Kaksi uutta ja kaunista hyvinvointikirjaa / Two New Health & Well-Being Books

Mikä muu sopisi yhtä hyvin terveys- ja hyvinvointikirjojen esittelyareenaksi kuin kasvisravintola Silvoplee Helsingin Hakaniemessä?

vegetarian restaurant silvoplee
Ruotsalaiskirjailijat Ulrica Norberg sekä Maria Borelius esittelivät lämminhenkisessä ravintolassa tänään uusimmat hyvinvointikirjansa (sekä -vinkkinsä) aiheesta kiinnostuneille kuulijoille.

Harper Collins Nordic on julkaissut kirjailijoiden kauniisiin kansiin puetut uutuudet suomeksi Harper Life -sarjassaan. Elokuussa julkaistiin Ulrica Norbergin Tietoisesti tasapainoon, hellitä hetkeksi. Syyskuussa ilmestyy Maria Boreliuksen Hyvinvoinnin vallankumous, tulehdusta ehkäisevä elämäntapa.

Hyvinvoinnin vallankumous

”Olen etsinyt johtolankoja maailman kaikilta kolkilta ja testannut kaiken vastaan tulleen.”
Palkittu tiedetoimittaja ja kirjailija Maria Borelius.

Hyvinvoinnin vallankumous on kiehtova kertomus tiedonhankintamatkasta, mutta myös kokonaisesta elämänmatkasta: siitä kuinka tulehdusta ehkäisevä elämäntapa voi auttaa sinua pysymään nuorekkaana ja virkeänä. Kirja on yhtä lailla jännittävä lukuelämys ja käytännön opas, ja se sisältää paljon ahaa-elämyksiä, yksinkertaisia menetelmiä, reseptejä ja vinkkejä, jotka auttavat sinua pääsemään uuden, valoisan elämäsi alkuun.

Maria Boreliuksella on tausta tiedetoimittajana, ja hänen kiinnostuksensa omaan hyvinvointiin heräsi kun hän huomasi mielialansa laskevan vaihdevuosien aikaan. Syyn jäljille Borelius pääsi palkattuaan personal trainerin, joka suositteli matala-asteista tulehdusta vähentävää ruokavaliota. Sittemmin Borelius on tavannut lukuisia tutkijoita sekä kerännyt kattavasti tietoa aiheesta neljän vuoden ajan.

Boreliuksen mukaan matala-asteinen tulehdus (josta kirjassa käytetään termiä hiljainen tulehdus) on monen sairauden ja jopa vanhenemisen taustalla. Tähän voi kuitenkin vaikuttaa paljon elämäntavoilla, kuten liikunnalla ja ruokavalinnoilla. Esimerkiksi paljon parjattu valkoinen sokeri on pahis myös hiljaisen tulehduksen suhteen, ja hyviä bakteereja voi nautiskella vaikkapa kombuchan tai hapankaalin muodossa. Vaikka Boreliuksen teos ei ole varsinainen ruokakirja, sisältää se paljon vinkkejä.

Erityisesti Borelius korostaa ihastuksen ja ihmetyksen tunteiden hyvää tekevää vaikutusta, sillä myös negatiivisilla tunnetiloilla voi hänen mukaansa ruokkia hiljaista tulehdusta. Parhaimman kokemuksen ihmiset saavat kuulemma upeasta auringonlaskusta, mutta saman asian voi ajaa esimerkiksi myös värisyttävä musiikki, upea taide, henkisyys tai yhteisöllisyys, joilla kaikilla on parantava vaikutus.

Tulehdusta ehkäisevän elämäntavan aloittamiseksi Boreliuksen vinkki on ottaa askel kerrallaan. Hän itse vannoo kolmen keskeisen asian nimeen: ravitseva aamiainen, meditaatio/rauhoittuminen ja hyvä uni. Kuulemma unen laatu on parempaa ennen puolta yötä kuin sen jälkeen, joten on kehoystävällistä mennä nukkumaan kymmenen tienoilla. Kuitenkin Borelius korostaa, että kukin voi kirjasta valita juuri itselle sopivat vinkit.

