa. Purjeita nostetaan kuin merirosvolaivassa konsanaan (hieman vaikuttavammin vain), ja laivan miehistöstä löytyy taitajia sekä persoonallisuuksia moneen makuun. Monettan Murheeksi nimetyn laivan kapteeni puolestaan on charmikas lukutoukka, joka omistaa Furaa kiehtovan, ainutlaatuisen kirjaston, mikä näin omasta näkökulmasta lisää hahmon viehätystä.

Kostajan yllä leyhyy hieman liiankin hurjan seikkailun tuntua kun jännitys tiivistyy ja mukaan ilmestyy tarinan pääpahis, jo aavemaisen maineen saavuttanut Bosa Sennen, yönmustalla avaruuslaivallaan. Veristä taistelua ei voi välttää ja lopputulos on aikamoisen lohduton! Tosin tästä tarina vasta kunnolla alkaa kun Fura asettaa itselleen äärettömän vaarallisen päämäärän, jota kohti hän alkaa kulkea antamatta kenenkään estää häntä.

Pidin siitä, että kaiken taustalla on jotakin suurempaa, kirjan tapahtumat eivät ole suoraviivaisesti ratkeavia vaan kaikki liittyy jollain tapaa muinaisina aikoina käytyihin taisteluihin rotujen välillä. Ajoittain tarinan lomassa annetaan vihjeitä ja avataan historian verhoa, mutta uteliaisuus vain kasvaa — mitä valuuttana käytettävät kvinit oikeastaan ovat ja mikä on niiden tarkoitus?

Rakastin erityisesti päähenkilön Furan omistautumista ja tarinan aikana tapahtuvaa, rajua muutosta hieman arasta tytöstä karun kovaksi kostajaksi. Lisäksi onhan päähenkilön uhmaa henkivä nimi jo aivan mahtava! En malta odottaa jatkoa, sillä sitä takuulla on luvassa!

alastair reynolds
Picture from Wikipedia

Alastair Reynolds on walesilainen pitkän linjan tieteiskirjailija. Hän kirjoittaa enimmäkseen kovaa scifiä ja avaruusoopperaa.

Like on julkaissut suomeksi toistakymmentä Reynoldsin romaania.

 

 

 

 


Translation

Alastair Reynold’s Revenger jumped on my to-be-read list as soon as I heard its going to be translated into Finnish. And I didn’t need to get disappointed!

“The galaxy has seen great empires rise and fall. Planets have shattered and been remade. Amongst the ruins of alien civilizations, building our own from the rubble, humanity still thrives. 
And there are vast fortunes to be made, if you know where to find them.
Captain Rackamore and his crew do. It’s their business to find the tiny, enigmatic worlds which have been hidden away, booby-trapped, surrounded by layers of protection–and to crack them open for the ancient relics and barely-remembered technologies inside. But while they ply their risky trade with integrity, not everyone is so scrupulous. 
Adrana and Fura Ness are the newest members of Rackamore’s crew, signed on to save their family from bankruptcy. Only Rackamore has enemies, and there might be more waiting for them in space than adventure and fortune: the fabled and feared Bosa Sennen in particular. 
Revenger is a science fiction adventure story set in the rubble of our solar system in the dark, distant future–a tale of space pirates, buried treasure, and phantom weapons, of unspeakable hazards and single-minded heroism and of vengeance… “ from Goodreads.com

What a breath-taking adventure it was! Revenger started quickly with action and kept the intensive pace to the very end. After reading I felt almost exhausted.

I really loved the main character Fura, and how she is transformed from a shy daddy’s girl to a fierce revenger. And isn’t her name already awesome!

The story is also a part of something bigger, there’s not a straight-forward solution to all the questions Reynolds pops up in his book. But there’s definitely a sequel coming and I cannot wait!

 

One thought on “Kostaja / Revenger

  1. Pingback: Kirjabloggaajien joulukalenteri, luukku 17. – Pauline von Dahl – Book blog / kirjablogi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s