Aivot työssä / Brain at Work

aivot työssä kirjan kansi otavaAivot työssä on Minna Huotilaisen ja Katri Saarikiven selkeä ja havainnollinen kirja siitä, miten yllä pitää parasta työtehoa aivojen näkökulmasta. Tämä kirja oli luettavanani pitkään, sillä jostain syystä sen lukeminen ei soljunut, kuten yleensä aiheensa puolesta minua kiehtovien tietokirjojen tapana on.

“Miten voisimme työskennellä mielekkäämmin.
Sopiiko moderni työnteko kivikautisille aivoillemme?
Työelämä vaatii oppimista, monimutkaista ongelmanratkaisua, luovaa ajattelua, vuorovaikutusta ja empatiaa.
Aivot työssä kertoo, miten voisimme huolehtia aivoistamme ja kehittää työnteon käytäntöjä koko työyhteisön parhaaksi. Tutkimustieto, haastattelut ja esimerkit limittyvät kirjassa innostavaksi kokonaisuudeksi.”

Tieteellisen tutkimuksen popularisointi, sen muotoilu vetäväksi tekstiksi, on aina haasteellinen tehtävä. Tuo haasteellisuus tuntuu huokuvan selkeästi tästä kirjasta. Älkää käsittäkö väärin — rakastan yleisesti ottaen tietokirjoja ja tavallaan pidin myös tästä, jokin ei nyt vain aivan loksahtanut kohdalleen. Seuraavaksi hyvin lyhyesti ensimmäiset ajatukseni Aivot työssä -kirjasta heti lukemisen jälkeen:

Miinusta
  • grafiikka (ja sen puute)
  • tekstin tyyli, kieli jokseenkin jäykkää, ei tempaa mukaansa
  • liian paljon asiaa, liian tiiviissä paketissa > syvällisyys kärsii
  • asioiden ajoittain tarpeetonkin yksinkertaistaminen
  • haastattelut tuntuvat hieman teennäiseltä lisältä
Plussaa
  • puhutaan vihdoin neurotieteestä aivotieteen sijaan
  • subjektiivisesti kiinnostava aihealue
  • hyvin kansankielinen, ymmärrettävä ja rakenteeltaan selkeä: edetään perusasioista monimutkaisempiin teemoihin ja ilmiöihin
  • paljon tietoa yhdessä kirjassa, erityisesti plussaa konkreettisista vinkeistä!
  • laaja viiteluettelo otsikointeineen

Kirja tosiaan etenee osasta yksi konkreettisten aivojen huollon vinkkien kautta osaan kaksi, jossa käsitellään empatian ja ongelmanratkaisun mekanismeja sekä näiden kehittämistä ja ylläpitämistä työyhteisön näkökulmasta. Aivot työssä sopii siis mainiosti myös lukijalle, jolla ei juurikaan ole ennakkotietoa aiheesta. Kuitenkin, mikäli yhtään on perehtynyt neurotieteeseen, saattavat alkupuolen konkreettiset, aivoystävälliset vinkit työpaikalle, ravitsemukseen ja liikuntaan olla hieman liiankin tuttuja.

Kehollinen toiminta suuntaa kognitiivista toimintaa. Muistatko vielä metsästäjä-keräilijän, jonka päässä heräsi tiettyyn paikkaan liittyviä muistoja hänen saapuessaan tuolle paikalle? Tämä on erittäin hyödyllistä, sillä se säästää kognitiivisia resursseja. Tutkijat selittävät kehollisen kognition ilmiötä juuri tällä hyödyllisyydellä: kun ihminen kävelee, on hän menossa kohti tulevia, uusia seikkailuita, joten on hyödyllistä, että myös hänen mielensä askartelee tulevaisuuden parissa enemmän kävellessä kuin paikallaan ollessa.

Kirja muistuttaa tyyliltään paljon Otavan aiemmin julkaistuja tietokirjoja samoilta kirjoittajilta (mm. Tunne aivosi ja Valvomo). Tietokirjan tarinallisuus tuntuu hieman kömpelöltä ja konkreettiset esimerkit vaivoin kotimaiseen kulttuuriin adaptoiduilta. Toisaalta, esimerkkien kautta asiat tulevat sujuvasti ymmärretyksi, mikä täyttää tietokirjan tärkeimmän tehtävän: välittää tietoa ymmärrettävästi.

Itse olisin kuitenkin mieluusti lukenut aiheesta vieläkin syvällisemmin: miten digitalisaatio on vaikuttanut esimerkiksi ongelmanratkaisutilanteissa fysiologisesti, entä kuinka empatia oikeastaan havaitaan aivoissa ja mitä muuta mielen teoria pitää sisällään? Tosin, kuten sanottua, kirja on tiivis tietopaketti, joka on tarkoitettu nimenomaan käytännönläheiseksi oppaaksi tukemaan aivojen työtehoa. Sen ensimmäiset luvut rakentavat loogisesti sisältöä, niin että jokainen voi sen ymmärtää.

Aivot työssä onkin melko kunnianhimoinen yritys koota perustietoa aivoista ja yhdistää sitä työyhteisön näkökulmaan sekä työelämän käytäntöön. Ehkäpä parempaan tulokseen olisi päästy toteuttamalla teos kahdessa osassa — nyt tuntuu, että kirjan anti jää hieman puolitiehen kun tutkijoiden keräämä tieto on pyritty puristamaan tiiviiseen, mutta mahdollisimman yksiselitteiseen muotoon.

Kirjoittajina ovat toimineet kotimaiset neurotieteen huippututkijat, joten tiedonpuutteesta kirja ei kärsi. Sen esitystapa olisi kuitenkin kaivannut vielä viilaamista. Erityisen upeaa kirjassa on kuitenkin sen kattava ja jäsennelty viiteluettelo viimeisillä sivuilla. Lisätietoa janoava lukija voi aiheen mukaan poimia lukemista haluamastaan aihealueesta otsikoiden mukaisesti.

✩✩✩
3/5
Minna Huotilainen, Katri Saarikivi
Kustannusosakeyhtiö Otava 2018 (orig)
286 sivua/pages.
Arvostelukappale/A review copy

Translation

Brain at Work is a non-fiction book by two Finnish researchers, Minna Huotilainen and Katri Saarikivi.

This book presents practical examples of the basic functions of the human brain and shares tips for brain-friendly way of living. It also tries to give insight how to maintain the optimal functionality of brain at work. Mainly the book succeeds in the task, but if the reader is familiar with the basics of neuroscience I’m afraid this book doesn’t add much.

However, it’s always a challenge to modify a research results into a  popularized text. This book suites for almost any reader who wants basic information and useful tips about keeping the brain fresh and functioning meanwhile the working life gets more and more digitalized. For an advanced reader the best part of the book is the comprehensive reference list in the end.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s