Kirjabloggaajien joulukalenteri, luukku 17.

Tämä postaus on kirjabloggaajien joulukalenterin 17. luukku. Eilen  16. luukku avattiin Bibbidi Bobbidi Book -blogissa, huomisesta luukusta puolestaan vastaa Tuntematon lukija. 

Viime vuonna jaoin joulukalenterin luukussalapsuuden joulumuistojasitä aiemmin (2016) taas ihastelinjouluisia kuvakirjojaTällä kertaa aihe kuitenkin tuntui olevan hieman kadoksissa, ja piti hetki jos toinenkin viettää pohtien, millaisen haluaisin tämän vuoden luukusta kirjoittaa. Mutta kirjavinkkejä minulta löytyy (ja varmasti myös tarvitaan) aina, joten päädyin lopulta jakamaan omat lahjavinkkini kahdesta kirjallisesta lempigenrestäni: scifistä sekä tietokirjojen saralta. Huolella valittu kirja on aina onnistunut lahja.

Science fictionia pukinkonttiin

Scifi voi tuntua genrenä hieman hankalalta lähestyä, mutta tässä tarjolla kolme erityisen mukaansatempaavaa ja viihdyttävää kirjaa, joista kaikista nauttii takuuvarmasti genreen tottumattomampikin lukija.

kesämaa kirjan kansi

Mikä? Hannu Rajaniemi: Kesämaa (Gummerus 2018) 
Kenelle? Hänelle, jota hämmästyttävät maailmat ja tummasävyiset mysteerit kiehtovat.
Millainen kirja? Kesämaa on synkähkö vakoojatarina höystettynä science fictionilla, jossa kiehtovat hahmot ja hämmästyttävät tapahtumat imaisevat mukaansa. 1930-luvun vaihtoehtoiseen maailmaan sekä Kesämaan erikoiseen ulottuvuuteen sijoittuva tarina on rakennettu vakuuttavasti, lumoavasti melkeinpä: kaikki pienetkin, erikoiset elementit on selvästi mietitty huolella. Lisäksi vakoojina eivät toimi pelkästään elävät ihmiset, vaan myös kuolleilla on oma roolinsa Kesämaasta käsin.

kostaja-kansi-revenger-alastair-reynolds

Mikä? Alastair Reynolds: Kostaja (Like 2017)
Kenelle? Hänelle, joka kaipaa helpostilähestyttävää avaruusoopperaa.
Millainen kirja? Kostaja pitää sisällään vauhdikasta seikkailua ympäri avaruuden, johon yhdistyy hiuksia nostattavan jännittäviä tilanteita. Itse luin kirjan alkuvuodesta ja melkeinpä vieläkin tuon mahtipontisen avaruusoopperan huimat käänteet saavat pään pyörälle. Omalla tavallaan kirja on myös kasvukertomus nuoren Furan näkökulmasta, kuinka hänen muodonmuutoksensa.

Armada kirjan kansi

Mikä? Ernest Cline: Armada (Gummerus 2018)
Kenelle? Hänelle, joka kaipaa nostalgiatrippiä videopelien maailmaan, pieni pilke silmäkulmassa.
Millainen kirja? Monet varmasti muistavat Ernest Clinen Ready Player One – kirjan, jossa seikkailtiin retro-videopelin maailmassa. Armada jatkaa hieman samoilla jäljillä, joskin tällä kertaa videopeliä pelaamalla voi päästä taistelulentäjäksi. Juoni on ehkä RPO:a suoraviivaisempi, mutta tarjoaa lukijalleen viihdyttävän seikkailun. 

Tietoa kompaktissa paketissa

Vaikka pidän siitä, että tietoa popularisoidaan, tuo se omat haasteensa  löytää aidosti luotettavaa tietoa. Tänä syksynä on kuitenkin ilmestynyt muutamia mainioita teoksia tietokirjojen saralla, joista varmasti on iloa saajalleen.

keskittymiskyvyn elvytysopas kansi

Mikä? Minna Huotilainen: Keskittymiskyvyn elvyttämisopas (Tuuma 2018)
Kenelle? Juuri sille kiireiselle läheiselle, joka ei ehdi lukea kirjoja, mutta vaikuttaa kuitenkin kaipaavan keskittymiskykynsä uudelleenarviointia.
Millainen kirja? Aivotutkija Minna Huotilainen on koonnut tiiviin ja helposti sulateltavan paketin siitä, millaiset vaikutukset monen asian samanaikaisella tekemisellä (multitaskauksella) sekä kiireisellä elämällä kaikkine pienine keskeytyksineen meidän aivoihimme oikeastaan on. Hyvin nopea- ja helppolukuinen teos, jonka lukemiseen ainakaan aika ei ole este. Lisäksi pitää sisällään hyvin konkreettisia esimerkkejä ja vinkkejä.

Faktojen maailma Hans Rosling Factfulness

Mikä? Hans Rosling: Faktojen maailma (Otava 2018)
Kenelle? Ihan jokaiselle. 
Millainen kirja? Intohimoinen tutkija ja kansainvälisen terveyden professori jakaa elämäntyönsä maailmantilasta: kaikki ei ole niin huonosti kuin ajattelisi. Kirja avartaa käsitystä elinoloista ja terveydestä eri puolilla maapalloa hyvin havainnollisesti. Se ohjaa myös tiedon kriittiseen tarkasteluun ja faktatiedon hyödyntämiseen. Edellinen postaukseni käsittelee kirjaa kattavammin, kurkkaa se täältä. 

zero waste kansi

Mikä? Otso Sillanaukee: Zero Waste – jäähyväiset jätteille (Kustantamo S&S 2018)
Kenelle? Kestävästä elämäntavasta kiinnostuneelle. 
Millainen kirja? Käytännöllinen opas tarjoaa tietoa ja johdattelee lempeästi helppojen vinkkien kautta jätteettömään elämäntapaa. Mukavan rennolla otteella kirjoitettu, mutta kuitenkin tietopitoinen kirja, josta kuka tahansa voi saada uusia vinkkejä siihen, miten vähentää jätettä omassa arjessa.

Translation - This time the post is unfortunately only in Finnish.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s