Tietoisesti tasapainoon

Restoratiivinen jooga on hellävarainen ja voimauttava harjoitus, jollaista nykyajan kiireen kulttuurissa elävät ihmiset todella tarvitsevat. Se on nopeasti saavuttanut suosiota ympäri maailman ja sen on huomattu auttavan kokonaisvaltaisessa hyvänolon saavuttamisessa ja stressin tunteen lievittämisessä.

Tietoisesti tasapainoon -kirjassa kansainvälisen aseman saavuttanut joogaopettaja Ulrica Norberg esittelee yksinkertaisia asentoja, joiden avulla voit saavuttaa rentouden ja mielen tasapainon.

Ulrica Norberg on pitkän linjan joogaopettaja, ja Tietoisesti tasapainoon -kirjan esittelytilaisuudessa hän kertoo olleensa aina utelias lapsi. Käänteentekevä hetki tämän kirjan kohdalla tapahtui kun Norbergille sanottiin, että hän on uupunut. Itse hän samaan aikaan hämmästeli, että eihän joogaopettaja voi olla väsynyt!

Kirjansa kautta Norberg haluaakin nyt jakaa oman kokemuksensa uupumuksesta, ja ennen kaikkea siitä, kuinka löysi tiensä takaisin tasapainoon. Norbergin kokemuksen mukaan meidän hermostomme tasapaino on edellytys hyvinvoinnille.

Nykyajan haasteena on on pysähtyä, siis todella pysähtyä, sillä tavoitettavissa ja tekemässä pitää olla melkeinpä 24/7. Norbergin mukaan ylivirittyneen hermoston levoksi ei riitä, että istutaan hetkeksi alas ja selataan puhelimesta uusimmat uutiset. Tarkoituksena on pysähtyä hetkeksi ilman mitään ärsykkeitä, ja tähän hän esittelee kirjassa ratkaisuksi restoratiivisen joogan, jossa keho tuetaan apuvälinein hyvään ja rentoon asentoon. Tällaisella aktiivisella rentoutumisella on monia terveysvaikutuksia kun parasympaattinen hermosto vihdoin pääsee rauhoittumaan.

Kuinka sitten restoratiivisen joogan voi aloittaa? Norbergin mukaan siihen tarvitsee vain oman kehon, hengityksen ja ehkä tyynyn, lisäksi joogata voi missä vain. Tarkoituksena on saada keho asentoon, jossa nivelet eivät aktivoidu, sillä ne ovat yhteydessä hermostoomme. Mikäli asento tuntuu hyvältä, on se tehty oikein. Kirjastä löytyy lukuisia ohjeita asentoihin, jotka sopivat monenlaisiin tiloihin ja tilanteisiin. Norbergin mukaan tarvitsemme elämäämme sekä aktiivisuutta että lepoa sopivassa suhteessa, muuten kaikki tarvittava on kehossamme.

“We’re humanbeings not humandoings.”

new books byt ulrica norberg and maria borelius

Ulrica Norberg: Tietoisesti tasapaino, hellitä hetkeksi 2018. Suom. Katja Blunden. 123 sivua.
Maria Borelius: Hyvinvoinnin vallankumous, tulehdusta ehkäisevä elämäntapa 2018. Suom. Hanna Arvonen. 343 sivua.

Kirjoista povataan syksyn puheenaiheita, ja ne ovat myös jo joulua ajatellen hemmotteleva lahjavinkki!

En vielä kommentoi kirjoja sen kummemmin, sillä tarkempaa arvostelua kirjoista luvassa varmasti myöhemmin blogissakin, kunhan vain ehdin ne itse lukea.


Translation (summary)

The English part of my post is today a bit shorter, but here are the key points:

  • It’s a perfect combination to have a book release party in a high-quality vegetarian restaurant. If you happen to visit Helsinki and love vegetarian food, make sure you visit Silvoplee!
  • Ulrica Norberg’s book Restorative Yoga was released in Finnish in August, and it seems like an interesting book. According to Norberg we need to actively rest. You can find her book in English for example in Amazon here.
  • Maria Borelius, who also works as a science journalist, has written a book about low-grade inflammation, it’s impact on health and how we can fight it (diet, exercise and rest, in case you were wondering). I think this book is currently available only in Finnish and Swedish.
  • I will write about these books in blog, too, as soon as I get to read them.
  • Remember to take care of yourself!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s