“Asiat ovat paremmin kuin luulet
Kun meiltä kysytään maailman tilasta, vastaamme aina väärin. Jopa niin väärin, että satunnaisesti vastaava simpanssi päihittää opettajat, toimittajat, investointipankkiirit ja Nobel-palkitut.
Kansainvälisen terveydenhuollon professori ja rakastettu luennoitsija Hans Rosling – yhdessä Ola Roslingin ja Anna Rosling Rönnlundin kanssa – esittelee 10 vaistoa, jotka vääristävät maailmankuvamme. Vaikka meillä on kaikki tieto saatavillamme, meitä ohjaavat muun muassa pelko, draamahakuisuus ja yleistämisen tarve.“
Faktojen maailma on kirja, joka jokaisen pitäisi lukea. Tiedän – olen saattanut sanoa näin useammankin kirjan kohdalla…
Faktojen maailma kuitenkin avaa nykyisen maailmamme tilaa tavalla, johon harva teos näin yleistajuisesti ja viihdyttävästi pystyy: teoksen tarjoama tieto auttaa suhteuttamaan asioita laajemmassa mittakaavassa ja näkemään ajan mittaan tapahtuneen (globaalin terveyden) muutoksen molemmat puolet. Kuten Rosling kirjassa toteaa, laajempi näkökulma näihin teemoihin on usein puutteellinen. Varsinkin mediassa meille tarjoillaan päivittäin monenlaisia ääri-ilmiöitä ilman, että niitä liitetään laajempaan kontekstiin.
Lisäksi Faktojen maailma tiivistää Roslingin vuosikymmenten mittaisen, vaikuttavan elämäntyön, jonka avulla hän pyrkii aidosti avartamaan lukijansa maailmaa:
“Tämä kirja on viimeinen taistelu elämänmittaisessa tehtävässäni tuhoisaa globaalia tietämättömyyttä vastaan. Se on viimeinen yritykseni vaikuttaa maailmaan: muuttaa ihmisten ajattelutapoja, rauhoittaa heidän irrationaalisia pelkojaan ja suunnata heidän energiansa rakentavaan toimintaan.”
Olen jo aiemmin pitänyt Roslingia kovin inspiroivana henkilönä, mutta Faktojen maailma avaa hänen ajatusmaailmaansa vielä uudella tavalla. Roslingilla on kyky jakaa tietoa samaan aikaan innostuneesti ja vakuuttavasti, mutta myös nöyrästi: hän hyväksyy vaihtoehdon, että on mahdollista erehtyä ja olla väärässä. Siinä ei olekaan mitään noloa – päin vastoin! Hän näkee erehtymisen mahdollisuutena korjata väärinymmärrys ja innostua omaksumaan faktoja, jotka eivät sovi entiseen maailmankuvaan. Tällöin voi uteliaasti koettaa ymmärtää näiden faktojen merkitystä ja muuttaa ajatteluaan.
Rosling kannustaakin useasti vilpittömään uteliaisuuteen, mikä ilahduttaa minua lukijana suunnattomasti. Aikuisena liiallinen innostus ei tunnu aina välttämättä soveliaalta. Se on kuitenkin edellytys, mikäli emme halua, että edellisten sukupolvien keräämä tieto jää lepäämään laakereillaan.
Faktojen maailma tempasi minut aidosti mukaansa. Tunsin lukiessa, kuinka poskia alkoi innostuksesta punoittaa, huulet kaartuivat itsestään hymyyn ja ihana inspiraation tunne alkoi kutitella mieltä. Tällaiselta kuuluu tuntua kun lukee hyvää kirjaa! Lisäksi kirjan maltillinen kuvitus, niin erilaiset tilastokuviot kuin jokaisen luvun lopussa käytetyt, pienet symbolit, ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan nerokkaita. Kuvituksella johdatellaan lukijaa ja havainnollistetaan tietoa ennen kaikkea hyvin selkeästi.
Havahduin lukiessa hetkittäin siihen, että joitakin asioita selitettiin hieman turhankin perusteellisesti (ja jonkin verran toistaen). Onneksi tätä ei kuitenkaan ilmennyt liialliseen häiritsevyyteen asti. Toisaalta, toistohan on klassinen keino painottaa asioita ja saada ne jäämään paremmin mieleen. Ehkä juuri tästä syystä kirjan lukeminen soljuu helposti, ja hiukan monimutkaisemmatkin asiat voi ymmärtää kuka tahansa.
Ihailenkin sitä vaivatonta faktojen jakamisen tapaa, jota Rosling onnistuu luku luvun jälkeen lukijalleen tarjoilemaan: pieni pilke silmäkulmassa ja samaan aikaan kovin innostuneesti, mutta vakuuttavasti. Vai mitä sanotte, kun esimerkiksi kehityksen tavoitteiden sekä kulttuurin ja vapauden mittaamisen esimerkkinä käytetään kitaroiden lukumäärää (henkeä kohti)? Roslingin kaltaisia ihmisiä maailmamme tarvitsee ehdottomasti enemmän!
Roslingin mukaan meillä on kymmenen erilaista vaistoa, joilla on taipumus vääristää maailmankuvaamme. Esimerkiksi kuiluvaisto saa meidät lähes automaattisesti jakamaan maailman kahtia, “meihin” ja “heihin”. Faktatietoisuutta sen sijaan on tunnistaa kuilu, etsiä enemmistöjä, varoa keskiarvojen ja äärimmäisyyksien vertailuja sekä muistaa, että ylhäältä päin katsoessa näkymä alas vääristyy. Muun muassa tällaisten vinkkien muodossa Rosling pyrkii levittämään faktatietoisuutta (factfulness) jokaisen luvun lopussa: mitä lukijan olisi hyvä ottaa huomioon kun tarkastelee maailmaan liittyviä uutisia, tilastoja, tai mitä tahansa meille faktoina tarjottavaa tietoa. Rosling myös antaa vaihtoehdon mustavalkoiseen ajatteluun: kahtia jaetun maailman tilalle hän tarjoaa neljän tason viitekehyksen, jossa maailman väestö jakautuu suhteellisesti neljään eri tulotasoon.
Kuten monet ovat kirjaa luonnehtineet, se tarjoaa lohtua, ajoittain lohduttomaltakin tuntuvan, nykyhetken keskellä. Toivoa ei kuitenkaan kannata koskaan heittää. Maailma on todella muuttunut paremmaksi, ja tuota muutosta voi ymmärtää tilastotiedon avulla. Nykymaailmassa datan määrä kasvaa hurjaa vauhtia, joten erilaisen tilastotiedon ja datan lukemisen taidon arvo kasvaa. Roslingin mukaan maailmaa voi olla hankala ymmärtää ilman numeroita, mutta toisaalta pelkästään numerotkaan eivät kerro koko totuutta.
“Niin kauan kuin ihmisillä on maailmankuva, joka on niin paljon kielteisempi kuin todellisuus, jo silkat tilastot saavat heidät ajattelemaan myönteisemmin. On sekä lohdullista että innostavaa oppia, että maailma on paljon parempi kuin luulittekaan.”
Rosling myös muistuttaa järkiajattelun tärkeydestä, jota tilastojen ja datan lukeminen tukevat. Hätä ja paniikki estävät ajattelemasta selkeästi. Kuulostaa itsestäänselvältä, mutta törmäämme päivittäin esimerkiksi mediassa (negatiivisiin) liioiteltuihin otsikoihin ja kärjistettyihin faktoihin, jotka lietsovat tietynlaista paniikkia. Roslingin mukaan tärkeät asiat vaativat systemaattista analyysia, harkittuja päätöksiä sekä huolellista arviointia. Rationaalinen ajattelu auttaa toimimaan rakentavasti huomattavasti paremmin kuin hätä ja paniikki.
Kirjaan liittyy on haikeampi puoli, sillä Rosling menehtyi kesken kirjoitusprosessin, ja hänen pitkäaikaiset yhteistyökumppaninsa, oma poika ja tämän vaimo, viimeistelivät Faktojen maailman. Kirjan lopussa Olan ja Annan kirjoittamat saatesanat saavat kirjan tuntumaan vielä tärkeämmältä: ansioitunut tutkija ja avaramielinen asiantuntija haluaa jakaa tietonsa maailmalle viimeisenä tekonaan. Me todella seisomme jättiläisten olkapäillä, ja meidän vastuullamme on jakaa edellisten sekä oman sukupolvemme tieto eteenpäin, jotta maailma muuttuisi yhä paremmaksi.
Faktojen maailma tosiaan inspiroi minua suunnattomasti, ja voisin jatkaa siitä kirjoittamista varmasti loputtomiin. Ainoa miinus, että se loppui liian pian. Tyydyn nyt kuitenkin tiivistämään lukukokemukseni seuraavaan yhtälöön:
selkeä + vakuuttava + mukaansatempaava = täydellinen tietokirja.
✩✩✩✩✩
5/5
Hans Rosling, Ola Rosling, Anna Rosling Rönnlund
suom. Matti Kinnunen
Flatiron Books 2018 (orig)
Otava 2018 (fin)
348 sivua/pages
Arvostelukappale/A review copy
Translation
Factfulness: Ten Reasons We’re Wrong About the World – and Why Things Are Better Than You Think by Hans Rosling is a fantastic book: it just doesn’t tell you facts, but also provokes you to think for yourself.
Rosling’s approach is confident, sometimes a bit playful and definitely invigorating: he shares statistics and cold facts in an entertaining way anyone can understand. Factfulness is truly inspiring: all might not be lost after all. We just need to remember to be reasonable, check the facts and keep solving problems instead of creating drama and negativity around us.
This is what I consider an equation for a perfect book: clear, convincing and creative.
“In Factfulness, Professor of International Health and global TED phenomenon Hans Rosling, together with his two long-time collaborators, Anna and Ola, offers a radical new explanation of why this happens. They reveal the ten instincts that distort our perspective—from our tendency to divide the world into two camps (usually some version of us and them) to the way we consume media (where fear rules) to how we perceive progress (believing that most things are getting worse).
Our problem is that we don’t know what we don’t know, and even our guesses are informed by unconscious and predictable biases.
It turns out that the world, for all its imperfections, is in a much better state than we might think. That doesn’t mean there aren’t real concerns. But when we worry about everything all the time instead of embracing a worldview based on facts, we can lose our ability to focus on the things that threaten us most.
Inspiring and revelatory, filled with lively anecdotes and moving stories, Factfulness is an urgent and essential book that will change the way you see the world and empower you to respond to the crises and opportunities of the future.” Summary from Goodreads.com.
Pingback: Kirjabloggaajien joulukalenteri, luukku 17. – Pauline von Dahl – Book blog / kirjablogi
Pingback: Hans Rosling: Faktojen maailma | Kirjallisuutta ja tutkimusta